Gospodarstvo

Prisilna poravnava Iskraemeca

Kranj, 15. 02. 2006 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vplivi globalizacije na svetovnem trgu elektronskih števcev in merilcev so podjetje spravili v težave.

Iskraemeco
Iskraemeco FOTO:
Iskraemeco je med vodilnimi svetovnimi ponudniki naprav in sistemov za merjenje, registracijo in obračun električne energije. Že šesto desetletje uspešno združujemo izkušnje z inovacijami in novimi tehnologijami pri zadovoljevanju različnih potreb na področju merjenja in obračuna porabe električne energije.

Uprava Iskraemeca je na kranjsko okrožno sodišče vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave. Predsednik uprave Karl Rozman je pojasnil, da je Iskraemeco dalj časa vodil razgovore s poslovnimi bankami, vendar mu ni uspelo doseči zadovoljivega dogovora o dodatnem financiranju poslovanja. Zato je ob pritiskih dobaviteljev in zaustavljanju dobav kranjska družba morala poseči po sodnem varstvu pred upniki.

Iskraemeco se zaradi vplivov globalizacije že več let sooča z velikim poslabšanjem tržnega položaja in padcem prodajnih cen. "Pospešena vlaganja v razvoj elektronskih števcev in sistemov za avtomatsko merjenje porabe energije, s katerimi se je Iskraemeco uvrstil med vodilne evropske proizvajalce, predstavljajo temelj za uspešen razvoj družbe v prihodnosti, vendar le pod pogojem, da bo Iskraemeco izvedel odločno finančno in poslovno sanacijo," so sporočili iz Istraemeca.

V roku treh mesecev od vložitve predloga za začetek postopka prisilne poravnave bo vodstvo družbe pripravilo načrt finančne reorganizacije, v katerem bo ponudilo upnikom v presojo in odločanje ukrepe za vnovično vzpostavitev likvidnosti in za vrnitev k dobičkonosnemu poslovanju.


V kranjski družbi so tako po slabih poslovnih rezultatih iz leta 2004 v preteklem letu še pospešili prestrukturiranje iz klasične proizvodnje mehanskih števcev v elektronske programe in sisteme. Ob takem prestrukturiranju pa je družba, ki zaposluje okrog 1800 ljudi, začela z zmanjševanjem števila redno zaposlenih.

Vendar pa samo zmanjševanje števila zaposlenih ni bil zadosten ukrep, v družbi se je namreč ob številnih nujnih vlaganjih finančno stanje močno poslabšalo in družba ima velike dolgove do dobaviteljev, medtem ko ustreznih bančnih garancij ne more pridobiti, je pojasnil član nadzornega sveta Iskraemeca Jožete Petek. S prisilno poravnavo naj bi rešili začasne finančne težave, medtem ko se družba po Petkovih zagotovil 'utaplja' v naročilih.

Kot so pojasnili na kranjskem okrožnem sodišču, bo postopek tekel po uveljavljenih načelih. Tako naj bi v kratkem imenovali poravnalni senat, uprava družbe pa naj bi v roku treh mesecev pripravila načrt finančne reorganizacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.