Gospodarstvo

Prva tožba zaradi Merkurja na Primskovem

Naklo, 18. 01. 2012 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava družbe Merkur pod vodstvom Blaža Pesjaka je na podlagi ugotovitev izredne revizije in mnenja odvetniške pisarne vložila prvo tožbo, in sicer proti nekdanjim članom uprave, tudi Binetu Kordežu, in nadzornikom.

Pooblaščeni revizor Merkurja je v poročilu o lani izvedeni izredni reviziji ugotovil sume oškodovanja podjetja, so sporočili iz družbe.

V Merkurju naj bi pod prejšnjo upravo nastalo za skupno 200 milijonov evrov škode.
V Merkurju naj bi pod prejšnjo upravo nastalo za skupno 200 milijonov evrov škode. FOTO: Miro Majcen

Tako je 5. decembra lani 23. skupščina delničarjev upravi pod vodstvom Blaža Pesjaka naložila sprožitev vseh postopkov za povrnitev škode. Na podlagi ugotovitev izredne revizije in mnenja odvetniške pisarne, ki bo vodila postopek, je zato uprava danes vložila prvo tožbo, in sicer proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta.

Zahtevek za povrnitev škode se nanaša na trgovski center Merkur na Primskovem, prenos predkupne pravice in posledično domnevno prikrajšanje zaradi neplačila razlike v ceni, so pojasnili v Merkurju. Škoda naj bi nastala pri preprodaji trgovskega centra, Merkur naj bi bil oškodovan za nekaj več kot devet milijonov evrov.

Merkur skupno oškodovan za več kot 200 milijonov evrov?

Revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010 iz časa vodenja Bineta Kordeža, ki jo je opravila družba Deloitte revizija, je pokazala tri sklope domnevno sumljivih poslov. Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja.

Nima smisla, da mene tožijo, ko nisem od vsega dobil niti evra, sklep pa so na skupščini sprejele banke, ki so dejansko dobile denar, saj smo kredite poplačali oziroma so banke zasegle zastavljeno premoženje. Bine Kordež

Skupno naj bi bil Merkur oškodovan za več kot 200 milijonov evrov. Največji od poslov domnevnega oškodovanja naj bi bil prenos kreditov iz Merkurja na HTC dva, Merfin in banke v višini 188 milijonov evrov.

Kordež: Nimajo mi ničesar vzeti

Kordež je že pred vložitvijo prve tožbe trdil, da je sklep lastnikov nesmiseln. Lastniki Merkurja so namreč banke, ki so edine pridobile z menedžerskim prevzemom Merkurja. Če bi kdo lahko vrnil kaj denarja Merkurju, so to prav banke, je poudaril in dodal, da je sam za odkup delnic zastavil vse svoje premoženje in vse izgubil.

Po njegovih besedah je tudi hiša, ki jo je zidal, v lasti bank in bo šla na dražbo. "Od mene hočejo nekaj, česar nisem dobil," je dejal in dodal, da nima sredstev, ki bi jih lahko izterjali od njega.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
19. 01. 2012 10.21
+4
Kajetan----z najetim kreditom so kupili delnice---- Se človek vpraša ni kredit padel z nekega mosta nevidnega pač je Merkur in pridni delavci so plačali z pridnim delom in kje je ta denar ostal pač v banki za koga, za take nekatere menedžerje kateri so podobno pokradli dobre firme in sebi lastili kaj je bilo možno--------bingo x Ljubljana-----
Kajetan
21. 01. 2012 17.27
+1
s to trditvijo ki si jo napisal se strinjam, vendar tožba vseeno ne bo šla skozi. Kredit pa je tako kot si napisal bil pridobljen in ni denar padel z mosta.
Kajetan
19. 01. 2012 08.51
+0
Žal ta tožba ne more iti skozi. Revizija je pokazala malenkost drugače, kakor je objavljeno v tem članku, odvetniška pisarna pa tako ali tako prevzame posel za denar brez da stranko o tem obvesti, kakšne možnosti ima da tožbo dobi. Nekak mi ne gre v račun nekaj na kateri osnovi bodo gradili odškodninsko tožbo: - z najetim kreditom so kupili delnice, - delnice so padle, kar pomeni da se je vrednost zmanjšala, - merkusr s prodajo ni moral pokrivati več svojih obveznosti, pač je padla prodaja. Torej: - pod prvo alinejo gre za odgovornost banke, kajti samovoljno so davale kredite brez zavarovanja, žal - pod drugo alinejo lahko tožijo ljubljansko borzo ki žal nima pojma, še vedno so delnice precej precenjene, razen od interevrope, če bi bla na plusu, - pod tretjo alinejo pa lahko pač obdolžijo večino slovencev ki pač niso kopuvali njihove robe. Ja odškodninska tožba verjetno samo ne na teh temeljih, malenkost brugače bi morali zastaviti tožbo, tale ne gre skoza, ali pa je to njen namen.
bingo 1
19. 01. 2012 07.30
+1
Kordeževe besede ,"od mene hočejo nekaj,česar nisem dobil ,"pač človek se vpraša kje je 200 milijonov evrov kateri je črpan iz Merkurja in čigava je firma Merfin------bingo x Ljubljana------
terra luna
18. 01. 2012 18.32
+4
lahko mu vzamejo svobodo..recimo za naslednjih 30 let
detroit2004
18. 01. 2012 17.22
+2
aristotel
18. 01. 2012 15.28
+17
Mogoče res nisi dobil niti evra si pa uničil(ste skupaj) par sto(100)milijonov € recimo bobu bob ali ne...