Gospodarstvo

'Prodaja dizla drastično pada'

Ljubljana, 19. 06. 2009 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
134

Tudi zaradi višjih trošarin so v Sloveniji končne cene naftnih derivatov višje kot v sosednjih državah. Na ministrstvu za finance pravijo, da s tem krpajo javnofinančni primanjkljaj. Na bencinskih servisih pa že opažajo znižanje prodaje goriva za tranzitne potnike.

Bencin
Bencin FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je ob dvigu trošarin za naftne derivate povedala, da jo je dvignila, ker skuša s tem ukrepom "nevtralizirati znižanje javnofinančnih prihodkov zaradi napovedane nižje gospodarske rasti“. Ob tem je minister za finance Franc Križanič poudaril, da v kolikor bi se cene nafte drastično zvišale, bi vlada trošarine spet znižala. Po zadnjem dvigu, pa tudi že prej, so naftni derivati postali dražji kot v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

OMV in Petrol: Prodaja dizla je manjša

Na OMV Slovenija pravijo, da predstavlja na splošno prodaja dizelskega goriva višji odstotek v primerjavi z bencinskim, predvsem zaradi tranzita tovornih vozil. Kot pravijo, v zadnjih mesecih prodaja dizelskega goriva in bencina nezadržno pada, kar je posledica višjih cen v Sloveniji. "Kljub malenkostnemu zmanjšanju tranzita tovornega prometa pa je prodaja dizelskega goriva drastično padla, saj se tovornjaki oskrbujejo predvsem v sosednjih državah in Slovenijo prevozijo brez dotočenja goriva,“ so pojasnili na OMV. Tak trend pa naj bi bil razviden tudi na obmejnih bencinskih servisih. Posebej zaskrbljujoče pa se jim zdi dejstvo, da se bo, kot je razvidno iz dosedanjih analiz, tak trend nadaljeval tudi v prihodnje in se bo stanje še poslabšalo.

Bencin
Bencin FOTO: Dare Čekeliš

Tudi na Petrolu pravijo, da je zaradi dviga trošarin na pogonska goriva delno padla prodaja (delno pa zaradi gospodarske recesije). Zaradi dviga trošarin so maloprodajne cene v Sloveniji višje kot v sosednjih državah, kar seveda vpliva na konkurenčnost, pojasnjujejo na Petrolu.

MF: Prodajne cene so še vedno nižje kot pred enim letom

Na ministrstvu za finance pravijo, da z dvigom trošarin zapolnjujejo primanjkljaj, ki bo nastal zaradi napovedane nižje gospodarske rasti. Pravijo, da so trenutno končne cene goriva še vedno nižje kot pred enim letom. Razlogov, zakaj je prišlo do manjše prodaje goriva, pa je več. Med njimi je tudi zmanjšanje obsega avtoprevozniške dejavnosti in manjše povpraševanje tujih avtoprevoznikov po dizlu.

Zato je vlada že sprejela ukrep, s katerim bodo slovenskim avtoprevoznikom povrnili 130 evrov na 1000 litrov goriva. Ta mehanizem bo začel delovati 1. julija, ko bodo za 40 odstotkov dvignili cestnino za tovornjake. Ta ukrep (komercialni dizel) je bil sprejet predvsem za blažitev dviga cestnin.

Vlada trošarin za zdaj ne bo spustila, to bo storila le, če se bodo cene nafte na mednarodnih trgih 'drastično' povišale.

Avtoprevozniki: Tudi s pomočjo vlade se računi ne izidejo

Tovornjaki
Tovornjaki FOTO: Reuters

Kot je povedal predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Andrej Klobasa, tudi slovenski avtoprevozniki ne kupujejo bencina več v Sloveniji, saj je gorivo dosti cenejše v okoliških državah. Cena za liter dizla je ponekod v Avstriji na primer 77 centov, medtem ko je pri nas trenutno 1,059 evra, je pojasnil Klobasa.

Tudi ko bo vlada trošarino z ukrepom komercialnega dizla vrnila, bo še vedno dražje točiti gorivo doma, pravi Klobasa. Račun se tako ne izide niti pri cestninah. Zaradi dviga cestnin za 40 odstotkov bo cena prevoženega kilometra dražja za 9 centov, vračilo 130 evrov na 1000 litrov pa pomeni povprečno 4,1 centa na kilometer.

Cene naftnih derivatov od leta 2007 do danes si lahko ogledate tukaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
21. 06. 2009 11.41
COSMOS SE MOTIŠ V TEMELJE POŠTEN JE BITI ZELO LAHKO,KER V BISTVUSE LJUDJE RODIJO POŠTENI POTEM SE NAUČIJO POKVARJENOSTI-S TEM KO SE UČIŠ BITI POKVARJEN,RATAŠ NESPOSOBN--TA VLADA JE ŽIVI DOKAZ
Buena Vita
21. 06. 2009 11.39
TO SO USPEHI TE SKORUMPIRANE VLADE,
cosmoss
21. 06. 2009 11.08
Tako se godi v državah katere imajo nesposobne politike.Rezultat je pa viden že dolgo.
ekolog
20. 06. 2009 23.13
Dobro - glede na to da se ukvarjam z alternativnimi viri energije lepo prosim. Kaj pa je za vas prava alternativa? Jaz se trudim vpeljati OVE v avte, v hiše, firme itd.. Delam na tem tako v prostem času kot v službi. Se dodatno izobražujem, hodim po seminarjih itd... Vse zato da nekaj naredimo za Zemljo, da osveščam ljudi itd... In potem se najde en pametnjakovič pa iz fotelja kritizira kako nihče nič ne naredi... Pa upam da ne bo gdo spet začel z elektro avtomobili ki imajo 7% izkoristek in pomenijo katastrofo za okolje ob predpostavki da proizvodnja elektrike temelji na današnji proizvodni shemi...
minnaema@yahoo.com
20. 06. 2009 22.40
...Eh to frdamano gorivo, ki se draži, draži, da bi se le našel kakšen pametnjakovič in iznašel alternativo, ki bi jo bilo mogoče zelo "ainfag"-enostavno uporabljati bi bilo to iznajdba stoletja in potem bi se na tržišču z gorivom strahovito spremenile cene in bi resnično bi nafto ponujali pod ceno, le da bi jo prodali......ali bomo to kdaj dočakali ker to kar je do zdaj na tržišču NI prava alternativa nafti !
ekolog
20. 06. 2009 15.46
Fantje in dekleta - sem nekaj malo bolj sočnega o Pahorju rekel pa tega že niso objavli - kaj nam to pove ? Mislim da je nekaj gnilega v sistemu in da močno pronica v 24 ur...
Leandra
20. 06. 2009 15.40
Tej ceni morate prišteti če nekaj Evrov ker vas nasirjejo pri meritvah števci ne delujejo v redu in ko odlijete še vodo, ki jo zraven nalijejo še nekaj litrov. Tako, da nalijete nekako 37 Litrov ko plačate 40 ..??
jezek_pika_poka
20. 06. 2009 14.49
Jaz vozim pa na avtoplin, bencin pa uporabljam le še za ogrevanje motorja.
igor.zemljic1@telemach.net
20. 06. 2009 13.34
Ne vem kakšna je tukaj računica vlade,kajti če smo dobro obveščeni razen tranzitnega prometa,se je v tujino preusmeril po gorivo tudi obmejni osebni promet,ker je tudi benzin že cenejši ne pa samo dieselsko gorivo,tako v Avstriji kot na Madžarskem. In če me spomin ne vara v sosednjin Avstriji gorivo še nikoli ni bilo ceneje kot pri nas, zato je pri nas nekaj s politiko cen naftnih derivatov hudo narobe in vlada,ki rešuje proračun s trošarinami na gorivo je v hudih škripcih ali pa je nesposobna najti drugačen izhod iz trenutne KRIZE, kar je zelo nevzpodbudno za državo in prihodnost njene ekonomije.
kawasakimen
20. 06. 2009 12.21
Itak.Sami davki pa trosarine.Drag kruh na njega se tolko davka,Placa-beda, od te bede se tolko davka za te kravatarje kaj imamo od tega mi?NIC???Davke
RADO62
20. 06. 2009 11.16
Pahorja ste izvolili in sedaj imate podražive na vseh koncih... Pa še ministre, ki lažejo in kradejo davkoplačevalske dinarčke.... heh
mori007
20. 06. 2009 11.09
Ma so spet nekaj ugotovili naši veleumni ekonomisti!!! Okoliške države si pa žepe polnijo tudi na račun nekaterih Slovencev. Še malo dvignite cene pa boste lahko sami na bencinskih servisih!!!! Pametnjakoviči, pokopali bomo sami sebe. LP
kawasakimen
20. 06. 2009 08.50
Itak.Najlazje je ozemat ljudi.Kravatarji se itak vozijo s sluzbenimi avti.Pri nas v tovarni Eta se direktor vozi domov s sluzbenim avtom.Razdalja do doma pa je 500 metrov.S tem ne porabi ne vem kolk goriva vsak pameten pa ve da tako unicujes avto.
BMSS
20. 06. 2009 08.16
Spaso imaš čisto prav. Tudi bencin tako v Avstriji in Italiji ji boljši in avot kar leti in porabi manj. Logika kretenov: prodajaj drago, da boš več zaslužil. Logika pametnih: prodajaj po zmerni ceni in boš prodal mnogo več. Požrešnost je tudi greh!!
spasoZ
19. 06. 2009 22.07
jaz že zdaj tankam diesel v Avstriji,če že grem sproti gor,avto manj pije -bolj čist je in še cenejše gorivo je.Zadnjič sem tankal pred Celovcem na Agipovi bencinski,ki je imela Diesel za 8 centov cenejše.....Pa ti misli malo....
luciluk
19. 06. 2009 21.04
Kako naj kravatarji v javni upravi kaj razumejo, če gredo takoj po faksu za vodjo kabineta, sektorja, UE .... in to brez kakršnih koli izkušenj v gospodarstvu. Zato pa samo oni mislijo da lahko SLO pride iz te krize močnejša. Verjetno bo iz te krize prišla močnejša samo javna uprava, gospodarstvo pa crkuje. In koritniki tečejo svoj krog okoli mize naprej.
srecnii
19. 06. 2009 20.27
Svetujem jim, da čez 14 dni bencin pocenijo na vrednost pod Avstrijskim gorivom in Hrvaškim
porka.malorka
19. 06. 2009 16.39
Cikorija Bohve kakšna si ko tojk olja poješ a maš 150kil :)
lesnikovsok
19. 06. 2009 15.52
hahahaha nesposobni finančniki ni čudn, čist usak slovenc vid da smo tranzitna država nevem kva pa teli kravatarji misljo? pamet navjo mogl kupt z dnarjam :)
LomilkaSrc
19. 06. 2009 15.04
moj dizel lepo teče na odpadna kuhinjska olja ze 4 leta. rečem le da država od mene v tem času ni doblia niti centa.