Gospodarstvo

Pričakovano, cenejše obleke in dražje počitnice

Ljubljana, 30. 07. 2010 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./U.Z.
Komentarji
12

Julija so bila oblačila cenejša za 17, obutev pa za 15 odstotkov. Manj je bilo treba odšteti za rabljene avtomobile in telefone, več pa za počitnice, gorivo in energijo.

Julija so se znižale cene v skupinah obleka in obutev za 15,9 odstotka, raznovrstno blago in storitve za 0,3 odstotka ter stanovanjska oprema za 0,1 odstotka.

Drugič letos so se cene življenjskih potrebščin v primerjavi s preteklim mesecem v povprečju znižale, tokrat za 0,7 odstotka. Rast cen od začetka leta do konca julija pa je bila 1,7-odstotna, je objavil državni statistični urad. Storitve so se podražile za 1,2 odstotka, blago pa se je pocenilo za 1,6 odstotka. Med blagom so se cene poltrajnega in trajnega blaga znižale za 11,7 oziroma 0,6 odstotka, cene blaga dnevne porabe pa so se zvišale za 0,6 odstotka.

Razprodaja
Razprodaja FOTO: Blaž Garbajs
Gibanja cen življenjskih potrebščin v letošnjem letu so skladno s pričakovanji predvsem odraz umirjene gospodarske aktivnosti, ki je vplivala na umirjeno rast večine skupin cen. Velik vpliv so imeli še ukrepi trošarinske politike, ki so dodatno zaznamovali gibanje cen v nekaj skupinah (tobak, alkohol, tekoča goriva), pa tudi nihanja vrednosti evra glede na ameriški dolar in cen surovin, predvsem energentov v mednarodnem okolju. Boštjan Vasle (Umar)

Poletne posezonske razprodaje oblačil in obutve so tudi letos vplivale na občutno znižanje cen v skupini obleka in obutev. Oblačila so bila cenejša za 17, obutev pa za 15 odstotkov. V skupini komunikacije so se na račun novih akcijskih ponudb najbolj znižale cene telefonskih storitev in aparatov, za 1,5 odstotka, v skupini raznovrstno blago in storitve pa so se najbolj pocenili osebni predmeti, in sicer za pet odstotkov.

V skupini prevoz, kjer so cene julija v povprečju ostale nespremenjene, so se opazneje pocenili rabljeni osebni avtomobili, za štiri odstotke. Nižje cene oblačil in obutve so skupno rast cen znižale za 1,3 odstotne točke, cenejši rabljeni avtomobili pa za 0,1 odstotne točke. Dodatne 0,1 odstotne točke pa so k znižanju prispevale še pocenitve v skupini komunikacije.

V juliju so se dvignile cene v naslednjih skupinah: rekreacija in kultura (za 3,1), zdravje (za 1,7), stanovanje (za 0,7), hrana in brezalkoholne pijače ter alkoholne pijače in tobak (za 0,6) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,5 odstotka). Zaradi sezonskih dejavnikov so se najbolj podražile počitnice v paketu, za 10,7, najbolj pa se je pocenila oprema za šport, za 2,9 odstotka. V skupini zdravje so se najbolj podražile zobozdravstvene storitve, za 8,2, bolnišnične storitve so bile dražje za 0,8 odstotka. Zdravila in drugi medicinski izdelki pa so se malenkostno pocenili, in sicer za 0,1 odstotka.

Trgovci letošnje razprodaje navkljub nekoliko manjšemu obisku ocenjujejo pozitivno. Navala v prvih dneh tudi letos ni bilo, je bila pa prodaja ponekod celo boljša kot lani. Potrošniki so posegali predvsem po najbolj znižanih izdelkih. Tudi po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije razprodaje potekajo nemoteno. Tržni inšpektorat navaja, da so bili od vseh opravljenih pregledov le štirje takšni, da je inšpektor izrekel opozorilo.

Na gibanje cen v skupini stanovanje so najbolj vplivale višje cene goriv in energije, za odstotek; pri tem so se cene plina ter daljinske energije zvišale za 2,2 odstotka, tekočih goriv pa za 2,1 odstotka. V skupini hrana in brezalkoholne pijače so se cene sezonskih proizvodov julija gibale popolnoma drugače kot lani in tudi v nasprotju s pričakovanji. Cene so se namreč letos zvišale, in sicer sadja za 3,2, rib za 2,6 ter zelenjave za 2,3 odstotka.

Višje cene v skupini alkoholne pijače in tobak so bile tudi posledica zvišanja trošarin za pivo in druge alkoholne pijače. Pivo je bilo tako dražje za 1,7 in žganje za 1,3 odstotka, medtem ko so bile višje cene vina za 1,7 odstotka predvsem posledica končanih akcijskih ponudb. Julija so se opazneje podražila tudi pogonska goriva in maziva, in sicer za 1,6 odstotka.

Telefoni so bili cenejši, počitnice pa dražje.
Telefoni so bili cenejši, počitnice pa dražje. FOTO: iStockphoto
V Uradu za makroekonomske analize (Umar) poudarjajo, da so se cene življenjskih potrebščin znižale predvsem zaradi poletnih razprodaj. Obenem poudarjajo, da ostaja inflacija v letošnjem letu zaznamovana predvsem s šibko gospodarsko aktivnostjo, trošarinsko politiko, gibanjem cen surovin in tečaja dolarja.

K skupni mesečni rasti cen so 0,4 odstotne točke prispevale dražje počitnice v paketu, 0,2 odstotne točke pa dražja goriva in energija. Po 0,1 odstotne točke so prispevali še dražji prehrambni izdelki in podražitve v skupini zdravje.

Letna inflacija 2,1-odstotna

Letna rast cen se je nekoliko zvišala in je bila 2,1-odstotna. Prav tako se je nekoliko zvišala tudi povprečna 12-mesečna rast, ki je bila 1,3-odstotna. Najvišjo letno rast cen smo zaznali v skupini stanovanje, kjer so se cene v povprečju v enem letu zvišale za 12,4 odstotka. Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 5,2), zdravje ter hrana in brezalkoholne pijače (za 2,8) ter izobraževanje (za 1,9). V enem letu pa so se cene v povprečju znižale v naslednjih skupinah: obleka in obutev (za 2,1), prevoz (za 1,2) ter rekreacija in kultura (za 0,6). Blago je bilo dražje za 2,6, storitve pa za 0,9 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se v enem letu zvišale (za 6,1), cene trajnega in poltrajnega blaga pa znižale (za 6,2 oziroma 1,3 odstotka).

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoExit
06. 08. 2010 14.39
Tonček Balonček
01. 08. 2010 18.43
Ja seveda da so julija in avgusta dražje počitnice, tega pa ers ni treba računati! In novembra bo cenejša kozmetika proti sončnim opeklinam ter dnevne karte za smućišča! Pa klimatskle naprave tudi!
breyakuzla
31. 07. 2010 12.12
Uradu za makroekonomske analize (Umar) ali Urad za bluzenje in nateggoavnje slovenskega folka!
breyakuzla
31. 07. 2010 12.11
a so se spodnje gate tud pocenile?
dule100
31. 07. 2010 09.49
Pol bom kupil pa obleko. Na počitnice bom šel pa drugo leto !
Frane Šajn
31. 07. 2010 06.56
Ja dragi moji poceni cunce pol navali na Lipi njihov Jadran sto evrov po glavi na dan fajn puf pa kajlo v r.........! matr smo brihtni.
am_staff
30. 07. 2010 20.54
Pozabili ste napisati, da so se pocenile železniške tračnice
odbogaposlan
30. 07. 2010 18.33
moja včerajšnja napoved, nisem se veliko zmotill! EVO 10 procentov podražitev poštnih storitev! spet nas bodo iz UMARJa plahtali, da imamo letno 2 procentno inflacijo in ta mesec minus inflacijo, ker se je avtomobilom znižala cena v akciji!
Roxy79
30. 07. 2010 16.39
tako je... hvala za pocenitev oblek... jih imam še vedno izpred nekja let polno omaro.. in mislim da bo tako tudi še nadaljnih 10 let. Nosiš cujne dok jih ne istrosiš... ne pa vsake 6 mesecev nove majčke,hlače,čevlje........ Eni ste pa res upiljeni... vlada..... DEFLACIJO IMAMO.... SLUŽB NI.
CKKPJ_Milko
30. 07. 2010 13.24
Poletne obleke so ponavadi cenejše kot zimske.......
volek
30. 07. 2010 12.29
Komunajzarska vlada, najlepša hvala za pocenitev oblek in obutve. Nikdar vas ne bom pozabil, upam, da je hvaležno tudi ljudstvo.
wsharky
30. 07. 2010 12.23
... lepo lepo, da so se oblacila pocenila... kupil nisem nic novega... ce pa so se pocitniski aranznaji podrazili, pa zal ne vem, se nisem bil na dopustu in verjetno tudi ne bom sel... bom kar doma...