Gospodarstvo

'Preživetje evra je zagotovljeno, vprašanje je le, katere države bodo obdržale članstvo v novi EU'

Ljubljana, 09. 09. 2012 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je ECB napovedal, da bo v boju za rešitev evra kupil neomejeno količino kratkoročnih obveznic najbolj problematičnih držav z evrom, celo velik skeptik preživetja skupne valute George Soros meni, da bo skupni valuti uspelo. Vendar bo to spremenilo podobo Evropske unije.

George Soros.
George Soros. FOTO: Reuters
Odločitev ECB, da s kupovanjem neomejene količine obveznic najbolj ranljivih držav z evrom poseže v reševanje dolžniške krize, je bila po mnenju mnogih najmočnejši signal doslej, da "veliki" z reševanjem situacije mislijo resno.

Že res, da je šef ECB Mario Draghi pred časom obljubil, da bo ECB storila "vse, kar bo treba, da evro ostane stabilna valuta", a najbolj jasen signal, da se bo to res zgodilo, je prišel šele, ko ga je v tej nameri podprla tudi nemška kanclerka Angela Merkel in tako nemškega predstavnika v ECB in nasprotnika ECB-jevega kupovanja obveznic Jensa Weidmanna na drugem bregu pustila samega.

Eden najbolj znanih vlagateljev George Soros, ki je dolgo opozarjal, da se politiki čas za rešitev skupne valute izteka, zdaj meni, da je evro rešen. Zaenkrat.

Kot pravi, je bila osrednja težava evroobmočja ta, da države niso bile sposobne vzdrževati svoje valute. Prepričan je, da so snovalci evroobmočja že na začetku vedeli, da bo to na dolgi rok predstavljalo težavo. Vendar so bili prepričani, da bo do takrat že vzpostavljena neka vrhovna nadzorna struktura.

A je kriza očitno prišla prehitro in ko je v ZDA prišlo do zloma banke Lehman Brothers, je nemška kanclerka Angela Merkel jasno povedala, da se bo morala vsaka država znajti po svoje in reševati svoje banke. Takrat je postalo jasno, da ni nobene "super strukture", ki bi iz Bruslja reševala finančne težave članic.

Kmalu potem je zaupanje finančnih trgov v evroobmočje padlo, saj je postalo jasno, da je povezava veliko bolj krhka, kot je večina predvidevala. Poleg tega so ugotovili, da v primeru težav očitno ni nikogar, ki bi v vsakem primeru plačal evropske dolgove. In težave so se začele.

Evropa
Evropa FOTO: Thinkstock

Soros torej meni, da je z odločitvijo ECB evro zaenkrat rešen, vendar pa evrska kriza vstopa v novo fazo, ki bo določila prihodnjo obliko Evropske oblike. Ta pa je odvisna predvsem od političnih odločitev, ki jih bodo države članice sprejele v prihodnjih mesecih.

"Priznam, da me je ideja Evropske unije fascinirala," piše Soros. "Šlo je za utelešenje svobodne družbe. Pet velikih držav in množica majhnih, ki jih povezujejo načela svobode, spoštovanja človekovih pravic in vladavina pravne države. Čeprav se je Bruselj pogosto obtoževalo pretirane birokratiziranosti, načeloma nobena država ni bila dominantna," nadaljuje, a ugotavlja, da bo prihodnost EU popolnoma drugačna.

"Evropa, ki bo najbrž nastala po krizi, bo nasprotje viška demokracije. Postala bo jasno strukturiran hierarhičen sistem, oblikovan po principu obveznosti, ne več prostovoljnega sodelovanja. Sestavljali jo bosta dve vrsti držav. Posojilodajalci in dolžniki. In igro bodo seveda vodili prvi. Ker bodo morali kreditojemalci za dostop do kapitala posojilodajalcev drago plačevati, se razlike v razvitosti držav ne bodo več zmanjševale, ampak poglabljale," je prepričan Soros.

Soros tudi napoveduje zaton perifernih držav, kjer bo padel življenjski standard. "Nemčija najbrž ne bo čutila pritiska demografskih težav, saj bo priliv mladih in izobraženih ljudi v državo velik," je prepričan Soros. Nov val "gastarbajterjev" tako ne bo prišel v obliki slabo kvalificirane delovne sile iz Turčije ali Ukrajine, ampak z Iberskega polotoka in Italije.

Če bi želeli bolj optimističen konec krize, pa se mora po Sorosovem mnenju zgoditi eden od dveh možnih scenarijev.

Po prvem bi Nemčija zapustila evroobmočje. Šok bi bil velik, a manjši, kot če odide eden od dolžnikov, je prepričan. Investitorji bi se hitro sprijaznili z marko, preostale države pa bi s pomočjo inflacije dosegle potreben nominalni BDP za beg iz dolgov. To bi tudi omogočilo, da valuta pade na ustrezno raven, ki zagotavlja konkurenčnost regije.

Po drugem scenariju pa bi Nemčija v povezavi prevzela vodilno vlogo, vzpostavila bi se tudi protiutež ECB – evropska fiskalna avtoriteta, ki bi imela oblast, da v imenu držav članic povezave sprejema pomembne ekonomske odločitve. Vendar se izvedba tega scenarija Sorosu zdi težka, ker terja velike politične odločitve, tako v Nemčiji kot drugih članicah EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
11. 09. 2012 17.10
+5
Soros je pohlapnez prve vrste. . . . brez takih hudicev bi bil svet vredu . . .. ..
VENKO13
11. 09. 2012 01.35
+6
ko jim ta plan ustrahovanja grkov ni uspel, sedaj so zamenjali pločo....nova ploča...
VENKO13
11. 09. 2012 01.35
+6
ne morejo pa izračunati "lastno škodo" če grčija in za njo še kakšna druga država zapusti evro območje, so od ucen, ustrahovanj in groženj da bodo grke vrgli iz euro območje če jim ne dajo (oni temu veselo rečejo privatizirajo) zastonj svoja najboljša podjetja in povrh še kakšen otok...
asdasdasd123123
11. 09. 2012 12.24
sej prav najdajo vse ne samo pac tolko keša kot so dobili in so ga pometali v morje...čaw grki caw bi moralo bit ma ne...glupa eu
VENKO13
11. 09. 2012 01.33
+7
Vendar je tudi on očitno "zamenjal ploščo - nova ploča, nova ploča, nova ploča..." prej je govoril da bo evro v 3 mesecih propadel, ko pa so "maherji iz ozadja" ugotovili, da so tudi oni »kolateralna škoda« in da lahko "preračunajo (tudi lastno) škodo" če evro ostane in natisnejo še kaj bankovcev brez kritja in "rešijo evro - dejansko rešujejo sebe, velike špekulante in manipulante iz ozadja...ti. finančne trge in njihove strice iz ozadja..."
Pecikltigr
10. 09. 2012 22.13
+4
CITAT IZ ČLANKA: "Pet velikih držav in množica majhnih, ki jih povezujejo načela svobode, spoštovanja človekovih pravic in vladavina pravne države." Ja, potem je Soros nas že izbrisal iz seznama držav članic EU... Skrajni čas!
krtaca15
10. 09. 2012 18.21
+6
so se brez nasega dovoljenja odlocili za ZDE, jansa pa dela tako da bomo morali vzet kredit in bomo avtomatsko hlapci ZDE....
Elias47
11. 09. 2012 07.12
+3
VENKO13
10. 09. 2012 16.03
+11
STO JE BABI MILO TO JOJ SE I SNILO...Sta nam napriča "veliki ljubitelj svobodne, demokratične in nadvse "pravične" družbe, kjer nekaj "(samo)izbranih in (samo)določenih demokratov" živijo super na račun vseh ostalih...
dl240580
10. 09. 2012 15.06
+4
Mislim da tudi nove EU ne bo ker nas bodo prevzeli Kitajci in Afrika tako da bomo sedaj mi delali za tiste ki smo jih stoletja zatirali in izkoriščali.
wsharky
10. 09. 2012 14.28
+8
...Preživetje evra je zagotovljeno ... zal je pacient umrl ... komaj cakam da bom placeval v slovenskih tolarjih in da bodo cene spet taksne kot pred uvedbo eur-a, ko so vsi gostinci in trgovci navili cene navzgor ...
KisloZelje333
10. 09. 2012 13.39
+12
recite hvala vatikanu, izraelu in ZDA, EU so itak oni ustvarili...pa na we are change pogledat kako soros, paulson in rothshcild stavijo na kolaps evra, vsaj zadnje 2, soros je stavil nekaj drugega, torej ovčice, ne bit užaljeni če vam tako rečem, par klikov stran ste od resnice, a ni že cajt, da se prebudite, kot da nas napadate brezveze, kaj mislite, da tako sovražim ameriko in vse kar je ameriškega in da si tu kar zmišljujem malo? Dajte no, glavo potegnit ven iz peska, skrajni čas bi že bil!!!
Jure Herer
10. 09. 2012 13.23
+4
Po izjavah ekonomistov je neuradno euro že padel!
HAWX
10. 09. 2012 11.11
+3
Tale gn... od gno... soros Bi moral biti za zapahi z smrtno kaznijo ali biti predan nekomu da ga muči do smrti! Ker pa mediji v lasti njegovih henchmanov ne pisnejo niti besede o zločinih tega zlobneža ljudje nimajo niti blage veze, da je ta človek kaj drugega kot pa" uspešen poslovnež" kot ga rišejo propagandni mediji!
gospakatja
10. 09. 2012 12.31
-3
gospod soros je tipičen primer tega, kar v svetu nekaj velja "selfmademan". iz rodne madžarske je kot 16-letnik odšel v london in s (skromno) stričevo pomočjo študiral ekonomijo. star še ne 25 let je odšel v ameriko in si z delom, inteligenco, iznajdljivostjio, tveganjem ( in najbrž malo sreče) ustvaril finančni imperij. prav gotovo je na tej poti kdaj naredil kaj "ne 100% moralnega", se je pa "opral" ,ko je podaril osebni kapital za ustanovitev šole (sorosovega inštituta) v budimpešti, ki je sedaj zelo cenjena CEU (centralno evropska univerza), kjer študira desetine študentov iz celega sveta, predvsem pa iz nekdanjih "socialističnih" držav, in kjer jim stroške krije šola sama. skratka, iz raztrganega in lačnega povojnega smrkavca je postal cenjen mednarodni finančnik, ki mu prisluhnejo države (mislim, da je dodil tudi neko slovensko odlikovanje)! to se pa res ne posreči vsakomur!!
HAWX
10. 09. 2012 12.36
+4
Gospa katja malo manj brati njegovo odobreno biografijo in se poznaimati za koliko pokolov in lačnih je odgovoren ta gnoj katerega tako hvalite s svojim fondom za"širjenje demonkracije" In res je to se ne posreči vsakomur to se baje posreči le določeni etnični skupini. p.s. on ni mađar!!!
10623
10. 09. 2012 13.03
Kdor dela, lahko dela tudi "drek" iz katerega nastane gnoj (humus). To je gnojilo za kaj kvalitetnega in zdravega.
KisloZelje333
10. 09. 2012 13.38
+1
katja, smo naivni, da bi bili bolj že težko kaj?
Elias47
10. 09. 2012 14.52
+2
Soros je res vojni zločinec, ki bi že moral zdavnaj biti v Haagu obsojen na 1000-kratno dosmrtno ječo, povrhu pa je še Obamsterjev glavni sponzor...
Uporabnik443897
10. 09. 2012 10.46
+17
Slovenija lahko brez velikih težav ostane v EVRU območju. Problem pa so naši politiki ki bodo tako dolgo za......vali eden drugega, da bomo prav zaradi POLITIKOV leteli ven. Če bi se pisalo leto 1800 bi naše politike SKURILI na GRMADI, saj s svojim početjem škudujejo vsem 2 mio Slovencev. Prav žalosten sem da na TV poslušam samo eno ljubo prerekanje. Bančnike in tajkune zapret jim pobrat vse nakradeno in pol bomo tudi mali Slovenci stisnili pas PA NITI SEKUNDE PREJ. Primer Kordeš obsojen na 1. stopnji aresta pa ne bo videl nikoli ke bo zadeva prej zastarala. IN TLE SO KRIVCI IZKLJUČNO POLITIKIII !!!!
Elias47
10. 09. 2012 14.54
+3
zato pa se "prerekajo", da nardo misli, da nimajo časa oz. se ne morejo uskladiti da bi kaznovali bančnike in tajkune... glumači da jim ni para...
vzhod
10. 09. 2012 09.05
+5
kaksni so to ljudje ki jim vec pomeni nek evro kot to kako ljudstvo zivi
slosap
10. 09. 2012 07.54
+8
Neomejeno kupovanje pomeni neomejeno tiskanje denarja.....khmmmm a nismo to že enkrat imeli? Dobro jutro SFRJ....
Elias47
10. 09. 2012 07.45
+3
hmmmm..... zanimivo.... pred kratkim pa so Soros, Paulsen in Jacob Rothschild stavili na stotine svojih milijonov na skorajšnji propad Evra, v oktobru.... in ti trije še nikoli niso izgubili stave.... Le kaj imajo tokrat v ozadju v načrtu???
Pecikltigr
10. 09. 2012 14.40
Northwest
10. 09. 2012 02.03
+6
Da bi Nemci zapustili evroobmocje kot valuto mi je bolj logicno,ker svojih mark kot valuto niso unicili ampak jo lepo pospravili v trezorje.
lolipoly
10. 09. 2012 02.22
+1
cirenij
10. 09. 2012 06.29
+3
Ja, za sebe. In imajo prav. Mali narodi kot mi, pa jim lezemo v *.in jim nasedamo.
billie_jean
10. 09. 2012 08.37
+0
Cirenij: Bi raje videl, da se izoliramo od države, kateri gre dobro?
jester1970
10. 09. 2012 09.28
+5
bili, ja, ker mi nimamo od tega nič, pravzaprav imamo celo škodo.
10623
10. 09. 2012 13.06
Cirenij, kdo te pa sili v to. Sam siliš v to.
DzontraWolta
10. 09. 2012 01.30
+3
Upam, da pade rdeci karton!
Tone 12345
10. 09. 2012 00.21
+8
Ve se kaj je europa!!Samo tista stara pred vsem tistim 20 letnim dogajanjem!In ta izkoriščevalska i pohlepna bo vedno ostala!Vsi ki so se ji "priključili niso nič samo trg za njo!Dokler ga boddo lahko izkoriščal!!
10623
10. 09. 2012 13.08
+1
Kdo te pa sili v to, saj si sam prodal dušo.
Pecikltigr
10. 09. 2012 00.06
+17
Preživetje evra je zagotovljeno, pa čeprav bo pol naroda pocrkalo brez zaposlitve in na cesti... To me spomni na tisto: operacija uspela, pacient mrtev!