Gospodarstvo

Prodaja Elana: selitev proizvodnje na Češko ali širitev proizvodnje v Begunjah?

Ljubljana, 13. 02. 2015 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
261

Češko podjetje Sporten se intenzivno dogovarja za odkup terjatev do Elana, s čimer namerava prevzeti begunjsko podjetje, ki zaposluje okoli 600 ljudi. Direktor Sportena je za češki medij dejal, da nameravajo Elanovo proizvodnjo seliti na Češko, v Sportenu trditve zanikajo in pravijo, da je izjava napačno citirana.

Za nakup begunjskega Elana, ki letos priznuje 70 let, se potegujeta dve podjetji. Eno je češko podjetje Sporten, ki izdeluje smučarsko opremo, drugo pa je ameriško podjetje Boba slovenskega poslovneža Roberta Antulovića. Češki Sporten obljublja, da ima z Elanom dolgoročne in strateške načrte, obstoječo proizvodnjo pa želijo še razširiti in razviti,. Tako vsaj obljubljajo.

Bo DUTB sprejela ponudbo Sportena in mu omogočila prevzem, ali bo boljšo ponudbo dalo podjetje slovenskega poslovneža Antulovića, zaradi česar bo Sporten najverjetneje odstopil od prevzema.
Bo DUTB sprejela ponudbo Sportena in mu omogočila prevzem, ali bo boljšo ponudbo dalo podjetje slovenskega poslovneža Antulovića, zaradi česar bo Sporten najverjetneje odstopil od prevzema. FOTO: POP TV
Kaj čaka bodočega lastnika in česa se bo 'znebila' država?

DUTB naj bi imela do Elana dobrih 14 milijonove evrov terjatev

Gorenjska banka 4,5, po nekaterih virih 5,5 milijona evrov terjatev

Korže od Elana zahteva 8 milijonov evrov

Elan mora vrniti 12 milijonov evrov državne pomoči

Elan, ki je v večinski državni lasti, že od leta 2011 išče novega lastnika. Zdaj se prodaja zelo mudi, saj Evropska komisija zahteva vrnitev državne pomoči. Elan mora namreč vrniti 12 milijonov evrov pomoči, to pa je breme, ki čaka novega lastnika. Poleg vračanja pomoči, pa novega kupca čakajo še milijonske terjatve bank (4,5 milijona evrov terjatev Gorenjske banke (po podatkih čeških novinarjev je teh terjatev 5,5 milijona), dobrih 14 milijonov terjatev DUTB, terjatve različnih dobaviteljev ter tožba nekdanjega predsednika Elanove uprave Uroša Koržeta, ki od Elana zahteva 8 milijonov evrov.

Sporten dogovorjen z Gorenjsko banko in Koržetom

Sporten naj bi si pri Gorenjski banki že zagotovil enoletno pravico za odkup terjatev, in sicer v višini 5,5 milijona evrov, poroča češki spletni portal Motejlek. Na Gorenjski banki nam pojasnil v zvezi z morebitno prodajo terjatev niso želeli dati. Ostajajo skrivnostni, vse skupaj pa utemeljujejo, da je takšna bančna praksa poslovnih razmerij med banko in posameznimi komitenti, zaradi katere zadev ne morejo komentirati.

Slovenski as Peter Prevc zaupa elankam.
Slovenski as Peter Prevc zaupa elankam. FOTO: Damjan Žibert

Nič bol zgovorni niso bili na DUTB, kjer smo jih prav tako povprašali, kaj je z njihovimi terjatvami do Elana in kdo vse se zanje zanima. Tam so dejali, da bodo procese upravljanja v konkretnih primerih lahko komentirali po tem, ko bodo odločitve dokončno sprejete in primeri zaključeni. "Kot smo že večkrat povedali pa v splošnem velja, da DUTB upravlja svoje premoženje na način, da optimizira njegovo vrednost in ga ob primernem času odproda po najvišji možni vrednosti," se glasi njihov odgovor.

V tem trenutku lahko z vidika ministrstva pojasnimo to, da sta dve podjetji dali zavezujoči ponudbi, postopek pa še ni zaključen, zato v tem trenutku zaradi pogajanj investitorjev s kreditorji in zaradi občutljivosti informacij dodatnih pojasnil ne moremo dajati. Izjava ministrstva za finance glede postopka prodaje Elana

Napeta pogajanja Sportena z DUTB so v sklepni fazi. Tako Sporten kot Boba bosta ta ali naslednji teden slabi banki oddala ponudbo za odkup 14 milijonov terjatev, ti ponudbi pa zagotovo ne bosta tako visoki, kot bi si DUTB želela. Sporten pa naj bi bil že dogovorjen tudi s Koržetom, ki toži Elan in od njega zahteva 8 milijonov evrov.

Če bo Sporten kupili dovolj terjatev (terjatve od Gorenjske banke, Koržeta in od DUTB), bo lahko v postopku prisilne poravnave te terjatve spremenil v lastniške deleže Elana in tako prevzel Elan in postal lastnik v svetu uveljavljene znamke.  Od različnih upnikov odkupuje terjatve, da bi se lahko z lastniki dogovoril za konverzijo terjatev v kapital družbe. "V kolikor je družba že insolvnetna in upniki sprožijo insolvenčne postopke, potem lahko pride do takšne konverzije tudi ne glede na voljo oziroma interese lastnikov. V insolvenčnih postopkih praviloma upniki postanejo lastniki družbe, ker je poštena oz. tržna vrednost kapitala običajno negativna," pravi finančni strokovnjak Boštjan Malus.

V Sportenu trdijo, da imajo z Elanom dolgoročne načrte. Namigovanja, da bi lahko begunjski Elan poslali v stečaj, pa v Sportenu zanikajo in pravijo, da so kakršnekoli ideje o stečaju za njih nesprejemljive, dogovor z Gorenjsko banko pa so podpisali ravno zato, da bi preprečili stečaj Elana, še trdijo v češki družbi.

Če Elana v kratkem ne prodamo, bo zelo verjetno šel v stečaj, s čimer bi najkrajšo potegnil tako prodajalec kot zaposleni, saj bo v tem primeru na cesti pristalo okoli 600 ljudi.
Če Elana v kratkem ne prodamo, bo zelo verjetno šel v stečaj, s čimer bi najkrajšo potegnil tako prodajalec kot zaposleni, saj bo v tem primeru na cesti pristalo okoli 600 ljudi. FOTO: POP TV

Bodo selili proizvodnjo na Češko ali razširili proizvodnjo v Begunjah?

Kot pravijo, želijo obstoječo proizvodnjo še razširiti in razviti, zato jim stečaj podjetja ni v interesu. Za češki medij Ihned je direktor podjetja Jan Hudak 12. januarja letos dejal, da v primeru, če Sportenu uspe prevzeti Elan, načrtujejo selitev proizvodnje iz Slovenije na Češko. Svetovalci Sportena v Sloveniji te trditve zanikajo in pravijo, da so v časniku direktorja Sportena Jana Hudaka napačno citirali. "Namera, ki jo je Sporten tudi zapisal in jo lahko potrdim, je da bodo del proizvodnje selili v Begunje, saj Elan kupujejo zaradi dveh ključnih stvari - zaposlenih in njihovega znanja ter potenciala, ki ga ima blagovna znamka Elan," sporočajo slovenski svetovalci.

Skupina Elan je lani poslovala uspešno. Po preliminarnih podatkih in še ne revidiranih rezultatih je lani ustvarila 70 milijonov evrov prihodkov, kar je tri odstotke več kot leta 2013. Elan v Begunjah zaposluje okoli 600 ljudi, kar je nekoliko več kot leta 2010, 25 zaposlenih pa ima Elan še v štirih distribucijskih podjetjih v tujini. V Elanu si želijo lastnika, ki bo videl potencial družbe in bo skupino Elan razvijal naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (261)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
17. 02. 2015 11.38
+2
Ali morajo slovenci vedno vse spraviti na kant, vsi ostali normalni pa lahko iz tega delajo dobiček. Očitno je nekaj zelo narobe že v naših managerskih glavah!
King_of_Gonzo
16. 02. 2015 16.57
ajde pipistrel in akrapovič...dejta nekaj prmaknt in kupta elan....
King_of_Gonzo
16. 02. 2015 16.54
narod uprmo se!!!!!!!!!!!!!!!
macek_garfield
16. 02. 2015 14.24
+4
... ja itak, da bodo po nakupu proizvodnjo selili na cesko ... ne takoj, ampak pocasi ... v dveh letih ...
ales400
16. 02. 2015 13.51
+5
Zgleda sem letos kupil svoje zadnje Elanke.. :) Ko vidiš, da Čehi kupujejo slovensko podjetje, te stisne v želodcu, kam smo prišli.. Prišel bo čas ko bomo mogli it Slovenci s trebuhom za kruhom v svet..
VSEZNALECno1
16. 02. 2015 14.32
mzz66
15. 02. 2015 12.19
+5
Zaradi neumnih politikov Elan nima in nikoli ne bo imel lastnika kot je treba. Vse kar še imamo, po zaslugi "bratskih" navez prodajamo sumljivim firmam, namesto , da bi jih , ko smo še imeli vse v svojih rokah prodali lastnikom renomiranih podjetij iz zahodne Evrope. Pri njih je kapitalizem bolj urejen kot si sploh lahko zamišljamo. V mojem okolju ljudje delajo še samo v firmah , kjer so lastniki "grdi" Nemci in Avstrijci ter Francozi. Vse kar se je poskušalo lastninit po slovensko, je propadlo, ali pa imajo ljudje mizerne plače proti tistim, ki delajo v podjetjih s tujim ( zahodnim) lastništvom. Kdor pa noče delati pri njih , pa naj si sam odreže svoj kos kruha na trgu, brez dražavne pomoči.
LLLEPI
15. 02. 2015 12.51
+1
Ne bi rekel ravno neumnih.Nasi politiki delajo predvsem za lasten zep in tu so Elan vsa leta dobro otisnili.Za drzavo in delavne ljudi pa se jim fucka
Jarej
15. 02. 2015 08.39
+2
Kaj pa slovenski milijonarji? Za njih bi lahko bil nakup pravi izziv.
LLLEPI
15. 02. 2015 12.36
+4
Slo miljonarji so si nabrali kapital na racun raznih prilastitev tujega kapitala.Denar so odnesli ven iz drave.Kakor kaze pa ni se pravi trenutek za ponovno vlaganje.
LLLEPI
15. 02. 2015 12.41
+2
Nasi politiki zelijo prodati vsa podjetja,ce se jih ne da prodt pa senkat.Tujci pa ne mislijo placevat davka kar tako in puscat denar v Slo.Njihov namen je cimvec denarja odnest iz Slo
plan9
15. 02. 2015 04.05
+9
...kakšen propad Elan-a, tisti politiki, ki so namerno izčrpavali podjetje in pravniki, ki so jim nakazovali extremne zneske in politično zaposleni, ki so samo plačo vlekli in nič delali( primer, je hodil samo 2x na teden v službo in prejemal 6.000€ plače), hočejo ga prodati, da bi zakrili svoje sledi in jim nebi bilo treba vračat denarja...
VSEZNALECno1
14. 02. 2015 17.31
+3
vedno sem si želel češke smuči majke mi......
plan9
15. 02. 2015 04.07
+1
...lepi, zlati časi se vračajo, včasih se je hodilo na češko po tehnično robo in poceni nakupe
plan9
15. 02. 2015 04.07
Mauzahecmauzares
14. 02. 2015 17.19
+1
ce prodajo Antunovicu bo Elan postala znamka svetivnega kova in spostovanja kar si Elan zasluzi
Brabus
14. 02. 2015 12.08
+5
Na Češko?? Kdaj pa bo treba zjutraj vstat za na šiht?? Banda.
plan9
15. 02. 2015 03.59
+3
igy02
14. 02. 2015 11.05
+6
Ne prodajat! Vse državno in javno gre k vragu. To si vendar želimo. Kapitalisti so bav-bav. O, kako je lepo živeti v tej državi. Bedakov na pretek. Tako ni težko biti pameten.
kam51
14. 02. 2015 10.40
+0
Ljudje, vprašam vas, kaj je tukaj našega. So nas samo prepričali, da so podjetja v lasti delavcev inse šli delavsko odločanje na zborih delavce, v resnici so pa delali kar so hoteli, oz. po nareki partije.
igy02
14. 02. 2015 11.09
+2
Nič ni našega. Razen izgub, ki jih ustvarjajo kao "naša" podjetja. Nikoli ne bom razumel, zakaj si ljudje želijo, da so banke državne. Kako ne razumejo, da od tega ni nič in samo pokrivamo izgube? Kaj smo se bedaki res rodili ali nas je take naredil kao "socializem" in "komunizem"?
windmaster
14. 02. 2015 10.36
+10
Kaj bo pa srotek Milan brez nagrad iz Elana? 400 jurjev mark je dobil samo v letih od 86 do 92. Pa jahtice za njegove prijatelje. Kje je še vse ostalo? Takoj prodat vsa državna podjetja in prekinit napajanje plenilskih elit iz njih!
randomshinobi
14. 02. 2015 10.20
-1
ko vam česi kupujejo podjetja pol vse koliko je ta država v rasulu, česi ponavad v valih potujejo v austrijo za delom.
Uporabnik113189
14. 02. 2015 10.15
+3
Tisto, kar so v obdobju kapitalizma po letu 1991 nove vrednosti ustvarili upam pobarvati v eni uri. Jugoslavija bo še stoletja vzgojni primer, kako je možno v relativno krakem zgodovinskem obdobju pripeljati državo med uspešne in izobraziti nepismene..
butalistan
14. 02. 2015 10.14
+8
ko berem spodje komentarje vidim da vam vse fakultete ne pomagajo. beda od bede naroda
jazbec44
14. 02. 2015 09.19
+11
Nekdo je napisal:Porusimo parlament in zasadimo njivo krompirja.Bo vec dobicka.
murinar
14. 02. 2015 06.29
+8
Ena stvar ne gre najbolj skupaj in ta je ; V socializmu se je gradilo res je bil dolg na občana cca1000 ev ,danes v kapit. vse propada dolg na občana 20000 ev - in še barašča
231koak
14. 02. 2015 05.09
+14
VSE NAM BODO PRODALI......z zavajanjem naroda, kako slabo nam gre