Gospodarstvo

Za bančno luknjo kriva neizkušenost? Ker niso imeli izkušenj s krizo, so bankirji 'podcenjevali nekatera tveganja'

Ljubljana, 23. 01. 2014 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred komisijo DZ, ki preiskuje nastanek bančne luknje, so pričali bankirji Janko Medja, Aleš Hauc in Jože Lenič. Prvi mož NLB Janko Medja je opozoril na kulturo delovanja v banki, ki je od "nič se ne more zgoditi", šla v pretiran strah pred odločitvami.

Janko Medja, uprava NLB
Janko Medja, uprava NLB FOTO: Blaž Garbajs

Pred preiskovalno komisijo Državnega zbora se je nadaljevalo ugotavljanje dogajanja v slovenskem bančnem sistemu, ki je pripeljalo do več milijardne luknje v slovenskih bankah.

Danes so se pred poslanci zvrstili predsednik uprave NLB Janko Medja, predsednik uprave NKBM Aleš Hauc ter predsednik uprave Abanke Jože Lenič.

Janko Medja naj bi se pred parlamentarno komisijo še vrnil, del pogovora pa naj bi bil tudi zaprt za javnost, poslanci namreč želijo odgovor o 10 največjih dolžnikih in zavarovanjih teh posojil.
Komisija naj bi s pomočjo njihovih izjav ugotovila, ali so bili tudi politiki vpleteni v sumljivo kreditiranje po nizkih obrestnih merah in brez ustreznih zavarovanj v državnih bankah.

Prvega moža NLB Janka Medjo so člani komisije med drugim vprašali, kakšne razlike v vodenju je opazil, ko je ob prevzemu funkcije v državno NLB prišel iz zasebne bančne skupine.

Medja je poudaril razliko v upravljanju s tveganji, razliko v sistemih, nadzoru in kulturi. "NLB je bila vedno dominantni igralec na trgu. V NLB je veliko dobrih in zelo strokovnih kadrov. Bila pa je tudi kultura, da "ne more iti nič narobe", v smislu "mi smo glavni". Medtem smo v zasebni banki razmišljali po načelu, da se preko dobrega dela borimo preko konkurenci," je dejal Medja, ki pa je dodal, da se je potem na področju kulture delovanja, v NLB do leta 2012 zgodil premik iz ene skrajnosti v drugo. "Po letih krize se je začela kultura nižanja stroškov in velikega strahu pred kakršnim koli odločanjem, da ne bi spet naredili kakšne napake," je dejal.

Medja je razložil, da v banki sodelujejo s preiskovalci nepravilnosti in zavrnil očitke o nesodelovanju, je pa opozoril na različne pravne interpretacije bančne tajnosti, h kateri je banka zakonsko zavezana. "Upam, da se tudi razumemo, da ne želimo škodovati komu, ki bi se kasneje izkazal za nedolžnega," je dejal.

Razložil je, da poslovanje iz spornih časov preverja tudi notranja komisija, ki je sestavljena iz sodelavcev, ki niso bili povezani s preteklim odobravanjem posojil, poleg tega sodelujejo še z dvema pravnima pisarnama.

Komisija se je dotaknila tudi vprašanja snemanja sej in očitkov, da so bančna pravila napisana tako, da se krivcev, ko gre kaj narobe, ne da najti. Medja je dejal, da je nadzor v banki nujen, nujne so tudi kazni za kršitelje, da pa to samo po sebi še ne zagotavlja integritete zaposlenih samo po sebi. Rešite ne vidi niti v snemanju sej. "Ko se seje snemajo, ni več diskusije, ne gre več za odločanje, ampak nastopanje!"

Medja je govoril tudi o kreditnem krču, ki je ohromil kreditiranje gospodarstva, dejal je, da banka pod njegovim vodstvom spreminja strategijo, ki je prej zaradi odločitve, da kreditov ne bo, pregnala več strank. Medja pravi, da skušajo bolje spoznati komitente in perspektivnost njihovih poslovnih modelov ter se tako odločati o kreditih.

Komisija je sicer Medjo prosila za seznam ljudi, ki so v zadnjih 20 letih sedeli v kreditnih odborih banke. Odgovora, ali bodo seznam tudi dobili, ni, Medja jim je predlagal, da na banko naslovijo pisno zahtevo, odgovor pa bo v skladu z bančnimi predpisi.

Aleš Hauc
Aleš Hauc FOTO: POP TV

Hauc: nova bančna luknja ne nastaja

Predsednik NKBM Aleš Hauc je članom komisije povedal, da so v banki takoj po njegovem prihodu izvedli več sprememb, tako kadrovskih kot organizacijskih. Med drugim so znižali pristojnosti odločanja in uvedli večji nadzor. Lotili so se tudi revizije in prenove kreditnega procesa, teče pa še pregled procesov poslovanja, ki mu bo sledila procesna reorganizacija.

Člani komisije so menili, da je vir težav v NKBM banki mogoče iskati tudi (ali pa predvsem) v kršitvah obstoječih pravilnikov pri podeljevanju kreditov, zato so Hauca vprašali, ali so notranje revizije v banki spregledale nepravilnosti, ali so njihova opozorila spregledale uprave.

Hauc je dejal, da so bila opozorila izdana, zakaj niso bila upoštevana, pa je po njegovem vprašanje za prejšnje uprave. Kot je povedal, je banka pod njegovim vodstvom uvedla "follow-up", ko gre za priporočila notranjih revizij, kar pomeni, da na sejah direktorjev javno obravnavajo, ali so bila priporočila upoštevana in izvedena, tako da je jasno, kdo se jih ni držal.

Komisija je tudi Hauca povprašala, kako je z dokumenti in kreditnimi mapami, ki bi jih komisija potrebovala za natančno preiskavo. Hauc je dejal, da je bančna tajnost "najvišji postulat". Banka tako dokumentov komisiji ne bo dala, je pa Hauc članom predlagal, da za to dobijo sodno odločbo, saj je to podlaga na kateri bi lahko banka predala dokumente. "Predlagam vam, da pri tem vztrajate," je dejal Hauc. "Prav je, da se preiskuje, saj so se dogajale velike stvari," je še dejal.

Kot je poudaril član komisije Jožef Horvat, je višje sodišče komisijo, ko je želela dokumente, že zavrnilo. Dodal je tudi, da se govori o referendumu, ki bo zahteval razkritje vseh dokumentov in podatkov, ki bi pomagali poiskati krivce v primeru katastrof kot je bančna luknja.

Hauc je sicer dejal, da v banki ne nastaja nova bančna luknja, da so prav temu namenjene spremembe pri kreditni praksi in da zagotovo ne bo več prišlo do tako velikega obsega slabih kreditov.

Hauc še meni, da bo še večjo varnost prinesla tudi bančna unija, katere nadzor bo zelo oster. "Nivo nadzora nad sistemskimi bankami bo dvignjen, očitno so se odločili, da se to nikoli več ne sme ponoviti."

Premalo pripravljeni na krizne situacije?

Predsednik uprave Abanke Jože Lenič je prav tako spregovoril o vzrokih za stanje v slovenskem bančnem sektorju. "Bančne krize se pojavljajo ciklično," je dejal in opozoril,  da smo v tokratnem primeru imeli opravka s celo generacijo bančnikov, ki niso imeli nobenih izkušenj z recesijo. "Morda so se zato podcenjevala nekatera tveganja," je dejal.

Komisija je doslej že zaslišala Mitjo Gasparija in Marka Kranjca, ki sta bila v preteklosti guvernerja Banke Slovenije, šest predstavnikov centralne banke in Komisije za preprečevanje korupcije.

Zaslišani doslej niso postregli s kakšnimi senzacionalnimi razkritji, vsi so trdili, da so delovali strokovno in v skladu z zakoni, za težave pa naj bi bila kriva kriza in posledična nezmožnost podjetij, da odplačajo posojila. Med krivce za stanje v bankah je tudi Medja uvrstil krizo, opozoril pa je na redno pojavljanje negativnih gospodarskih ciklov, da pa je bila tokrat tudi težava odsotnost primernih mehanizmov pri kreditnih poslih. Kot je dejal, vzrok ni le eden.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaksn
10. 10. 2014 20.17
Ja pa Ja ka na fax niso hodili? Ne! Ker so bili poklicani s strani politikif!
andro69
29. 01. 2014 10.15
+1
Aja za visoke plače so pa imeli izkušnje...pokvarjeno....
kure bedne
28. 01. 2014 17.48
+3
Na ta naslov se lahko samo smejiš ali pa zjokaš.
njofra47
28. 01. 2014 16.53
+3
Čudno je le to, da so ti \"neizkušeni ljudje\" brez sramu prejemali plače kot ljudje, ki se zavedajo svoje odgovornosti in zavestno opravljajo delo za katero je potrebna izkušenost. Plače in nagrade, ki so jih prejemali so bile že takšne da bi bila \"izkušenost\" blago rečeno vsaj pričakovana, če ne že zahtevana....
deathbite
28. 01. 2014 13.24
+1
"Gospod, odpusti jjim, saj ne vedo kaj delajo!"
krtaksn
10. 10. 2014 20.18
+2
Ni variannte, da z neizkušenostjo tok denarja izgine... Tu so bili na delu izkušeni lopovi na delu 23 let.. Zato pa je tako, kot je
glej ovega
27. 01. 2014 22.36
+4
jankomat
27. 01. 2014 22.04
+2
nakladajo -zakaj pa preplačujejo svoje analitike in razne svetovalce -a samo za petriganje. neizkušeni smo mi laiki,ne pa profesionalci!!!,ki bi moral krizo in njene posledice zaznat.tudi vlada je neizkušena ,zato pa smo in še bomo lep čas v krizi.čudno ,da druge države nimajo takih problemov.
nikhrast
27. 01. 2014 16.51
+1
Pa krivi so tudi potrošniki, ne samo radodrne banke. Saj je skoraj vsak pek dobil kredit da je kupil bajto. Je sploh kdo ki si ni kupil bajte deset let nazaj? Se spomnite reklame in oglase po Floridi, "$1000 down, $1000 a month", potem pa poči balon, folk ni mogel odplačevati kredit. Kaj češ, preveč so ugriznili, pojesti pa niso mogli.
an?ka30
27. 01. 2014 10.13
+4
Hahhahahahah,a za krast denar pa so imeli IZKUŠNJE??????
an?ka30
27. 01. 2014 10.14
+2
A papirji obstajajo,da kolk so dajali za svetovalce itd.....
jafalical
26. 01. 2014 20.33
+4
Da so neizkušeni, ja pa ja, tudi to! Na vse se bodo prav bankirji izgovarjali.Bo kdo že kdaj odgovarjal tudi od teh, jim bo kdo dal vetra?Sam nekateri od teh imajo pa take kredite odobrene, s podpisi nadrejenih, so jim še kako v rit lezli, da so dosegli svoje, zdaj pa tako sprenevedanje.Če kdo pregleda sam bankirjeve pozicije, pregledajo plače, lahko vidijo, da na podlagi plače ne morejo do takih kreditov, kot so si jih sami sebi zrihtali.Na koncu še Bog si ga vedi komu vse naprtili.Ko bi Tovšakova , Zidarji , ostali njim podobnimi hoteli priznati, kolko so lahko dobili, brez kritja in koliko so sami bankirji od tega imeli.Žalostno.Ko pa navaden smrtnik pride po kredit, pa naštevajo po predpisih, določilih, zakonih...sam da niso krivi nikjer in pred nikomer.
X51Y
26. 01. 2014 18.23
+3
V to neizkušenost sem pa jaz prepričan. Saj so bili tako neizkušeni, da še svoje plače niso znali primerjati s plačami navadnih državljanov !
anonimus23
26. 01. 2014 11.53
+6
ma ja kradli ste vse povprek lopuze banske
Brabus
26. 01. 2014 08.48
+2
Kaj pa čistilke?? So morda one podpisovale lopovske pogodbe in talale denar?? Glede na prejšnje izgovarjanje me to ne bi čudilo.
nikhrast
27. 01. 2014 16.55
Saj so tudi čistilke podpisovale te aplikacije, bankirji so enostavno najeli folk s ceste, toliko aplikacij je bilo.
tonires666
25. 01. 2014 22.26
+2
To je bilo načrtno izčrpavanje davkoplačevalcev in države, lopov pač mora odgovarjat za svoje grehe, dejmo se NE sprenevedat. In to kar se dogaja v Sloveniji je \"megla afer\" da se ne vidš več ven, razpad sistema na vseh frontah, ampak to načrtno.
Martin Lah
25. 01. 2014 20.33
+1
Star pregovor pravi,da je vsak izgovor dober,tudi tisti,ki ga mačka na repu prinese.V naši deželi je veliko,veliko,preveč izgovorov,takih in drugačnih.
Samo.Jst
25. 01. 2014 18.19
+5
Kljub neizkusenosti si je nekdo izplacal miljonsko nagrado...kaj pa s tistim?
da?a
25. 01. 2014 12.26
+3
To je posledica dejstva, da so "dojenčki" prevzeli krmila in utišali izkušene starejše kadre, ki so veljali za odpis. Kako lahko isti človek upravlja z veliki vsotami, ko še ni niti dokazal, da zna z malimi, pri svojih financah? Sicer pa je Marko Voljč povedal že ob prvi sanaciji bank, da bodo v LB ostali le najboljši (a tisti, ki si niso mogli posikati boljše službe drugje?). Danes je situacija zaposlovanja res težja, a tudi tokrat odpuščajo dobre kadre, ki so znali pridobiti zaupanje komitentov. Specialni svetovalci v bankah pa ostajajo.
Ustavimo-IPCC
25. 01. 2014 10.35
+3
No.. ta "neizkušenost" (beri NESPOSOBNOST)... je bila pa vseeno nagrajena z 25.000 EUR mesečno in dobrim miliončkom nagrade.....
resslovenka
24. 01. 2014 17.31
+3
Sem videla izjavo g. Medje, ki je dejal, da v banki niso imeli človeka odgovornega za spremljanje tveganj pri odobravanju kreditov , ampak je delo opravljal kar človek zadolžen za prodajo (karkoli že to pomeni). In da ga sedaj imajo. Pa neizkušenost bankirjev za razmere v krizi , da je botrovala vsej polomiadi. Tudi mogoče, ampak eni so vsweeno živeli kot bubregi v loju in na koncu - nam izstavili račun. No navadni smrtniki s tem nismo imeli problemov. So nam stopili na vrat, ne glede na razmere ki so nas doletele. In to pravi čas. Res za zjokat ali za pobesnet. Če bi kaj pomagalo.
tony_abcde@yahoo.com
25. 01. 2014 01.18
+7
Mene bodo zelo težko prepričali s tako pravljico.