Gospodarstvo

Prodal delnice pod ceno?

Koper, 09. 04. 2008 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Luka Koper bo tožila nekdanjega direktorja luke Bruna Koreliča, ker naj bi družbo oškodoval za več kot 700.000 evrov.

Nadzorni svet Luke Koper je odvetnika Francija Matoza pooblastil, da v imenu luke vloži odškodninsko tožbo proti nekdanjemu direktorju Luke Koper Brunu Koreliču, ki naj bi s prodajo delnic pod ceno družbo oškodoval za 722.791 evrov, je pojasnil Matoz. Kot je napovedal, bo tožbo vložil v roku dveh dni. Matoz je povedal, da je primer preučeval že od konca leta 2006, po pregledu vseh listin pa ugotovil, da obstaja podlaga, da se od nekdanjega poslovodnega organa zahteva odškodnina.

Luka Koper bo tožila nekdanjega direktorja luke Koreliča.
Luka Koper bo tožila nekdanjega direktorja luke Koreliča. FOTO: POP TV

Gre za prodajo delnic družbe Autocommerce Ljubljana v lasti Luke Koper, ki so bile prodane družbi z omejeno odgovornostjo Fins iz Novega Mesta. Do prodaje naj bi prišlo 17. februarja 2005 v času Koreličevega vodenja družbe.

Luka Koper je po Matozovih besedah omenjene delnice v večjem delu pridobila 30. januarja 2003 od Slovenske odškodninske družbe, kupila pa naj bi jih za okoli 5,5 milijona evrov, po ceni 4.788 nekdanjih tolarjev na delnico. 17. februarja 2005 pa naj bi jih prodala po 5.500 tolarjev na delnico, kar je skupaj zneslo okoli 6,6 milijona evrov.

Po Matozovih besedah luška uprava skupaj z nadzornim svetom meni, da je bila prodaja v letu 2005 po takšni ceni nižja od dejanske vrednosti posamezne delnice. Dva meseca pozneje naj bi se ob prevzemni ponudbi Autocommercea za isto delnico ponujalo višji znesek (6.100 tolarjev na delnico). Ker naj bi bil v tistem času predsednik nadzornega sveta družbe Autocommerce prav Korelič, bi mu morala biti ta dejstva znana in bi Luka Koper delnice lahko prodala po višji ceni, kot je bilo ponujeno v prevzemni ponudbi, trdi Matoz. Zato v luki menijo, da razlika v vrednosti, za katero so bile delnice prodane, in tisti, za katero bi jih lahko prodali, znaša 722.791 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.