Gospodarstvo

Pričakujejo pomoč države

Krško, 01. 06. 2007 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pričakujejo konkretnejšo pomoč države zaradi suše v Posavju v lanskem letu.

V KGZS so prepričani, da se država ni primerno odzvala na posledice suše v Posavju
V KGZS so prepričani, da se država ni primerno odzvala na posledice suše v Posavju FOTO: POP TV

Predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki so se sestali na skupni razširjeni seji sveta območne enote Brežice in odborov izpostav Brežice, Krško in Sevnica, so se zavzeli za sistemsko ureditev namakalnih sistemov na državni ravni, za kar so najbolj zainteresirani sadjarji, pri tem pa pričakujejo tudi pomoč države. Na seji so razpravljali tudi o sanaciji škode po suši in problemu klasične prašičje kuge, ki Posavje ogroža zaradi neurejenih razmer v Hrvaški.

Kot je na seji dejal Miran Naglič iz KGZS, se stvari glede zakonskega urejanja namakalnih sistemov na državni ravni premikajo, vendar počasi. S problemom se ukvarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in na ministrstvu za okolje in prostor, kar še zapleta reševanje tega problema, menijo v KGZS. Do zadev pa se morajo opredeliti tudi posamezne občine.

Glede vzpostavitve sistemskih podlag, ki naj bi omogočile vzpostavitev namakalnih sistemov, so po mnenju predstavnikov KGZS in sadjarjev zadeve neusklajene predvsem na ministrstvu za okolje in prostor. V KGZS si zato prizadevajo pridobiti predvsem kompetentne sogovornike na državni ravni.

Kot so poudarili udeleženci današnje seje, obstaja veliko opuščenih vodnih zajetij, ki bi jih bilo mogoče usposobiti kot vir za namakanje brez večjih finančnih vlaganj, kljub temu pa sadjarji in nasploh kmetijska gospodarstva za to potrebujejo pridobitev vodnega dovoljenja. Pri tem pa še vedno pričakujejo ureditev primernih postopkov s strani pristojnega ministrstva.

V KGZS si še vedno prizadevajo tudi za korektnejšo pomoč države zaradi suše v Posavju v lanskem letu. Na današnji seji so zato sprejeli sklep, s katerim nameravajo na državno ocenjevalno komisijo ponovno posredovati svoje argumente glede nepravičnega odnosa države do posledic škode zaradi suše v Posavju.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.