Gospodarstvo

Prvi mož Mercatorja: Ostajamo najboljši sosed

Ljubljana, 15. 06. 2013 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Vsi v Mercatorju se zavedamo pomena zdajšnjega trenutka," je ob podpisu pogodbe s hrvaškim Agrokorjem dejal prvi mož Mercatorja Toni Balažič. Partnerstvo z Agrokorjem naj bi imelo tudi pozitivne učinke na prestrukturiranje Mercatorjevih dolgov.

Petkov podpis pogodbe med konzorcijem prodajalcev delnic Mercatorja in hrvaškim Agrokorjem je po navedbah največjega slovenskega trgovca pomemben korak k stabilnejši lastniški strukturi podjetja. Prvi mož Mercatorja Toni Balažič je zagotovil, da si bo uprava pri nadaljevanju posla še naprej prizadevala za izpolnitev ključnih pogojev v dobro družbe.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Mercatorjeva uprava si bo tako prizadevala, da bo skozi prodajni proces zadoščeno trem ključnim pogojem. Prvi je, da bo nakup res izpeljan z mednarodnim finančnim kapitalom, ne s posojili. Drugi je, da bodo proces prodaje podpirale banke upnice, tretji pa, da kupec podpira nadaljnji razvoj Mercatorja.

"Vsi v Mercatorju se zavedamo pomena zdajšnjega trenutka tako za Mercator kot za vse deležnike, zato bomo še bolj osredotočeni na naše poslovanje in na naše potrošnike, katerim ostajamo najboljši sosed," je ob petkovem podpisu prodajnega sporazuma povedal Balažič.

Podpis pogodbe med konzorcijem prodajalcev in Agrokorjem je po navedbah Mercatorja nadaljevanje kompleksnega procesa za doseganje stabilnejše lastniške strukture podjetja ter korak v procesu konsolidacije trgovine v regiji in vzpostavitvi vodilnega regijskega trgovca.

V skladu s pogodbo bo Agrokor za 53-odstotni delež Mercatorja odštel 240 milijonov evrov oziroma 120 evrov za delnico. To vrednotenje po pojasnilih prodajalcev ustreza zgodovinsko primerljivim predhodnim transakcijam v panogi in regiji ter odraža Mercatorjevo finančno in poslovno uspešnost.

Ob tem v največjem slovenskem trgovcu povzemajo navedbe iz petkovega sporočila konzorcija delničarjev, da se tako konzorcij prodajalcev kot tudi Agrokor zavedata pomena transakcije za Mercatorjeve deležnike, med katerimi so dobavitelji, zaposleni, upniki in potrošniki.

Agrokor je tako po navedbah prodajalcev v okviru transakcije sprejel določila, ki potrjujejo njegovo zavezanost glede prihodnjega uspeha in nadaljnje podpore zaposlenim ter dobaviteljem družbe Mercator.

Mercatorjeve dobavitelje naj bi tako podpiral s številnimi zavezami, ki med drugim vključujejo ohranjanje obstoječega prostora na policah, upoštevaje pri tem vso zavezujočo zakonodajo, vključno s pravili konkurence.

Mercatorjeva izboljšana finančna stabilnost, ki naj bi bila rezultat transakcije, pa naj bi družbi omogočila razreševanje obstoječega dolga do dobaviteljev in ponujanje boljših plačilnih pogojev.

Ob tem naj predvidene sinergije združene skupine ne bi temeljile na odpuščanju Mercatorjevih zaposlenih, ki bi presegalo že napovedane ukrepe uprave družbe.

Z združitvijo bo nastala vodilna trgovska skupina

Konzorcij prodajalcev v svojem sporočilu za javnost še navaja, da bo s partnerstvom med Agrokorjem in Mercatorjem nastala vodilna trgovska skupina z močno tržno pozicijo v jugovzhodni Evropi. Z združitvijo poslovanja naj bi imeli obe podjetji koristi, ki jih prinaša večji obseg prodaje in sinergije na trgih, na katerih poslujeta podjetji.

Konzorcij napoveduje, da se bo to odražalo tudi v višji dobičkonosnosti in ustvarjenem denarnem toku. To pa naj bi ustvarilo večjo finančno stabilnost za podjetje in njegove deležnike.

Prodajalci poudarjajo, da bo Mercator tako stabiliziral lastniško strukturo in kot večinskega delničarja pridobil investitorja z izkušnjami v trgovski panogi v regiji.

Poleg omenjenih sinergij naj bi imelo partnerstvo z Agrokorjem pozitivne učinke tudi na prestrukturiranje Mercatorjevih dolgov, o čemer morajo vpleteni še doseči dogovor.

Konzorcij prodajalcev v sporočilu za javnost poudarja, da je seznanjen, da Mercatorjevi upniki ne nasprotujejo transakciji in jemljejo Agrokorjevo sodelovanje kot pozitivno.

"Po najboljšem vedenju prodajalcev vsi sodelujoči aktivno sodelujejo v potekajočih pogovorih in si prizadevajo doseči dogovor glede prestrukturiranja dolgov še pred zaključkom transakcije," pravijo v konzorciju.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Postopek končan do konca leta

Do samega zaključka posla je še kar nekaj korakov. Poleg že omenjenega dogovora glede prestrukturiranja dolga mu morajo zeleno luč prižgati še pristojni regulatorji v vseh državah, v katerih bo skupna družba delovala.

Transakcija naj bi bila po napovedih prodajalcev končana  predvidoma do konca letošnjega leta.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

agenor
17. 06. 2013 13.23
+2
Hrvati so nas s pomočjo naših domačih kvizlingov zopet nategnili! Z izposojenim denarjem, saj sami nič ne ustvarijo in z min. večino v lastniškem deležu se bodo polastili naših nepremičnin in trgovske verige. Profitirali bodo 10x-no! Najslabši sosedje nam bodo tudi tukaj v Sloveniji. Plačali bodo premalo ali nič, lopovi balkanski! Smo pa res neumen in hlapčevski narod, da se pustimo izkoriščati in nategovati!
ubroslav
17. 06. 2013 12.03
+3
Naš najslabši sosed je kupil najboljšega soseda. Svašta!
matija888
17. 06. 2013 10.05
-1
Že dolgo niste najboljši sosed. In prej kot slej boste to spoznali tudi sami, a bo takrat prepozno za vas.
Trglav
17. 06. 2013 09.47
+5
Naši žal ne mislijo kaj dosti za naprej! Poglavitno je, kaj jim je naročila Evropa. Kaj bo z nami, ni pomembno. Še naprej bodo tujci odpirali trgovine pri nas, v prihodnje bodo od naših proizvajalcev kupovali še manj itd.., začaran krog. To je pač najlažje. Lahko pa bi ser resno lotili sive ekonomije. Lahko bi dosledno zaćeli pobirati davke. Lahko bi iskali način, kako pridobiti v tujino odpeljan denar nazaj - in potem ne bi bilo potrebno nobene trojke, niti ne prodaje na horuk. Torej, niso nesposobni, GNILI so, do amena!
plotter123
17. 06. 2013 11.48
+1
prvo delo , namesto, da bi se inšpektorji odpravljali od šanka do šanka , kar je sicer prav ampak ni prioriteta , bi morali pridobiti iz VSEH sredozemskih marin imena in priimke lastnikov, vikendov , stanovanj in jaht ki so tam privezane, in potem primerjati ta podatek z davčno napovedjo dotičnega posameznika . Če to rešijo potem imamo nemudoma presežek v bilancah.
dstrazi2
17. 06. 2013 07.05
+3
ochi
16. 06. 2013 21.20
+1
s prodajo delnic bodo prodajalci kreditirali nakup taistih delnic in nato vlekli obresti. lol.
ochi
16. 06. 2013 21.14
+4
izdajalstvo državnega ranga. s prodajo mercatorja ste zastonj podarili veliko nepremičnin, ki jih je mercator dobil v občinah v zameno za odprtje lokalne trgovine. pa vas bi moral dat na grmado, ljudje.
tron3
16. 06. 2013 19.45
+5
Kaj pa sploh še Balažic govori, po vsej verjetnosti bo sedaj govoril Lovše, ki je pridno izpraznil Diners, in s tem finančno pomagal pri nakupu, prepričan sem pa tudi, da prodajalci veliko tega denarja kot je zapisano v pogodbi ne bodo nikoli videli, če sedaj ni imel Agrokor zadosti denarja za ta nakup ga tudi ne bo imel v prihodnosti, to je to. Če se ne plača v nekaj dneh potem je prodajalce puhnil, takšna je praksa na Balkanu, kateri del sta tudi Slovenija in Hrvaška, ne glede še sta članici EU.
plotter123
16. 06. 2013 18.02
+8
za vse dobaviteje ki imajo do merkatorja zapadle terjatve pa samo tale nasvet - VLOŽITE IZVRŠBE oz IZVRŠNICE preden bo prepozno, sem delal s hrvati , komaj sem rešil svoje podjetje in lahko rečem samo tole ni čudno da imajo srbi lep pregovor " Dva hrvata četir* ".
Mnekej povedou
16. 06. 2013 17.43
+1
Pa najdražji tud,.......
zmago56
16. 06. 2013 14.12
+6
Tisti, ki govorijo o nacionalnem interesu delajo samo za svoj interes, če bi gledali na nacionalni interes bi že zdavnaj NLB prodali in tako krajo države preko nekritih tajkunskih kreditov preprečili saj tujci gotovo ne bi dodeljevali milijonskih kreditov, za katere se že vnaprej ve, da so to darila in ne krediti, državljanom pa ne bi bilo treba miljardnih bančnih zgub pokrivati.
ROMELS
16. 06. 2013 14.39
+4
Narod prepočasi dojema, kam jih vleče lopovski nacionalni interes.
plotter123
16. 06. 2013 18.25
+2
itak , v imenu t.i. nacionalnega interesa se je Union prodal laškemu in ne interbrewu. To je bil začetek SDS-ovega pohoda nad premoženje slovencev . Tudi zasebno . Boste videli v roku enega leta bodo propadli VSi dobavitelji tej firmi in potem bo njihovo premoženje naprodaj po zelo nizki ceni.
GSMG
16. 06. 2013 13.26
+8
Vsi tisti, ki se danes veselite te prodaje, boste prej kot slej to občutili, ko se bo občutno nehali prodajati Slo izdelki, ko bo narasla brezposelnost,l denar se pa odlivati iz države. Žal smo "pijanci, ki so prodali vinograd za par steklenic vina! "Pa na zdravje BUTALCI "!!!!
CharlotteP
17. 06. 2013 20.11
podpis! Končno eden ''pravi'' Slovenec!! Hvala za ta komentar. Odvalil si mi kamen od srca, da še kdo tako razmišlja kot jaz!!!
ddavy21@yahoo.com
16. 06. 2013 12.37
+6
Javnost mogoče ne ve ampak prodal se je tudi Petrol in to MOL-u . Ne vem zakaj se o tem nič ne poroča, kakšno je to neodvisno novinarstvo.
plotter123
16. 06. 2013 18.27
če se je prodal molu je to odlično , vsekakor bolje kot kakšni INI še bolje bi pa bilo če bi se prodal Lukoilu. Namreč tako MOL kot Lukoil imata izvrstno gorivo , kar pa za petrol ali ino ne drži
dule100
16. 06. 2013 12.26
+1
Kdo je še pred kratkim upil, da je to nacionalna izdaja !!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????
plotter123
16. 06. 2013 18.28
+2
skorumpirani SDS-ovci dokler jim ni kaj kapnilo v žep
hotchilipoper
16. 06. 2013 11.39
+14
To je načrtno narejeno,da bodo vodilni v MERKATORJU lahko lažje kradli,in nobenemu odgovarjali
MARK AUREL
16. 06. 2013 11.35
+17
Östajete najboljši sosed - daleč od tega. ste pa najdražji, to je pa res !!!!
Frane Šajn
16. 06. 2013 11.23
+13
Stresajte te floskule popoldne doma pa pri ožji žlahti v fohtu, koga bi pa ti malo tako" sa straga" Marš ekonomski analfabeti. Blejal bi lahko takrat , če bi kupoval agrokor , dokler pa je Merkator prodan s strani hlapčonov je to kar je. MENE TU NE BODO VIDELI IMAMO "TUŠ"! IN ŠPAR STA BOLJ EVROPSKA IN POŠTENA!
Frane Šajn
16. 06. 2013 11.19
+11
Ostajate največja trenutno najglomaznejša slovenska sramota!
SLOVENIASTAN
16. 06. 2013 11.08
+16
Mene v merkatorju vec ne vidijo , pa ne bom edini .
SLOVENIASTAN
16. 06. 2013 11.11
+9
Sama žalost ter patetika v tej nasi podalpski koloniji
LepiBorut
16. 06. 2013 11.08
+6
Balažič prvi mož Mercatorja ... ....hahahahahaha nikoli ni bil ...... vse nitke je in jih še obvladuje Zoki, Zoki je tudi uredil, da so slovenske prodajalke postale sužnje, da lahko vsak, ki pride v Slovenijo (Lidl, Hofer...) in tudi domači trgovci izkoriščajo Slovenske matere, žene.....
ochi
16. 06. 2013 21.16
a lidl pa hofer pa ne izkoriščata? pa ti delaj za polovični delovni čas, s polovično delovno dobo. boš dobil tudi ti, po 65. letih 100 evrov penzije.