Gospodarstvo

Prišli v službo, vendar niso delali

Kamnik, 19. 05. 2009 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker niso dobili plač, so stavkali v kamniškem Kiku. Delavci zahtevajo tudi, da uprava zagotovi zadostno količino surovin za delo.

Delavci družbe KIK Kamnik so opozorilno stavkali. Zahtevajo izplačilo plače za april in nov predlog izplačila neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz preteklega obdobja ter izplačilo regresa za letni dopust za lani.

KIK
KIK FOTO: POP TV

Delavci ne soglašajo z roki, ki jih je uprava aprila predlagala za plačilo neplačanih prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zaradi neplačevanja prispevkov v preteklih obdobjih so namreč že tako prejemali nižje plače, kot so jim pripadale po podjetniški kolektivni pogodbi.

Stavko podpira tudi direktor družbe, ki meni, da je to legitimna pravica delavcev, da pa vodstvo niti slučajno ne more ugoditi zahtevam sindikata. "Lahko izpolnimo le zahtevo po rednem izplačilu plač, z nekajdnevnim zamikom," je za pojasnil direktor družbe Aleš Erbežnik.

Kot je še pojasnil, je pravica delavcev, da dobijo izplačana tudi vsa še neplačana sredstva prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz preteklega obdobja ter izplačilo regresa za letni dopust za lani. "So pa ta sredstva odvisna od finančnih razmer v družbi, ki ni najboljša," pojasnjuje direktor.

Delavci zahtevajo tudi, da uprava zagotovi zadostno količino surovin za delo in delovna sredstva ter pripravi pisni pregled nepravilnosti (med drugim zaščitna sredstva, pranje delovnih oblek, topli obrok, gasilni aparati). Ne strinjajo se tudi s sanacijskim načrtom, ki ga je 8. maja predstavila uprava.

80-odstotni lastnik SKIK je Equity, lastniki slednjega pa so Marko Smole, Jure Prebil in Franc Gliha. SKIK pa je 20-odstotni lastnik družbe KIK.

Iz sindikata so po stavki sporočili, da niso dobili zagotovil glede izpolnitve zahtev ter da bodo pri zahtevah vstrajali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaki111
04. 09. 2011 00.44
Jure Prebil, Marko Smole in Franc Gliha so do lastništva KIK prišli z denarjem KIK (kazensko ovadeni a seveda vse stoji...). Niso naredili drugega kot izmozli na svoje račune (večinoma v tujini - Marko Smole npr. v Zadružno kraško banko v Trstu) ves denar iz KIK. A zgleda da to vsi dopustijo. Mi pa smo ostali na cesti.
jaki111
04. 09. 2011 00.44
Jure Prebil, Marko Smole in Franc Gliha so do lastništva KIK prišli z denarjem KIK (kazensko ovadeni a seveda vse stoji...). Niso naredili drugega kot izmozli na svoje račune (večinoma v tujini - Marko Smole npr. v Zadružno kraško banko v Trstu) ves denar iz KIK. A zgleda da to vsi dopustijo. Mi pa smo ostali na cesti.
manco-capac
19. 05. 2009 20.44
Spet ena žrtev "prihvatizacije". Razlastninit barabe, pa bo podjetje normalno delovalo. Kar pa se stavke tiče - je zadnje orožje delavcev in ne podpiram stavk "za vsako figo", ampak če ni plače, ni dela! Zastonj delajo "only fools and horses"...
tinka.tonka
19. 05. 2009 10.48
ukinite študent. servise!!! sem prepričana, da bo marsikdo prej našel zaposlitev. Ko sem delala preko ŠS sem dobila job z danes na jutri. zdaj pa že 2 leti iščem redno zaposlitev!!! gamat slovenska vladna! naj se zračuna, koliko študenstov in dijakov dela preko ŠS (poln delovni čas!!!!) in koliko ljudi je brezposlenih. Uredijo se naj štipendije in omejijo vpisi na faks! tako! ! ! v teh kriznih časih prav nihče ne omenja problematike študenstkih servisov in odžiranja delovnih mest tistim, ki nimajo več statusa...
Grofmontek
19. 05. 2009 09.44
Stavkat je potrebno proti državi,ki z zakoni dovoljuje,da lahko začneš karkoli posredovat ko že 3 mesece ne dobiš plače!Lepo je biti delodajalec,težko je biti delavec!
TONE90
19. 05. 2009 09.31
Končno se je začelo treba je stavkat ker tako več ne gre!!
foff
19. 05. 2009 09.31
"Tudi Mura ni dobila plače,pa ljudje kar naprej delajo..." In kaj vam to pomeni? VZOR? In delali bodo menda še do konca meseca - potem pa na stavki zahtevali SAMO svoje plače! Zanimivo! Kako se pa temu reče?: Skromnost? Naivnost? Strah? ...pa djte odpret oči že enkrat in zahtevajte tisto kar vam pripada - delnico države!!!! "KR NAJ STAVKAJO...sam škoda da ne vidijom, da sami seb pljuvajo v skledo. Itak so v krizi in zgubaši, pol pa še stavkajo..namest da bi tih bli..." Človk se lahk zamisli, kako naiven in nepremišljen je lahk narod! Žal mi je da sm Slovenc! Raje bi bil Hrvat ali Srb, ti vsaj majo hrbtenico in lukavost! Med Slovenci pa je očitno vse več butcv in hlapcev! Prov maš, kr naj so raje tiho - čemu bi sploh prejemali plačo? Neumno sploh, da so do sedaj, ko ni bilo krize, bili plačani, če gre tudi zastonj, ane? DEJMO VSI DELAT ZASTONJ! Pa vlečimo Bavčarja, Šrota, banke, zavarovalnice, direktorje, ekonomiste in politike iz dreka, ki so nam ga nakopali s polnjenjem lastnih žepov in nestrokovnostjo! ...zanimivo do kam seže Slovenska hlapčevska toleranca!
Limbek
19. 05. 2009 09.20
Toti ko je to pisal - novico toto!
Limbek
19. 05. 2009 09.20
Keri bebec je dal meni minus? Tisti, ki je enak lolek, ko toti, ko je to pisal ;(
Limbek
19. 05. 2009 09.10
Rogaška naj bi se pisala z veliko začetnico! Spet nekdo ne zna pisati! Sramota :(
astarta
19. 05. 2009 09.07
delavci v muri še kar delajo zato ker ne držijo skupaj - eni bi po moje delali tudi za 100 evrov. Je pa zdaj že tako daleč, da že večina delavcev govori, naj se naredi stečaj, ker to več ni normlano (šikaniranje s strani nadrejenih, konstanti strah da ne boš dobil plače). Vleče se že 10 let in enostavno majo zadosti, živci so itak na koncu. vodstvo se itak menjava na par mesecev, dosti majo vsega.
Irbusank
19. 05. 2009 09.05
-1
KR NAJ STAVKAJO...sam škoda da ne vidijom, da sami seb pljuvajo v skledo. Itak so v krizi in zgubaši, pol pa še stavkajo..namest da bi tih bli...ZAPRET, STEČAJ PA DIJO
nlpolog
19. 05. 2009 08.42
Tudi Mura ni dobila plače,pa ljudje kar naprej delajo...