Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: 'Vlada sili stare za stroje, mlade na iglo!'

Ljubljana, 14. 04. 2009 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister Gaspari očitke sindikatov, da vlada v času krize ščiti predvsem kapital in tiste s polnimi žepi, odločno zavrača. A predstavniki petih sindikatov opozarjajo: bremena finančne in gospodarske krize niso pošteno porazdeljena

Predstavniki petih sindikatov – KSS Pergam, KS90 Slovenije, KNSS Neodvisnost, SZS Alternativa in ZDSS Solidarnost – so se zbrali na protestni konferenci, na kateri so vlado opozorili, da bremena finančne in gospodarske krize niso pošteno porazdeljena. V državni zbor so prenesli tudi pismo, v katerem med drugim zahtevajo večjo vlogo sindikatov pri pripravi protikriznih in strukturnih zakonodajnih ukrepov.

Sindikalisti v pismu, ki so ga predali predsednici odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide Andreji Črnak Meglič, protestirajo zaradi položaja delavcev in izražajo zaskrbljenost zaradi dramatičnega naraščanja brezposelnosti, vse več stečajev podjetij in vse težjih gmotnih in delovnih razmer delavcev.

Sindikati-7
Sindikati-7 FOTO: Dare Čekeliš

Po prepričanju petih sindikatov je nujno, da vlada v luči finančne in gospodarske krize hitro in učinkovito ukrepa ter pri tem učinkovito zaščiti delavce in druge ogrožene skupine pred posledicami krize, česar doslej po njihovem prepričanju ni bilo. Obenem pravijo, da jih mora DZ podpreti v dialogu s predstavniki delodajalcev, saj so sindikati v trenutnih kriznih razmerah v boju s predstavniki kapitala šibkejša stran.

Sindikati zahtevajo, da se v Sloveniji zagotovi pravično porazdelitev bremen krize in njenega reševanja, da se takoj izboljša položaj brezposelnih in zagotovijo spodbude za nova delovna mesta in da se z ukrepi davčne politike zagotovi tudi boljši gmotni položaj zaposlenih. Od DZ zahtevajo tudi, da v primeru socialne in delovne zakonodaje ne sprejme zakonov, ki niso predhodno usklajeni med socialnimi partnerji, in da se zaustavi nadaljnje socialno razslojevanje.

Sindikati-4
Sindikati-4 FOTO: Dare Čekeliš

Sindikati pozivajo k okrepitvi socialnega dialoga, ki bo obnovil omajano zaupanje v politiko med delavci. V nasprotnem primeru napovedujejo zaostrovanje socialnega konflikta, za kar ne želijo prevzeti odgovornosti.

Črnak Megličeva je predstavnikom sindikatov zagotovila, da bodo še naprej lahko sodelovali v vsebinski razpravi o zakonodajnih predlogih s področja delovne in socialne zakonodaje.

Protestne konference se je sicer udeležilo več sto predstavnikov sindikatov, ki so protestno pismo z glasnimi žvižgi in vzkliki negodovanja prenesli od prizorišča konference v Kinu Vič do stavbe državnega zbora. Med transparenti, ki so jih na poti nosili delavci, so bili med drugim: "Če je revščina, ni svobode!", "Vsi imamo želodce, ampak eni vedno bolj prazne!", "Vlada sili stare za stroje, mlade na iglo!", "Tajkune na čolne, delavce pod vodo!"

Predsednik KS90 Slovenije Boris Mazalin je poudaril, da vlada ščiti "grabežljivce in finančne faraone", ki so po njegovem prepričanju v tesni navezi z vlado in si jih zato preprosto ne upa pustiti propasti. Mazalin zahteva več socialne pravičnosti v protikriznih ukrepih, saj so bili dosedanji socialni ukrepi le gašenje požara.

Sindikati-1
Sindikati-1 FOTO: Dare Čekeliš

Generalni sekretar SZS Alternativa Zdenko Lorber je pojasnil, da so sindikati že lani predlagali dvig splošne olajšave, spremembe dohodninskih stopenj in dvig nadomestil za primer brezposelnosti ter njihov dvig, vendar jih vlada doslej ni upoštevala. Sprejela je le subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, od katerega pa imajo delavci le nižje plače, zaradi česar se mora vse več zaposlenih zatekati po človekoljubno pomoč, je povedal.

Lorber je poudaril, da je potrebno zaupanje okrepiti tudi doma in ne samo na svetovnih trgih, obenem pa se je vprašal, kako naj delavci zaupajo vladi, ki ukrepe sindikatom predstavlja, ko so že oblikovani, in grozi s podaljšanjem delovne dobe. "Ko je vojna, je vojna za vse!" je zatrdil in vlado pozval, naj si okrepi zaupanje med delavci, ki za zdaj edini nosijo breme reševanja krize.

ZSSS bo v sredo v Ljubljani pripravila razširjeno konferenco zveze, na kateri naj bi sprejeli zahteve glede priprave prihodnjih ukrepov. Udeleženci konference, pričakujejo jih okoli 300, se bodo nato odpravili do vladnega poslopja in premierju Borutu Pahorju predali zahteve.

Predsednik ZDSS Albert Pavlič je medtem poudaril, da je "danes začetek konca divjemu turbokapitalizmu", saj so po njegovem prepričanju veliko olja na ogenj krize v Sloveniji prilili tudi slovenski podjetniki, bankirji in politiki, zaradi česar se ti ne morejo sklicevati na svetovni značaj krize, ko se odpuščajo delavci in likvidirajo podjetja.

Predsednik KNSS Neodvisnost Drago Lombar je zatrdil, da delavci ne potrebujejo paketov pomoči, ampak pošteno plačilo za pošteno delo. Po njegovem je tragedija, da morajo delavci hoditi po človekoljubno pomoč. Poudaril je tudi, da se v tretjem protikriznem paketu omenjajo spremembe delovnopravne zakonodaje v smeri še večje prožnosti trga delovne sile, kar je v trenutnih razmerah najmanj potrebno.

Sindikati-6
Sindikati-6 FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik KSS Pergam Dušan Rebolj pa je povedal, da "danes sindikati protestirajo še ločeno, jutri bodo združeno, pojutrišnjem pa bo protestirala cela Slovenija", če se bo nadaljevala uspešna zgodba za peščico in neuspešna zgodba za večino.

Zatrdil je, da sindikati zahtevajo tudi objavo imen tistih, ki so s tujim denarjem kupovali podjetja, in tistih, ki so to omogočili. Zahtevajo revizijo teh poslov in odvzem tako pridobljene lastnine. Po prepričanju Rebolja se mora v Sloveniji ustvariti nov družbeni red, to pa lahko dosežejo le združeni sindikati. Iz tega razloga je vsa sindikalna združenja pozval k enotnosti.

Svetlik: Njihove predloge bomo resno vzeli

Na protest sindikatov se je že odzval minister za delo Ivan Svetlik, ki je poudaril, da so sindikati eden od socialnih partnerjev, ki je avtonomen in mora na nek način izražati avtentične interese svojega članstva. Kot je poudaril, razume, ''da je tudi ta način izražanja njihovih interesov pravzaprav legitimen in bo pokazal, ali bodo imeli še kaj novega za povedati, poleg tega, kar so nam že sporočili''. ''In če bodo, bomo mi resno vzeli ta njihova opozorila in predloge.'' Svetlik je še dodal, da se na koncu vedno usedejo skupaj, tako sindikati kot delodajalci in vlada, da najdejo za vse sprejemljive rešitve.

Naše sporočilo na konferenci bo, da finančne in gospodarske krize ter uničevanja podjetij niso povzročili delavci, ne njihove plače, regresi, pravice, ampak požrešnost, hazard, aroganca in špekulacije lastnikov kapitala in finančnih institucij. Dušan Semolič

Gaspari očitke zavrača

Minister za razvoj Mitja Gaspari očitke, da vlada v času krize ščiti predvsem kapital in tiste s polnimi žepi, odločno zavrača. Poudaril je, da je vlada z dosedanjimi ukrepi že rešila na tisoče delovnih mest in tako pomagala delavcem. In ker popolnega recepta proti krizi še niso našli nikjer, Gaspari pravi, da ne vidi razlogov za tako veliko nezadovoljstvo sindikatov.

SLS: Današnja opozorila upravičena

V poslanski skupini SLS so podprli mnenje ZSSS, da je dosedanje angažiranje vlade glede priprave ukrepov na zaostrene ekonomske okoliščine nezadostno.

Poslanec SLS Radovan Žerjav ob tem opozarja, da vlada ni prepočasna le pri pripravi ukrepov za blažitev posledic krize temveč odlaša s s sprejemanje zakonov, ki so že bili dani v parlamentarni postopek in bi podjetjem že pomenili hitro in prepotrebno pomoč, so zapisali v sporočilu za javnost.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

insaner
15. 04. 2009 21.20
povojne poboje in denacionalizacijske zločine so začela sodišča reševati ob neurejenih arhivih in dokumentaciji šele po 45 letih. V 15 letih dela so popravili precej krivic. Ob tem se vseeno pritožujemo, ker bodo krivci za povojne zločine prej umrli, kot pa postavljeni pred sodišča. Zločinci, ki so nas pokradli v zadnjih 18 letih, so med nami in še vedno aktivni. Ob podpori različnih političnih botrov so vsa leta prisotni kot parlamentarni snovalci zakonodaje, pisane na kožo različnim interesnim skupinam, krog pa zaključuje falanga kolegov na mestih pravniških skupin v podjetjih, tožilcev in sodnikov. Vsi odgovorni so še tu in vsi dokazi še obstajajo ali se dajo obnovit. Vse lahko postavimo pred sodišče, povrnemo ukradeno premoženje, samo najprej moramo postati ljudje. Nadaljevanje zapisa zadržujem, ker sicer ne bo objavljen niti ta košček
insaner
15. 04. 2009 21.02
vsem namernim zaslepljencem, ki pojete slavo lepim časom pretekle vlade in kažete na rušenje vsega dobrega pod sedanjo vlado - POLETI ŽANJEMO, KAR SMO POMLADI SEJALI. kdor hoče biti slep, mu nje težko pomagati spregledati
insaner
15. 04. 2009 20.57
tomi.passion 14.04.2009, 08:55, pravi ...Ko je bila na oblasti prejšnja vlada, smo imeli proteste vsak dan, čeprav je bila pbrezposelnost najnižja v zadnjih 25 letih, gospodarska rast pa najvišja. - pod prejšnjo vlado je imel ZZZ prvenstveno skrb, da je brisal iz evidenc brezposelnih čim več ljudi. danes brezposelnost v Slo krepko presega 100.000, saj novo število prištevajo starim ponarejenim podatkom - v času pretekle vlade je bilo neefektno zapravljenega največ denarja v vsem času samostojne Slo. Višina zadolžitve posameznika je izjemna odplačevali pa bomo dolgove denarja, ki je v glavnem poniknil v privatne žepe, del pa so ga vrgli v "veter" nesposobni gospodarstveniki
Tonček Balonček
15. 04. 2009 17.53
Primorska pesnica Tatjana Malec, popolnoma ničesar ne kršijo, urednik lahko pač objavi kar hoče ali pa tudi ne. Izjeme so le popravki, za komentarje to seveda ne velja. Izražaj se, če imaš tako neskončno potrebo po tem, da morajo vsi vedeti, kaj si misli naša primorska pesnica, na akkšnem blogu ali kje drugje. Resda je to brisanje smešno, meni tudi percej brišejo, pa s epotem, po konzultaciji tistega študenta s šefom včasih ponovno spet pojavi, ampak ni pa nezakonito, kaže le na primitivizem POP TV "novinarstva", ki jim je pri obilici pomembnih novic prioriteta objavljanje "novice", da v nekem britanskem frizerskem salonu straši in da bo kmalu konec sveta!
Tonček Balonček
15. 04. 2009 17.53
Primorska pesnica Tatjana Malec, popolnoma ničesar ne kršijo, urednik lahko pač objavi kar hoče ali pa tudi ne. Izjeme so le popravki, za komentarje to seveda ne velja. Izražaj se, če imaš tako neskončno potrebo po tem, da morajo vsi vedeti, kaj si misli naša primorska pesnica, na akkšnem blogu ali kje drugje. Resda je to brisanje smešno, meni tudi percej brišejo, pa s epotem, po konzultaciji tistega študenta s šefom včasih ponovno spet pojavi, ampak ni pa nezakonito, kaže le na primitivizem POP TV "novinarstva", ki jim je pri obilici pomembnih novic prioriteta objavljanje "novice", da v nekem britanskem frizerskem salonu straši in da bo kmalu konec sveta!
Tonček Balonček
15. 04. 2009 17.53
Primorska pesnica Tatjana Malec, popolnoma ničesar ne kršijo, urednik lahko pač objavi kar hoče ali pa tudi ne. Izjeme so le popravki, za komentarje to seveda ne velja. Izražaj se, če imaš tako neskončno potrebo po tem, da morajo vsi vedeti, kaj si misli naša primorska pesnica, na akkšnem blogu ali kje drugje. Resda je to brisanje smešno, meni tudi percej brišejo, pa s epotem, po konzultaciji tistega študenta s šefom včasih ponovno spet pojavi, ampak ni pa nezakonito, kaže le na primitivizem POP TV "novinarstva", ki jim je pri obilici pomembnih novic prioriteta objavljanje "novice", da v nekem britanskem frizerskem salonu straši in da bo kmalu konec sveta!
_kleman_
15. 04. 2009 17.33
sindikat z 2,8 milj. evrov (bruto) lahk pa tud kej bol aktivno začne skrbet za pravice delavcev...al je še prezgodaj mogoč???=P
d.j.
15. 04. 2009 17.24
država nima jajc lopovom stopiti na rep ,vsak od nas bi moral dokazat, kako ,od kje si je lahko kupil avto za 40-50-60,...tisoč evrov,če pa zasluži 500 evrov na mesec,da ne naštevam vikende,jahte,...no nekateri tajkuni celo izgubo prikažejo za odmero dohodnine,čez čas pa BMW pred hišo.SRAMOTA!!!!
malec
15. 04. 2009 14.40
Pupstite POP TV Si, oni brišejo, so očitno še v letu 1945. Pojdite na RTV MMC in zadihate svobodo 39. člena Ustave RS. Nihče vam ne bo nič izbrisal...
Buena Vita
15. 04. 2009 14.04
HA,HA,HA-JE ŽE ZBRISANO
Buena Vita
15. 04. 2009 14.03
VIDI-VIDI,IN SE UČI
Buena Vita
15. 04. 2009 14.02
malec sej kršijo pravvice vsem--smop pač v trdem komunizmu,kot leta 1945, moje ime je tudi,in priimek,z vso navlako,naslovom in še kaj ,in vseeno briše,koj ko imenuješ njihove mafiozote po imenih že napiše neprimerna beseda FUČKA SE GONZALESU V VENEZUELI ZA USTAVO,IN JO JE SAM NAPISAL,TAKO NAŠI KVAZI NOBLČKI ŠE HUJE KRATIJO IN HODIJO PO NAŠIH PRAVICAH,---MORAMO PRED EVROPSKO SODIŠČE
Buena Vita
15. 04. 2009 13.58
kakšni sindikalisti neki, to so proleteriat lumpi,le bubajo brez veze,brez repa in glave so podaljšana roka komunistov---nič več
malec
15. 04. 2009 11.26
Redaktor, kaj vam v mojem sporočilu ni bilo všeč? Ali se zavedate, da kršite osebi, ki odda zapis s polnim imenom in priimkom svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska, obveščanja in izražanja. Ali mora biti komentar do črke v skladu z vašo politično opcijo, ki jo zastopate. Upam, da se mi bo ljubilo, da vas prijavim inšpektorju za informiranje, ker mi kršite svobodo izražanja po 39. členu ustave. Prizadeta oseba ima pravico do sodnega varstva ob njihovi izrabi. Primorska pesnica Tatjana Malec
manjakranjc@hotmail.com
15. 04. 2009 11.26
A kdo od vas ve, kam sta šla prva dva svežnja nadelitne skupine ekonomskih hrustov, ki so ekonomijo prežvečili zgolj v teoriji!? Oprostite, a če bi samo na ulici naključno izbrali deset ljudi, bi bili bolj sposobni voditi državo kot tile kljukci!
Tonček Balonček
15. 04. 2009 11.19
Nič hudega, če se delavstvu godi slabše kot pred 20 leti, imajo pa pravico demonstrirati in brati časopise ter s esvobodno izražati, tudi v trgovine lahko hodijo ob nedeljah in na TV imajo po 100 programov, da ne oemnjam interneta. Veselej in sproščenost nad zlomom komunizma je velika, smo v NATO in EU, kaj bi še več, veselimo se ne bojmo, velikonočno sporočilo pove vse!!
malec
15. 04. 2009 11.15
Opozorilo redaktorju! Kršenje 39. člena Ustave RS. Ukinite komentarje! Ne potrebujemo bebastih izjav, temveč verodstojne odmeve razmišljujočih ljudi.
malec
15. 04. 2009 11.08
Tudi meni brišejo, politično dozirajo informacije.
ciaobella
15. 04. 2009 11.05
In ni pomembno SDS ali SD... Ideološke razlike OBOJI hitro pozabijo, ko gre za denar. In samo za to gre. Denar!
ciaobella
15. 04. 2009 11.03
Bavčar, Zidar, šrot....in še mnogo drugih... Kdaj bodo za rešetkami? Kdaj jim bomo vzeli protipravno nagrabljeno premoženje? Koliko škode še morajo storiti, da bo končno dovolj? So naše Micke in Lojzi res tako malo vredni, da si ne zaslužijo neko lepšo perspektivo zase in svoje otroke... Vse naše vlade so držale svečko Menedžerskim odkupom - prevzemom"....privatizacijam....tudi g. Kučan je podpiral krajo Slovenskega ljudstva... Gospodje Rop, Janša, Drnovšek, Pahor so v SLUŽBI KAPITALA! Za ljudi jim nikoli ni bilo mar!