Gospodarstvo
Oglas

Priprave na uvedbo davčnih blagajn v polnem teku; nekaj nasvetov za optimalno izbiro

Ljubljana, 18. 12. 2015 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zdaj gre zares: od 1. 12. do 14. 12. 2015 je namensko digitalno potrdilo za davčne blagajne prevzelo že 19.063 davčnih zavezancev, davčno pa se je potrdilo 2.189.833 računov. Testiranje je v polnem zagonu. V nadaljevanju članka preberite, kaj vse je potrebno postoriti in na kaj morate biti pozorni, da boste z izbiro ustrezne rešitve še bolj uspešni.

Vstavili smo tudi nekaj povezav na vsebine, ki jih boste nujno potrebovali. Primerjajte značilnosti davčnih blagajn različnih ponudnikov, kar je lahko zamudno, a pravilna izbira je ključna. V ožji izbor uvrstite tisto, ki je najbolje prilagojena značilnostim vašega posla. Na srečo je na trgu veliko kvalitetne ponudbe; nekateri so se usmerili na vse, drugi pa so svojo blagajno prilagodili specifičnim uporabnikom.

Davčne blagajne - 2
Davčne blagajne - 2 FOTO: Davčne blagajne

PREVERITE PONUDNIKE PROGRAMSKE OPREME

Programska oprema naj bo enostavna za uporabo in pregledna, saj ne želite izgubljati časa in denarja z izobraževanjem zaposlenih, ali še huje, da bi vaše stranke po nepotrebnem zavijale z očmi zaradi počasnosti in nesigurnosti pri izdajanju računov. Pri uporabi blagajne gre lahko vedno kaj narobe, zato se prepričajte, da ima vaš ponudnik ažurno strokovno asistenco brez doplačil.

Pomembna prednost potencialne rešitve je povezljivost z vašimi obstoječimi računovodskimi programi. Če lahko s programom vodite zaloge, nabavne cene in druge skladiščne elemente, je to vredno veliko. Dobra rešitev lahko vašim strankam omogoči več načinov plačevanja, npr. z Moneto. Premislite, kako vam izbrana rešitev na eni strani zmanjša stroške in na drugi strani obogati ponudbo.

Ne pozabite prebrati drobnega tiska: dodatni stroški se lahko skrivajo v malenkostih. Prepričajte se, če  ponudnik dejansko nudi enostavno plačevanje brez dolgoročnih obveznosti, vezave ali stroškov odpovedi.

Davčne blagajne - 3
Davčne blagajne - 3 FOTO: Davčne blagajne

POSKRBITE ZA USTREZNO KVALITETO STROJNE OPREME

Večinoma lahko uporabite obstoječo elektronsko napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), dokupite le tiskalnik za izpis računov.  Glede na vaš obseg in tip poslovanja izberite ustrezno opremo, pri čemer se obvezno posvetujte z usposobljenim strokovnjakom. Prepričajte se, da bo strojna oprema omogočala optimalno delovanje izbrane aplikacije. Blagajno lahko uporabljate tudi na Apple (iOS) napravah! Programska oprema HubTie POS zagotavlja delovanje davčnih blagajn tudi za Apple navdušence.

Če v poslovnih prostorih, kjer izdajate račune, nimate dostopa do interneta, morate poskrbeti tudi za to. Enostaven način je zakup prenosa mobilnih podatkov preko povezave GPRS, 3G ali LTE. V nasprotnem primeru lahko sicer izdate račune pri gotovinskem poslovanju v tem delu dejavnosti z uporabo vezane knjige računov (ki si jo splača priskrbeti tudi za primer morebitnih okvar ali motenj v sistemu), a boste morali davčnemu organu nato prek elektronske povezave poslati podatke o izdanih računih z uporabo vezane knjige računov, v desetih delovnih dneh od dneva izdaje računa.  

Davčne blagajne - 4
Davčne blagajne - 4 FOTO: Davčne blagajne

PO NABAVI DAVČNE BLAGAJNE IMATE SLEDEČE OBVEZNOSTI, GLEJ PRIMERE NA POVEZAVAH

Zagotovite si namensko digitalno potrdilo, ki ga prevzamete prek sistema eDavki. Zavezanci, ki ne uporabljate sistema eDavki, se lahko razbremenite skrbi in za pridobitev namenskega digitalnega potrdila pooblastite tudi koga drugega (npr. računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne). Na spletnih straneh eDavki ali Finančne uprave RS natisnite »Obrazec za dodelitev in preklic zunanjih pooblastil v sistemu eDavki«, ga izpolnite (določite pooblaščenca) in ga pošljite na finančni urad, kjer imate registrirano podjetje ali dejavnost. Seznam finančnih uradov s kontaktnimi podatki je objavljen na spletni strani Finančne uprave RS. Pooblaščenec bo lahko nato v imenu uporabnika davčne blagajne vložil zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila in ga tudi prevzel. Kot pomoč pri izpolnjevanju obrazca je na voljo tudi primer oziroma vzorec izpolnjenega obrazca.

Do pričetka uporabe davčne blagajne pripravite tudi interni akt o popisu poslovnih prostorov, dodelitvi oznak poslovnim prostorom in pravilih za dodeljevanje zaporednih številk računov. Za pripravo primernega internega akta se posvetujete s ponudnikom svoje programske opreme in izbranim računovodskim servisom, ki vam bo glede na specifike vašega posla, število poslovalnic, število blagajn in način številčenja računov svetoval, kaj vse in na kakšen način vključiti. Pripravili smo tudi vzorec internega akta.

Davčne blagajne - 5
Davčne blagajne - 5 FOTO: Davčne blagajne

Pred prvo izdajo računa morate FURS-u prek davčne blagajne sporočiti podatke o poslovnih prostorih (davčno številko, oznako poslovnega prostora, identifikacijsko oznako stavbe, kjer se nahaja poslovni prostor, naslov poslovnega prostora zavezanca, ko zavezanec izdaja račune v nepremičnem poslovnem prostoru, vrsto poslovnega prostora zavezanca, ko zavezanec izdaja račune v premičnem poslovnem prostoru, podatek o zaprtju poslovnega prostora, če gre za trajno zaprtje, podatek o proizvajalcu ali vzdrževalcu programske opreme za izdajanje računov in datum začetka veljavnosti podatkov, ki se sporočajo). Podatke podpišete z namenskim digitalnim potrdilom in jih pošljete davčnemu organu preko elektronske povezave pred prvim pošiljanjem podatkov o računu za namene potrditve računa. Davčni organ bo preveril, če so poslani vsi predpisani podatki o poslovnem prostoru in če so podatki podpisani z namenskim digitalnim potrdilom ter zavezancu prek vzpostavljene elektronske povezave poslal potrdilo o prejemu podatkov.

OBVEZNO VIZUALNO OBVESTILO NA PRODAJNEM MESTU

Svoje kupce morate na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali na drugem vidnem mestu v poslovnem prostoru obvestiti o novi obveznosti izdaje računov in obveznosti kupca, da prevzame in zadrži račun. To morate storiti najkasneje do pričetka uporabe davčnih blagajn, torej do 2. 1. 2016, v nasprotnem primeru lahko plačate globo od 2.000 do 50.000 €. Če poslujete v nepremičnem poslovnem prostoru, mora biti velikost obvestila najmanj formata A5 (148 x 210 mm), za premičen poslovni prostor pa najmanj formata A7 (74 x 105 mm). Tiskovina mora biti barvna,  obliko pa lahko izberete sami (nalepka / plakat / pano itd.)

Preverite rešitev http://pos.hubtie.si/, mogoče vam ustreza.

Davčne blagajne
Davčne blagajne FOTO: Davčne blagajne
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni