Gospodarstvo

GM in Chrysler prosita za dodatne milijarde

Detroit, 18. 02. 2009 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška avtomobilska koncerna General Motors in Chrysler, ki jima je vlada že odobrila 17,4 milijarde dolarjev pomoči, želita pridobiti še enkrat višjo državno pomoč.

Obe podjetji, tako General Motors (GM) kot Chrysler, sta morali do torka zvečer finančnemu ministrstvu oddati načrt za prestrukturiranje, ki bi pokazal utemeljenost nadaljevanja pomoči iz zveznega proračuna, iz katerega sta že prejeli sredstva – GM 9,4 milijarde dolarjev posojila, Chrysler pa 4 milijarde. Načrt mora pokazati tudi, kako bosta podjetji dolg državi odplačali. Ameriška avtomobilska koncerna, ki jima je vlada doslej že odobrila skupaj 17,4 milijarde dolarjev pomoči, sta zdaj zaprosila za še enkrat višjo državno pomoč.

Delnice GM so se v torek spustile za 13 odstotkov, na 2,18 dolarja.
Delnice GM so se v torek spustile za 13 odstotkov, na 2,18 dolarja. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo imenoval posebno delovno skupino za avtomobilska podjetja pod vodstvom strokovnjaka za prestrukturiranje Rona Blooma, ki je postal posebni svetovalec finančnega ministra Timothyja Geithnerja. Finančni minister je že napovedal, da se bo skupina sestala enkrat ta teden in preučila oba načrta.

Tretje ameriško avtomobilsko podjetje Ford konec lanskega leta ni prejelo pomoči, ker menijo, da bo v letu 2009 uspelo preživeti brez nje, vendar le, če druga dva tekmeca ne bosta propadla.

Pogajanja s sindikatom se nadaljujejo, zalomilo pa se je okrog tega, koliko sredstev naj podjetje prispeva v nov sklad za zdravstveno zavarovanje upokojencev pod nadzorom sindikata. GM bi rad v sklad dal polovico sredstev v obliki delnic, sindikat pa bi raje denar. Čeprav končnega dogovora s sindikati še ni, se govori o tem, da naj bi bile odpravljene t. i. banke dela. Odpuščeni delavci namreč od podjetja še 48 tednov dobivajo plačo in če si do takrat ne najdejo drugega dela, potem lahko koristijo ugodnosti bank dela, ki jim zagotavljajo 95 odstotkov plače tudi več let. Poleg tega naj bi podjetji napovedali tudi dodatne ukrepe za znižanje stroškov dela in dvig konkurenčnosti.

V javnost so danes od nekaterih, povezanih s pogajanji, sicer pricurljale novice, da naj bi predstavniki sindikatov na pogajanjih načelno privolili v nekatere ukrepe, med katerimi naj bi bili tudi zamrznitev plač, zmanjšanje ugodnosti v primerih brezposelnosti ter zmanjšanje števila strokovno usposobljenih kadrov. Predstavniki sindikatov teh navedb niso želeli komentirati.

GM naj bi do konca prestrukturiranja potreboval skupaj 30 milijard dolarjev državne pomoči. Med drugim namerava prodati ali ukiniti znamke avtomobilov, kot so Saab, Hummer in Saturn, ostali pa bi mu Chevrolet, Cadillac, GMC in Buick ter Pontiac z dvema ali tremi modeli. Ukiniti namerava 47.000 delovnih mest po svetu in zapreti pet tovarn v ZDA.

Chrysler bo letos ukinil 3000 delovnih mest.
Chrysler bo letos ukinil 3000 delovnih mest. FOTO: Reuters

Chrysler pa namerava ukiniti modele dodge aspen, durango in PT cruiser ter odpustiti 3000 ljudi. Podjetje državo prosi še za pet milijard dolarjev pomoči. Prvi mož GM Richard Wagoner je na novinarski konferenci dejal, da bo podjetje v dveh letih spet postalo dobičkonosno in bo državi odplačalo dolgove do leta 2017. To je še vedno bolje od črnega scenarija analitikov, ki napoveduje, da bi v primeru stečaja stroški za državni proračun lahko znašali do 100 milijard dolarjev.

Pogajanja potekajo tudi z upniki, vendar ti še niso pripravljeni na prevelike koncesije, saj živijo v upanju, da država ne bo dovolila propada avtomobilskih podjetij, ker bi to pomenilo preveliko gospodarsko škodo in dodaten pritisk na proračun, vsekakor večji, kot je finančna pomoč. Zamenjava dela dolga za lastninske deleže pa je pogoj za nadaljevanje državne pomoči. GM ima trenutno 28 milijard nezavarovanega dolga, Chrysler pa devet milijard, večinoma zavarovanega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
19. 02. 2009 19.34
Naj propadejo ta ameriške jajca
nosferatu
19. 02. 2009 12.23
@apostoli: "ameriski avtomobili so mnogo kvalitetnejsi od evropskih , ki ameriskih razdalij sploh ne zdrzijo. govorim iz lastnih izkusenj." ?!? A tebi je jasno sploh, da ameriška podjetja za izdelavo vozil lahko prodajajo brez problemov svoje izdelke le v Ameriki? Na japonskem ameriških avtomobilov sploh ni niti mogoče kupit, zato ker ne dosegajo japonskih regulacij za porabo energije ter varovanje okolja, če pa kje v Evropi kupiš ameriški avto, boš pa tudi moral krepko plačat višjo okoljsko takso poleg, zato ker so bolj potratni in bolj onesnažujejo okolje. Kar se pa dosega tiče, lahko 10.000 kilometrov s hitrostjo 80-100km/h prevozijo tako Buick, Chrysler, Fiat, Toyota in vsi ostali vključno s fičkom; edina razlika je, da boš moral ameriški avto bolj pogosto ustavit na pumpi kot pa japonskega ali evropskega, zato ker več požre.
ttoomm
19. 02. 2009 11.47
cas je ze da propadejo, prevec so ze zasvinjali okolje s svojimi potratnimi motorji, cas je za nove proizvajalce, ki stavijo na elektromotorje, a je kdo slisal za BYD ? se nihce ? pa ze delajo elektromobil !
Samo.Jst
19. 02. 2009 09.06
@denydoom... amaterji? Washington D.C. je par sto kilometrov južno od New Yorka... Washington state je najbolj severna država na zahodni obali... prestolnica je D.C.... dej, najprej poglej si zemljevid, potem pa se šopiri.
Deni Prosen
19. 02. 2009 08.31
24 ur washington je na država čist na vrhu amerike tk by the way...se vidi da nimate pojma...amaterji...http://images.google.si/imgres?... si lahk pogledate kje je
apostoli
19. 02. 2009 07.47
v evropskih vozilih je vec kot pol delov ameriskih. avt menjalniki itd. evropa klump.
islampizde
19. 02. 2009 05.00
apostoli: ne govori gluposti, ameriski avtomobili ne dosegajo 10 odstotkov kvalitete evropskih.. preberi si na consumer report-u, pa ti bo prec jasno kaksna jajca hvalis... pa primerjajo vel;ike ameriske osmake z mini kuperjom pa audijem a4... ameriski avtomobili so samo za neumne republikanske americane... kdor ma mal soli v glavi se jih izogiba...
ales2
18. 02. 2009 22.29
Jaz bi tudi rabil kako finančno pomoč
apostoli
18. 02. 2009 20.57
ameriski avtomobili so mnogo kvalitetnejsi od evropskih , ki ameriskih razdalij sploh ne zdrzijo. govorim iz lastnih izkusenj. tisti evropski avtomobili , ki jih pa prodajajo v zda so pa cisto drugacni. vecji motorji boljsa oprema druga oblika itd. tisto kar prodajajo amerikanci v evropi pa sploh ni ameriski avto ampak evropski krs po amerisko.
S.M.P.
18. 02. 2009 17.41
elloco: kaj pa naj kupujemo, FIATa?? ko so še desetkrat večje barabe kot GM
milepilo
18. 02. 2009 17.28
elloco
18. 02. 2009 16.44
zaprite že 1x to fabriko kontejnerjev!!! začnite kupovat evropske avte, da bomo vsaj imeli kaj od vas amerigosov ne pa sam krize in bombe!!!
S.M.P.
18. 02. 2009 16.30
@JozaFric: si mogoče pomislil na drugo vrjanto, da ni imel druge šanse kot da patent proda oz. podari naftnim mogotcem...no na kratko povedano: patent je MORAL prodati oziroma podariti... drugače pa ja, vsem nevednežom, oglejte si film Who Killed The Electric Car, ne pa samo novice na teh zavajajočih medijih prebirat.. :(
Biofrutek
18. 02. 2009 12.37
Ja dnarja za milijonske nagrade je zmankal zdej pa prosjo za več.
GENYUS
18. 02. 2009 12.30
pa furajte se vi z čem čete...jes se bom z autom
JozaFric
18. 02. 2009 12.20
GM je izdelal odličen eletrični avto, patentne pravice nad NiMh EV tehnologijo pa je kaseje prodal naftenemu velikanu Chevron Oil. SEDAJ PA JAMRA BANDA! Batarije zdržijo preko 200,000 km. Tožili so tudi Toyoto, ki je izdelala pred nekaj leti odličen eletrični avto, sedaj pa so morali vse umaknit iz prodaje! Chevron ma te pravice do leta 2014. Upamo, da bo potem boljše, GM-ju pa niti centa!
nosferatu
18. 02. 2009 11.57
"GM je že pred več kot desetletjem izdelal odličen električni avto z velikim dosegom, a je vse skupaj poniknilo, ker se je vdal drugim lobijem. Sedaj pa jamra. Niti dolara!" Evo, podpis, točno tako! Jaz bi si z veseljem omislil osebni avtomobil, a le električnega in pod pogoji možnosti polnjenja povsod, kjer so električni priključki. Da pa bi si zdaj kupil avto na kredit in pol hodil peš, ker ga ne bi mogel natankat - malo morgen, rajši grem na kolo, bus ali vlak.
JozaFric
18. 02. 2009 11.46
Naj se prilagodijo trgu in že enkrat začeno delat varčne motorje, ne pa 3.0 12 V. Ni čudno, da sedaj jamrajo. GM je že pred več kot desetletjem izdelal odličen električni avto z velikim dosegom, a je vse skupaj poniknilo, ker se je vdal drugim lobijem. Sedaj pa jamra. Niti dolara!
dubliner
18. 02. 2009 11.17
Ljudje, vsi na kolo! In več denarja namenit v vzdrževanje in razširjanje sredstev javnega prevoza, predvsem železnic!
Sonja Rigler
18. 02. 2009 10.57
seveda se razmišla o nabavi avtomobila, samo da si v teh časih še bolj zmešan, ker ne veš kako bi prav naredil, da bi čim ceneje čez prišel, pa ne glede na to ali imaš denar , ali ne !