Gospodarstvo

Pri dobaviteljih plina 'ni bilo dogovarjanja o ceni'

Ljubljana, 16. 09. 2014 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varuh konkurence je ugotovil, da se pri 16 dobaviteljih plina in interesnem združenju za distribucijo plina niso usklajeno dogovarjali o oblikovanju cen plina za gospodinjstva.

Plin
Plin FOTO: Thinkstock

Agencija za varstvo konkurence je dokončno ovrgla očitke, da obstaja verjetnost usklajenega ravnanja pri določanju cen plina za gospodinjstva. Agencija je namreč ustavila postopek proti 16 dobaviteljem zemeljskega plina ter gospodarskemu interesnemu združenju za distribucijo plina, so sporočili iz Energetike Ljubljana, ki je bila med preiskovanci.

Varuh konkurence je na podlagi prijave, ki jo je prejel oktobra 2012, postopek proti dobaviteljem uvedel februarja lani. Preverjal je, ali so se cene za gospodinjske odjemalce zviševale in zniževale hkrati oziroma ali so si dobavitelji in gospodarsko interesno združenje za distribucijo plina izmenjevali občutljive poslovne informaije ter se dogbovarjali pri določanju cen.

Poleg interesnega združenja in Energetike Ljubljana je preiskava doletela še podjetja Adriaplin, Domplan, Energetika Celje, Istrabenz plini, Komunala Slovenj Gradec, Plinovod Sevnica, Jeko-In, Komunalno podjetje Vrhnika, Komunalno podjetje Velenje, Loška komunala, Mestni plinovodi, Petrol, Petrol Energetika, Plinarna Maribor in Plinstal.

"Energetika Ljubljana je kot dobavitelj zemeljskega plina na območju Ljubljane in primestnih občin vse očitke o sumih kršitve zakona takoj zavrnila in skozi postopek in preiskavo, ki jo je vodila agencija, dokazala, da se o oblikovanju prodajnih cen zemeljskega plina ni nikoli z nikomer dogovarjala," so poudarili v ljubljanski družbi.

Energetika Ljubljana ima sklenjeno dolgoročno pogodbo o dobavi zemeljskega plina z družbo Geoplin, ki je tudi edini ponudnik zemeljskega plina za večino dobaviteljev plina kot surovine.

Po ugotovitvah agencije, kot so jih navedli v Energetiki Ljubljana, je bila cena zemeljskega plina za končne porabnike v veliki meri določena neodvisno od drugih dobaviteljev zemeljskega plina, in sicer v odvisnosti od dobavitelja surovine in javnih dajatev. Javne dajatve so za vse dobavitelje oz. končne porabnike zemeljskega plina praktično enake in obvezne.

"Končna cena dobaviteljev zemeljskega plina je tako v največji odvisnosti nakupne cene zemeljskega plina kot surovine, slednjo pa določa dobavitelj surovine," so še pojasnili v Energetiki Ljubljana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
18. 09. 2014 07.40
+1
Kaj pa leta in leta prenapihnjenih cen plina? A to je poniknilo? Zakaj nihče ne odgovarja, kako da so se vedno sklicevali na tržne cene plina do vstopa GEN-i... potem pa se je čez noč dalo spustiti cene!! Banda pokvarjena!
Lope
16. 09. 2014 13.16
+11
GEN-i je z svojo distibucijo zemeljskega plina postavil vse požrešne lokalne plinarnarje na realna tla. Hvala Bogu, sicer bi danes koristniki zem. plina plačevali zanesljivo že 100% višjo ceno. Z elektriko se je to zgodilo že prej.