Gospodarstvo

Prisilno poravnavo Mersteela podprla večina upnikov

Naklo, 30. 05. 2011 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz družbe Merkur so sporočili, da je sklep okrožnega sodišča v Kranju o izglasovani prisilni poravnavi v družbi Mersteel pravnomočen. Za Mersteel pomeni zaključek poravnave začetek bolj samostojne in uspešne poti.

Zaključek poravnave predvideva tudi 55-odstotno poplačilo upnikov v petih letih.
Zaključek poravnave predvideva tudi 55-odstotno poplačilo upnikov v petih letih. FOTO: Reuters

Iz družbe Merkur so sporočili, da je sklep okrožnega sodišča v Kranju o izglasovani prisilni poravnavi v družbi Mersteel pravnomočen. Prisilno poravnavo je namreč podprlo zadostno število upnikov. Zaključek poravnave predvideva tudi 55-odstotno poplačilo upnikov v petih letih. Prvi del bo poplačan v dveh letih.

Za podjetje Mersteel pomeni zaključek poravnave začetek bolj samostojne in uspešne poti, so v Merkurju zapisali v sporočilu za javnost. Že v času prisilne poravnave je podjetje poslovalo v skladu s predvidenim sanacijskim načrtom. Ta ob zaključku letošnjega leta predvideva pozitivni rezultat poslovanja.

"Tako rekoč od dneva ustanovitve je bil Mersteel pod izredno močnim vplivom hudega svetovnega padca na področju metalurgije, kar se je odražalo tudi v poslovnih rezultatih družbe," so zapisali v Merkurju. Prav zato so v Mersteelu začeli z izvajanjem sanacijskega načrta, ki je vključeval reorganizacijo podjetja, usmeritev na ključne programe in nižanje stroškov obratovanja. Vodstvo podjetja je po ugotovljeni insolventnosti matične družbe Mersteel, d. o. o., v Naklem začelo pripravljati dokumentacijo za uvedbo postopka prisilne poravnave. Izguba tekočega leta je skupaj s prenesenimi izgubami presegla polovico osnovnega kapitala.

"Skladno z rokom, ki ga je določilo sodišče, je vodstvo družbe Mersteel, d. o. o., 28. oktobra 2010 sodišču oddalo načrt finančnega prestrukturiranja te družbe. Okrožno sodišče v Kranju pa je 5. novembra 2010 izdalo sklep o začetku postopka prisilne poravnave," še piše v sporočilu za javnost. Predstavljeni načrt finančnega prestrukturiranja je vsem upnikom zagotavljal pravno varstvo in enakomerno poplačilo zapadlih dolgov na transparenten način, pišejo v Merkurju.

Direktor Mersteela Darko Gregorič je pojasnil, da bodo sedaj dobaviteljem napisali pismo, v katerem bodo pojasnili, da je postopek prisilne poravnave zaključen in da ni več bojazni za stečaj. Ob tem Gregorič računa, da se bodo odnosi z dobavitelji tako bistveno izboljšali in bo Mersteel, ki sedaj celotno blago plačuje vnaprej, dobil boljše pogoje poslovanja.

Zaradi učinkovitih ukrepov racionalizacije, uspešnih dogovorov z upniki in poslovanja, ki presega zastavljene načrte, je lahko Mersteel upnikom ponudil večje poplačilo terjatev od 30-odstotnega, ki je bilo po načrtu finančnega prestrukturiranja sprva predvideno.

"Prva bitka je dobljena, sedaj pa nas čaka resno in odgovorno delo, da izvedemo, kar smo zapisali v načrtu finančnega prestrukturiranja, da uresničimo sanacijski program in da bomo lahko izplačali upnike, ki so verjeli našim obljubam," je poudaril Gregorič.

Pojasnil je, da so rezultati iz tekočega poslovanja že približno na ničli, lahko pa bi bili boljši, če bi imeli možnost črpanja kredita. Gregorič je prepričan, da je podjetje sedaj izpolnilo vse dodatne pogoje, zato bo v sredo ponoven sestanek z vsemi štirimi bankami, ki bodo zagotovile tri milijone evrov svežega posojila in faktoring. V naslednjih dneh pa bodo končno začeli črpati sredstva.

Okrožno sodišče v Kranju je minuli teden izdalo tudi poziv upnikom za glasovanje o sprejetju prisilne poravnave v družbi Merkur, d. d. Upniki morajo glasovnice oddati v enem mesecu od objave poziva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blue-art
30. 05. 2011 14.17
Ja ja, a posojilo NKBM in delnice GB je pa muca snedla in pogodbo kot pogoj teh 55%. Bug pomagaj kaj bo pa čez de leti dal?