Gospodarstvo

Prihaja tretji val podražitev

Ljubljana, 01. 01. 2008 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z današnjim dnem bodo računi za elektriko višji za okoli šest odstotkov, podražilo se bo tudi meso, testenine in mleko.

Prihaja tretji val podražitev, ki bo še dodatno vplival na inflacijo in na znižanje življenjskega standarda prebivacev z najnižjimi prihodki. V prihodnjih tednih se bo namreč poleg elektrike podražilo tudi meso, testenine, mleko, internet, pa tudi vrtci. Mleko v ljubljanskih mlekarnah se bo podražilo za 15 odstotkov, perutnina in drugo meso od 5 do 15 odstotkov, testenine pa celo do 50 odstotkov. Dražja bosta tudi internet in telefonija.

Danes dražja elektrika

Podražitve z novim letom je že novembra lani napovedalo vseh pet elektrodistribucijskih podjetij
Podražitve z novim letom je že novembra lani napovedalo vseh pet elektrodistribucijskih podjetij FOTO: POP TV

Električna energija se je danes podražila za okoli šest odstotkov. Podražitve z novim letom je že novembra lani napovedalo vseh pet elektrodistribucijskih podjetij, sočasno napoved zvišanja cen v približno enakem znesku pa sedaj presoja Urad RS za varstvo konkurence. Če bo ta ugotovil kartelni dogovor, bo podražitev nična, pojasnjujejo na uradu.

Elektro Primorska, Elektro Celje, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Maribor so novembra lani napovedali, da se bodo z letošnjim 1. januarjem zvišale cene električne energije. Zvišanje cen je posledica razmer na trgih električne energije, so pojasnili, zvišala pa se je tudi omrežnina. Svet Javne agencija RS za energijo je namreč novembra odločil, da se bo omrežnina za distribucijsko omrežje v letu 2008 zvišala za 6,7 odstotka.

Račun, kjer sta poleg cene elektrike in omrežnine všteta še davek na dodano vrednost in trošarina, bo tako po pojasnilih elektrodistribucijskih podjetij v povprečju višji za okoli šest odstotkov. V povprečni strukturi računa za gospodinjskega odjemalca predstavlja cena energije okoli 40 odstotkov, cena omrežnine nekaj nad 43 odstotkov, okoli 17 odstotkov znaša davek, manj kot odstotek pa trošarina, so pojasnili v Elektru Maribor.

Hkratna napoved višjih cen za približno enak znesek pa bi lahko po mnenju varuha konkurence kazala na kartelno dogovarjanje. Na uradu sedaj čakajo na odgovore distributerjev. "Na podlagi odgovorov udeležencev v postopku bomo presodili, ali je zadeva zrela za odločitev, ali pa bodo potrebna dodatna poizvedovanja," je povedal v. d. direktorja urada Jani Soršak. Če bo urad napovedano podražitev spoznal za nično, bo lahko odjemalec zahteval odškodnino oziroma nanjo ugovarjal, je še pojasnil Soršak.

Hkratna napoved višjih cen za približno enak znesek pa bi lahko po mnenju varuha konkurence kazala na kartelno dogovarjanje
Hkratna napoved višjih cen za približno enak znesek pa bi lahko po mnenju varuha konkurence kazala na kartelno dogovarjanje FOTO: Reuters

Medtem ko v Elektru Maribor postopka, ki ga je uvedel urad, dokler ta poteka, ne želijo komentirati, so v Elektru Gorenjska pojasnili, da so cene električne energije različne, "zato ne drži, da gre za kartelni dogovor med distributerji". Dodajajo, da je treba upoštevati, da zaradi spremenjenih cen električne energije na svetovnih trgih slovenska proizvajalca, skupina Holding Slovenske elektrarne in GENi, oblikujeta ceno trgovcem na drobno. "Vsak trgovec na drobno se nato samostojno dogovarja za ceno, po kateri bo kupoval oz. prodajal električno energijo," so povedali.

Podražitve sicer niso bile nepričakovane, saj so distribucijska podjetja že dlje časa opozarjala na razkorak med nakupno in prodajno ceno električne energije. Te prav tako niso več pod nadzorom države, temveč se prosto oblikujejo na trgu. Ta je od 1. julija lani odprt, uporabniki pa lahko prosto zamenjajo dobavitelja, s čimer naj bi zagotovili dodatno konkurenco na trgu.

V šestih mesecih dobavitelji številčnejših zamenjav niso beležili, v Elektru Gorenjska na primer so jih zabeležili pet - en odjemalec je šel k drugemu podjetju, sami so pridobili štiri naročnike. Izkušnje drugih evropskih držav, ki so trg za gospodinjstva odprla pred Slovenijo, kažejo, da se za zamenjavo dobavitelja prvo leto ponavadi odloči malo gospodinjstev, v naslednjih letih pa odstotek narašča. Stopnja zamenjav naj bi bila večja, ko bodo na trg prišli novi ponudniki. Teh, predvsem tujih, pa zaradi razmeroma nizkih cen za gospodinjstva zaenkrat po mnenju poznavalcev ni pričakovati.

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hd-marjetica
07. 08. 2008 13.54
Ja ljubi bog znate še kaj drugega?Samo dražit kako bodo ljudje preživeli saj še sedaj nemorejo iz meseca v mesec.Več otrok je lačnih kot sitih sramota za našo gnilo državo dala bi Janšata pa Bajuka na njihova mesta da stojijo v vrsti za kruh vsak dan pa da vidimo barabe sakramenske sam svoj žep filajo malo manj bi trgovine stran metal v reciklažo pa vač doniral bi bilo pa tudi dobro dajte mi nasvet kako naj ščaramo v društvu da bomo pomagali ljudem z najnižjo plačo pa tremi otroci zdraven uporabnikov je zmeraj več ,iz cele slovenije dobivamo pisma no sedaj pa še to uh...res več nevem kako bomo nahranili lačna usta no gremo na cesto saj druzga nam ne preostane,,,??!!
Tonček Balonček
04. 01. 2008 16.55
Ali se spet vraćajo komunajzarski časi: cene bo določala država, uvedli bodo draginjske dodatke, k nam bodo vsak dan prihajali svetovni voditelji in ugled v svetu nam bo narastel, sosedje pa bodo sovražniki, vodjo bomo hvalili do onemoglosti itd.itd.
fmunih@email.si
03. 01. 2008 16.59
Delitev distribucije elektrike na več distributorjev plača narod z 6 odstotnim dvigom cene. Vladi je to všeč, ker več pokasira, ker se ji ljudje jebejo.
SEJ BO
02. 01. 2008 19.58
neti niso oslički nič krivi tak je pač vic in se osličkom tudi javno opravičujem zaradi primerjave z našo vlado.
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 19.50
Tisikakorveterzapiha, seveda ti nimaš nič z Neti, tebi so bolj všeč kosmate riti starih dedov leve provenience. Zadnjič si omenil kučanovo pa pahorjevo sliko. Babo imaš pa doma samo zato, da sosedom ni dolgčas, pa da te v nedeljo za ušesa k maši pelje. Katera tujka pa je bila narobe napisana?
Dejan Keuc
02. 01. 2008 19.46
Na Hrvaškem se vse isto draži, inflacija pa je še večja, pa nimajo Evra... Torej krivit Evro za situacijo je nesmisel..
SEJ BO
02. 01. 2008 19.43
tomi.passion,ti bom jaz naštel desne iajkune,prvi in največji je Bavčar potem pa si sledijo Janša,Bajuk in tako naprej.
doki007@email.si
02. 01. 2008 19.41
passion ,...mal razmisl pa mi povej ,....???? tebe vprašam ,...sigurno veš ker veš vse tako precizno ,...!! zato mi odgovori ,.. ----če veš kdo so levi ,....pol veš tut kdo so desni tajkuni ,....!!!!!
kritika@email.si
02. 01. 2008 19.18
Sosednje države vabijo... Tile naši trgovci so se preveč navadili na odiranje pa bi jih morali malce spustiti na realna tla. Ampak to je možno samo složno.
neti
02. 01. 2008 19.11
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno, hej Miško, misliš ali veš; ali rečes sorry neti .. pooo Hi! Pa kaj so oslički krivi, bodi dober do osličkov, izvršilnih organov se čuvaj, ti so nepredvidljivi v sojid dejanjih. Lp Neti ..
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 19.08
Tisikakorveterzapiha, glej, ne utrujaj, ker sam veš, da je ravno obratno. Ker si latentni buterant tako kot tvoj tukaj prisotni kompanjon, ki mu gredo samo riti po glavi tako kot tebi, hkrati se pa svojih nagnjenj sramuješ, jih pač podtikaš drugim kot psovko ali diskreditacijo. Poglej, kakšen degen si. Že tvoj nik je dovolj zgovoren. Ne tič ne miš, ne baba ne dec. Skratka en bolan primorski konvertit. Prilagodljiv. Najraje na kolenih. Dej se spel, predno se boš tako blamiral, da si boš moral ta blesav nik spremeniti. Pffftujjjj, jebemti.
tomi.passion@gmail.com
02. 01. 2008 19.05
doki007....ti trdiš, da so desni tajkuni...če trdiš...potem to dokaži. Naštej mi jih. Naj pa ti povem, da bo težko, ker jih ni, saj so vsi v vrstah SD-ja in Boruta Pahorja ali LDS-a oz. zdaj Zares-a.
kosir_maks
02. 01. 2008 19.01
Prašek ; A me ti želiš prepričati , da vlada itak ve, da je izgubila volitve, zato pa ji je že vse eno in draži hrano in energente v volilnem letu in s tem veča inflacijo ??? Pa gdo še naseda tem foram , da vlada povzroča inflacijo v volilnem letu !!! pa vi ste nori !!!
SEJ BO
02. 01. 2008 18.57
Celotna vlada mora še enkrat v šolo,konec pouka Janša pokliče mamo domov in se pohvali,da je profesor pohvalil samo njega.Mamo seveda zanima zakaj je Janezek dobil to pohvalo,ta pa ji ponosno odgovori,da je profesor rekel,da so vsi OSLI on pa največji.HA,HA,HA.
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 18.53
Mittel-european, mi slovenci imamo svoje pregovore v originalu, je pa možno, da ste si jih priseljeni tujci priredili po svoijih navadah in potrebah. No, kakorkoli že, slovenci še vedno jemo z usti, o odvajanju pa pregovor ne govori. Ni moj problem, če je tebi in podobnim rit prva asociacija skoraj na vsako temo, seveda z asociacijo not pa ven. Ni treba biti psihiater, da se opazi, kar je očitno.
Prvo Bore
02. 01. 2008 18.46
kriss714 reče se : Tolik je dobr, da bi še angelčki jedel !! Joj , Joj še enajst mesecev SIČA !!
mittel.european
02. 01. 2008 18.28
ne vem kakšne predelane pregovore imate tam pri vas sam drugod velja ritke. ker če gre noter mora tudi ven. kako je z vašo ženo pa ne bi vedel. lahko pa se pozanimam a se ne bom ker me ne zanima. gospodje so pa tukaj nekateri res nazaj. v knjižnjici se dobijo kar uredu knjige s pregovori pa tudi na netu.
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 18.20
Mittel-european, pregovor pravi, da bi še angelci jedli, če bi imeli usta. Kaj tebi in podobnim skozi riti po glavi hodijo? A si latentni buzič ali kaj? A tako kot una mona, se ga mal nažreš, pol te pa dajejo prepovedane perverzije? A "našo ženo" naj pa kar sosed okopava? Svašta. Daj si preberi, kakšne klamfe pišeš.
kriss714@amis.net
02. 01. 2008 18.01
PraviSvobodnjak, Saj si levi blok s temi politično motiviranimi podražitvami pravzaprav sam jamo koplje. Vlada mora samo zagotoviti spoštovanje konkurenčnosti in ostro kaznovati kartele. Ostalo bo naredil sam trg. Problem je le, ker bodo zaradi slabše prodaje nastradali tudi pošteni delavci v firmah s partiji lojalnim vodstvi.
doki007@email.si
02. 01. 2008 17.55
Prtavi svobodnjak ,........kaj a desnih tajkunov ni v sloveniji ,....???? ---dej mi jih naštej ,.... zmerj sam levi tajkuni ,...pa komunajzarji,...pa kučan pa kardelj ,....ect ,.......... ----a ti sploh veš kdo vlada ?????? janez ivan janša ,...ki ima tako čisto vest kot angelnova rit .....!??