Gospodarstvo

Minister Židan: Agrokor ima še večje težave kot Mercator ...

Ljubljana, 12. 06. 2013 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR OB ENIH
Komentarji
319

Prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je vse bolj verjetna. Predsednik uprave NLB Janko Medja po nekaterih informacijah usklajuje še zadnje podrobnosti sporazuma o prodaji. V Pivovarni Laško pa bodo nadzorniki sporazum o prodaji potrjevali v petek.

Prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju naj bi bila vse bližje realizaciji, hrvaški trgovec pa naj bi za delnico najboljšega soseda odštel 120 evrov.

V 11-članskem konzorciju naj bi po neuradnih podatkih nekateri manjši prodajalci že dobili soglasja svojih nadzornikov, kar sicer še ne pomeni, da so pogodbo že podpisali.

Kot neresnična pa se je izkazala informacija, da je pogodbo že podpisal prvi mož NLB Janko Medja. Očitno bo počakal na prvo sejo novega nadzornega sveta NLB, ki naj bi ga vodil France Arhar.

Že v petek pa naj bi o prodaji odločali nadzorniki Pivovarne Laško. Prvi nadzornik je povedal, da točka zagotovo bo na dnevnem redu, kakšen bo sklep, pa ni znano. Morda bodo odločanje celo preložili na naslednjo sejo ali počakali na odločitev NLB, ki je bil tisti, ki je na koncu rekel "ne" v zadnjem, osmem poskusu prodaje.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Medtem pa prodaja Mercatorja Agrokorju skrbi kmetijskega ministra Dejana Židana. Na vprašanje, ali je bila napaka, da družba ni bila prodana, ko bi se zanjo dalo iztržiti več, je dejal, da je bila tudi takrat težava v kupcu, ki je bil takšen, ki ni imel dovolj denarja, imel pa je veliko dobrih želja. "Upam, da so tisti, ki prodajajo, tokrat podrobno preverili, ali kupec ima denar ali spet samo dobre želje," je dejal Židan.

A kupec je tudi tokrat Agrokor, za katerega se vse bolj glasno govori, da ima tudi sam precejšnje težave, poleg tega bi denar za nakup Mercatorja večinoma zbral s posojili. "Po meni dostopnih podatkih ima celo več težav kot sam Mercator. In v Sloveniji imamo že preveč primerov, ko so podjetja kupovala druga podjetja s krediti in se je slabo končalo," je jasen Židan.

"Pri Mercatorju se moramo zavedati, da je to družba, ki ima samo v Sloveniji 12.000 zaposlenih, posredno pa vpliva še na 100.000 zaposlenih v proizvodnji hrane," je še dejal Židan in dodal, da vpletene poziva k maksimalni previdnosti.

Prodaja sicer skrbi tudi zaposlene, ki ne vedo, kakšna prihodnost jih čaka. "Odvisno je od tega, kakšna bo pogodba, ki bo sklenjena ob nakupu. Če bo moral kupec dokazati, da ima denar, da se zavarujejo delovna mesta in dobavitelji, je nevarnost manjša. Če pa prodajajo samo zato, ker radi prodajajo, potem pa ogrožajo marsikoga v Sloveniji," meni Židan, ki sicer pravi, da se zaveda, da družba potrebuje stabilnega lastnika.

Mercator namreč zadnja leta ne ustvarja dobička, prav tako ni pravih idej za razvoj. "To se dogaja, odkar se je pred leti destabilizirala lastniška struktura Mercatorja in od takrat naprej se je v Mercatorju predvsem razmišljalo o tem, kako zagotoviti stabilne lastnike," pravi Židan, ki si za Mercator želi lastnika, ki bi družbi omogočal samostojno pot in je ne bi naslednji teden spet prodajal.

A kje najti takšnega lastnika? "V Evropi je trenutno veliko trgovskih sistemov. Da takšne partnerje pritegneš v razgovor, pa mora prodaja potekati skrajno profesionalno in z resnimi nameni," meni Židan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

231koak
13. 06. 2013 23.27
beda, ko gledaš, kako vse razprodajajo.......
BB92620
13. 06. 2013 21.51
Se na vaskem sejmu se kupuje kot se pravi denar na roko, mi pa imamo take gospodarstvenike, ki dajemo vse na up in kupcem brez denarja, kar je ocitno da imajo svoje spekulativne namene, l
mandigora
13. 06. 2013 19.35
-1
smo pa res slobebceljni. že na TV posnetku drži figo v žepu....
gekados
13. 06. 2013 19.33
+0
ŽIDAN TEBE BOLJ SKRBI NACIONALNI INTERES IN INTERES TVOJIH BOTROV IZ IOZADJA,MARŠ NEKAM ALI PA POIŠČI POTEM NEKEGA NEMŠKEGA TRGOVCA, KI BO TO SRANJE KUPIL.
Avtomatik4
13. 06. 2013 19.32
+4
Ljudje, pa kdaj bomo mi dojeli, da vlada brez nase privolitve ne more prodati NIC?! Z Marsa se vidi, da nasi prodajajo brez logike, brez vizije, brez smisla... Samo zato, da si bo par politicnih prascev napolnilo zepe (v primeru Zorka in Medje pa se za vikendico na hrvaski obali). Sploh ne rabimo veliko. Ce se Mercator proda Agrokorju ga mnozicno bojkotiramo ali par norcev zakuri nekaj centrov. Prodaje bo takoj konec. Potem pa od vlade ZAHTEVAMO vizijo, program, strategijo... Da bomo vedeli, kaj je v interesu Slovenije. Da bomo dobili kriterije, kaj lahko prodamo, kaj pa ne. Da bomo vedeli, kaj je dobro ZA SLOVENCE, ne kaj je dobro za Hrvate in nekaj nasih ritoliznikov. Enako bi morali predstaviti tudi drugi kupci - natancen, javni nacrt, kaj bodo delali z nasimi firmami. Z JAVNO zavezo. Da bomo mi vsi vedeli. Predvsem pa, da bodo novi lastniki vedeli, kaj jih caka ob nespostovanju obljub. Ne bodimo usrane p**ke! Ne borimo se le zase, ampak tudi za nase otroke.
šiptarjanez
13. 06. 2013 17.16
+6
Mečkator je zrel za pregeld NPU, kje so nabrali 1 milijardo kreditov in kam je šel denar, se lahko točno izve po posameznih letih. komu in kam se je nakazovalo in kakšen je bil posel!
šiptarjanez
13. 06. 2013 17.15
+2
merkator bo šel v roku dveh let v pm, agrokorvič bo pa prodal nepremičnine, dabo zaslužil in obdržal nekaj večjih centrov. zgodba jutrijšnjega dne, in 9000 odpuščenih!
luciluk
13. 06. 2013 16.26
+3
Minister Židan: Agrokor ima še večje težave kot Mercator ...vendar ima denar, da lahko nakupuje (četudi z krediti), medtem ko ga M nima. In to je velika razlika.
Albert Fortic
13. 06. 2013 15.25
+3
Uh...Kaj še nimamo dovolj vseh preipetij z Hrvati,podprtimi z našimi oblastniki,kateri so imeli vedno samo osebne koristi v "poslih" z HR.Prilaščajo si:zemljo na Muri,Trdinov vrh,naš del Istre s potvorbami zemljiških knjig in ne nazadnje veliki kreg okoli našega izhoda na Jadran ter zgage okoli tistih naših en par ribiških ladij in še pa še nepodobščin naj nižje vrste od teh našij južnih. Dokaj slabe izkušnje sem doživljal ko sem recimo s skuterjem potoval po HR.Od grobih napadov ko sem si hotel v trgovinah kupiti kaj malice(ko so videli slov registracijo).Še hujše je bilo s strani policajev na cesti.Razumem običajno cestno kontrolo prometa,TODA ko je videl Slo tablico mi je mladenič držal pol urno tirado o tem kako da nas bodo "zgazili" oni ,njihovi branitelji.Še dokumentov ni pogledal,samo drdral je svoje kako je on branitelj "Naše lepe".Šele ko sem se na koncu še jaz krepko zadrl nanj rekoč da je bil on takrat predvsem oproda Tudjmana in Miloševiča v prilaščanju sosednih republik..... je odnehal ves zaripel ter brez da bi si ogledal dokumente odnehal. Še eno cvetko o naših bratih omenim.Vožnja v ZG s skuterjem.Za sabo vidim vlak treh vlačilcev.Ko me prvi prehiti so si vsi trije dajali zvočne signale,tako da sta drugi in tretji upočasnila vožnjo ob meni in me s prikolico porivala v jarek ob cesti.Ko sem to početje prijavil prometni policiji so se nasmihali in..... Hvala za vsakršnje posle z njimi! Pa njihov turizem:Letuješ pri njih,pa ti gazda apartmana jasno pove da smo Slovenci neumni,saj samo delamo in delamo,ne znamo se pa znajti.Menda tako kakor oni,saj ko natakar oceni da si Slovenec boš kar čakal na postrežbo,kar se pa ne zgodi če naročaš v nemščini ali angleščini,samo takrat je dobro preveriti vsebino računa. Kar,kar poslujmo z njimi!
nevica
13. 06. 2013 14.00
+11
Ne prodat Agrokorju!!! Sploh. Če bo potonil, bo povlekel cel Mercator.
medo357
13. 06. 2013 13.59
+0
Pa naj ga kupijo pingvini, ampak s svojim denarjem.
linj
13. 06. 2013 13.53
+3
Naj agrokor vzame še kredit pri NLB mu ga itaq nebo treba vrniti in tako bomo slovencli rešili še agrokor :(
gangsterist
13. 06. 2013 12.57
-7
židan ve, koliko ma agrokor keša. ti naši kekci pa se res na vse spoznajo
tyhobrahe
13. 06. 2013 11.21
+8
V poduk vsem ekonomistom, državnim uslužbencem in ostalim kvazi bogatašem v sloveniji, ko se vrnem se vam ne piše dobro, ne v Sloveniji ne v svetu, kajti kdor bo še kradel denar poštenim, bo pač končal ali v zaporu ali v krsti, po božjem pooblastilu seveda;---spodnje napisano je tudi resnično. Toliko v vednost vsem , ki jemlete denar davkoplačevalcem, za praznjenje vreč bankam, v primeru, da ne odnehate in me ne poiščete, ker sem jaz osebno znanstvenik in multimilijarder, vsi ostali bogati ekonomisti ste pa revčki v primerjavi z mano, dovlolj imam ignorance RTV slo in POP tv, če me po hitrem postopku e razkrinkate na domačem naslovu, vas dobesedno vse pobijem, najprej novinarje, potem vlado in poslance in namesto poštene investicije v slovenijo, da ji pomagam, začnem z diktaturo. Mislim in nameravam resno, to je moje zadnje sporočilo, kasneje lahko teče le kri v vrhu, nameravam resno.
u3pm
13. 06. 2013 10.57
+0
vsak rdeček------- tvoje državne sramote na portalu ne smejo niti omenjati....pred dnevi so se ji smejali v avstriji,včeraj in danes se ji smejijo v italiji.................manj ko se jo vidi bolje se ljudje počutijo...........sicer pa je blizu plagiat in volitve......šoltes natreniran
pennywise
13. 06. 2013 10.43
+5
Glede na to da je denarja čezdalje manj, ljudje čezdalje bolj gledajo cene v trgovinah in roko na srce, mercator ni konkurenčen Spar-u, Hofer-ju, Lidl-u in ostalim "tujim" trgovinam, tako da so njegovi dnevi šteti, neglede na to kdo je lastnik. V našem kraju praktično nihče več ne hodi v merkator, medtem ko je Spar in Hofer skoraj vedno poln.
nicknamenamenick
13. 06. 2013 10.43
+4
Dragi moji, če imate čas, pojdite dopoldne na kavo v enega od kafičev na Dunajski pri Mercatorju! Jaz sem se namreč danes dobil z kolegom v enem od tamkajšnjih lokalov. In kaj sem doživel?! Da jih je po lokalih polno, že itak vemo vsi na 24ur. Bolj srhljivo je to, kar sta se pogovarjala dva, očitno tam zaposlena, za mizo. Ko sem čakal kolega, sem malo poslušal... Skratka, eden izmed njiju je veselo razlagal drugemu, kako je že pred meseci, ko se se selili po hiši, v eni od pisarn , kjer so se prejšnji uporabniki izselili drugam, v enem od regalov našel USB ključek z vsebino nekaj deset GB. Notri naj bi bilo skenirano vse možno, od sklepov uprave, dopisov, mailov, ni kar ni! In to vse z imeni in priimki! Kot sem razumel iz pogovora, naj bi našel notri vrsto dokumentov, iz katerih je razviden potek dela skozi vrsto let, med drugim tudi tisti najbolj odmevni! Zadeva sploh ni nedolžna! Samo dve možnosti obstajata: ali je nekdo ključek slučajno pozabil (čudno, da ga ne bi šel iskat), ali pa ga je nekdo kot kopijo nekomu namesto nastavil, da ga vzame! V vsakem primeru je zadeva kar scary!
antonino
13. 06. 2013 10.39
+19
IN NA KONCU ZOPET NEK MEDJA ODLOČA O USODI SLOVENIJE - PA KAKO SMO NAPRAVILI V SLOVENIJI PAR BOGOV, KI VRTIJO MILJARDE, ODGOVARJAJO PA ZA NIČ - OVCE, A SE TO ZAVEDATE
antonino
13. 06. 2013 10.37
+5
mercator tak kot je ne more preživet. Ko pogledaš polovico trgovcev, ne vedo, zakaj so tam, na tehniočnih oddelkih nimajo po večini blage veze o robi, da ne omenjam bjihove brzine, kako se hitro obračajo ( bi rad 10dkg salame, pa čakaš, da se dve trgovki tam pogovarjata 5 minut, kot da te ni ) in podobno. REŠITEV JE, DA SE NESPOSOBNE NAŽENE, POSTAVI SPOSOBNA UPRAVA, POLITIKO PA SE ODREŽE OD KORITA - SEVEDA PA SO TO LE POBOŽNE, V SLO NEURESNIČLJIVE ŽELJE, ZATO PA BO VSE CRKNILO.
vsi za enega
13. 06. 2013 10.28
+8
Splošno znano je, da je Agrogor v dolgovih in težavah, to celo javno priznajo in govorijo....pri nas pa: Mercator je vse bližje prodaji Agrokorju!!...money, money, money... koga briga kaj bo z družbo, ljudmi, slo izdelki....