Gospodarstvo

'Prošnja za pomoč je nuja'

Atene, 23. 04. 2010 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
26

Grški premier George Papandreou je prosil za sprožitev mehanizma za finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.

Grški premier George Papandreou
Grški premier George Papandreou FOTO: Reuters
Javnofinančni primanjkljaj Grčije je bil lani večji od napovedi, saj je znašal najmanj 13,6 odstotka bruto domačega proizvoda, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Grčija je zaprosila za sprožitev nedavno potrjenega mehanizma za finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). S tem bi se lahko članica območja evra rešila iz globoke krize, v kateri se je znašla zaradi visoke zadolženosti.

"Sprožitev mehanizma je nacionalna nuja in zato sem naložil finančnemu ministru, da izvede vse potrebne korake," je v današnjem televizijskem nagovoru povedal grški premier George Papandreou. "Naši partnerji bodo storili vse, kar je potrebno, da nam ponudijo varen pristan, ki bo naši ladji omogočil vnovično izplutje," je še dejal predsednik grške vlade in dodal, da bo to tudi sporočilo trgom, da EU ščiti evro. Novico je sicer povedal v času, ko se v Grčiji vrstijo protesti proti strogim ukrepom za zmanjšanje visokega javnofinančnega primanjkljaja.

Za pomoč so se po premierjevih pojasnilih odločili, ker se mednarodni finančni trgi niso pozitivno odzvali na grške varčevalne ukrepe, s katerimi bi rešili potapljajočo grško barko. Že tako nevzdržno visoka obrestna mera za grške državne obveznice se je zato še naprej zviševala. V četrtek se je obrestna mera za desetletne grške državne obveznice povzpela na skoraj devet odstotkov. Vlagatelji zahtevajo tako visoko obrestno mero, ker menijo, da je visoka verjetnost, da Grčija ne bo zmogla povrniti posojil.

Bojazen je v četrtek okrepila še novica evropskega statističnega urada Eurostat, da je bil javnofinančni primanjkljaj Grčije lani večji od napovedi, saj je znašal najmanj 13,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Po dosedanjih napovedih naj bi primanjkljaj Grčije lani znašal 12,7 odstotka BDP. Finančni ministri držav v območju evra so sicer 11. aprila dosegli dogovor o še zadnjih podrobnostih mehanizma pomoči Grčiji. Evroskupina je Grčiji v prvem letu po sprožitvi mehanizma pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri. IMF pa naj bi prispeval do okrog 10 milijard evrov.

"Naši partnerji bodo storili, kar je potrebno, da nam ponudijo varen pristan, ki bo naši ladji omogočil vnovično izplutje," je še dejal predsednik grške vlade in dodal, da bo to tudi sporočilo trgom, da EU ščiti evro. Komisija mora sicer skupaj z ECB sprva oceniti upravičenost prošnje, nato pa se mora o tem, ali bodo finančno pomagale Grčiji, odločiti še vseh 15 drugih držav članic območja evra. Grčija namerava z omenjeno finančno pomočjo pokriti najbolj nujne potrebe po svežih sredstvih s sprejemljivejšo obrestno mero, s katerimi bo lahko nadaljevala s servisiranjem dolga in se izognila insolventnosti.

Evropska komisija: Hitro bomo odgovorili

Atene so za pomoč zaprosile v času, ko se v Grčiji vrstijo protesti proti strogim ukrepom za zmanjšanje visokega javnofinančnega primanjkljaja. Dogodki v zvezi z reševanjem grške dolžniške krize so prizadeli tudi ugled območja evra in sprožili strah, da se bo v podobnih težavah znašla še katera šibkejša članica območja z enotno evropsko valuto. Evropska komisija je v prvem odzivu zagotovila, da bodo članice območja evra in IMF hitro odgovorili na prošnjo Grčije za finančno pomoč. V Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu, so dodali, da je nemška vlada pripravljena takoj ukrepati ter tako prispevati k stabilnosti območja evra.

Pomagala bo tudi Slovenija

Na slovenskem ministrstvu za finance so pojasnili, da so se ministri držav članic evroobmočja zavezali, da bodo nemudoma začeli s postopki na nacionalni ravni, ki bi omogočili morebitno pomoč Grčiji. "Glede na različne nacionalne postopke bodo posamezne države članice območja evra različno hitro lahko zagotovile morebitna potrebna sredstva, kar mehanizem upošteva. Slovenija bo ustrezne zakonske podlage zagotovila najpozneje do konca junija," so dodali. Od vseh držav v območju evra se v skladu z dosedanjimi dogovori pričakuje, da bodo v mehanizmu sodelovale glede na njihovo udeležbo v kapitalu Evropske centralne banke (ECB). Delež Slovenije pri usklajenih bilateralnih posojilih držav z evrom naj bi bil tako 0,48-odstoten.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
24. 04. 2010 15.51
EU je tko ena g nila institucija samo posamezniki so dober obogatel, drugace je pa vse skup ena sama laz, ki so jo dober prekrival..Slovenci ne d drzavljani smo pa tko neumni da nqas cist za vsako stvar nategnejo..
antitrust08
24. 04. 2010 08.44
Grki so se zaplezal, zdaj jih bomo pa mi reševali, k sami nimamo NIČ.
rafael.m
24. 04. 2010 07.43
reševali bomo Grčijo, ki so jo njeni politiki zafurali. Še lastnih problemov ne moremo rešit. Kdo bo pa reševal vse tiste reveže, ki so garali desetletja, danes pa stojijo v vrsti pri dobrodelnih organizacijah. Ali uboge deložirane prebivalce. Sramota, sramota za Slovenijo, članico velike EU.
siFBI
23. 04. 2010 23.45
A so naši tud že v vrsti? Verjetno je zato Križanič tolko v Bruslju, da vrsto drži.
vetrolov
23. 04. 2010 22.53
še malo, pa bo pismo z enako vsebino prišlo tudi od naših..... ta "razcvet" res ne more več dolgo trajati....
tony_abcde@yahoo.com
23. 04. 2010 21.51
tko je to v Euroslaviji
tony_abcde@yahoo.com
23. 04. 2010 21.49
Tudi v EU so kriminal, korupcija in laganje zastopane vrednote.
Titus01
23. 04. 2010 21.06
@levaki-tajkuni No, to pa dokazljivo ni res. Naš javni dolg znaša manj kot polovico grškega. Če imamo naslednji volilni cikel primanjkljaje stalno nad 10%, lahko morda gremo po grški poti, vendar ni teorije, da bi se to zgodilo. Tako nesposobni pa naši politiki na srečo niso. Evropa pa, mimogrede, ne daje veliko in zahteva od Grčije veliko žrtev (letos je Grčija uspela zmanjšati primanjkljaj za 40%), da se ji ne bi zgodil jugoslovanski scenarij.
skydrol7
23. 04. 2010 21.05
grski deficit je bil ocenjen32.34 miljard euros kar je 13.6 % od drzavnega GDP, v EU so pa sporocili 12.7 % deficita - goljufajo na veliko,zdaj pa prosijo za pomoc da bi nadaljevali svojo zapravljivo ekonomijo......v penzijo pri 55 - tih... niso vredni enega eura !!!!!!!
levaki-tajkuni
23. 04. 2010 20.38
Seveda bo pomagala tudi slovenija.... to je enako kot pri nas penzionisti. Sedaj vsi dajemo.. tudi vsa evropa daje... ko pa bomo mi šli v pokoj pa noben več ne bo dal enako tudi ko bo slovenija potrebovala ne bo nihče dal. Je pa Slovenija v večjih težavah kot grki, samo to še nihče ne ve. Grki se rešijo s turizmom mi pa nimamo nič. Tisto kar pa imamo pa bo tudi propadlo
trlbabalan
23. 04. 2010 19.29
skorumpiranim vladam dejte arestanstko pomoč: liter vode in 3 kose starega kruha!
halojekdodoma
23. 04. 2010 18.39
Take države ki si same ne znajo pomagat nimajo kej iskat v evropski uniji. Lp
DarthRevan
23. 04. 2010 18.30
Zdaj, ko je evro švoh, bi bili zlati časi za izvoznike.
pravakritika
23. 04. 2010 17.03
....a ni to tista država, kjer grede v penzijo s 55 leti???
tito-idol
23. 04. 2010 17.00
Brusloslavija:-)
stomater
23. 04. 2010 16.48
grk zorba je bankrot..bo propadu kot antična grčija
Jimi1
23. 04. 2010 16.42
Zanimivo! Toliko dajo za nogomet, nimajo pa za golo preživetje. Ko bo Jankovič zaključil s projektom v Stožicah bomo tudi mu nekje tam kot Grki. Med nogami nam bodo ostali "brki"...
pepar
23. 04. 2010 16.36
Glede na to kako veselo so zapravljali neustvarjen denar do sedaj,sploh ne bo čudno če bodo pokasirali denar potem pa razglasili državni bankrot in se bomo obrisali za ta denar. Pa kako so nas nateg...i v prejšnji državi in se pustimo še naprej.
Der Kaiser
23. 04. 2010 16.10
ja govori se da bomo primaknili 174 Mio €. Za to pa dobimo potem mi naslednji inekcijo.. grki dajo otoke... mi pa štajersko avstriji, primorsko italiji, pomurje madžarski... hrčki si bodo pa tako sami vzeli do koder jim bo pač pasalo. no potem bo štajerc predsednik ljubljančanov.....
Niko_K
23. 04. 2010 15.53
... ajaaaaaaaaaaaa... Pribaltske in Bolgari in Romuni nimajo evra!!!! Kako jim je lepo ane?