Gospodarstvo

'Nekateri le podpihujejo nemire'

Slovenj Gradec, 27. 07. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni v podjetju Prevent avtomobilski deli v Slovenj Gradcu so za približno dve uri ustavili delo. "Delavci so vznemirjeni, nekaj pa je takih, ki še dodatno podpihujejo nemire, sicer do tega sploh ne bi prišlo," pojasnjuje predsednik sindikata.

Kljub temu da je uprava slovenjgraškega podjetja Prevent Global izplačilo plač za junij napovedala do konca tega tedna, podjetniška sindikata pa sta v nasprotnem primeru za ponedeljek napovedala stavko, so zaposleni v podjetju Prevent avtomobilski deli danes zjutraj spet spontano ustavili delo. Prekinitev je trajala do približno 9. ure, zdaj delo spet poteka normalno, je za 24ur.com pojasnil predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman. "Glede na to, da je bil včeraj sestanek in da nekateri delavci informacije iz medijev razumejo tako, drugi drugače, so zgleda potrebovali določene informacije, zato so v enem delu proizvodnje ustavili delo. Ker do tistega trenutka v službi še ni bilo članov uprave, so poklicali mene. Šel sem tja in zdaj so se vrnili na delo, proizvodnja normalno teče naprej,“  je pojasnil.

Preventovi delavci so spontano ustavili delo že v petek.
Preventovi delavci so spontano ustavili delo že v petek. FOTO: POP TV

Po njegovih ocenah je prekinitev dela trajala približno dve uri. "Delavci so vznemirjeni, notri je nekaj takih, ki imajo možnost zaposlitve kje drugje in čakajo, da bi tu dobili odpoved, da bi bili upravičeni do odpravnin in bi se lahko zaposlili pri novem delodajalcu. Taki potem še dodatno podpihujejo nemire, sicer do tega ne bi sploh prišlo. Čeprav je tudi samo prelaganje izplačila plač agonija, je za nas pomembno, da se to zgodi, da delavci lahko preživijo in poravnajo tiste obveznosti, ki jih imajo do položnic in ostalih zadev. V kolikor plač do petka ne bo, pa bo v ponedeljek stavka,“ je še dodal. Zaposlene je opozoril na kršitve o nenapovedani ustavitvi dela, hkrati pa tudi na to, da bi daljša ustavitev dela lahko pomenila razlog za stečaj podjetja.

Bo Durs odblokiral račun?

Potem ko je uprava podjetja, ki sicer zaposluje 1650 delavcev, razglasila plačilno nesposobnost, je zdaj na potezi gospodarsko ministrstvo, ki naj bi pri Davčni upravi RS (Durs) poskušalo doseči, da omenjenemu podjetju odloži plačilo davkov in prispevkov na plače za šest mesecev. Ali se bo to zgodilo, naj bi bilo znano v kratkem. Z Dursa so sporočili, da informacij,  ki se nanašajo na konkretnega davčnega zavezanca, zaradi varovanja davčne tajnosti ne morejo komentirati, saj jih k temu zavezuje Zakon o davčnem postopku.

Delavci so sicer sporočili, da bodo počakali do petka, in – če plač ne bo – za ponedeljek ob 6. uri zjutraj napovedali generalno stavko. Vodstvo kljub temu upa na rešitev. Predsednik uprave Preventa Globala Renato Krajnc se je včeraj sestal z ministrico za gospodarstvo Darjo Radić. "Dogovorila sta se, da ji bo posredoval variantne predloge za rešitev položaja v Preventu Globalu. Na osnovi tega bo ministrstvo za gospodarstvo z drugimi pristojnimi resorji poskusilo najti možne zakonite rešitve,'' so sporočili z omenjenega ministrstva.

Potrebujejo šest milijonov evrov

Prevent Global sicer potrebuje okoli šest milijonov evrov premostitvenih sredstev za naslednjih šest mesecev do zagona novih poslov.

V primeru stečaja podjetja je ogroženih okoli 1650 delovnih mest v Sloveniji in okoli 1100 v tujini. Družba je že sicer v sanacijskem programu predvidela, da bo v letošnjem letu v Sloveniji odpustila 378 zaposlenih. Ti naj bi prav v teh dneh dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi, ki pa jih družba v primeru napovedi stečaja ne bo delila.

Spomnimo ...

Prevent
Prevent FOTO: Mateja Klavs

Skupno okoli 1100 zaposlenih v podjetju Prevent avtomobilski deli še ni prejelo plač za junij, prav tako ne 160 zaposlenih v krovni družbi Prevent Global. V preostalih Preventovih družbah v Sloveniji plače izplačujejo redno.

Delavci, ki so naveličani čakanja na plače in na informacije glede prihodnosti družbe, so v proizvodnji družbe Prevent avtomobilski deli v Slovenj Gradcu že v petek spontano ustavili delo in zahtevali pojasnila vodstva družbe. Ko so jih dobili, so z delom nadaljevali.

Prevent Global, ki ga od konca lanskega leta vodi Krajnc, se je v hudih likvidnostnih težavah znašel zaradi stalnega zmanjševanja obsega poslov in bremen iz preteklosti. Promet Preventa Globala se je v zadnjih petih letih občutno zmanjšal, leta 2004 je znašal skoraj pol milijarde evrov, v letu 2008 že 145 milijonov evrov, lani pa samo še 45 milijonov evrov. Hkrati podjetje bremenijo posojila iz preteklosti, ki so bila namenjena tudi nekaterim propadlim projektom. Celotni kratkoročni finančni dolg družbe v letošnjem letu znaša 42,5 milijona evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rasisti?ni
28. 07. 2010 13.57
he, he, he, je nekih kalibrov tule :))) Kdo le kaj napihuje, delavci ki niso dobili plač ali sindikalist g. Zorman, ki ima 1380€ plače kot vodilni sindikalist in za delavce ne naredi en kup NIČ! Na zadnjem neformalnem sestanku v hali je delavkam izjavil, da "če gre Prevent v stečaj, bom poskrbu za svoje v sindikatu, ostale ko ste tak veselo šle dgugmu sindikatu, pa nej kr jokajo!" Halo? Sej v bistvu je meu neki prav, pa vendar prepričuje delavke da je stavka odveč, da nej si trajnike prestavijo na 28. v mesecu, da bo do tedaj zihr plača. Pa kaj še! On je edini sposoben izjavit kaj takega, saj je njegova pisarna tik poleg vodsvta in je priliznjenec uprave. Ko pa je treba na cesto stavkat, pa maha z papirji da naj stavko prijavijo vsaj tri dni prej, da on ne bo imel težav z vodstvom. Zapis sestanka, njegove izjave ter njegovi podatki od izplačil sindikata ter palče bodo na voljo od 1. avgusta na facebooku LP
alfa55
28. 07. 2010 09.52
Ravnanje sindikalista lažje razumemo ko se spomnimo, da je leta 1990 en del članstva ZKS prevzel vodilna mesta v novih strakah ali nadaljeval vodenje podjetij, drugi del članstva iste organizacije pa je prevzel vodilna mesta v sindikatih...
dule100
28. 07. 2010 08.49
Ne razumem delavcev, da nočejo delati zastojn. Zraven pa še provocirajo in podpihujejo ostale, ki to hočejo. Kje je Princeskina policija ? Vse provokatorje je treba spraviti v arest !
resslovenka
28. 07. 2010 08.38
Fajn in lepo bi bilo, da bi sindikati enkrat resnično delali v dobro delavcev. Imamo zakone, imamo kolektivne pogodbe, konec koncev ustavo, kjer je vse lepo napisano. Ko slišiš, da sindikalist naredi primerjavo češ kaj se grejo, ker niso prejeli ene plače, drugi slovenski delavci pa celo kar nekaj plač, naj takoj spoka. Razumem, da naj bi takšen predstavnik delavcev skušal doseči nek še znosen kompromis med obema stranema. Vendar ko ni več kaj dati v lonec in ko ne moreš poravnavati položnic, ki ti jih pošiljajo, ko začnejo zaradi tega deževati sodne izvršbe, je treba nekaj storiti. Ker se ti pač ne ozirajo ali so ljudje brez služb in koliko časa niso prejeli plače za že zdavnaj opravljeno delo. Vedno je pred dejstvo postavljen mali človek, vedno mora zategovati pas mali človek, vedno požirati ponižanja, šikane. Vemo, da je država v krizi, vendar dokler se še naprej dogaja gospodarski kriminal, utajevanje davkov, pa se ne zgodi nič, očitno še ni dosti velika. In tega ne počne mali človek.
krtkmal
27. 07. 2010 20.12
Za tako izjavo,da delavci podpihujejo nemire,se pa moreš Zorman zamislit sam nad sabo,kaj še sploh počneš v Preventu.Očitno je,da opravljajo delavci tvoje delo.Seveda jih je strah,če pa sam po Slovenj Gradcu izjavljaš,da Prevent ne bo dočakal avgusta(potrjene izjave prič)!
Frane Šajn
27. 07. 2010 19.14
Sindikalist ni vaš človek garantirano!
Frane Šajn
27. 07. 2010 19.14
Fantje možje žene in dekleta v Perventu, glave pokonci in brez kompromisno zahtevajte svoje. Samo sami si lahko izborite kar vam pripada na njihove obljube se pošteno pomokrite kakšne branže so, so se ze pokazali.
odbogaposlan
27. 07. 2010 17.39
bejžte no bejžte, a zdej se je pa našel nekakšen denar (ki je seveda prej odcurljal preko kakšnega kuzmusa!) iz brazilije
Jimi1
27. 07. 2010 15.59
Po izjavah sodeč...Še en skorumpirani pokvarjeni SINDIKALIST !
miskica111
27. 07. 2010 14.08
Ker sem že imela privilegij delati z g. Krajncem, lahko rečem samo to - takšnega direktorja si lahko podjetje le želi! Ni on tisti, zaradi katerega je stanje takšno kot je, je pa definitivno eden redkih, ki je sposoben sedanje stanje sanirati, če za to obstaja vsaj najmanjša možnost.
BananaJoe
27. 07. 2010 13.42
driskapiska to kar je v butalah ni kapitalizem. to je paradazjkomunistično skupnoskledarsko gospodarstvo iz katerega po slamicah vlečejo le privilegirani izbranci, "NjihoviNaši". vse skupaj nima K od kapitalizma samo bralcem 24kur je to težko razumeti. pojdi malo na finance pa tam malo preberi in se pouči.
nikajana
27. 07. 2010 13.02
pogledat je treba zgodovino Preventa, kdo ga je vodil, kaj se je dogajalo z lastništvom, kje so sedaj večinski lastniki in kaj imajo...stanje kot je ni posledica sedanje uprave ampak seže daleč nazaj.....Seveda je težko biti brez plače, še posebej, ker imajodelavci plačo na minimalcu ali pa še manj......najprej "karte na mizo".....in ugotoviti kaj je pripeljalo Prevent do stanja v katerem se je znašel.....in naj krivci poravnajo škodo.....
driskapiska
27. 07. 2010 11.37
kapitalizem nima nobone veze s socialo - človečnostjo
driskapiska
27. 07. 2010 11.36
Ja seveda! Treba je bit tiho in počas umirat na obroke! Da bodo gospdarji plavali v svoji tošči in se nam smejali v obraz! Kako si dovolijo popdpihovati ta nečedna dejanja!!!
Milan Koleznik
27. 07. 2010 11.31
direktorji niso človeški,le malo je izzuzetih,ta ni,kajti delavec mora reševati sebe,on jim je ustvrjal dobičke,za zahvalo so se oni bogatili,delavci pa so vedno večji reveži,in sedaj so si vsi ,razen delavcev nagrabili preveč,preveč,plača naj pa delavec,ti direktorji niso človeški,nimajo odnosa do sočloveka,pač pa imajo odnos kje še več dobiti in si nabasati denarja,pa ne pri nas,nesti ga je treba v tujino,sramota za Prevent.
Tonček Balonček
27. 07. 2010 10.45
Pa saj s elahko obrnejo na varuhinjo človekovih pravic vendar!
hot125
27. 07. 2010 10.33
Prevent ima smolo z direktorji,prvi nesposobnež Meh odide, pride drugi in nato tretji v bistvo vsi trije popolne nule,to se vidi v padcih letne bruto realizacije,in padci prometa so od leta 2004 pa do lani oz. letos so ogromni,kar je levji delež nesposobnih direktorjev ne pa toliko recesija,ki je bila seveda tudi prisotna.
Tonček Balonček
27. 07. 2010 10.30
Delavci naj lepo delajo in naj ne zahtevajo plač! To je navaden pohlep!! Nja bodo veseli, da živijo v svobodni Sloveniji, kjer lahko volijo različne stranke, glasujjeo o arbitražnih sporazumih, oploditvah z biomedicinsko pomočjo in drugih pomembnihzadevah!
srebrnibreg
27. 07. 2010 10.25
Lasnikom najprej pobrati vso pridobljeno premoženje pridobljeno iz firme, tudi tisto katero so prenesli na druge osebe. Pustijo naj jim le minimalno za preživetje kot imajo njihovi delavci in potem naj država rešuje, če se sploh še da.Seveda taka oseba več ne more biti lastnik firme ampak tisti kateri rešuje delavce.
Panigale
27. 07. 2010 10.06
najlazje je izrecit da si placilno nesposoben,da naj pomaga drzava in banke.medtem pa so si vecinski lastniki nakopali bajno bogastvo.tu bi moralo biti urejeno tako,da lastnik podjetja v tem primeru g.zakrsnik poplača dolgove iz svojega premozenja kar njemu nebi predstavljalo nekega problema če ne pa z lastnikom v zapor.najlazje je spufat firmo dat denar na privat racun delavci pa naj trpijo. vsi ti gospodje zakrsnik,bavcar ,srot in njim podobni bi morali za restke.pa da vidimo potem .