Gospodarstvo

Protikorupcijska komisija: Teš 6 zasnovan in izveden netransparentno

Ljubljana, 21. 02. 2012 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.J./N.D./STA
Komentarji
113

Po mnenju protikorupcijske komisije so državni organi in politika, ko so se začeli pojavljati sumi posameznih nepravilnosti pri projektu Teš 6, ravnali "neusklajeno in netransparentno" ter odlašali s sprejemanjem ključnih odločitev.

Komisija poudarja, da mora morebitna odločitev o nadaljevanju projekta vsebovati "tako postopke za odpravo preteklih večjih in manjših nepravilnosti, kot tudi vzpostaviti dodatne mehanizme spremljanja, nadzora in dosledne transparentnosti".

Komisija za preprečevanje korupcije je vladi in Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) posredovala vmesne ugotovitve in stališča v zvezi s projektom izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Komisija se je odločila, da vlado in druge pristojne organe obvesti o dosedanjih ugotovitvah, ker je, kot so zapisali v poročilu, nujno, da vlada zagotovi, da pristojna ministrstva sprejmejo odločitve, s katerimi se odlaša že več let, čeprav so, tako meni komisija, ključne za zakonito in transparentno izvedbo projekta.

Poleg tega komisija meni, da je nujno, da se vlada, pristojna ministrstva in AUKN opredelijo do ugotovitev obstoječih revizij projekta in sprejmejo ukrepe za sanacijo ugotovljenih nepravilnosti. Komisija je tudi ugotovila, da je bil projekt izveden netransparento, ob pomanjkljivim nadzoru in obremenjen s političnimi in lobističnimi vplivi. Zaradi tega je obstajalo visoko tveganje za korupcijo in nasprotje interesov.

Komisija: "Nujno je intenzivnejše angažiranje vlade."
Komisija: "Nujno je intenzivnejše angažiranje vlade." FOTO: Damjan Žibert

Ravnanje poslovodstva je bilo sporno

Komisija je ugotovila, da v postopku priprave projektne dokumentacije za izvedbo projekta poslovodstvo Teš nadzornemu svetu ni posredovalo vseh razpoložljivih informaciji o določenih zadevah, da bi nadzorni svet lahko sprejemal strokovne in pravno korektne odločitve.

Poleg tega je poslovodstvo pri poslovanju z različnimi dobavitelji, s katerimi je bilo sklenjenih 10 pogodb v skupni višini 2,8 milijona evrov, da bi se izognilo pridobivanju soglasij nadzornega sveta Teša, prikazovalo nižjo pogodbeno vrednost.

Sum kaznivega dejanja obstaja tudi glede postopka izbiranja ponudb za nabavo glavne tehnološke opreme. Poslovodstvo naj bi izbranemu ponudniku omogočilo seznanitev s poslovnimi skrivnostmi konkurenčnega podjetja. Nadzorni svet pa je istočasno opustil dolžno skrbnost pri nadzorovanju Teš 6.

Pustni protest proti Tešu 6
Pustni protest proti Tešu 6 FOTO: Damjan Žibert

Uhajale naj bi tajne poslovne informacije

Med izkazanim nasprotjem interesa in ob obstoju korupcijskih tveganj komisija navaja, da je poslovodstvo Teša v tehnično komisijo za izvedbo naročil med drugim imenovalo osebo, zaposleno v družbi CEE, ki je pripravila razpisno dokumentacijo za dobavo glavne tehnološke opreme, CEE pa je lastniško povezan z družbo Sol International, ki je poslovno povezana z Alstomom.

Poslovodstvo Teša je pozneje ustanovilo pogajalsko skupino o vsebini pogodbe z Alstomom, poslovno povezanim s CEE, v kateri so bili zaposleni trije člani skupine od skupno 15 članov.

Hkrati sta nadzorni svet Teša in vodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) po oceni komisije opustila dolžno skrbnost pri nadzorovanju poslovodstva Teša in izdaji garancij.

Alstom je bil tako postavljen v privilegiran položaj. "Vzpostavljeno pa je bilo tudi realno tveganje, da je eden od ponudnikov seznanjen z vsebino ponudbe konkurenčnega ponudnika," je zapisala komisija.

Poslovodstvo naj bi v postopku zbiranja ponudb za nabavo glavne tehnološke opreme Alstomu omogočilo seznanitev s poslovnimi skrivnostmi konzorcija Siemens.

To po mnenju komisije kaže na sume storitev več kaznivih dejanj posameznikov, in sicer izdajo in neupravičeno pridobitev poslovne tajnosti ter zlorabo položaja ali pravic. Za obe dejanji lahko po pojasnilih komisije skladno z zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja odgovarja tudi pravna oseba.

Komisija je v zvezi s sumi kaznivih dejanj določeno dokumentacijo že odstopila Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in Policijski upravi Celje. Novemu specializiranemu državnemu tožilstvu pa namerava predlagati ustanovitev specializirane preiskovalne komisije po zakonu o kazenskem postopku.

Problematika Teša 6 naj bi bila v veliki meri tudi posledica "neustreznega nadzora, neodzivnosti, sistemske (ne)urejenosti in neusklajenosti državnih organov".
Problematika Teša 6 naj bi bila v veliki meri tudi posledica "neustreznega nadzora, neodzivnosti, sistemske (ne)urejenosti in neusklajenosti državnih organov". FOTO: POP TV

Revizijskim ugotovitvam niso sledili ustrezni ukrepi

Komisija je tudi ugotovila, da so bile kršene določbe s področja lobiranja v zvezi s predlogom zakona o državnem poroštvu za projekt – ta je bil v parlamentarno proceduro vložen lansko jesen, a ni dobil zelene luči. Po ugotovitvah komisije so bili avtorji predloga zakona dejansko v HSE, komu v DZ pa je bil osnutek vročen, pa komisija ni mogla z gotovostjo potrditi. "T. i. 'zakonodajna sled' v tem primeru torej ne obstaja oziroma ni zagotovljena na ustrezno transparenten način," poudarja komisija, ki je sicer sprožila ustrezne prekrškovne postopke.

Po mnenju komisije so državni organi in politika, ko so se začeli pojavljati sumi posameznih nepravilnosti, ravnali "neusklajeno, netransparentno in z odlašanjem sprejemanja ključnih odločitev".

Po pojasnilih komisije še vedno tudi ni rešeno vprašanje, ali je Teš zavezanec po specialnih predpisih o javnem naročanju, ugotavlja pa tudi neprimeren in nezadosten odziv na ugotovitve različnih revizij, tudi revizijo PWC, ki je pri projektu izpostavila vrsto pomanjkljivosti.

Revizijskim ugotovitvam niso sledili ustrezni ukrepi niti se do njih nihče od pristojnih in odgovornih ni ustrezno opredelil. Vlada je aprila lani HSE naložila določena opravila, a je HSE ugotovil, da so zavezani izvršiti le sklepe agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, čemur je pritrdila tudi služba vlade za zakonodajo. Komisija zato opozarja na "izrazito formalističen odziv HSE, saj so se kot vesten in skrben gospodar v javnem sektorju v vsakem primeru dolžni odzvati na ugotovljena tveganja".

Nobena vlada po mnenju komisije ni zagotovila ustreznih odzivov na zaznane in ugotovljene izsledke v različnih revizijah.

Komisija tudi meni, da je Teš zavezanec za vključevanje protikorupcijske klavzule v pogodbe – četudi te v pogodbo ne vključi, klavzula velja po samem zakonu, njena kršitev pa lahko ima za posledico ničnost posla. Večina pogodb v primeru Teša 6 je bila sklenjenih pred uveljavitvijo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za te pa omenjeno ne velja.

Komisija je ugotovitve zaključila z napovedjo, da bo spremljala ravnanje subjektov, ki so v povezavi s projektom opuščali dolžno skrbnost ali ravnali v nasprotju s predpisi ter cilji in vrednostmi.

Kaj pravijo v HSE in Teš?

Matjaž Janežič, direktor HSE
Matjaž Janežič, direktor HSE FOTO: Blaž Garbajs

V HSE in Teš pravijo, da so se seznanili z vmesnimi ugotovitvami in stališčem protikorupcijske komisije, vendar pa bodo glede na obširnost poročilo še temeljito preučili.

Ugotavljajo pa, da ugotovitve protikorupcijske komisije potrjujejo pravilnost njihovega ukrepanja v zadnjih dveh letih. Pravijo, da so v tem času temeljito preverjali pogodbene odnose z dobavitelji v TEŠ. Pred več kot letom dni so na novo postavili projektno organiziranost. Za bolj enakopravno pozicijo naročnika v odnosu do dobavitelja glavne tehnološke opreme so dogovorili in podpisali tri dodatke k osnovni pogodbi. Dodajajo, da so v korist naročnika spremenili pogodbe z drugimi dobavitelji opreme, regulirali pa so tudi ugotovljena odstopanja v poslovnih odnosih in vložili več kazenskih ovadb.

Generalni direktor HSE Matjaž Janežič ob tem pravi, da je naloga pristojnih institucij, da glede na že vložene ovadbe in ugotovitve ustrezno ukrepajo. "Vsem institucijam bomo tako kot do sedaj nudili vso potrebno podporo in predložili vse zahtevane informacije in dokumente," pravi Janežič. Dodaja, da sta Teš in HSE takoj po zamenjavi vodstev obeh družb leta 2010 za vsa ugotovljena odstopanja sprejela tudi ukrepe v okviru svojih pristojnosti, da v prihodnje nepravilnosti ne bi bilo. Pravi tudi, da so aktivno pristopili k izvajanju projekta v začrtanih finančnih in časovnih okvirih.

"Ugotovljene pretekle nepravilnosti pri ravnanjih posameznikov pri vodenju projekta ne smejo vplivati na prihodnost izvedbe projekta," pa dodaja direktor Teš Simon Tot. Pri tem Tot vztraja, da je nadomni blok 6 energetsko, ekonomsko in ekološko utemeljen projekt, ki ga Slovenija potrebuje z vidika varne in zanesljive oskrbe z električno energijo.

'Glede na težo obtožb bi bilo nesprejemljivo, da vlada odobri poroštvo'

Teš - 2
Teš - 2 FOTO: POP TV

Na poročilo protikorupcijske komisije se je odzvala tudi koalicija Ustavimo Teš 6. Zadovoljni so, da je vmesne odločitve komisija pripravila, še preden bo vlada v četrtek dala končno mnenje o predlogu zakona o državnem poroštvu, težkem 440 milijonov evrov. Pravijo, da bi bilo "glede na težo obtožb in jasno dokazano netransparentost ter sume koruptivnih dejanj, v tem trenutku nesprejemljivo, da vlada izreče pozitivno mnenje do predlaganega zakona. Enako velja za državni zbor."

"V času, ko se vsi prebivalci Slovenije soočamo z zaostreno finančno situacijo, in ko iščemo za 800 milijon EUR prihrankov, bi bilo absolutno nesprejemljivo, da vlada in državni zbor nadaljujeta z igro ruske rulete z davkoplačevalskim denarjem, zdravjem in okoljem ter projektu Teš 6 namenita 440 milijonov evrov v obliki poroštva," so zapisali v svojem odzivu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
22. 02. 2012 13.02
+1
In zakaj še ni nihče v preiskovalnem zaporu?! Verjetno je nekdo tudi ta institut ukinil s sfalirano zakonodajo.
titovka
22. 02. 2012 10.45
+3
me sedaj zanima kako bodo janšisti ukrepali SAMI PROTI SEBI....HAHAHAHHAHAHAHAHA
saintjozef
22. 02. 2012 10.56
+2
To so si že v prejšnjem mandatu zrihtali in bi že pokasirali, ČE....
Googlebot
22. 02. 2012 09.58
+1
1,5 milijarde dolarjev je stala največja stolpnica na svetu burj dubai a poglejte no en dimnik v Šoštanju stane 1,4 miljarde evrov! Nehče bo pokasiral lepo provizijo!
Vance
22. 02. 2012 09.06
+5
Lepo je izjavil neki mafijec,da je Slovenija mafijcem prijazna dežela.Vrednost projekta 1,4 milijarde evrov delite z 2,25,pa boste dobili realno ceno proizvajalca.Vsaka primerjava z mafijo je zgolj slučajna,osebe pa so resnične in so se že večkrat pojavile v aferah s podobnim scenarijem.
saintjozef
22. 02. 2012 10.36
Bo sedaj spet za mafijce raj. Po brisanju komentarjev že je.
Manu Cocker
22. 02. 2012 07.46
-1
Spet - en in isti nasvet - v Gramozno jamo na streljanje !!!!! Mali Hitler jne zraven pri kraji - ne bojte se !!!
AlternativeFacts
22. 02. 2012 07.42
-1
Kaj so dobili še en bumerang? :D Kaj pa pravi Andrej iz Štajerske,nas bo treslo? ..... Bomo kaj začeli tiskali kopije kuponov za CO2 izpuste,sedaj ko imamo tako dobro podkovano vlado?Tale kurilnica premoga ne bo poceni...
miki70
22. 02. 2012 07.24
+5
Močno me zanima kakšna politična kultura je v Sloveniji ali bo JANŠA odstopil ,saj je omenjen v nečednih poslih v teš 6 računalnikih. Ne malo nazaj smo videli, kako je odstopil nemški precednik. V naši politiki je parola JANŠE politični konstrukt cerkev obžalujemo LJUDMILA bog pomagaj. Ta JANŠEVA SDS vlada niti ni dobro začela delovat že prihajajo velike , velike nepravinosti ,kam pelje ta vlak.
Marinaconti
22. 02. 2012 08.19
-2
Ne skrbi mikimiška, smo že dobro izurjeni v sprejemanjuj vsehmogočih podtikanj s strani palčkov in ostale sodrg e ki je stvari "nastavila" tako kot so, potem pa blato meče po tistih, ki pri tej stvari nimajo kaj za opraviti. Obrni se na tvoje rdečuhe in jih "pokaraj", ker so oni zasnovali in izpeljali ta projekt in ne Janša.
tedo974P8medo
22. 02. 2012 06.27
-3
Protikorupcijska komisija, ti so pa zelo prozorna, saj se brez težav vidi, da si v bistvu korupcijska komisija - če ti podjetja ne plačajo dovolj, rečeš, da poslovanje ni transparentno.
...Lejga...
22. 02. 2012 01.10
+0
hohohhohho kaj vam je GOLOBIČ opral glave hohohhooooooo PODPIRAM GRADNJO TEŠ6
regall
22. 02. 2012 00.21
-3
Sedaj ima vlada možnost, da se dokaže.
sebastijans03
22. 02. 2012 00.11
+5
bedaki.ni druge besede.zanima me samo kako evropske države in firme opazujejo to slovensko folkloro...kaj si mislijo????
regall
22. 02. 2012 00.14
+4
sebastijans03
22. 02. 2012 00.25
+4
igre-bm
21. 02. 2012 21.38
+6
Delovali netransparentno! A res? Prvič slišimo !! :) Nekaj bi jih bilo treba obesiti za jajca, v poduk ostalim lopovom!!!
Roman Hren
21. 02. 2012 21.37
+6
Ko bodo taki zapisi imeli tudi kakšne konkretne posledice,.... Do takrat pa so to le gradiva, ki vznemirjajo javnost, odgovorni se nanje požvižgajo!
minister
21. 02. 2012 20.44
+4
pes ki nima kaj počet si liže jajca...nekateri pa pišejo kretenizme
saintjozef
21. 02. 2012 23.16
+1
minister
22. 02. 2012 13.50
CRNALUKNJA
21. 02. 2012 20.17
+6
Nehajte že enkrat bluzit o TEŠ-u, bi vam samo en dan ustavil elektriko iz Šoštanja,potem bi vsi videli kaj pomeni Šaleška dolina in njena elektrarna.
KlubPravilnoPretepenihŽena
21. 02. 2012 20.25
-4
bi ti jaz samo eno klofuto primazal pa bi videl kaj pomeni bolečina in njena povzročitev
minister
21. 02. 2012 20.42
+2
začni pri sebi pa da vidiš če boli slama v glavi
ljevele
22. 02. 2012 10.01
+1
to bi blo za probat pol pa bi vidl da brez teša nemormo.... elektrika ki bi jo uvažali bi bla dražja in vse bi bolela glava
kum11
21. 02. 2012 19.53
+1
vpijejo samo tisti ki nimajo nič od tega. vsi bi šli lahko na dan odprtih vrat in bi vam vse razložili. . rad bi videl prejšnji teden ljubljančane ko bi bili ob mrzlih radiatorjih če bi izpadel teš. cel balkan je bil v mrazu viška elektrike ni bilo, reke so niske. vsi bi zmrzovali.
Eastman
21. 02. 2012 19.59
+10
Spoštovani kum11, Sem ljubljančan in se ogrevam na plin, sem zato da se zgradi TEŠ6, da bo Slovenija energetsko neodvisna. SEM PA PROTI taki gradnji, kjer so k projektu dodali še novo poslovno zgradbo TEŠ Šoštanj, pozabili računati prevoz kotla od Francije do Šoštanja, pobirali provizije sem ter tja. Alstromu izdjali ponudbo konkurence-Siemensa - ja tu je nekdo bajno zaslužil.... Nismo PROTI TEŠ in prebivalcem tega dela Slovenije, AMPAK PROTI KRAJI... si DOJEL?
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 02. 2012 19.53
+3
LOPOVI ZOPET ZAPRAVLJAJO NAS DENAR OD TEH BOGATASEV NE VERJAMEM NITI ENEM VEC
przelmuding
21. 02. 2012 19.50
+1
Jaz pa mislim da je teš 6 najbolj transparentno----------------zapravljanje našega denarja.
LOJZ99
22. 02. 2012 09.45
+0
js pa mislim da brez teš 6 Velenje propade in da je nujen
Maancy
21. 02. 2012 19.41
+5
Zaradi te gradnje, ki je za več kot 2.5 x dražja kot ostali enaki projekti v Evropi bi jih morali kar nekaj javno Obesit.
legnum
21. 02. 2012 19.41
+2
Kaj se je v tej državi zgodilo nekaj transparentno.