Gospodarstvo

Prvi korak pomoči Cimosu je odobren

Ljubljana/Koper, 18. 04. 2013 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Koprskemu Cimosu je vlada odobrila 35 milijonov evrov bančnih posojil. V drugem koraku pa bo po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika sledila dolgoročnejša rešitev z dokapitalizacijo ali konverzijo terjatev.

Cimos
Cimos FOTO: POP TV

V Cimosu so lažje zadihali. Vlada je na današnji seji tej koprski družbi odobrila državno pomoč v obliki subsidiarnega poroštva za odobritev 35 milijonov evrov kratkoročnih bančnih posojil. Gre za prvi korak pri reševanju finančnih težav tega velikega slovenskega izvoznika, ki po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika potrebuje tudi dolgoročnejšo sanacijo finančne strukture. V drugem koraku bo tako sledila dolgoročnejša rešitev z dokapitalizacijo ali konverzijo terjatev.

Državna pomoč lahko traja največ šest mesecev, nato je treba po Stepišnikovih pojasnilih z drugimi deležniki dolgoročno rešiti podjetje.

Minister ocenjuje, da v primeru Cimosa ne bo treba vračati državne pomoči, kot to Evropska komisija zahteva v primeru pomoči begunjskemu Elanu. Vsaka pomoč, ki jo je treba vrniti, je namreč po Stepišnikovem mnenju zelo velika škoda za gospodarstvo.

Cimos je, tako Stepišnik, pilotski primer za uporabo prenovljenega sistemskega ukrepa, ki ga je danes prav tako sprejela vlada. Gre za predlog novele zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah.

Če bodo podjetja vzporedno z reševanjem njihovih finančnih težav izpeljala poslovno prestrukturiranje in pokazala dobre rezultate, je treba več perspektivnih podjetij tako reševati in tako ohranjati gospodarske temelje države, je prepričan Stepišnik.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljubljanatv
25. 04. 2013 19.24
Ma kakšna pomoč. Obglobit nesposobne managerje ,in jim pobrati premożenje. .če drżava da denar jemto legalno podpiranje lenuhov in nesposobneżev ,ki vodijo cimos
Prassek
22. 04. 2013 18.57
prvi korak DENAR, drugi korak JAKLIČ tretji korak BANKROT z veliko finančno luknjo.
pepikrlinca
22. 04. 2013 18.27
-1
Igor Šoltes je kot varovanec LDS v svoji karieri od prvega dne zasedal nove in nove funkcije. Pred devetimi leti ga je na položaj predsednika računskega sodišča spravil njegov dolgoletni politični boter Gregor Golobič. Zdaj ga Golobič in Kučan »delata« za novega vodjo Pozitivne Slovenije in potencialnega bodočega premierja. Na čelu računskega sodišča je z odliko odigral svojo vlogo v korist varovanja finančnih interesov tranzicijskih omrežij. Čeprav skušajo dominantni mediji Šoltesa posebej ob izteku mandata prikazati kot skrbnega varuha zakonite in smotrne porabe javnega denarja, strokovnjaka in celo moralno avtoriteto, je resnica drugačna. Šoltes je d od prvega dne svoje kariere politični nameščenec, v življenju ni izvedel niti ene revizije poslovanja, tega niti ne zna. Skrben varuh porabe javnega denarja je bil približno toliko, kot je bil razvpiti Andrej Plahutnik varuh konkurence: LDS ju je na položaja postavila zato, da bosta ustrezno politično (pomeni stranki in njej bližnjim denarnim rentnikom v prid) usmerjala delovanje računskega sodišča in urada za varstvo konkurence. Veliko pomembnejše od tega, kaj sta delala, je to, česa nista. Iz Šoltesove poplave besed, kaj vse je računsko sodišče v času njegovega vodenja revidiralo, koliko nepravilnosti je odkrilo in koliko kazenskih naznanil je poslalo na tožilstvo, je potrebno razbrati tisto, čemur se je on kot predsednik izogibal. Na primer revizij poslovanja Darsa ob prirejenih javnih naročilih pri gradnji avtocestnega križa, vrednega sedem milijard evrov. Spomnimo se besed nekdanjega direktorja za varstvo konkurence Janija Soršaka, da je Slovenija zaradi protizakonitega kartelnega dogovarjanja gradbenih podjetij od skupaj sedem milijard vrednega avtocestnega križa preplačala približno tretjino, torej več kot dve milijardi evrov.
pepikrlinca
22. 04. 2013 18.26
Po nekaterih informacijah naj bi čudežni deček ter nekdanji razvpiti direktor Lekarne Ljubljana kmalu postal direktor koprskega Cimosa Ljubljanski župan Zoran Janković kadruje naprej. Po nekaterih informacijah naj bi tako nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič prevzel vodenje koprskega Cimosa, katerega "reševanje" je Janković ob nedavnem razvpitem prihodu v prostore poslanske skupine Pozitivne Slovenije označil za lakmusov papir nove vlade. Spomnimo, vlada Alenke Bratušek je kmalu potem za Cimos odobrila državno poroštvo za 35 milijonov evrov bančnih posojil, s podjetjem pa se - konkretno - ukvarja državni sekretar v kabinetu premierke Gašpar Gašpar Mišič, ki velja za "Jankovićevega kurirja". Marko Jaklič, ki se je medtem tudi že zaposlil kot pomočnik novega direktorja ljubljanskih lekarn Marjana Sedeja, pa pravi, da o tem, da naj bi "on prevzel" Cimos - "ne ve nič." Na javni razpis za prvega človeka Cimosa (po odstopu - 28. marca - prejšnjega dolgoletnega direktorja Franca Krašovca) sta se sicer prijavila nekdanji član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marko Golob ter predsednik nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor Peter Kukovica. Mimogrede, Franc Krašovec in Zoran Janković sta pred časom skupaj sedela v predsedstvu Rokometne zveze Slovenije, Marka Goloba pa nekateri omenjajo tudi kot morebitnega člana nove uprave Slovenske odškodninske družbe. Rajko Kenda, strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike ter eden od znamenitih podpornikov Zorana Jankovića z Magistrata, pa je svojo kandidaturo za novega generalnega direktorja Univerzitetno-kliničnega centra Ljubljana v medijih posredno sam že napovedal. Sedanjemu direktorju Simonu Vrhuncu namreč avgusta letos poteče mandat. Če se bo Rajko Kenda res potegoval za generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra (no, to skoraj ne gre dvomiti), bo zanimivo opazovati, kako bodo na (morebitno) direktorsko kandidaturo zdravnika Rajko Kende "reagirali" nekateri vladni koalicijski partnerji, denimo Socialni demokrati. Med lansko predvolilno kampanjo za predsednika republike je Rajko Kenda, kot vidni član volilnega štaba pozneje hudo poraženega kandidata Danila Turka, v enem od televizijskih soočenj precej grobo napadal Boruta Pahorja, poleg tega del vodstva SD tudi obtožuje Kendo, da je krivec za medijsko "afero s koncesijo" zdravnice Marte Macedoni Lukšič, nekdanje zdravnice pediatrične klinike ter soproge prvaka Socialnih demokratov Igorja Lukšiča, ki je pred nedavnim prestopila v novo zasebno kliniko v Moziju. Spomnimo. Afera s koncesijo Marte Macedoni Lukšič je medijsko izbruhnila (v časopisu Dnevnik) ravno takrat, ko Igor Lukšič še ni hotel "niti sestankovati" z Alenko Bratušek ter je navijal za predčasne volitve.
Robin Gunner
22. 04. 2013 10.52
+2
Minister ocenjuje, da v primeru Cimosa ne bo treba vračati državne pomoči, kot to Evropska komisija zahteva v primeru pomoči begunjskemu Elanu. A zato ker je v francoski lasti? Mi pa smo kekci, prvic nimamo kej dokapitalizirat zgubarske firme! Drugic pa sploh nebi smeli subvencionirat nekaj kar ni v nasi lasti, ampak je v lasti tujcev!
LiGma1
23. 04. 2013 12.34
+1
CIMOS ni v francoski lasti ampak v slovenski, preverjeno. lp
Jožajoža
21. 04. 2013 11.55
+26
narobe. država naj raje pomaga zdravim firmam.
arthur1982
21. 04. 2013 12.39
-2
Robin Gunner
22. 04. 2013 10.54
+3
glih zdravim firmam moras pomagat, z nizjimi davki, z gospodarskimi delegacijami in lobiranjem v tujini da se poveca prodaja. dzabe, ti pomagat zgubarskim firmam ki so danes nekonkurencne (zastarela tehnologija, zadolzenost, prevec odhodkov kot prihodkov). to je metanje denarja v vreco brez dna, umetno drzanje nad vodo, nato pa to podjetje potone in gre v stecaj. delavci ostanejo brez plac, banke ostanejo brez denarja, davkoplacevalci pa smo ponovno izropani!
arthur1982
21. 04. 2013 11.42
Končno nekaj konkretnega, ampak v Sloveniji je še kar nekaj takšnih firm, ki denar potrebujejo takoj. Če te firme izplavajo, se bo denar vrnil v proračun in kar nekaj ljudi ne bo ob svojo eksistenco.
motika
20. 04. 2013 19.00
Mene pa zanima ali Stepisnikova orodjarna poslovno sodeluje s Cimosom?
Kajetan
21. 04. 2013 19.41
Ja posluje in to brez problema bo še naprej..
Prassek
20. 04. 2013 11.44
+1
Zdaj jim pa takoj dvignimo povprečno plačo na povprečje v JS in izplačajmo še regres. Če pripada JS pripada tudi gospodarstvu. In če bo še premalo denarja dajmo še. Bo Virant vzel od JS in dal Cimosu.
ljubljanatv
19. 04. 2013 17.16
+2
Pa to se je dogajalo że prej in poglejte kje smo . Lepo, se nqj cimos proda . In zakaj se ne ?
Kajetan
21. 04. 2013 19.42
-1
Zato ker ni kupca in ga nihče ne potrebuje. Ljudje kupujejo firme ki imajo zalednje, trg in razvoj. Cimos pa nima ničesar od naštetega
kolcamož
19. 04. 2013 08.37
+0
kdo bo dobil ta denar ,direktor ali delavci,če ga dobi uprava,bo šlo vse k vragu,če ga pa razdelijo delavcem,se bo kupnamoč povečala in zagnala gospodarstvo,v nasprotnem je ta denar vržen stran....
LiGma1
19. 04. 2013 08.28
+6
Prava poteza!!! Kar je bilo možno do sedaj prebrati v raznih medijih podjetje tekoče posluje na +0. Poslovni partnerji so BMW, Ford, PSA, itd Kljub dolgu bankam cca. 400 mio.€ ima letno realizacijo preko 500 mio€ kar pomeni, da je sposobno servisirati dolg. Problem, ki je prisoten in je enak vsemu gospodarstvu v sloveniji je svež kapital za servisiranje tekoče proizvodnje. V tem primeru je govora ravno o tem. Ker se je z bankami praktično nemogoče dogovoriti glede denarja je vladna poteza o poroštvu prava. Podjetju je potrebno dati malo kisika, da lažje zadiha in bodo zadeve šle naprej. Predvidevam, da se je vlada dodobra seznanila s perpektivo podjeta ter se na tej osnovi odločila kot se je. Za razmislek: CIMOS ima v sloveniji zaposlenih cca. 3000 ljudi, ki državi redno plačujejo davke in prispevke v primeru stečaja država ne bi dobivala teh davkov in prispevkov temveč bi ti delavci (3000) postali breme države. Podjetje nima zaostalih plačil (davkov ipd) do države, v primeru stečaja država tudi tega denarja ne bi dobivala. Krediti, ki jih ima podjetje bi postali slabi krediti in bi se bančna luknja poglobila še za nadalnjih 400 mio€. Podjetje ima ogromno kooperantov. Vprašanje je koliko bi jih preživelo. Mislim, da se ne da izračunati negativnih učinkov, ki pa bi dejansko prizadeli davkoplačevalce (ljudje na borzi, slabi krediti, ipd). V nasprotnem primeru poroštvo države še ne pomeni, davkoplačevalskega denarja. Lahko samo ocenjujemo negativni učinek, ki bi po nekaterih izračunih bil krepko preko 1 miliarde €. Ali po vsem tem še obstajajo dvomi v pravilno potezo države?
prašek
19. 04. 2013 09.28
+1
Miha1972
18. 04. 2013 22.54
+3
No nehejte blejat kot nekakšne ovce. Seveda je pravilno, da so šli v pomoč Cimosu, primerjalno je Cimos za Slovenijo tako veliko podjetje, kot je za Nemčijo VW, in seveda , če bi v Nemčiji pomagali VW je to prav, v Sloveniji pa je vmešavanje politike v gospodarstvo. Spomnite se nazaj, ko se je kriza začela, je Nemčija dala takojšnjo državno pomoč Oplu, da ne bi riknu in z njim nekaj 100000 zaposlenih, nas pa je.bajo, ker smo pomagali Elanu.
Kajetan
21. 04. 2013 20.12
Ja ker tega ne znamo zagovarati in ker nekdo drug hoče uničit konkurenco.
u3pm
18. 04. 2013 20.41
+0
nikjer pa ne piše s čim se ta tako pomembna državna zlatnina ukvarja????pranje denarja???utaja davkov????kaj je tu takšnega pomena????
picajzlnamindzi
18. 04. 2013 18.19
+2
kdo bo spet zaslužu?
prašek
18. 04. 2013 18.46
+4
prašek
18. 04. 2013 18.12
+2
Nekaj podobnega naj storijo še z Muro !
Aleš Stremljan
18. 04. 2013 17.36
+4
vsi se z mercedezi vozjo izvlač jih pa narod sramota
prašek
18. 04. 2013 17.28
+5
Zelo dobra poteza vlade !!!!!!
Aleš Stremljan
18. 04. 2013 17.39
-4