Gospodarstvo

Usoda Mercatorja zdaj v rokah Pivovarne Laško

Ljubljana, 21. 12. 2011 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S.Š./D.L./STA/U.Z.
Komentarji
113

Dokument družbe Eatons Capital ni prevzemna namera, opozarja ATVP. To pomeni, da je usoda prodaje Mercatorja zdaj v rokah Pivovarne Laško in se postopek lahko nadaljuje tudi brez soglasja nadzornikov NLB.

Prodaji Mercatorja nasprotuje slovenska vlada, nadzorni sveti bank in Pivovarne Laško pa si prizadevajo za prodajo.
Prodaji Mercatorja nasprotuje slovenska vlada, nadzorni sveti bank in Pivovarne Laško pa si prizadevajo za prodajo. FOTO: Dare Čekeliš

Z neuspelo prodajo Mercatorja se sproža več postopkov. Postopke zaradi sumov v zvezi s prodajo Mercatorja vodita tudi policija in protikorupcijska komisija. Sicer ne v neposredni zvezi, a prav zaradi pomena v postopkih prodaje Mercatorja je postopek proti Pivovarni Laško zaradi suma tržne manipulacije sprožila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Družba Eatons Capital je bila po podatkih nevadskega poslovnega registra od 3. novembra 2009 do vsaj še 19. septembra letos "mirujoča". Eatons Capital je izgubil dovoljenje za poslovanje zaradi nespoštovanja obveznosti, kar se lahko zgodi zaradi pomanjkljivega poročanja, neplačila letne pristojbine ali obojega. Prepovedali so jim vlaganje in poslovanje na Norveškem.

ATVP opozarja, da dokument družbe Eatons Capital ni prevzemna namera v skladu z zakonom o prevzemih. Med razlogi so odsotnost podpisa in žiga, prav tako prevzemna namera ni bila objavljena v ustreznem mediju v Sloveniji, so povedali. Tako iz njega tudi ne izhajajo posledice po zakonu, med drugim glede omejitve dejanj ciljne družbe. To pomeni, da lahko uprava Pivovarne Laško, ob soglasju nadzornega sveta, podpiše pogodbo za prodajo delnic Mercatorja Agrokorju.

Kot je znano, je v torek, medtem ko so zasedali nadzorniki vseh treh lastnikov Mercatorja, družba Eatons Capital s sedežem v Las Vegasu v ZDA objavila namero, da bo podala prevzemno ponudbo za nakup delnic Pivovarne Laško. Eatons Capital bo prevzemno ponudbo objavil najpozneje v 30 dneh, so napovedali. To namero so posredovali upravi Pivovarne Laško in ATVP.

Prodajo spremljata tudi policija in Komisija za preprečevanje korupcije

Zaradi suma storitve kaznivih dejanj spremlja prodajo Mercatorja tudi policija, ki sodeluje s pristojnimi organi, s katerimi poteka izmenjava informacij, sporoča tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. V interesu preiskave dodatnih informacij ne morejo posredovati, poudarjajo pa, da bodo v zvezi z odkritimi nepravilnostmi ravnali v skladu z zakonskimi pooblastili in predpisi.

Tudi komisija za preprečevanje korupcije je v povezavi s prodajo delnic Mercatorja na podlagi informacij o domnevnih kršitvah začela aktivnosti v okviru svojih pristojnosti.
Tudi komisija za preprečevanje korupcije je v povezavi s prodajo delnic Mercatorja na podlagi informacij o domnevnih kršitvah začela aktivnosti v okviru svojih pristojnosti. FOTO: POP TV

Po navedbah tiskovne predstavnice Komisije za preprečevanje korupcije Polone Osrajnik tečejo v zvezi s prodajo Mercatorja postopki tudi na protikorupcijski komisiji. Komisija postopek vodi zaradi ugotavljanja obstoja korupcijskih tveganj ter spoštovanja določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije – med drugim tudi določb, ki urejajo področje lobiranja in protikorupcijsko klavzulo.

V povezavi s tem so doslej opravili razgovore z več relevantnimi akterji, ker pa postopek še poteka, več informacij zaenkrat ne morejo posredovati. "Aktivnosti komisije niso povezane z javnimi pozivi nekaterih predstavnikov izvršilne oblasti, temveč je komisija postopek začela na lastno pobudo," dodajajo na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Židan: Prodaja se odvija prek prijateljskih vezi

Skupno 52,10-odstotni delež Mercatorja prodajajo NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Da je treba zgodbo s prodajo Mercatorja raziskati, poudarja tudi dosedanji minister za kmetijstvo Dejan Židan. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo prodajni postopki Mercatorja začasno zadržani, dokler ne bodo ugotovljena vsa dejstva glede prodaje. Ob tem pa se sprašuje, ali je potencialni Mercatorjev kupec v prepričevanje slovenske javnosti investiral tudi denar ter kje je ta denar končal, če se je to res zgodilo.

Židan je že v ponedeljek pozval protikorupcijsko komisijo, naj preveri postopek prodaje Mercatorja, sindikat trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije je opozoril, da se prodaja odvija prek "prijateljskih vezi, dogovorjenih na eksotičnih potovanjih".

Minister za finance Franc Križanič je izrazil pričakovanje, da bodo prodajalci sledili priporočilom, ki jih je v prejšnjem tednu podal skrbnik naložbe AUKN. Prav tako pričakuje, da bodo z vso potrebno skrbnostjo proučeni "tudi vsi elementi posla in vse makroekonomske ter gospodarske posledice v zadevi s prodajo Mercatorja". Sovražen prevzem bi imel po njegovem mnenju negativne posledice na slovensko kmetijstvo, slovensko živilsko-predelovalno industrijo, bančni trg, bruto domači proizvod, trg dela ter posledično na javnofinančni primanjkljaj.

Prodaja "najboljšega soseda" hrvaškemu Agrokorju vse bolj visi v zraku.
Prodaja "najboljšega soseda" hrvaškemu Agrokorju vse bolj visi v zraku. FOTO: 24ur.com

Zaskrbljeni tudi na Hrvaškem

Koncentracija Agrokorja in Mercatorja bi bila občutljiva, saj bi se združila dva največja igralca na hrvaškem trgu, meni hrvaška agencija za zaščito tržne konkurence AZTN. Poleg tega gre za občutljivo koncentracijo, saj se nanaša na trg, namenjen oskrbi prebivalstva, Agrokor pa bi s prevzemom Mercatorja imel med 30- in 40-odstotni tržni delež na Hrvaškem.

Težava je v asimetričnosti hrvaškega trga, saj obstajata dva velika igralca in veliko manjših, ki so regionalno neenakomerno razporejeni, je še pojasnil namestnik predsednice sveta AZTN Mladen Cerovac. AZTN sicer trenutno ne more ukrepati, saj mora počakati na morebitno izvedbo transakcije.

Agrokor: Posel je dober za obe podjetji in obe državi

Dogajanje v Mercatorju je razburilo tudi najverjetnejše kupce, kritični so predvsem do vpletanja države v prodajo, pa je v oddaji 24UR ZVEČER poročala novinarka Tanja Borčič Bernard. "Mislimo, da je ta dogovor smiseln za obe podjetji in obe državi ter žal nam je, da določen del ljudi v Sloveniji tega ne razume. Od samega začetka smo bili profesionalni in nismo skrivali svojih interesov. Upamo, da zgodba še ni končana, da je posel zaradi okoliščin le prestavljen,“ je povedala podpredsednica koncerna Ljerka Puljić.

Po neuspelem "dnevu D" za Mercator dan razočaranj

Odpoved podpisa prodajne pogodbe je močno vplivala tudi na trgovanje z delnicami Mercatorja. V prve pol ure so bile delnice najboljšega soseda najbolj prometne na borzi, izgubile pa so kar devet odstotkov vrednosti. Ob prometu 438 tisoč evrov je Mercator na koncu dneva padel za devet odstotkov, na 152 evrov.

Potem ko so nadzorniki Nove Kreditne banke Maribor v torek podprli prodajo približno petodstotnega deleža banke hrvaškemu Agrokorju, so nadzorniki Laškega, ko so se seznanili z vsemi aktualnimi informacijami glede prodaje Mercatorja, odločanje o soglasju za prodajo deleža Mercatorja prestavili na petek.

Zaradi odločitve nadzornikov Laškega so preložili odločanje o prodaji svojega deleža tudi nadzorniki Nove Ljubljanske banke, predsednik uprave banke Božo Jašovič pa je na seji nepreklicno odstopil.

Z mesta nadzornika Mercatorja je na torkovi seji nadzornega sveta nepreklicno odstopil tudi Matjaž Kovačič. Kovačič je sicer pred dnevi odstopil tudi z mesta prvega moža NKBM, ki jo je zastopal med nadzorniki Mercatorja.

Tako bi morala skladno z zakonom o prevzemih morebitno prodajo delnic Mercatorja v lasti Laškega – skupina ima skupno 23,34-odstotni delež – potrditi še skupščina pivovarne. Pivovarni Laško, ki ima okrog 400 milijonov evrov dolgov, tako ustreza čimprejšnje nakazilo kupnine. Če bi se to zgodilo šele čez nekaj let, potem bi lahko bilo to usodno za obstoj pivovarne. V primeru prodaje Mercatorja bi Laščani zaslužili nekaj manj kot 200 milijonov evrov, vendar bi morali ta denar takoj nakazati bankam za poplačilo posojil.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unpoli
22. 12. 2011 16.13
Janša bo prodal, če ne bodo zdele oni...
tron3
22. 12. 2011 12.46
+2
Vrli politiki so prodali Mercator, to je dejstvo, ker so ustvarjali kapitaliste brez kapitala, ki so najemali kredite pri državnih banka, postavlja se vprašanje kakšno vlogo je igral guverner Banke Slopvenije, Marko Kranjec, ki je dovoljeval takšno kreditiranje pravnih oseb
SLOVENISTAN
21. 12. 2011 19.43
-4
Merkator je HRVAŠKI !!
SLOVENISTAN
21. 12. 2011 19.47
+0
ich123
21. 12. 2011 17.46
+3
Mercator prodat ampak nikakor pokvarjenim Hrvatom !!!!!!!!!!
prezimovalec
21. 12. 2011 17.38
+4
sajn franetu podobnim in tudi vsem ostalim, ki smatrajo, da je »Mercator« merilo za domovinski ponos... Domovinski »ponos« bi lahko bil, ko bi Slovenci imeli vodstvo, katero bi Slovenijo in Slovence uveljavljalo v Svetu, na osnovi, znanstvenih, kulturoloških in športnih dosežkov, nikakor pa ne na osnovi špekulativnih »trgovskih/trgovinskih« dejavnosti. Blagor preproščini »duha«, ki »domovinski ponos« in reševanje, splošnih mednarodnih politično/ finančnih odnosov, vidi v »Mercator-ju«!
brsankovi 1
21. 12. 2011 16.15
+1
zakaj smo naenkrat vsi lokal patrioti, nlb zavožena, pivovarna laško zavožena,zakaj zaradi nacionalnih interes čimprej prodajte,pa konec zgodbe.
tacamaca
21. 12. 2011 17.40
+1
Tjaša Jereb 1
22. 12. 2011 13.00
PRODATI ZLATO IN POTEM MISLITI DA BO VSE LEPO JE TEŽKO, SICER PA NAM JE JANŠA LEPO POKAZAL KAKO PELJATI GOSPODARSKI VOZ V PREPAD
oldtimer
21. 12. 2011 16.13
+5
Komu pada vrednost delnic????? Tistemu ki jih ima. HM kdo jih ima??? Naj padajo .!!!
Raztezje
21. 12. 2011 16.05
+2
Če bi kje drugje zginilo toliko denarja in bi se 20 oziroma kar 80 let dogajale take grozote, bi govorili o globalni zaroti, preiskoval bi interpol in razne tajne varnostne službe, ne pa lokalna milica in neke zasebne odvetniške pisarne.
PissingOnTalmud
21. 12. 2011 16.00
+7
Ko je policija zraven vemo da so glavni lopovi na varnem.
major1
21. 12. 2011 15.37
+2
Samo na banko pojdite in jih kar zaprite, večjih mafijozof ni v državi.
Buena Vita
21. 12. 2011 15.29
+2
ne pak,končno so se zganili in začeli preiskovati,
kepar11
21. 12. 2011 15.07
+12
NLB največja mafija v državi.Naj jim da država 400 milijonov € kolikor rabijo za dokapitalizacijo, oni naj dajo pa Mercator.Preprosto.Uni naj pa kr odstopajo.Očitno mislijo da bojo tako kaj pospešili in hitreje pospravili svojo nagrado pri prodaji...mafija
legnum
21. 12. 2011 15.02
+5
In naša vrla konjenica pridervi na potopljeno ladijo bravo.
PissingOnTalmud
21. 12. 2011 15.01
+8
Kdo bo kupil od lopovov, noben. Zato pa so se skrivali podatki o poslovanju. Enim se vedno ni jasno da se danes krade, bolj kot kadarkoli.
matic cad
21. 12. 2011 14.42
+15
Hitle je delal z orožjem Glbalne finančne elite pa z denarjem. V vsakem obdobju zgodovine so premožni posamezniki hoteli zavladi svetu in naivno je če si pred tem zatiskamo oči. "resnica je bizarnejša od realnosti"
matic cad
21. 12. 2011 16.02
Prassek
21. 12. 2011 14.37
+2
Mi filozofiramo Mercatorju pa vrednost pada. Mislim, da so se g. Todorović (ter povezani JP Morgan) in ostali naveličali naših igric. Našli so način kako zbiti vrednost najboljšega soseda s pomočjo pivovarne Laško po načelu da, če nam 220€ na delnico ni dovolj bo pa mogoče 100 €. Na koncu bomo Mercator ravno tako prodali vendar za manj kot pol cene in še veseli bodo, da bodo obdržali vsaj nekaj delovnih mest. Takrat se pa naj oglasijo sindikati, politiki in ministri in odprejo svoje denarnice za razliko. Da ne bo pomote, tudi meni je žal, da se prodaja vendar je to izključno stvar lastnika v tem primeru NLB in ostalih. Za to smo se odločili že leta 1991. Samoupravljenje že dolgo ni več in. Sem pa prepričan, da se bosta na koncu tako Agrokor in Mercator prodala tretjemu kupcu. Pa ne bo treba prav dolgo čakati.
Tjaša Jereb 1
21. 12. 2011 15.14
-4
ne prehitro sklepat, mislim da merkator ostaja v slo in tako bo do nadlajnega, zoki zrihtu :-)
Prassek
21. 12. 2011 15.30
+2
Uporabnik113189
21. 12. 2011 17.01
+5
earl, se strinjam, da je prodaja izključno stvar lastnika. VEM KAME ŽELIŠ NAPELJATI VODO , NA SVOJ MLIN. No, pa poglejmo kako je z lastništvom Šrot je delnice "kupil" od države in plačal s krediti od državne banke. Sedaj teh kreditov niti v sanjah ne more vrniti. Ali je sploh lahko lastnik če ni sposoben vračati kreditov? Torej delnice od države, banka od države. Mislim, da je edino pravilno da se kupčija preprosto razdre in da je lastnik še vedno država ( ki pa je sicer potem banki dolžna kredit, saj je kupnino že davno zapravila za neumnosti). Da se ne bi prehitro veselili, država bi morala kaznovati banko zaradi slabega gospodarjenja in stopiti v prisilno poravnavo z banko, kjer bi banka dobila recimo 30% glavnice. Ne pozabimo, da tudi država nosi del krivde za neumno prodajo. Pa naj recimo JJ vrne razliko do 100%, ker je prodal kupcu brez denarja. Postopek dokapitalizacije, ki je posledica slabega dela banke pa je naslednja zgodba in je v prvem koraku je nujno potrebno počistiti s tistimi, ki so delali z državnim (našim) denarjem kot svinja z mehom. Potem pa zaradi mene lahko tudi dokapitalizirajo, dezinvestirajo vse kar pač zahteva EU. Glede cene delnice. Mercatorju je za ceno vseeno. Delnice si med seboj prodajajo japiji na borzi, ali so po 100 ali 300, to je za upravo irelevantno. Zanje je važno, da imajo ugodne kreditne linije in veliko kupcev v trgovinah. Tako kot je meni vseeno za ceno kvadratnega metra gozda, če sem lastnik. Bila je že v dinarjih, pa v tolarjih, markah, danes v evrih..Gozd pa je še vedno moj..
Raztezje
21. 12. 2011 14.33
+2
Mercator pod lupo policije, pod čigavo je bil pa prej, a hrvaške milice in udbe?
frako
21. 12. 2011 14.28
+1
jah nej ga men prodajo na kredo zavarovano s merkatorjem lol nimam kej zgubit pa še u slovenskih rokah bo. Prou čudi me da so se protikorpucijski polatil pregledat zadevo ker je tok koruptivna ta prodaja da je za smejat se al pa jokat sam sm navajen slovenskih poslou tko da se sam še smejim.
sandra1970
21. 12. 2011 14.25
+4
RES SAMO AGROKOR JE V TEJ DRZAVI PROBLEM IN SAMO ON BI OTPUSCAL MA RES .....KJE TI ZIVIS???
sandra1970
21. 12. 2011 14.20
-4
VESTE KAJ DAJMO SE NAPREJ ZVERINE SKOZI MERCATOR PODPIRAT RABIJO NAS KES!! VI PA OVCE DAJTE SE STRIZT TUDI PO ZIMI KAR TO ITAK OBVLADATE...MAR NISO TUJE TRGOVINE CENEJ PA SE BREZ PIKE SI KAR JAST DOBIM PIKE KO VIDIM KATERA BANDA SE NAPAJA Z TEGA KORITA IMENOVANEGA NACIONALNI INTERES....MEN JE NACIONALNI INTERES FRUCTAL I VSE DRUGE PROIZVODNJE A NE DILERJI...PA JAPPA MERCATOR JE PA POTOP 90 DNI CE SI SRECEN ROK PLAČILA ZATO PREMISLI PREJ KOT RECES KAJ...V NASI LEPI DEZELI ROKI PLAČIL SE SPOŠTUJEJO IN NI NOBENIH KORUPCIJ PA TUDI PROPADLIH PODJETJI KER SO ITAK BREZ PIKE NATEGNJENI DELAVCI LEPO PROSIM CE TI JE TOLK DO MERCATORJA PEJD DELAT TAM KER SO NARAVNOST NEBESA UPRASAJ DELAVCE (NE PA DILERJE) ...... NACIONALNI INTERES SCT,NLB,VEGRAD ,FRUCTAL,MURA, HELIOS.......