Gospodarstvo

Prijavite dohodek od najemnine

Ljubljana, 15. 01. 2008 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčni zavezanci, ki so v letu 2007 oddajali premoženje v najem, morajo še danes oddati napoved dohodnine.

Danes je zadnji dan, ko davčni zavezanci lahko izpolnijo svojo državljansko dolžnost in pristojni davčni upravi poročajo o prihodkih leta 2007, ki so jih dobili z oddajanjem nepremičnin v najem. To velja za oddajanje stanovanj, sob, poslovnih prostorov, skupnih prostorov v večstanovanjskih hišah, kmetijskih zemljišč, gozdov in nekaterih nepremičnin.

Obrazec za napoved akontacije najdete na spletnih straneh Davčne uprave RS.
Obrazec za napoved akontacije najdete na spletnih straneh Davčne uprave RS. FOTO: POP TV

Napoved za odmero akontacije dohodnine najemnin morajo oddati tisti, ki svoje premoženje oddajajo več mesecev v letu. Zavezanci, rezidenti Slovenije, so dolžni napovedati dohodke iz oddajanja premoženja v najem tako v Sloveniji kot tudi v tujini, medtem ko morajo nerezidenti prijaviti le dohodke iz oddajanja premoženja v naši državi. Obrazec je na voljo tudi na spletni strani Dursa.

Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja. To velja v primeru, da te stroške plačuje najemodajalec in to tudi dokaže z računi. Davčna osnova pa se ne zmanjša za stroške vzdrževanja, ki ohranja uporabno vrednost kmetijskega ali gozdnega zemljišča.
Davčna uprava bo nato v 30 dneh od vložitve izračunala akontacijo dohodnine, ki je določena v višini 25 odstotkov od davčne osnove. Če bo akontacija nižja od 10 evrov, davka ne bodo odmerili. Informativni izračun dohodnine bodo iz Dursa zavezancem poslali do 31. maja 2008, če bo zavezanec ugotovil, da so podatki pravilni in se strinjal z izračunom, mu ne bo treba narediti ničesar več. Po poteku roka za ugovor, to je 15 dni od vročitve izračuna, se bo štelo, da se je odpovedal pritožbi, informativni izračun pa bo samodejno postal odločba o odmeri dohodnine.

Če zavezanec ne uveljavlja dejanskih stroškov, lahko uveljavlja normirane stroške v višini 40 odstotkov od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem. Davčna uprava najemnino vključi med letne dohodke zavezanca, že plačano akontacijo pa odšteje od letno odmerjene dohodnine. Od dohodkov iz oddajanja premičnega premoženja ni treba plačati dohodnine, izjema so oddajanje opreme, bivalnika in prevoznega sredstva.

V primeru, da pozabite...
Dohodke iz oddaje premoženja dobiva okoli 42.000 zavezancev za dohodnino oziroma 3,3 odstotka populacije.

Oseba, ki podatkov za odmero dohodnine ne dostavi, ali jih ne dostavi v predpisanem roku ali na predpisan način, stori prekršek, za katerega je predpisana globa od 1.600 do 25.000 evrov, za odgovorno osebo pa 400 do 4.000 evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predaI
15. 01. 2008 10.01
Hehe... to bi pa tud rad videl, da bodo vsi stanodajalci prijavili dohodke :))) Po moje jih vsaj 50 odstotkov ne prijavi - vsaj tisti, ki oddajajo bolj studentska stanovanja ali pa samo sobe.