Gospodarstvo

Priprave na stečaj

Slovenj Gradec, 28. 07. 2010 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glede na negotov položaj Prevent Globala se v slovenjgraški občini in na tamkajšnjem centru za socialno delo pripravljajo na morebitni stečaj podjetja. Stečaj namreč posledično pomeni tudi večjo socialno stisko med ljudmi.

Prevent
Prevent FOTO: Mateja Klavs

"Mestna občina Slovenj Gradec vseskozi spremlja dogajanje v Preventu in je pripravljena po svojih močeh pomagati, če bi prišlo do večjega odpuščanja," je dejal slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar.

Podjetniški center Slovenj Gradec je po njegovih besedah že pripravil program usposabljanja in izobraževanja za samozaposlitev. Občina pa je v zvezi s tem vzpostavila posebno proračunsko postavko, s katero bo sofinancirala podjetniške začetke posameznikov. Za zdaj je na postavki predvidela 20.000 evrov, je pojasnil župan.

Občina preverja tudi možnosti v okviru garancijske sheme Regionalne razvojne agencije Koroška in možnosti zaposlitve šivilj v drugih podjetjih na območju Slovenj Gradca. "Slovenjgraško gospodarstvo bi trenutno lahko absorbiralo okoli 40 delovnih mest," ocenjuje župan Zanoškar, ki je ob tem izrazil upanje, da bi se vendarle našla ustrezna rešitev za Prevent Global.

Krovna družba Prevent Global s 160 zaposlenimi in podjetje Prevent avtomobilski deli s 1100 zaposlenimi, kjer doslej še niso prejeli plač za junij, zaposlujeta delavce iz cele Koroške, pod slednje pa sicer spada tudi podjetje v Mirni na Dolenjskem, kjer so zaposleni na čakanju.

Dogajanje v družbi, ki je prejšnji četrtek razglasila plačilno nesposobnost in ima od takrat 30 dni časa za pripravo ustreznega sanacijskega programa, spremlja tudi Center za socialno delo Slovenj Gradec. Center se je s podjetjem dogovoril, da bo v primeru, če plače za junij ne bodo izplačane do konca tega tedna, kot je za zdaj predvideno, v ponedeljek v prostorih podjetja začel zbirati vloge za enkratno denarno pomoč socialno najbolj ogroženim.

Center bo sodeloval s samim podjetjem, kjer že pripravljajo podatke o socialnem stanju zaposlenih, je pojasnila direktorica centra Boža Vitežnik Raj. Da bi se delavcem v socialni stiski čim bolj približali, bodo zbirali tudi vloge, ki jih bodo obravnavali v preostalih treh koroških centrih za socialno delo in tako delavcem prihranili dodatno pot, je dodala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
29. 07. 2010 11.55
Rdeči križ že pripravlja spiske...
Voltaire
29. 07. 2010 07.41
Mura je v stečaju, sedaj še Prevent? Zdaj bodo pa v vsaki firmi prepričevali delavce da je 50 procentno znižanje plač nujno, drugače gre podjetje v stečaj. Semolič pa je spravil na ulice na tisoče ljudi, Ljubljana je bila rdeča od PVC telovnikov, toda takrat so bili drugi časi, na oblasti je bil SDS. Sedaj so na oblasti tropartijci, Semolič pa je pohleven in le opozarja na težave delavcev, enako pa Milan Kučan, populist da mu ni pare.
zahod.west
28. 07. 2010 21.28
volili komunajzerje imajo revščino, brezposelnost in veliko besedičenja
odbogaposlan
28. 07. 2010 17.03
to sem vam že napisal pred letom in pol! v tem letu in pol so samo še izcuzali delavce!
fsad
28. 07. 2010 16.40
vsi bi morali na ulice, zaposleni, nezaposleni, dijaki študenti, upokojenci, blokirat vsa večja mesta pol bi pa vidli ka bi blo!
Željko Vengušt
28. 07. 2010 16.11
Treba bo že enkrat narediti konec temu,kar se dogaja.Direktorji in menagerji imajo astronomske plače,kjlub temu,da podjetju ne gre najboljše pa ne samo v Preventu,povsod po Sloveniji se to dogaja,mi delavčki pa smo zadovoljni s tistimi 400 evri in samo kimamo in smo tiho, saj smo si sami krivi.Treba se bo z organizirat in it na cesto in to brez sindikatov saj ti mlatijo praznoo slamo sami pa živijo kot grofi. Sindikat dela v korist države,ta pa noče demonstracij in tisto žvižganje v soboto dopoldan pred parlamentom ni nič. Treba bo it po poti ,ki so jo pokazale študentske demonstracije in nekaj razbit pa še kakšnega direktorja malo prestrašit in blokirat celo Slovenijo,pa naj Evropa vidi,da ni vse tako kot se hvali Pahor,
periot
28. 07. 2010 15.44
To se samo v Sloveniji lahko dogaja kjer so lopovi zaščiteni!
nikajana
28. 07. 2010 15.12
naj se že enkrat objavijo krivici nastalega položaja........naj se uvedejo revizije za vsa leta nazaj odkar obstaja Prevent, naj se objavi kam, koliko je "izginil" denar".....že laiki vemo kako in kaj.....
Tina Poto?nik
28. 07. 2010 14.53
prevent naj bi šel v stečaj, ženske pa delajo nadure.....Kam gre ta svet??
fsad
28. 07. 2010 14.47
in že tako revna regija bo še bolj revna, nekateri bodo pa na ta račun obogateli, barabe vse bi postavu pred zid!