Gospodarstvo

Prodaja Splošne plovbe: Sod zanika očitke

Ljubljana, 29. 05. 2008 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./N.M.
Komentarji
3

Slovenska odškodninska družba zanika očitke, da naj bi vlada Sodu prepoceni prodala delež v Splošni plovbi in s tem oškodovala državo.

Slovenska odškodninska družba ostro zavrača vse očitke na račun prodaje Splošne plovbe.
Slovenska odškodninska družba ostro zavrača vse očitke na račun prodaje Splošne plovbe. FOTO: POP TV

"Obtožbe so popolnoma neutemeljene. Pričakujem, da se bo včerajšnja prekinjena seja komisije za nadzor javnih financ, kjer Slovenska odškodninska družba ni imela priložnosti predstaviti svojega stališča, nadaljevala, da bomo lahko očitke, ki so se pojavili v javnosti, argumentirano demantirali," je povedal direktor Soda Marko Pogačnik.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Slovenska odškodninska družba poslovna deleža v Splošni plovbi pridobila v letu 2006, in sicer 43,2-odstotni delež neodplačno od Slovenije dne 8. junija 2006, na podlagi pogodbe o odstopu poslovnega deleža, z namenom zagotovitve sredstev za plačilo odškodnin žrtvam vojnega in povojnega nasilja, in 5,25-odstotni delež dne 16. junija 2006 od Banke Koper, na podlagi uveljavljanja predkupnega upravičenja. Nakupna vrednost deleža Banke Koper je znašala 3,13 milijone evrov.

Kad in Sod sta se odločila za dražbo

Že včeraj smo poročali, da je bil sklep vlade o prodaji Splošne plovbe dve leti zaupne narave. Zdaj, ko so oznako zaupno z dokumenta umaknili, pa se je izkazalo, da je država Sodu nekaj več kot 43 odstotni delež prodala le za okoli 600 tisoč evrov, Sod pa ga je ocenil na 24 milijonov evrov.
Že včeraj smo poročali, da je bil sklep vlade o prodaji Splošne plovbe dve leti zaupne narave. Zdaj, ko so oznako zaupno z dokumenta umaknili, pa se je izkazalo, da je država Sodu nekaj več kot 43 odstotni delež prodala le za okoli 600 tisoč evrov, Sod pa ga je ocenil na 24 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Javni razpis za prodajo Splošne plovbe je bil objavljen dne 16. februarja 2007. Nanj so se prijavili trije ponudniki – Luka Koper, Mercata, in nemška družba Döhle. Zaradi transparentnosti postopka prodaje in s ciljem doseči najvišjo možno prodajno ceno sta prodajalca, Sod in Kad, kot odgovorni lastnici razpisali dražbo, na katero so bili povabljeni vsi trije ponudniki. Vsi so izpolnjevali razpisne pogoje, v prodajnem postopku pa so na zahtevo prodajalcev predložili tudi svoj program razvoja Splošne plovbe za štiri leta, pisno zagotovilo za investicijska vlaganja v ladijsko floto, pisno zagotovilo, da se bodo zavzemali za obstanek sedeža Splošne plovbe v Sloveniji in pisno zagotovilo, da se bodo zavzemali za ohranitev števila zaposlenih in investicije v razvoj kadrov. Poleg navedenega so se ponudniki zavezali tudi nadomestiti poroštvo Republike Slovenije, ki je jamčila za 80 odstotkov kredita Splošne plovbe, kar je na dan 31. decembra 2006 znašalo 13,7 milijonov evrov. V postopku prodaje so bili vsi ponudniki obravnavani enakopravno, pojasnjujejo v Sodu.

Döhle ponudil najvišjo ceno

Slovenska odškodninska družba je ob pridobitvi 43,2-odstotnega poslovnega deleža Splošne plovbe zmanjšala terjatev do Republike Slovenije v višini 38,4 milijonov evrov.

Na dražbi je za 28,65-odstotni lastniški delež Slovenske odškodninske družbe v Splošni plovbi, ob izpolnjevanju vseh zgornjih kriterijev prodaje, najvišjo ceno ponudil nemški ladjar Peter Döhle. Za nakup njenega lastniškega deleža v Splošni plovbi je plačal 53,6 milijona evrov. Slovenska odškodninska družba je iz tega naslova realizirala kapitalski dobiček v vrednosti 29,7 milijona evrov, lastniški delež Splošne plovbe, ki ga je pridobila od Banke Koper, pa je prodala 3,1 krat dražje, kot je zanj plačala.

Slovenska odškodninska družba je ob sklenitvi pogodbe o prodaji 28,65-odstotnega deleža Splošne plovbe s kupcem sklenila tudi opcijsko pogodbo, ki v obdobju od 1. januarja 2008 do konca leta 2012 prodajalcu omogoča prodajo preostalega poslovnega deleža družbe (če bi se zanjo odločila) pod pogoji, kot so dogovorjeni z opcijsko pogodbo – enaka cena, obrestovana po 6-odstotni letni obrestni meri. Namenjena je predvsem zaščiti interesov Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, ki skupaj ostajata strateška lastnika 25 odstotkov in ene delnice Splošne plovbe.

Časovni prerez postopka prodaje družbe Splošna plovba

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.