Gospodarstvo

'Tisti, ki bo dvigoval cene, bi lahko potegnil kratko'

Ljubljana/Zagreb, 03. 09. 2012 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nekateri dobavitelji so meso že podražili od 12 do 25 odstotkov. Prav tako so cene svojih izdelkov že zvišali nekateri peki. Emil Erjavec z Biotehniške fakultete meni, da vzrok za dvig cen ni v domnevni krizi v Evropi ali dvigu domačih cen surovin, pa tudi ne v suši.

Največji slovenski trgovci potrjujejo napovedi podražitev dobaviteljev, za koliko se bodo meso, kruh in mleko dejansko podražili na trgovskih policah, pa še ne morejo napovedati. Dobavitelji so napovedali podražitve mesa do 25 odstotkov, trgovci pa se trenutno pripravljajo na pogajanja z njimi, nekateri bodo iskali tudi druge nabavne vire.

Emil Erjavec z Biotehniške faklutete je v pogovoru v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da po njegovem mnenju razlogov za zvišanje cen v Sloveniji ne gre iskati v Evropi, saj so v večini držav Evrope cena mesa stabilne. "Vzrok pa tudi ni v dvigu cen domačih surovin, ampak verjetno v nekonkurenčnosti živilskopredelovalne industrije," razmišlja Erjavec, ki je prepričan, da podražitve še nimajo nobene zveze s sušo in težavami svetovnega kmetijstva.

Živilskopredelovalna industirja po njegovem mnenju želi izkoristiti ta trenutek in pritisniti na trgovce, da bi lahko dvignili cene. "Dvigi pa so enormni, praktično nepredstavljivi," meni Erjavec, ki dodaja, da morajo trgovci v močno konkurečnem okolju paziti na svoj dobiček in na vse bolj pazljivega potrošnika."Tisti, ki bo dvigoval cene, bo lahko potegnil kratko," ocenjuje strokovnjak z Biotehniške fakultete.

Glede samooskrbe pa meni, da to ni rešitev prehranskega vprašanja, ki jo vidi v močni verigi, od kmetov, zadrug do industrije in trgovine, ki bi se bistveno lažje odzvala na krize. Erjavec še dodaja, da se s problemom dviga cen danes ne ukvarjajo v državah, kjer so boljše organizirani, na primer v Avstriji, Franciji, na Nizozemskem in Danskem.

Svinjsko meso se je podražilo do 25 odstotkov, goveje pa v zadnjem obdobju do 15 odstotkov. Cene izdelkov iz mesa se bodo zvišale od sredine tega meseca do konca meseca, in sicer od deset do 15 odstotkov.
Svinjsko meso se je podražilo do 25 odstotkov, goveje pa v zadnjem obdobju do 15 odstotkov. Cene izdelkov iz mesa se bodo zvišale od sredine tega meseca do konca meseca, in sicer od deset do 15 odstotkov. FOTO: Thinkstock

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je danes potrdil, da so dobili napovedi proizvajalcev za podražitve določenih prehrambenih kategorij, predvsem mesa in kruha. "Vendar podražitve še niso realizirane, to so zgolj napovedi," je poudaril Balažič. Pravi, da so sedaj pristopili k pogajanjem z dobavitelji. "Potrošnika želimo zaščititi pred podražitvami, v vsakem primeru bomo poiskali nove nabavne vire, da bo potrošnik to kar se da čim manj občutil," je še dodal Balažič.

V Sparu so napovedi zvišanja nabavnih cen prejeli predvsem od domačih pridelovalcev, iz tujine še ni konkretnih napovedi dviga cen, razen za sveže meso, kjer pa so napovedani dvigi precej nižji kot dvig cen domačih pridelovalcev. Vsak predlog podražitev bodo proučili, preverili in primerjali z razmerami na svetovnem trgu. "To bo tudi eden od kriterijev za to, ali bodo predlagane podražitve sprejete in če, v kolikšni meri. Povišanje cen s strani dobaviteljev pomeni tudi delno dvig maloprodajnih cen," so pojasnili v Sparu in dodali, da so zaradi višjih nabavnih cen trenutno predvidena delna višanja cen izdelkov svežega mesa.

Napovedi podražitev dobaviteljev potrjujejo tudi v Tušu. "Koliko bodo podražitve s strani dobaviteljev vplivale na končne cene za kupce, je v tem hipu neodgovorno napovedati. Maloprodajno ceno določata trg in končni potrošnik, ki se na koncu odloča o posameznem nakupu," pravijo v Tušu in dodajajo, da je dvig maloprodajnih cen odvisen od napovedi s strani dobaviteljev.

Z nekaterimi trgovci je povišanje cen že usklajeno

V petek je po skupščini predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser izpostavil, da so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo s cenami surovin, ki bodo dramatično posegle v poslovanje ne zgolj perutnine, temveč vseh tovrstnih družb. "Najavili smo, da se bodo cene v naslednjem obdobju dvignile od sedem do 15 odstotkov. Na nekaterih trgih v tujini smo že korigirali cene, v Sloveniji začenjamo s 1. septembrom," je še dejal v petek. Danes pa je poudaril, da podražitve načrtujejo že v tem mesecu, z nekaterimi trgovci pa so povišanje cen že uskladili.

Nove cene izdelkov Žita bodo stopile v veljavo, ko s trgovci dosežejo končni dogovor, zagotovo pa to ne bo v septembru, so pojasnili v Žitu. Kruh in pekovsko pecivo bodo prilagodili za približno 3,5 odstotka, trajne pekovske in mlevske izdelke pa za približno sedem odstotkov. Zaradi novonastalih tržnih razmer bodo selektivno popravili tudi cene v nekaterih drugih kategorijah. Te bodo spreminjali glede na dogajanja na trgu in glede na njihove nabavne pogoje – ponekod bodo zato lahko cene tudi znižali (npr. čokolada in ajdova kaša).

Nekateri peki so že dvignili cene, v največjem slovenskem prehrambenem podjetju Žitu pa se o cenah s trgovci še pogajajo. So pa potrdili, da bodo kruh in pekovsko pecivo prilagodili za približno 3,5 odstotka, vendar še ne septembra.
Nekateri peki so že dvignili cene, v največjem slovenskem prehrambenem podjetju Žitu pa se o cenah s trgovci še pogajajo. So pa potrdili, da bodo kruh in pekovsko pecivo prilagodili za približno 3,5 odstotka, vendar še ne septembra. FOTO: Thinkstock

Zaradi hudega skoka cen surovin se podražitvam tudi v Pivki Perutninarstvu ne morejo izogniti. Tako bodo cene piščančjega mesa zvišali od 10 do 15 odstotkov. Stroški krme pri živem piščancu namreč pomenijo kar 60 odstotkov vseh stroškov. "Zavedamo se, da je potrošnikom z upadanjem njihove kupne moči vse teže, a zaradi dražje krme tudi na naši strani ni drugega izhoda," poudarja direktor trženja Pivke Damjan Oblak.

"Cene svežega svinjskega in govejega mesa smo zvišali. Cena surovega mesa se je zvišala od 12 do 25 odstotkov, cene izdelkov pa se dvigujejo postopoma," je pojasnil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Z določenimi trgovci so zadnje mesece postopoma že dvigovali te cene, pri drugih so jih dvignili danes. Svinjsko meso se je podražilo tudi do 25 odstotkov, goveje meso pa v zadnjem obdobju do 15 odstotkov. Cene izdelkov iz mesa pa se bodo zvišale od sredine tega meseca do konca meseca, in sicer od deset do 15 odstotkov.

"Cene mesa v Sloveniji se bodo dvignile tudi v maloprodaji, a to ostaja v Sloveniji eno od poceni in kakovostnih živil. Slovenske maloprodajne cene mesa so bile na 80 odstotkih evropskega povprečja, že samo v primerjavi z Avstrijo so nižje do 40 odstotkov," pravi Krivec in dodaja, da bodo navkljub podražitvi cene mesa v Sloveniji še vedno nižje kot v tujini. Zato tudi ne pričakuje upada prodaje, ker "slovensko meso glede na kakovost ostaja eno od cenejših živil".

Kako se s podražitvami borijo Hrvati?

Opozicijska Hrvaška kmečka stranka (HSS) je konec tedna začela zbirati podpise državljanov, s katerimi nameravajo prisiliti vlado, naj razmisli o znižanju DDV za živila na deset odstotkov.

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je pretekli teden napovedal, da bodo uveljavili izvozne carine za pšenico, koruzo in sladkorno peso, obenem pa bodo znižali carine na uvoz živil. Kot je pojasnil, gre za del ukrepov, s katerimi nameravajo preprečiti pričakovane podražitve cen za osnovna živila.

Jakovina pričakuje, da bo z uvajanjem izvoznih carin več omenjenih kmetijskih izdelkov ostalo v državi ter da bodo na ta način tudi omilili posledice letošnje suše. Ocenil je tudi, da jeseni ne bo drastičnih podražitev kruha, mleka in mesa na Hrvaškem.

Na novinarsko vprašanje, ali bodo z izvoznimi carinami ogrozili pogajanja z državami članicami Cefte o zadrževanju hrvaških izvoznih privilegijev tudi po vstopu države v EU, je Jakovina, dejal, da o tem potekajo pogajanja med Evropsko unijo in državami v regiji ter da ne pričakuje nobenih težav.

Jakovina ni omenjal, da bi vlada znižala davek na dodano vrednost (DDV) za živila, kar je pred časom napovedal kot možnost. Medtem so sindikati zahtevali znižanje DDV za hrano s 25 na pet odstotkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1079)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
04. 09. 2012 14.39
+2
kupim tam, kjer je ceneje in bolje.
YesNo
04. 09. 2012 12.54
+0
S podražitvijo bomo ustvarili tako imenovana delovna mesta z VEČJO DODANO VREDNOSTJO. To je vendar dobro za Slovenijo, kajne? Ampak, če gre to za naš žep pa bi moralo biti vse poceni socialno, solidarno dostopno. Dražji izdelki pomenijo tudi večji delež davka na dodano vrednost in le tako bo izhod iz krize lažji. Vse to so NEBULOZE današnjega časa v katerem živimo. Kupite si vsi nove avte, ampak ne se vozit z njimi ker se onesnažuje okolje. :(
marsikdo
04. 09. 2012 12.26
Pa saj v naslovu lepo piše - bi lahko potegnil kratko, pa vsi dobro vemo da je ne bo, žal ne piše - bo potegnil kratko
Pandemia
04. 09. 2012 10.23
+3
ze pticki na vejah govorijo da trgovci imajo navite marze. da imajo 200% pribitka(marze) na dopeko-kot je kajzerica in podobno!!! tukaj negovorimo o 20% prevec. ampak kar 150% prevec marze. kako je mozno da je jogurt iz svedske cenejsi od jogurta iz ljubljane? imamo slabe pogajalce v nabavi ali pa si kdo kuvertice siba pod mizo ali pa drzava prevec hoce od proizvajalca, kateri je 70x obdavcen predno proizvede proizvod. smo 2 drzava na svetu po obdavcitvi na delavca. zavajajo folk da se drazi zaradi nekih razlogov itd-dejstvo je da se srazi ker drzava potrebuje se denarja in edino s podrazitvami bodo mogoce bilance drzavnih podjetij kot je najboljsi sosed pozitivne in tako ga bodo lahko dali pod hipoteko za posojila ali pa ga drazje prodali. zavajs novinar na veliko. ti napises nekaj kar si vceraj slisal na porocilih in potem to das v pisno obliko. nimate niti malo raziskovalne zilice-niti enega mnenja ne dajate kaj bi bilo po vasem prav itd. ma kdo ste-imate sploh solo?
Sudoman
04. 09. 2012 09.14
+4
Krivec ne ve, da so plače v Avstriji bistveno višje.
Pecikltigr
04. 09. 2012 17.05
+1
O še dobro ve, saj prejema avstrijsko, pardon EUropsko plačo. Čudno da ti EUropski standardi veljajo za poslance, za delavce pa ne!
resslovenka
04. 09. 2012 09.06
+3
Spremljali bomo rast cen in bitko za kupce. Eni trgovci znajo pljuniti v lastno skledo, če bodo pretiravali.
korintos1
04. 09. 2012 09.08
+3
Če trgovci cene znižajo za 10% še imajo dober zaslužek. Prevelika razlika v ceni je od kmeta do police v trgovini!
Pecikltigr
04. 09. 2012 17.06
+1
Želite recept? Evo ga: takoj znižati cene vsega na 50% cen enakih artiklov v Avstriji!
hotchilipoper
04. 09. 2012 09.01
+6
Država se igra z ognjem
Lukadomobranec
04. 09. 2012 08.48
+10
Še zadnjič poskušam. Naj bo sprava med rdečimi in belimi in jaz jo podpišem, a prosim vas-rešimo skupaj našo Slovenijo. Ok, sem nacionalist, a mi ni vseeno za slovenskega kmeta. Stopimo skupaj v zadruge in bodimo eno. Premagajmo kapitalistične trgovce in bodimo ljudje, ki pridelujemo hrano zase in za svoje rojake. Če bomo držali skupaj, nas noben trgovec ne bo maltretiral. Rojaki, prosim vas, bodimo Slovenci in prodajajmo in kupujmo le slovensko in le tisto, kar bo zraslo na naših poljih
BMWmunja
04. 09. 2012 08.52
+4
Pred tem, ko bomo zasejali Novo Slovenijo, moramo toto temeljito spucati "plevela"....
korintos1
04. 09. 2012 08.54
+3
Zakaj bi se pa kdo moral v tej lepi Sloveniji s kom spraviti? Eni so zmagali, drugi popušili, in življenje gre naprej. Smo se nekoč fantje na vasi včasih malo zmlatili, pa ni bilo nobene sprave, drugi dan je bilo vse po starem. To, da prosiš da kupujemo samo slovensko robo, to pa ne gre skupaj ker smo za delavca in večino upokojencev predragi.
cirenij
04. 09. 2012 09.00
+2
Jaz ga pa podpiram. Če resnično tako misli kot je napisal, sem takoj ZA.
cirenij
04. 09. 2012 09.01
+1
To je sprava, ki jo potrebujemo v današnjem času.
korintos1
04. 09. 2012 09.03
+1
kaj bi se spravili? A pridejo na spravo tudi Rusi in zavezniki?
cirenij
04. 09. 2012 09.04
+4
Zemlja domača ni prazna beseda. Ko se ti vzame zemlja, se ti je vzelo življenje......
korintos1
04. 09. 2012 09.05
a to da smo eni za levico drugi pa za desnico?
korintos1
04. 09. 2012 09.06
+0
od malih nog sem sejal pšenico in sadil krompir, zemlje mi pa ni nihče jemal, še talali so jo siromakom. Sedaj pa par posameznikov ima to zemljo v lasti.
cirenij
04. 09. 2012 09.07
+2
korintos Ali pa potegnimo danes črto in recimo: Tako je bilo in nikoli več, ker od tega ni nobene koristi. Živimo za danes in jutri, za naše potomce. Samo vodjo bi še morali prepričat. Pa bolj slabo kaže.
korintos1
04. 09. 2012 09.11
+3
Vodja se je odločil za bogato državo in siromašne državljane.
cirenij
04. 09. 2012 09.14
+1
BMWmunja
04. 09. 2012 09.45
+2
V taki državi je najlažje vladati. Dobro opremljena policija, vojska in sodišča, raja pa gola in bosa...
Kozorog65
04. 09. 2012 09.51
+3
Lejte, slovenska zelenjava in meso ali ne.... jaz kupim, tisto, kar je ceneje, ker moram gledati na vsak kovanec, da pridem skozi mesec. Kupoval bom slovensko blago, ko bo cenejše. Sorry, najprej moja družina, nato šele Slovenija!!!
I_LL_BE_BACK
04. 09. 2012 09.52
+2
Pecikltigr
04. 09. 2012 17.08
+1
Dajte narodu minimalce 1200 €, minimalne penzije pa sociali 600 € na mesec, pa bomo vsi kupovali slovensko robo! Ker tako kot je sedaj, še za kitajsko nimaš denarja!
cirenij
04. 09. 2012 08.37
+3
Luka_domobranec a ni žalostno, da si mi tukaj mečemo polena pod noge. Vsi so isti, ko so na oblasti. Levi, desni, črni, beli, rumeni... Samo da imajo oni polno.........In da so zadovoljene njihove ideologije. Narod je drugotnega pomena. Saj vidiš, kako glasujejo, ko gre za njihove koristi v parlamentu. Midva na srečo ali nesrečo verjetno še nisva pristala na dnu. Ampak poznam jih ogromno, ki več kraja s krajem ne povežejo. Ampak jaz kot tudi ti vsem ne moreva pomagat. Na žalost.
korintos1
04. 09. 2012 08.47
+1
Ni res. Meni je še neki drobiž ostal od penzije iz prejšnjega meseca, tako da Majerpaša lahko spet malo penzije zniža, bo državo rešil za dva dni.
cirenij
04. 09. 2012 08.52
+1
Sem glede penzije na istem.In glede na vse črnoglede napovedi naših politikov izgleda, da bomo še na slabšem. Namesto bi na stara leta lahko vsaj malo lagodno živel, ti vse vzamejo.
korintos1
04. 09. 2012 09.02
+2
Še nas čaka kar nekaj presenečenj! Suša je oklestila večino pridelka po svetu, država denarja nima za subvencioniranje hrane, ta najnižji sloj ljudi bo stradal.
cirenij
04. 09. 2012 09.11
+1
Pa teh najnižjih je iz dneva v dan več. Vidim po sebi, kako mi standard pada.
korintos1
04. 09. 2012 09.12
A sva midva kriva za to kar so počeli najini očetje in dedje?
cirenij
04. 09. 2012 09.17
+3
Oni so bili pridni in marljivi. In se za politiko niso brigali. Kolikor vem ni bilo pomembno si bil ateist ali vernik, le da si bil pošten in delaven. Danes je pa pomembno kake barve si. In VIP. Drugače v glavnem nimaš perspektive.
subisubiw
04. 09. 2012 08.25
+3
čimveč blagovne menjave na črno ! organizirajte se! nič kapitala za kapitaliste !
Kozorog65
04. 09. 2012 09.54
+1
Jap pa delo na črno... 30 let imam delovne dobe in če sedaj izgubim šiht, si uradno ne bom več iskal, ampak bom delal še samo na črno, za neobdavčen denar (veste, se da). Za državo ne bom nikoli več delel.
subisubiw
04. 09. 2012 08.15
+6
in vi, ste danes se že zahvalili EU za tako lepo obljubljeno deželo pravičnosti ?
subisubiw
04. 09. 2012 08.18
+3
....samooskrba pred vstopom v eu - 85 % danes - 27 %
cirenij
04. 09. 2012 08.20
+4
Podatek pove vse. Dobro, da sem bil proti. Ampak na žalost od tega nič nimam. A je možen še kak tak referendum, preden se sprejme fiskalno pravilo?
subisubiw
04. 09. 2012 08.22
+5
ne vem, kot kaže ne... odkar smo v EU, so korist imeli le trgovci, borzni posredniki, špekulanti, uvozniki, politiki in majhen krog ljudi okoli njih
subisubiw
04. 09. 2012 08.23
+6
roko na srce : kaj se je pocenilo, kaj je bolj dostopno za povprečnega človeka? mogoče nekaj 100 enih in istih nemških jogurtov, sladkarij in ostalih strupov za naše otroke ! ne bit naivni !
cirenij
04. 09. 2012 08.28
+2
Ja, res je. Nimam veliko ampak teh strupov ne kupujem. Raje naš domač jogurt ipd., mu zaupam.
korintos1
04. 09. 2012 08.49
+2
Kako pa ne bo kruh dražji, ko pa na leto pokurimo na tisoče ha. koruze,, ječmena in pšenice v nekih bioelektrarnah, elektrike pa proizvedemo za vzorec.
obvescevalec
04. 09. 2012 08.15
+3
Mimogrede. Tudi diskontarji nas lepo strižejo. Nekateri enaki ali primerljivi izdelki so v ALDI-ju v Nemčiji cenejši kot v Hoferju (ista firma, samo drugo ime) v Sloveniji. Ampak vseeno, hvalabogu za diskontarje. Če jih ne bi bilo, bi Mercator, Špar in Tuš prodajali kruh že za 5€/kg in mleko za 2€/l.
Kozorog65
04. 09. 2012 09.57
+1
To maš pa prav. Merkator je drag, ko žafran. jaz tja ne hodim več, ne glede na to, če Slo robo prodajajo.
denden
04. 09. 2012 08.13
+3
A je res potrebno ljudi prisiliti, da bodo hodili kupovat k sosedom, da bodo še tisto malo denarja tja odnesli.
I_LL_BE_BACK
04. 09. 2012 08.19
+5
Zgleda da je, ker nas domači ponudniki hoćejo imet za norca.
cirenij
04. 09. 2012 08.23
+4
Izgleda, da je to namen naše politike. Da bomo komplet podrejeni tujcem. Uresničuje se načrt velikega vodje izpred 60. let. Naredite mi to deželo zopet.........................
Kozorog65
04. 09. 2012 09.58
+1
tantadruj1
04. 09. 2012 08.09
+2
dokler ljudje razmišljajo: briga me za druge, važno da bom jaz imel. bo vedno tako. tako razmišljajo vsi, samo zemlja je okrogla, in če ne bo, ne bo za vse... ne glede na to, ali imaš vrt ali ne.... ali boste med vrstami fižola spali celo leto?
cirenij
04. 09. 2012 08.15
+3
Če bi bilo po moje, bi si vse lepo razdelili. Ker nič ne odneseš s sabo. Tudi vse, kar mi na vrtu ostane dam tistim, ki nimajo. Ampak danes je tako, da so eni prenabasani, drugi pa lačni. Žalostno.
tantadruj1
04. 09. 2012 08.19
+2
pa sej ne bodo lačni... to ti pravim...ko misliš da si najbolj pameten, ponavadi nisi.
cirenij
04. 09. 2012 08.31
+4
Danes ti že pamet več ne koristi. Le veze in poznanstva. Predvsem tistih pri koritu. Vse ostalo je blef.
lepota in zdravje
04. 09. 2012 08.04
+2
Na koncu leta bodo pa vsi strmeli v rdeče številke in kokodakal kje je krivda
subisubiw
04. 09. 2012 08.02
+6
a bo kmalu veleum majer dal zeleno luč za gensko spremenjeno hrano ? češ, tako bomo vsi imeli dovolj
subisubiw
04. 09. 2012 08.03
+3
srčno upam, da do tega nikol ne pride....sam veste, tej špekulanti znajo prepričati ljudi, da je za njih dobro
Lukadomobranec
04. 09. 2012 08.31
+1
Ti komunisti pa znajo prepričat ljudi, da so kolhozi le družbeno dobro
Kozorog65
04. 09. 2012 10.00
BMWmunja
04. 09. 2012 08.01
+7
Ne vem, a je Emil Erjavec podkupljen od vlade, da miri napetosti, ki so jih sprožili neverjetni apetiti naših trgovcev. Dvig cene svinjskega mesa ne more biti od 12% do 25%, ampak se to da determinirati v območju kakih 10%. Torej dvig bo od 5 do 5,5% bi nekako še bila higijenska napoved, to kar pa počnejo pri nas pa je zopet periodični uvod v stihijo, vezano na to, kateri bo cene višje navil. Znano je, da smo dežela rekordov, a žal ne gospodarskih, kjer imam v mislih pozitivno smer, plačnih, pa največjih mortadel, pa četvork, pa tatov z belimi ovratniki, pa budal s strojenimi hrbti (to smo mi, delavci), pa cen becina in stanarin..., a zakaj se tisti, ki nas "vodijo", tako vneto zalagajo le v tisto smer, ki nam greni življenje? En navaja: "Cene svežega svinjskega in govejega mesa smo zvišali. Cena surovega mesa se je zvišala od 12 do 25 odstotkov, cene izdelkov pa se dvigujejo postopoma," Postopoma ali ne postopoma, na koncu je spet rekord. Tako kot pri bencinu. Mater, se država ve spraviti na artikle s svojo lakomno roko, ki so za življenje nujno potrebni, da nas potem lahko fuka na suho. Te skupine so: goriva, stanarine, ortopedski pripomočki, dietetična prehrana, notarske storitve, zobozdravstvene storitve (to je čisti klientelni dogovor cen, ker če boli, je hudo!), ter na koncu še dimnikarske storitve, katerih primarni namen je tako ali tako pobiranje denarja od raje. Torej mačeha država je, pa ne samo naša, za svoje državljane ober svinja. To, kako intenzivno svinjsko pa s svojimi državljani ravna, pa izkazuje stopnjo, kako hudo v qurcu je...
BMWmunja
04. 09. 2012 08.50
Glej no, tudi en trgovec je bral moj komentar....
Sinter_Cvarkes
04. 09. 2012 15.54
denden
04. 09. 2012 07.59
+7
Pri nas predelovalci in trgovci ob slabi letini hitro dvigujejo cene, da pa bi jih kdaj znižali, ko je letina dobra, pa še nisem doživel, saj ni prave konkurence. Ljudje pa se tako na takšne cene navadijo.
BMWmunja
04. 09. 2012 08.47
+1
Pri nas gre vse kontra od logike in ekonomskih zakonitosti. Namreč, ko je letina dobra in s tem ponudba velika, bi logično pričakovali nižanje cen, a (samo) pri nas temu ni tako. Ko pa je letina slaba, pa je razlika le v tem, da se cene takrat zverinsko dvignejo. Nekaj prodanih duš po medijih najprej nekaj pove, da preparira narod "na laganoj vartri" in na ta način izvede vlada neke vrste "nadelprob", kako bo narod reagiral. Ker so naši hrbti že popolnoma strojeni, tako trgovcem kot tudi vladi praviloma vse uspe. Neki dan, ko so napovedovali (možnost) dviga cen mesa, je en zeleni ekonomist, ki ne zna razmišljati po "balkansko" ampak samo logično, razmišljal: krme za živino ni, kmetje bodo morali del črede dati v zakol oz. prodati, ponudba bo zrasla in ko se to zgodi, cena vedno pade. Do tukaj vse v redu. A poba ni predvidel, da so od tu do potrošnika še trgovci, ki tako kot alaški medvedi v času selitve lososov po reki navzgor zavzamejo "strateške" položaje. Radi njih so razmišljanja in napovedi tega ekonomista izpadle diletantske, grožnje trgovskih kartelov o dvigu cen pa se praviloma vedno uresničijo. Na tej poti jim nihče ne predstavlja ovire.
subisubiw
04. 09. 2012 07.52
+7
bilo bi dobro, da ne govorimo le o mesu... tudi ostala živila se bodo zelo podražala
Lukadomobranec
04. 09. 2012 08.03
+0
dost
04. 09. 2012 07.47
+9
pa si bomo kot v španiji sami vzeli meso pa odšli
jester1970
04. 09. 2012 07.49
+6
Lukadomobranec
04. 09. 2012 08.09
-1
Španski borci, rezervirajte si kako žaro pa bo
jester1970
04. 09. 2012 08.17
-1