Gospodarstvo

Prvi dokaz sodelovanja gradbincev in politike?

Ljubljana, 08. 11. 2010 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V javnost so prišli dokumenti, ki naj bi dokazovali, da sta pri razdelitvi avtocestnih poslov sodelovala tudi Dars in politika. Na tajnem sestanku v Ljubljani leta 2004 naj bi bila prisotna tudi Anderlič in Bandelj.

Dolenjska avtocesta
Dolenjska avtocesta FOTO: DARS

Časnik Večer je objavil domnevni tajni zapisnik sestanka v Ljubljani leta 2004, ki naj bi nakazoval, da so pri kartelnih dogovorih za razdelitev poslov pri gradnji avtocest sodelovali tudi predstavniki Darsa in politike. Na ta način naj bi mimo predpisov razdelili posle na Trojanah in v predoru Šentvid.

Sestanka naj bi se udeležili predstavniki Darsa (med drugim tudi takratni predsednik uprave Janez Božič), vodstvo SCT (Ivan Zidar in Robert Kuzman) ter takratni generalni sekretar vlade Mirko Bandelj in Tone Anderlič. Kot poroča Večer, naj bi bil razlog za srečanje vse večja uspešnost italijanskih podjetij na razpisih za gradbene posle. Italijansko podjetje je na primer zmagalo na razpisu za gradnjo predora v Trojanah. Na sestanku pa naj bi se tako dogovorili, kako bodo SCT zagotovili dovolj posla v prihodnosti.

Po dogovoru naj bi SCT pri gradnji trojanskega predora dobil projekt inštalacije elektro-strojne opreme, pripadal pa naj bi mu tudi projekt gradnje šentviškega predora. Zneski in kronologija scenarija pa skoraj do potankosti ustrezajo kasnejšemu razvoju dogodkov, še poroča časnik.

Anderlič in Bandelj zanikala sodelovanje, član uprave Darsa se nekih sestankov spomni

Anton Anderlič
Anton Anderlič FOTO: POP TV

Mirko Bandelj je za časnik zanikal, da bi sodeloval na sestankih, kjer bi razdeljevali avtocestne posle. Spomni se, da je bil v družbi Anderliča enkrat na Črnem Kalu, drugič pa na trasi štajerske avtoceste od Domžal proti Trojanam. Kot je dejal Bandelj, je bil tam morda prisoten tudi kdo od omenjenih, vendar pa da nikoli niso govorili o avtocestnih poslih.

Anderlič je za časnik dejal, da je bil na več sestankih, kjer se je govorilo o avtocestnih poslih. "A ne spomnim se nobenega takšnega, o katerem govorite vi. Nikoli nisem bil član vlade, torej nisem mogel operativno odločati o čem takem,“ je še dejal za časnik.

Član takratne uprave Darsa Jože Zimšek je dejal, da so se predstavniki Darsa večkrat srečali z izvajalci, ki so nenehno zahtevali dodaten denar. Glede pristnosti dokumenta je za časnik dejal, da "lahko gre za neki dogovor, a je to dokument brez formalne teže. Morda pomeni le sporazum na nižjem nivoju odločanja“. Kot je še dejal, bi bila na katerem izmed srečanj lahko prisotna tudi Badelj in Anderlič. "Včasih ob otvoritvah smo se dobili in kako rekli, a nismo pohajali po gostilnah, tega nisem želel,“ je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlab
10. 11. 2010 08.44
pajtlerblanka, s pljuvanjem po pahorju tvoj dosedanji prispevek tukaj gor izgubi vso težo, vso kredibilnost. če bi jo imela, ne bi pljuvala več, ker bi že sedaj bila brez sline od vsega pljuvanja. pri nas ni nikogar ki si pljunka ne bi zaslužil. kdo pa bo velecenjeni ki ga boš volila, ki ni že ves popljuvan in to upravičeno? pljuvat po pahorju je nepremišljeno, če ne naivno, ker se s tem zanemarja pljuvanje po vseh ostalih in daje vtis da neka alternativa obstaja, pa oba veva da je ni. "alternativa" se bo pojavila ko se bo pokradlo vse premoženje. do takrat pa se bodo samo menjali pri koritu eni in isti. in do kraje do zadnjega centa nam še manjka kakih 10 let. vmes bomo samo nemo opazovali, kot do sedaj. z vsakim letom ko bomo bližje koncu kraje se nam bo iluziorno zdelo da gredo stvari na bolje. na koncu bodo tisti ki so nakradli največ državo porihtali tako da bodo lahko zaščitili nakradeno oz. da bodo nakradeno lahko dobro plemenitili naprej. da ne bo kdo mislil da se bo država formirala v dobro državljanov - ti so samo statisti na odru, stranski produkt, ki obstaja za izkoriščanje. vse ostalo je porihtano za elito.
vlab
10. 11. 2010 08.34
na ves glas bodo branili nacionalni interes, češ da je prav da denar ostane pri nas, zato je prav da opozorimo tiste ki se pustijo hitro zmanipulirat, da taki nacionalni interesi slovence stanejo VEČ, kot pa da zmaga na razpisu tisti ki je izpolnjeval pogoje za razpis ki so ga branitelji nacionalnega interesa sami napisali. vse skupaj je le farsa. gre se za to da gre več denarja v njihove osebne žepe. če se ne bi šlo za njihove žepe, bi mirno dovolili marsikaj.
vlab
10. 11. 2010 08.31
@Mancyy, takole je pa pravilno: Politiki in Gradbeni lobi je kot največji sovražnik Slovencev del Slovenske Kulture ter Slovenskega načina življenja.
Mancyy
09. 11. 2010 16.51
Politiki in Gradbeni lobi je največji sovražnik Slovencev, Slovenske Kulture ter Slovenskega načina življenja.
Roxy79
09. 11. 2010 14.27
In zakaj se ne spomni ničesar? Žalostno je da imamo takšne politike ki imajo močno demenco. Slovenija si zasluži takšne politike...ki bodo vedeli tudi to kakšen avtomobil so imeli 18 let nazaj.... ne pa da se ne morejo spomniti da so imeli prste umes pri miljonskih€ posla. Žalostno žalostno. Demenca dela svoje tudi v politiki...
JanezNovakJohn
09. 11. 2010 14.19
Politična in gospodarska elita je v veliki meri koruptivna, ker jim nihče nič ne more. V ČASU VLADANJA JJ JE BIL IZDELAN IN SPREJET KAZENSKI ZAKONIK, KI ZARADI FAVORIZIRANJA POSTOPKA IN NE ZLOČINA, ONEMOGOČA zaradi svoje zapletenosti, KAZENSKI PREGON KORUPCIJE. Je bilo to namerno ?.
JanezNovakJohn
09. 11. 2010 13.56
Potrebno je celotno politično garnituro zamenjati, in potrojiti straže da zopet ne pride nov obraz, ki je korumpiran.
Tonček Balonček
09. 11. 2010 10.59
A se nihče en spomni italjanskega Grasetta in msgr. Rodetovega lobiranja za to firmo pri Janši? Ali pa poslov s Siemensom, Patrio in drugimi velikimi dobavitelji. A se še kdo splog spomni britanskih protipožarnih ometov v šentviškem tunelu, za katere je lobiral britanski ambasador v Ljubljani? Od kod ta privid, da so tuje firme poštene in cenejše?
ognjenorezilo
09. 11. 2010 09.05
poslušaj ti... če se že dogovarjajo naj bodo sct z mafijo najcenejši. če naše podjetje ni sposobno konkurirati zahodu, kjer so vsaj plače poštene potem naj se likvidira!! če komunisti niso sposobni imet države nas lahko spet okupira austroogrska pa bomo srečni. Tonček Balonček 09.11.2010, 08:29
ognjenorezilo
09. 11. 2010 09.00
kako so rekli finci.. posle se sklepa na način ki je običajen za lokalno okolje..... kaj še ni jasno ?
SEBASTI
09. 11. 2010 08.56
Ampak, če bi bili SCT, Primorje, Vegrad, Sabahudin d.o.o. itd podizvajalci , ne bi prihajalo kr naprej do nekih aneksov, doplačil itd. Zato pa je bil interes, da vse skupaj ostane doma, ker samo tako se je lahko na vse pretege kradlo.
Tonček Balonček
09. 11. 2010 08.29
A mi lahko kdo pove, kje na svetu pri velikih poslih, ki jih financira država, ni sodelovanja med izvajalci in naročniki. Gre za tako velike posle, da brez razdeljevanja pač ne gre, sicer bi vs egradile tuje megadružbe.Dobile posel, izvajali bi ga pa podizvajalci SCT, Vegrad, Primorje, Sabahudin do.o.o. itd. A to bi bilo pa transparentno?
Franc Zabukovec
09. 11. 2010 02.32
komentirat zgodovino so jalovi posli, ki nič ne dosežejo. banda je banda, pa je čist vseno kdo je bil zdraven. anderlič , ki pa je tako sposoben, da bo brez enega dneva poštenega dela dobil odlično penzijo, pa se sigurno ne bo spomnil kje vse in kaj vse se je v kotlu kuhalo. se pa res že predolgo redi na račun državne kuhinje. me prav zanima a sploh še zna pisat, če je kdaj sploh znal seveda
snifff
09. 11. 2010 01.47
Ovce slovenske, nima smisla da vam novinarji poročajo takšne zadeve, saj se jih ne zavedate. Ste pa najboljši v nemem opazovanju in sedaj ko so zginle španske nadaljevanjke na TV, se naslajate ob lastni mizeriji v našem parlamentu.... BEDA BEDA BEDA, PFEJ...
Roxy79
08. 11. 2010 21.13
in pol bentijo nad Italjani ko so gradili predor... in jih po domače rečeno * v glavo.. čš dejmo pohitet... ni anesov... itd. NAŠI SO si Pa deNAR POdajalI po ŽEPIH
Nauders
08. 11. 2010 20.49
zanikam transparentno to ne morem komentirati nisem bil seznanjem ... to morate znati za uspešnega managerja ali politika
ares3
08. 11. 2010 20.02
in kaj se bo zgodilo nič.Tako kot sedaj nastradal bo delavec ostali pa pobrali denar in nobenemu nič še nagrajeni bodo za to pa drugim pravijo "balkan" mi smo še slabši ko da smo 10 let za leseno žlico...
Buena Vita
08. 11. 2010 20.00
BEDA NAD BEDAMI JE TA Z OLIMPA PAHOR
Buena Vita
08. 11. 2010 19.59
PANDEMIA PRIDEM ČISTIT
Buena Vita
08. 11. 2010 19.58
POŠLJI KOMENTAR