Gospodarstvo

Pro Plus: Predlog zakona o radiodifuziji je zgrešen

Ljubljana, 01. 03. 2012 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je predlagala novelo zakona o radiodifuziji, ki je po mnenju Pro Plusa zgrešen, saj bi pomenil zakonsko uveljavitev monopola in "zatemnitev" sprejema komercialnih programov precejšnjemu delu državljanov.

V naši medijski hiši Pro Plus predlog novele zakona o digitalni radiodifuziji, ki ga je v sredo sprejela vlada, ocenjujejo kot zgrešen. "Izhaja iz napačnih predpostavk, posledice pa bodo čutili predvsem državljani," so pojasnili.

S predlogom želijo doseči, da RTV Slovenija (RTVS) v svojem omrežju digitalne prizemne televizije ne bo več gostila tudi komercialnih programov. Prav to je namreč povzročilo napoved odhoda norveškega Norkringa, upravljalca drugega komercialnega omrežja.

V Pro Plusu pravijo, da Norkring vse od pridobitve koncesije dalje ni uspel pridobiti oziroma zadržati niti enega samega izdajatelja TV-programov v svojem sistemu, "pri čemer je treba vzroke za tako stanje iskati predvsem v njem samem". To dokazuje tudi dejstvo, da v Norkringovem multipleksu B niso uspeli pritegniti niti tistih medijev, ki sicer niso gostovali v multipleksu A, ki ga upravlja RTVS, še poudarjajo.

"Ni prvič, da je tuj investitor tako očitno podcenil slovensko okolje in tehnološko razvitost na področju telekomunikacij – in tudi ni prvič, da je potem svoje lastne poslovne napake skušal prevaliti na domnevno nekonkurenčno okolje, neurejeno zakonodajo in podobno ter poskušal z grožnjami raznih postopkov pri Evropski komisiji vplivati na izvršno oblast," dodajajo v največji komercialni televizijskih hiši v Sloveniji. 

Po njihovem mnenju predlog novele zakona dosedanjo konkurenco na področju operaterstva digitalne radiodifuzije spreminja v monopol enega ponudnika, namen sprememb pa potemtakem ni preprečitev gostovanja komercialnih izdajateljev v multipleksu A, ampak zagotoviti monopol operaterju multipleksa B.

Zakonska uveljavitev monopola bi pomenil "zatemnitev" sprejema komercialnih programov precejšnjemu delu državljanov, pravijo na Pro Plus.
Zakonska uveljavitev monopola bi pomenil "zatemnitev" sprejema komercialnih programov precejšnjemu delu državljanov, pravijo na Pro Plus. FOTO: POP TV

Pri tem izpostavljajo, da je ceno digitalnega oddajanja v multipleksu A, ki jo določa RTV Slovenija, nadziral regulator in ugotovil, da je to normalna tržna cena. Prav tako je v povezavi s pokritostjo signala najvišja možna cena, ki si jo lahko privoščijo izdajatelji za digitalno oddajanje. Cena, ki jo ob skromni pokritosti zahteva Norkring, pa je "povsem nerealna", posledica pa bo, da bodo gledalci s klasičnim sprejemom preprosto ostali brez programov slovenskih izdajateljev, ki so do sedaj gostovali v multipleksu A.

Potezo predlagatelja zato ocenjujejo za napačno, obrazložitev resornega ministra o razlogih za zakonske spremembe pa celo za škodljivo. Pritrjuje namreč neresničnim trditvam družbe Norkring, da so za njihovo slabo poslovanje in odhod odgovorna država, neusklajeni predpisi in podobno, kar bo norveška multinacionalka po navedbah Pro Plusa gotovo znala unovčiti v postopkih zoper Sloveniji, s katerimi že dlje časa grozi.

"Zanimivo pa je, da izganjanje komercialnih medijev z multipleksa A, ki pomeni omejitev dostopa državljanov do vsebin komercialnih medijev in slabljenje javnega RTV servisa, časovno sovpada z ustanavljanjem nove televizije, ki jo preko državnega Telekoma Slovenije obvladuje vsakokratna oblast. Očitno je za uspešen zagon državne televizije treba javno televizijo oslabiti, komercialne neodvisne medije pa zatemniti," zaključujejo v Pro Plusu.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je namreč prav v sredo potrdil projekt uvedbe televizijskega programa Siol TV. Ta naj bi na trg vstopil jeseni, imel naj bi tudi informativni program.

RTVS: Uvajanje monopola

Vodstvo RTV Slovenija prav tako meni, da vlada s predlogom novele ukinja konkurenco na področju digitalnega oddajanja televizijskih programov. Novela, če bo sprejeta, bo škodila tudi javni televiziji, ki ne bo smela tržiti prostih kapacitev na multipleksu A, kar pomeni, da bo morala sama priskrbeti sredstva za njegovo delovanje. Posledično bi lahko trpele programske vsebine, pravijo.

V konkurenčnem boju na malem slovenskem trgu je bil upravitelj multipleksa B celo v prednosti, saj ima RTVS regulirano ceno, Norkring pa jo je lahko prosto oblikoval. Zavračajo pa tudi informacijo, da so zagotavljali oddajanje TV-signala po nižjih cenah, kot jih je bil sposoben zagotoviti operater multipleksa B, ki ni mogel razlike pokrivati iz rtv-naročnine. Trditev, da je RTVS zgradila multipleks A v bistvu iz denarja za rtv-prispevek in da so bili zato v prednosti, pa zavračajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jo Va
07. 03. 2012 22.21
O izsiljevanju oglaševalcev s strani proplusa pa niti besede. Lepo bi bilo, če bi tudi o tem kaj napisali. Aja, v lastni skledo se ne sme pljuvati.
Klemen Magister
05. 03. 2012 22.51
+2
Toliko o svobodi govora, pri proplusu, moj komentar jim ni bil všeč, ker opisuje resnico.
Osvald
05. 03. 2012 22.50
+1
Kaj je proplus že plačal kazen: \"Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence sicer določa, da lahko urad podjetju, ki ovira pooblaščene osebe pri izvajanju pooblastil, naloži denarno kazen v višini do enega odstotka njegovega letnega prometa v predhodnem poslovnem letu, kar naj bi v konkretnem primeru ProPlusa znašalo skoraj 530.000 evrov\"
Adrianos
05. 03. 2012 11.23
+2
O kdaj se pa Pro Plus bori za privilegiuje javne TV ? Že iz tega se vidi, da sta si ti dve firmi izborili monopol, zdaj jih pa vsak ukrep ogroža.
veselo-na-delo
05. 03. 2012 00.59
+1
Je pa definitivno res zgrešen,no zdaj smo pa prešli na samo en mux. Združeno mux A-B in komu zdaj taka moderna tehnologija da moramo imet v SLOveniji empeg-4 če še za mux A nimajo dovolj programov ne pa še za B mux, nevem, meni je to brezveze nekaj modrovat če nimam popolno, kot oni nimajo.Drugo kot drugo je pa vstop v digitalno oddajanje v Sloveniji bilo zelo nepriprauljeno in ne načrtovano da bi teklo kot bi moralo, zato pa sedaj je to kar je par TV programov. Bi nam zadostoval samo Empeg 2 če glih ima 4rka nekaj prednosti,samo za tako majhno vsebino TV programov kot jih premore sedaj- je 2jka dovolj kot imajo naprimer Hrvati in jim vse pali brez problema.
Brabus
04. 03. 2012 08.57
+3
Zdej ma že vsak dnevnik POP TV neke motnje in napake, pol se pa kr nekaj opravičujejo, A-Kanal je pa itak sama groza.
nik500
02. 03. 2012 16.15
+2
Italjanska televizija Rai bo začela z poizkusnim oddajanjem v ultra high defintion a pop tv bi rad še naprej imel Standard Defintion ( analogno ).
veselo-na-delo
02. 03. 2012 01.03
+2
Zaradi mene naj use izklopijo, tako ali pa tako raje gledam Hrvaške programe ki jih imajo enkrat več od naših in bolj zanimive prav tako imajo zanimive in poučne tudi Avstrijci. Naši pa tu in tam kaj, pa še to z na pol praznimi muxsi že definitivno dve leti. In vedno še menjavajo frekvence zaradi katerih sem že 2krat bil ob programe,in spet na novo postauljal anteno zaradi spremembe smeri signala.
b77
02. 03. 2012 15.16
-4
nik500
01. 03. 2012 21.55
-1
Prehod iz analogne tv v digitalno tv je en velik fail v Sloveniji.
minister
01. 03. 2012 21.40
+15
pro plus niso drugega kot reklame in limonade...zaradi mene je lahko tema
puer2
01. 03. 2012 21.39
+5
Dejmo imet samo en kanal, na njemu pa tomaž majer non stop 24 ur ..
OPOI
01. 03. 2012 19.33
+5
Seveda je zgrešen ker bo moral poptv več plačat. Rajše vidim RTV SLO HD kot pa pop tv SD
overlord580
01. 03. 2012 19.00
+2
kaj pa POP tv HD???????? najbrž nikoli, saj že ves čas oddaja najslabši signal.
nik500
01. 03. 2012 21.55
+2
Flux55
01. 03. 2012 17.51
+11
Da nima le Pop Tv tukaj pohlepa po multipleksu B bi se jst vprašal. Nekam sumljivo je tole prijateljevanje z RTVjem. Upam, da spremenijo odločbo.
Prassek
01. 03. 2012 18.32
+4
To ni samo mnenje to je dejstvo. Menda so že dajali ponudbe.