Gospodarstvo

Energijske oznake za televizorje

Bruselj, 28. 09. 2010 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nova pravila označevanja porabe energije TV-sprejemnikov, naj bi kupcem omogočila izbiro učinkovitih naprav. Shema, ki je bila uvedena leta 1992 in je vključevala tudi hladilnike, bo posodobljena.

Televizija
Televizija FOTO: Reuters

Evropska komisija je danes predlagala uvedbo energijskih oznak za televizijske sprejemnike. Proizvajalci bodo morali po novem navesti energijsko učinkovitost televizijskih sprejemnikov z uporabo lestvice energijskih oznak (od A do G). Razred A, ki je označen z zeleno barvo, predstavlja najbolj učinkovit produkt, razred G (označen z rdečo barvo) pa najmanj.

Za televizorje, ki predstavljajo kar 10 odstotkov porabe električne energije v gospodinjstvu, bo to prvič, da bodo proizvajalci morali navesti energetsko učinkovitost produktov.

Oznaka bo morala biti vidna na sprejemniku in tudi v televizijskih oglasih, kadar bodo ti omenjali ceno izdelka. Obstoječa shema energijskih oznak za hladilnike ter pomivalne in pralne stroje, ki je bila uvedena leta 1992, bo tako posodobljena.

Več kot 90 odstotkov aparatov, ki so prodani v EU, nosi oznako A, kar je najboljši energijski razred. Ker pa nove tehnologije omogočajo zmanjšanje porabe električne energije izdelkov energijskega razreda A za polovico, se je EU odločila za uvedbo treh novih, še boljših energijskih razredov, in sicer A+, A++ in A+++.

Energijske oznake pomagajo potrošnikom izbrati energijsko varčne izdelke in tako prihraniti denar. Hkrati pa so spodbuda podjetjem za razvoj in naložbe v energijsko učinkovite izdelke. Nove spremembe bo moral potrditi še Evropski parlament v sodelovanju s Svetom EU.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
29. 09. 2010 21.16
pri nas je plazma tv prižgan 24h/dan. maksimalna poraba cca 450W, povprečna ne vem.
Roxy79
28. 09. 2010 15.22
ja.. in koliko se gleda Tv?? V mestu povprečno 7h.... po vaseh pa povprečno 1.5h.
Audy
28. 09. 2010 14.54
Kdaj dobimo OLED?
s1m0n
28. 09. 2010 13.54
To me najmanj zanima pri televizorju koliko porabi in koliko je okolju prijazen, pri TVju so pomembni drugi dejavniki (slika, priključki, velikost).