Gospodarstvo

Prisilna poravnava za Viator&Vektor

Ljubljana, 17. 02. 2012 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Viator&Vektor je sama vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave, sodišče pa je predlog odobrilo. Rok za prijavo terjatev je 19. marec, prisilni upravitelj pa je postal Silvo Zorc.

Viator Vektor-21
Viator Vektor-21 FOTO: Dare Čekeliš

Okrožno sodišče v Ljubljani je sprejelo sklep o začetku prisilne poravnave nad družbo Skupina Viator&Vektor. Za prisilnega upravitelja je imenovalo Silva Zorca, kot rok za prijavo terjatev pa določilo 19. marec.

Prisilna poravnava bo omogočila 50-odstotno plačilo upnikov v štirih letih, ki pa v primeru začetka stečajnega postopka ne morejo pričakovati ustreznega plačila, je razvidno iz osnovnega načrta finančnega prestrukturiranja. Navajajo tudi, da se bodo s tem zmanjšale obveznosti družbe do tolikšne mere, da bo možna sanacija podjetja in bo ob vseh dodatnih ukrepih sposobna spet poslovati pozitivno.

Navadnih terjatev je za 118,44 milijona evrov. Od tega zneska so v projekcijah načrta finančnega prestrukturiranja predvideli odpis obveznosti v višini 27,5 milijona evrov, ki bo namenjen za pokrivanje pretekle izgube. Odpisali naj bi tudi 31,7 milijona evrov pogojnih obveznosti, ki so upoštevane zabilančno. Preostali del v višini 59,22 milijona evrov pa bo, kot omenjeno, plačan v štirih letih.

Skupni znesek zavarovanih terjatev z ločitveno pravico je na dan 30. september znašal 111,74 milijona evrov. Te terjatve bodo delno plačane s prodajo zavarovanega premoženja v višini 99,31 milijona evrov. Nezavarovani del ločitvenih upnikov, katerih terjatve presegajo vrednost premoženja, ki se proda v postopku prisilne poravnave, zavarovanega z ločitveno pravico, pa znaša 12,43 milijona evrov.

Uspeh prisilne poravnave Skupine Viator&Vektor bo sicer odvisen od dogovora o reprogramu posojil, čeprav banke kot ločitvene upnice o prisilni poravnavi ne bodo glasovale; o njej namreč odločajo le navadni upniki, ki svojih terjatev nimajo zavarovanih.

Banke lani poleti vsem družbam iz skupine Viator&Vektor niso želele reprogramirati obveznosti, ki naj bi po zadnjih javno dostopnih podatkih konec leta 2010 znašale več kot 200 milijonov evrov. Reprogram so banke pogojevale z dokapitalizacijo. Ena od družb v skupini, Viator&Vektor Logistika, je zaradi neuspeha reprograma posojil že poleti razglasila insolventnost, stečajni postopek pa je stekel septembra.

Skupina Viator&Vektor obsega družbo Skupina Viator & Vektor ter povezana podjetja. V Sloveniji so povezana podjetja Viator&Vektor Logistika, Viator&Vektor Storitve, Sistemska tehnika, Sistemska tehnika Armas, Tovarna vozil Maribor, TT - TrgoTehna, Izletnik Celje, Integral, Integral in Koratur, v tujini pa podjetja na Hrvaškem, v Srbiji, BiH, Makedoniji, Romuniji in na Češkem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleksej Stiškovsky
23. 02. 2012 10.54
+2
Ni mi jasno, kako lahko nekomu uspe, da v nekaj letih uniči toliko uspešnih podjetij?Verjetno bi morali odgovorni organi slediti toku denarja vodilnih menađerjev v teh podjetjih ter jim takoj blokirati vso premoženje. Prisilna poravnava je nepotrebna, saj gre očitno za kriminalna dejanja! Krivci za takšno stanje samo pridobivajo na času, da bodo skrili vse tisto, kar jim doslej ni uspelo.
Tatjana Bogataj
21. 02. 2012 17.21
+1
Sedaj bodo dali Pavčka za stečajnega upravitelja Interevrope.
nemarx
20. 02. 2012 11.44
+2
Človek ne more verjeti, da so Pavček, Tovšakova, Zidar in podobni kriminalci še vedno na prostosti in da sindikati ne protestirajo. Semolič bi samo denar iz državne blagajne, kriminalci pa ga ne zanimajo.
vetrolov
17. 02. 2012 15.35
+4
kako pa pavček trpi, ko zalarjev predlog 30% ni šel skozi ? pa tako se je zalarček trudil zanj !
bljak janša
17. 02. 2012 12.33
+21
prisilna poravnava je rop je kraja in to uzakonjena. če kakšen gospodarski subjekt ne morte poravnati niti osnovnih stroškov in zagotoviti normalne plače za delavce naj gre v stečaj. kar se ne poravna iz stečajne mase se naj piše na osebne račune lastnikov. in naj odplačujejo do konca svojega življenja pa čeprav jim zato ostane samo minimalni prihodek. osebne stečaje pa ukinit. bogate barabe se samo delajo norca iz nas
Odpri..Oci
17. 02. 2012 18.27
+5
To bi bilo lepo in prav... le v enem primeru (vsaj ko gre za osebne stečaje)...... da \"dolžniki\" sicer poravnajo glavnice... obresti pa se odpišejo !!! Večina \"navadnih smrtnikov\", ki se morda zakalkulirajo za nekaj tisoč eurov... nato zaradi našega*sistema (celo umor zastara v 20 letih..... dolg do banke oz. zavarovalnice pa NIKOLI !!!!) odplačujejo oderuške obresti celo življenje !!!! Poznam kar nekaj primerov, kjer je zaradi 25.000 EUR \"kredita\".... slednji narasel na preko 300.000... in je šla hiša, parcela, živina....... Vse samo zaradi obresti in raznih stroškov izterjave (Hojsi in podobni *)... pa čeprav je bila glavnica poplačana kar nekajkrat !!!!
resslovenka
20. 02. 2012 10.04
Popolnoma zgrešena odločitev. Prisilka mislim. Glede na ustvarjen dolg, bi moral biti stečaj. Pa saj je že g. Pavček rekel: Vsega, vam pa res ne morem povedati.... Jasno, kot beli dan!
przelmuding
17. 02. 2012 12.23
+20
Še ena legalizirana kraje gre proti koncu.