Gospodarstvo

Prevelik primanjkljaj zaradi reševanja državnih podjetij

Ljubljana, 30. 03. 2012 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Javnofinančni primanjkljaj Slovenije je tako velik zaradi reševanja NLB, Adrie Airways, Slovenskih železnic, Infre in zapadlih garancij. Po oceni finančnega ministra Janeza Šušteršiča bodo v Bruslju začudeni, Križanič pa mu sporoča, da je lahko miren.

Javnofinančni primanjkljaj je bil najvišji v prvem (848 milijonov evrov oziroma 10,1 odstotka BDP) in drugem četrtletju (733 milijonov evrov oz. 7,9 odstotka BDP), bistveno manjši pa je bil v tretjem (430 milijonov evrov oz. 4,7 odstotka BDP) in zlasti v zadnjem četrtletju (278 milijonov evrov oz. 3,1 odstotka BDP).
Javnofinančni primanjkljaj je bil najvišji v prvem (848 milijonov evrov oziroma 10,1 odstotka BDP) in drugem četrtletju (733 milijonov evrov oz. 7,9 odstotka BDP), bistveno manjši pa je bil v tretjem (430 milijonov evrov oz. 4,7 odstotka BDP) in zlasti v zadnjem četrtletju (278 milijonov evrov oz. 3,1 odstotka BDP). FOTO: Thinkstock

"Decembra lani smo rekli, da bo javnofinančni primanjkljaj verjetno okoli šest odstotkov BDP, ampak gospodarski položaj in tisto, kar se je s padcem BDP dogajalo v zadnjem četrtletju lani, sta primanjkljaj dvignila na 6,4 odstotka BDP," je povedal Andrej Flajs iz sektorja za nacionalne račune na državnem statističnem uradu. Opozoril je, da je bil primanjkljaj v lanskem letu specifičen. "Imeli smo zelo veliko sanacije in pokrivanja izgub državnih in javnih podjetij," je dejal in spomnil na dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke, prevzem terjatev Slovenskih železnic, zapadle garancije, dokapitalizacijo Adrie Airways in prevzem dolga javnega podjetja Infra.

"Teh enkratnih transakcij je bilo lani skupaj za 459 milijonov evrov oziroma rekordnih 1,3 odstotka BDP," je povedal. Če tovrstnih transakcij lani ne bi bilo, bi javnofinančni primanjkljaj znašal 5,1 odstotka BDP. V letu 2010 je bilo transakcij bistveno manj – za 93 milijonov evrov oziroma 0,3 odstotka BDP. "To je neko izhodišče za načrtovanje letošnjega leta, ker država letos zaenkrat ne načrtuje nobenih dokapitalizacij," je pojasnil. Prva napoved za letos kaže, da bo javnofinančni primanjkljaj znašal 1,263 milijarde evrov oziroma 3,5 odstotka BDP. "To je primanjkljaj, skladen s proceduro o presežnem primanjkljaju," je povedal.

"Investicije je še vedno možno oklestiti"

V Sloveniji je javnofinančni primanjkljaj lani po prvi oceni znašal 2,289 milijarde evrov oziroma 6,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko je leta 2010 znašal 2,127 milijarde evrov oziroma šest odstotkov BDP. Konsolidirani bruto dolg države je konec leta 2011 znašal 16,954 milijarde evrov oziroma 47,6 odstotka BDP.

Večina lanskega primanjkljaja odpade na državni proračun. Proračunski primanjkljaj je za lani ocenjen na 2,281 milijarde evrov oziroma 6,4 odstotka BDP (v 2010 je primanjkljaj znašal 1,853 milijarde evrov oziroma 5,2 odstotka BDP). V proračunu lokalnih skupnosti je primanjkljaj lani dosegel 29 milijonov evrov oziroma 0,1 odstotka BDP, kar je manj kot leto prej, ko je znašal 141 milijonov evrov oziroma 0,4 odstotka BDP.

V pokojninski in zdravstveni blagajni je bilo lani za 21 milijonov evrov presežka, kar je 0,1 odstotka BDP. Leto prej je primanjkljaj na postavki znašal 132 milijonov evrov oziroma 0,4 odstotka BDP. Razlog za lanski presežek je bila 90-milijonska dokapitalizacija Kapitalske družbe, brez katere bi v pokojninski in zdravstveni blagajni izkazovali primanjkljaj v višini 69 milijonov evrov oziroma 0,2 odstotka BDP.

Lani so se skupni prihodki države nominalno povečali za 1,2 odstotka, skupni izdatki pa za dva odstotka. Med pomembnejšimi kategorijami izdatkov so se lani najbolj zmanjšali izdatki za bruto investicije (za 16,2 odstotka), subvencije (za 10,6 odstotka) in tekoči izdatki za blago in storitve (za 3,8 odstotka). Flajs sicer meni, da so investicije kljub omenjenemu padcu še vedno razmeroma visoke. "Po moji oceni je še vedno možno oklestiti investicije, če se želimo znebiti primanjkljaja," je dejal. Najbolj so se lani povečali transferji kapitala (za 79,4 odstotka) in izdatki za obresti (za 19,6 odstotka), skupni izdatki za sredstva za zaposlene pa so se lani povečali minimalno, za 0,8 odstotka.

Flajs je opozoril tudi, da je pomembno čim prej začeti izvajati varčevalne ukrepe. "Položaj je glede na to, kaj se dogaja z BDP v prvih dveh, treh mesecih letos, zelo zapleten. Možno je celo, da bomo imeli v prvem četrtletju že praktično 70 odstotkov načrtovanega primanjkljaja za celo leto, zato je v teh razmerah izjemno pomembno, da se začnejo ukrepi – kakršni koli že bodo – izvajati čim prej," je opozoril. Konsolidirani bruto dolg države je bil konec leta 2011 ocenjen na 16,954 milijarde evrov oziroma 47,6 odstotka BDP, leto prej pa na 13,737 milijarde evrov oziroma na 38,8 odstotka BDP. Za letos državni statistiki napovedujejo, da bo znašal 18,5 milijarde evrov oziroma 51,9 odstotka BDP. Takšno povečanje gre pripisati tudi sodelovanju Slovenije v mehanizmih za stabilnost evra, je pojasnil Flajs.

Finančni minister o nujnosti sprejetja varčevalnih ukrepov

Na finančnem ministrstvu menijo, da podatki o BDP potrjujejo nujnosti varčevalnih ukrepov. Spomnili so, da je Slovenija lani v Programu stabilnosti sporočila zaveze za znižanja primanjkljaja.

Ministra Janeza Šušteršiča so podatki o primanjkljaju negativno presenetili. "Verjamem, da bo podatek v Evropski uniji sprejet s precejšnjo mero začudenja. Slovenija namreč že od začetka krize, ko je ustvarila visok primanjkljaj, obljublja, da ga bo zmanjševala, takšne zaveze pa so bile posredovane tudi v Bruselj.“

Po njegovih besedah današnji podatki kažejo, "da v zadnjih treh letih ni bilo narejenega ničesar za uravnoteženje javnih financ, ravno nasprotno, primanjkljaj se je v iz leta v leto še povečeval. To seveda samo dodatno poudarja odgovornost, ki jo imamo, da že letos z zelo odločnimi ukrepi zmanjšamo primanjkljaj. Naj opozorim, da ga moramo zmanjšati ne s 6,5 na 6 ali 5,5 odstotka, ampak ga moramo zmanjšati na tri odstotke ali blizu te številke.“ Pojasnil je, da bomo le tako prihodnje leto res lahko izpolnili cilj, ki je tudi naša zaveza do mednarodne skupnosti.

"Slovenija mora znižati primanjkljaj pod tri odstotke BDP, da nas ne bo vsak nepredviden dogodek spet potisnil čez to mejo,“ opozarja minister Janez Šušteršič.
"Slovenija mora znižati primanjkljaj pod tri odstotke BDP, da nas ne bo vsak nepredviden dogodek spet potisnil čez to mejo,“ opozarja minister Janez Šušteršič. FOTO: Miro Majcen

Poudaril je, da so nujni predlagani varčevalni ukrepi. "Izrednega pomena je tudi njihovo hitro sprejetje, saj bo podatek o visokem primanjkljaju prispeval k temu, da nas bodo aprila ocenjevali zelo strogo in bodo na Slovenijo gledali kot na državo, ki doslej ni naredila nič za izpolnitev svojih obljub. Poleg tega bo morala vlada vložiti tudi veliko napora, pa ne samo vlada, ampak tudi parlament oziroma koalicija, ki bo te predloge morala podpreti.“

Pozval je tudi socialne partnerje, "ki prav tako nosijo veliko odgovornost, da nam lahko z nekaterimi drugačnimi predlogi pomagajo priti do paketa ukrepov, ki bi bil fiskalno ravno tako vzdržen, hkrati pa bolj sprejemljiv za njih. Tovrstni dogovor bi po mojem mnenju predstavljal zelo jasno sporočilo, da smo se v Sloveniji pripravljeni dogovoriti in sprejeti tudi ukrepe, ki so nujni, čeprav niso najbolj prijetni.“ Sindikalisti medtem zaradi predlogov vladnih ukrepov že napovedujejo splošno stavko.

Križanič: Šušteršič je lahko glede primanjkljaja miren

Nekdanji finančni minister Križanič
Nekdanji finančni minister Križanič FOTO: Miro Majcen

Nekdanji finančni minister Franc Križanič pa je dejal, da je lahko Šušteršič glede gibanja javnofinančnega primanjkljaja v začetku leta miren, saj bo prepoved prevzemanja novih proračunskih obveznosti dala lepe rezultate pri zniževanju deficita.

Križanič je izpostavil, da je statistični urad v danes objavljenih podatkih v primanjkljaj štel vse finančne naložbe države v gospodarske družbe, s katerimi je preprečevala stečaje, krepila gospodarsko dejavnost in stabilizirala bančni sistem. Podobno so po njegovih besedah počele tudi druge članice EU in to tudi po deležu v bruto domačem proizvodu (BDP) v večjem obsegu kot Slovenija.

Glede dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) je pojasnil, da se dokapitalizacija banke po novih standardih šteje v primanjkljaj, če ima banka, ki je dobila državna sredstva, izgubo. Križanič izdatke, kot sta dokapitalizacija NLB in državna pomoč Adrii Airways, šteje kot enkratni in prehodni dogodek, ki je bil neizogiben.

Prepričan je, da bi morala vlada tudi letos na tak način vstopiti v podjetja, kot sta ajdovsko Primorje ali Radeče Papir, ne pa s tem posegom zavlačevati.

Brezposelnost bo namreč drugače še večja, padec BDP se hujši in Slovenija se lahko znajde v pravi depresiji ali pa v podobnem položaju odvisnosti od tujine, kot je trenutno Madžarska, opozarja nekdanji minister. "Mi še nismo pri tem, lahko pa se z napačnimi odločitvami ekonomske politike tam znajdemo," dodaja.

Za Križaniča je bistven podatek, da je javnofinančni primanjkljaj brez izrednih odhodkov znašal 5,1 odstotka BDP, teh 1,3 odstotne točke dodatnega primanjkljaja pa je po njegovem prepričanju zaščita interesov slovenskega gospodarstva.

Križanič sicer priznava, da so tudi v nekdanji ekipi na ministrstvu pričakovali nekoliko nižji primanjkljaj. Pojasnil je, da so že junija lani zaustavili prevzemanje novih proračunskih obveznosti, vendar pa niso uspeli v celoti odtehtati učinka precej nižjih prilivov od pričakovanih.

Ukrep preprečevanja prevzemanja novih proračunskih obveznosti še traja in bo v začetku leta po Križaničevem prepričanju dal lepe rezultate, ko gre za javnofinančno ravnotežje. "Šušteršič je lahko zato povsem miren," je dejal Križanič.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
04. 04. 2012 12.44
To je zato ker uprava in nadzorni svet pokradejo denar že v naprej, potem bi pa naj država - ustvari davko plačevalci flikali njihovo svinjarijo. Menedžerjem ukiniti individualne pogodbe, ki jih ščitijo da lahko s podjetji delajo kot svinje z mehom. Kar je pa največje zlo, da so preveč nagrajeni in veliko premalo odgovorni za svoja nesposobna dejanja.......
batom@pinkponk.com
04. 04. 2012 08.56
+2
če prav razumem, so varčevanja nujna zato, da bodo neke agencije zadovoljne in nam podelile višjo oceno. Torej, za prazen NIČ. Slovenija ponovno poskuša zadovoljevati neka zunanje igralce (EU, bonitentne agencije, ZDA), na narod pa se požvižga. Ni narod tisti, ki je zafural stvari, zato tudi ni dopustno, da se na narodu varčuje. Potrebno je, da se točno ugotovi, katere finančno-politične poteze so bile zgrešene in so vodile v poslabšanje situacije ter kdo je zanje odgovoren. Te ljudi naj se postavi pred sodišče v imenu ljudstva, saj so zafurali narodov blagor (tako kot to delajo Islandci). To bo tudi lekcija vsem bodočim finančnikom in politikom, da se tako ne bo več delalo. Če tega ne naredimo, se bo ta ista praksa finančno-političnega klientelizma vlekla in vlekla, dokler bo le šlo (dokler narod ne bo pošizil). Dajmo torej pošizit kar zdaj!!!
titovka
02. 04. 2012 10.14
+6
primanjkljaj je zato, ker so gospoda na veliko kradla...!!!!
Burton007
02. 04. 2012 12.20
+5
motorka57
02. 04. 2012 09.09
+8
Naj ta Križanič pokaže ,kaj je naredu za državo? Lapa in lapa in spet je pameten od pametnejših.Edino kar je znal kredite najet,da jih še en lep cajt ne bomo odplačal.G.Križanič,"kapo dol".
dostmam9
01. 04. 2012 16.55
+11
Človek je resno v dvomu, ali tovariš Križanič misli, da smo vsi okoli njega navadni bebčki, ali pa celo misli, da mu verjamemo. Človek se sprašuje, koliko so njemu nakazali na račune v davčne oaze, da je tako zvesto najemal kredite in financiral kradljivo elito, ki nas je spravila na beraško plaico.
Burton007
02. 04. 2012 12.14
+4
Križanič je prepričan, da mu ne verjamemo, brez skrbi. Je pa tudi res, da ga boli ona stvar za to, če mu verjamemo ali ne! Na žalost je v očeh tistih, ki bi mu morali zaškrnit oreščke - čist kot solzica, nedotakljiv kot vsi v Slovenistanu! Enako velja za vse, ki so državna podjetja spravljali na kolena, samo cuzali, si delili nagrade za katastrofalno delo... In za bonus nagrado, če se je slučajno kdo obregnil na njihovo ubibože vodenje, so dobili ultraodpravnine za vmesni čas do poseditve na nove direktorske stolčke ali stolčke v nadzornih svetih.
srecnii
01. 04. 2012 13.04
+8
Kak kriza nekaj, imamo XXXX ljudi, ki kradejo ko * in imajo za milijone evrov pokradenega denarja, če bi jim vzel vse to bi se sigurno povzpela vsota na več milijard evrov, počas mi gre na ko*lanje, ker ob vsem tem, kar trg ponuja ni nobene krize, učasih je blo življenje 1000x slabše, ne hrane, ne avtov, ne oblek, NIČ pametnega pa ni blo takrat krize, kak je lahko sedaj kriza ?????
BOG1972
31. 03. 2012 19.09
+12
Ne ta ne nobena prejšnja vlada ne živi na realnih tleh in namesto da bi delale vse te vlade v prid naroda so delale izključno v svojo korist. Jaz navaden tepec gledam na rešitev iz krize čisto drugače kot oni , je pa tudi možno da se motim o svojih rešitvah in sicer bi predlagal naslednje: 1. Oživiti kmetijstvo (trenutno se samoobskrbujemo 40% , njive in polja pa se nam zaraščajo). oživiti torej poljedelstvo in živinorejo. 2. Namesto da nam gradijo tujci (strabag , alpinebau...) ohraniti vsaj eno domače gradbeno podjetje tujce pa nagnat ven. Imamo precej sodobne mehanizacije , znanje pa tudi ni problem. 3.Namesto da se hlodovino izvaža v tujino obuditi lesno industrijo iz mrtvih in sami proizvajat izdelke z dodano vrednostjo. 4. Ker se po večini domovi še vedno ogrevajo z kurilcem , omogočiti subvencijo da se preide na kurivo katerega imamo v sloveniji ogromno (LES) 5. Da se ne vozimo posamično v službe vsak z svojim avtom , ustvariti bolj fleksibilen vozni red 6.Prenehati živeti v lažeh in folšiji in začet gledat na ljudi z bolj moralnimi očmi. Ma še cel kup bi lohk naštel , ampak v mislih sem imel bolj to da v bistvu imamo vsega zadosti samo pravilen pristop rabimo , poštene politike in poštene vodilne v podjetjih. To kakor se zdaj vodi državo vodi direktno v propad. Naj se politiki mal zamislijo in že enkrat nehajo imet narod za norca , namreč tko kot se zdaj upravlja z državo izgleda da z njo upravlja njen največji sovražnik.
Cofar
01. 04. 2012 10.59
+1
zmotno je če misliš da smo samooskrbni kar 40%!!! Baje da smo samo še 6%! To kdo mi gradi ceste itd... meni je vseeno kdo gradi ceste. Lahko bi predpisali zgolj določene % kar se tiče zaposljivosti slovencev! Recimo vsaj 25% zaposlenih v nekem tujem podjetju mora biti Slovencev :) To bi bil dober ukrep! To da hlodovino ne bi izvažali... Sej lahko slovenski mizarji sami pokupijo slovensko a ne? Sicer pa če pride kaka Ikea k nam je itak takoj na propad obsojenih kar debelih 30-50% lesne industrije! To na kaj se kuri naj se odloči vsak sam! Fleksibilni vozni red je že vprašanje pa je ali imamo cel vozni sistem tako polihtan da bi se ljudem splačalo voziti se z javnim prevozom. Naprimer: Kranj - Ljubljana bi moral biti z vlakom v največ 25 minutah! Vlak bi moral vozit vsek 15 minut in to bi bilo to! To o morali pa... vse je odvisno od vsakega posameznika! Zavedat pa se moraš da določen % ljudi v Sloveniji ornk dela da lahko preživi medtem ko nekateri samo mahajo s svojimi pravicami! V gospodarstvu ne more biti pravic, so lahko zgolj dolžnosti. PRavice se pa moraj odražati iz človeka in ne iz podjetja! Podjetje je zgolj subjekt kjer se ustvarja dobiček! To je to!
b77
01. 04. 2012 11.45
+0
pač nismo konkurenčni, preveč obešalnikov in zabušenih ur!
MICLA
31. 03. 2012 09.37
+12
vsi smo vedeli kako se krade in zapravlja naš denar samo tisti ki so nas vodili ne ali niso hoteli vedeti potem pa se potuhnejo in iz ozadja spet lajajo in pljuvajo po teh ki so prevzeli vajeti, ta vlada bi morala prvo tiste ki so krivi za to sitoacijo s pahorjem na čelu pospraviti za zapahe ne pa da sedaj vpijejo da je ta vlada kriva vsega.
Manu Cocker
31. 03. 2012 09.07
+9
Poglejte si tega Zidarcka - kaj ima od vseh teh pokradenih miljonov ???? Navadna raja pa naj strada....
theykilledKenny
30. 03. 2012 19.13
+19
Upam, da se je Vlada iz tega kaj naučila: "Ne rešujte državnih zapufanih dinozavrov v nedogled. Misija nemogoče".
theykilledKenny
30. 03. 2012 19.13
+15
Cofar
30. 03. 2012 21.09
+15
podpisem! Resevanje bank kot bi ciganom dali cuvat zlato :) Naj podjetje propade ce je podjetje tako slabo! Poglejte naprimer SKB :) Eno najuspesnejsih bank v Sloveniji ali pa Uni Credit :)
HooplaToopla
30. 03. 2012 18.25
+13
Kakšna Infra spet? Ali pa sem jaz vmes malce zaspal, da ne poznam primera. Koliko pa so ukradli in kdo? Bomo morali vse plačati z zamudnimi obrestmi, ali nam bo vlada dala kaj količinskega popusta? Če ne bo šlo po sistemu - plačaš 3, dobiš 4!!! In bomo plačali NLB, Adrio in Železnice. Potem pa še Infro, ki bo kot nekakšen bonus.
minister
30. 03. 2012 17.01
+9
in sedaj bodo sankcije iz evrope..metanje polen pod noge v prejšnji vladi in tudi sedanji bomo tako plačali davkoplačevalci
Peter_11
30. 03. 2012 15.57
+16
Naj vrnejo vse nakradeno pa bo presežek.
priest
30. 03. 2012 15.57
+13
V Bruslju so lahko začudeni, ko iz njihovih polnih malh nič ne pride k nam v Slovenjo.Mi jih pa po vsej tej krizi še zalagamo z našim denarjem pa Grčijo, ki je problem evropskih bank, smo neto plačniki ob obubožanem gospodarstu in se sprašujem katere dekade stoletja bomo deležni mi kakšne pomoči od EU ja.Mislim, da bi bilo veliko bolje izstopiti iz Eu ja, cene pa bi prešle na normalne vrednosti t. j. 100% nižje cene kot so bile prej kava 100 tolarjev, sedaj 237sit (1€)
Jimi1
01. 04. 2012 10.32
+2
Večino bolj kot cena kave tepe cena bencina....
Jeanus1
30. 03. 2012 15.44
+20
Mi nismo niti najmanj začudeni, smo zgroženi, kaj je delala potitika vseh teh 20 let. Pravi rezultati so zdaj tu! Smo takoj za Grčijo in Ciprom. Vse jasno tudi najmanjšemu šolarčku. Ves ta čas pa je politika dopuščala veleumnim "managerjem", da so neovirano kradli in jih nagrajevala za njihove "zasluge" pri kraji državnega in našega denarja. Večina dobrih podjetij je šla po zlu samo zaradi skorumpiranih pokvarjencev, država pa ste jim držali štango. Večina ljudstva je shiranega, perspektive so slabe, volje nobene.Trenutek streznitve je zdaj tu, zato je prav, da najprej odgovarjate EU-ju, kasneje pa boste za svoje "podvige" odgovarjali tudi ljudstvu! Pa ne da je kriv Šuštaršič, še najmanj, pravzaprav je eden redkih, ki ga cenim!
upornik22
30. 03. 2012 15.02
+30
v Bruslju povejte še koliko dobi slovenski delavec za minimalno plačo naprav direktorja ki delata v isti tovarni. ter kakšno je to razmerje plač med direktorjem in delavcem.
smod.lak
30. 03. 2012 16.08
-2
samo56789
30. 03. 2012 15.01
+13
Kdo bo kaznovan za največji rop Slovencev, Banda KGB s Pahorejm je zavestno neukrepala in mižala, medtem ko so drugi kradli preko državnih podjetij, bank in proračunov. Dokazano nevestno delo ne bo nikoli kaznovano, tako kot ne zločinci nedolžnih drugačemislečih žrtev komunizma.
che18
30. 03. 2012 16.05
+3
Glavno je, da imamo zdaj na oblasti Slovensko Domobransko Stranko (SDS)... Pokradli bodo, kar je še v Sloveniji sploh vrednega, potem pa bodo krivi vsi drugi - tako kot vedno....
hanoveranec
30. 03. 2012 21.23
-2
liskub
01. 04. 2012 12.11
+5
Levak levi che 18 kdo je kradel vsa leta-tisti ki je bil na oblasti
kvapatebriga
30. 03. 2012 14.51
+3
To pa ne bo držalo. Garantirano je zaradi zvišanja minimalne plače na višino, ki še vedno ne omogoča preživetja.....
chadmaster1
30. 03. 2012 14.44
+26
citiram: "Za letos ni načrtovanih dokapitalizacij" čez 1 mesec :" NLB je v hujšem stanju kot smo sprava mislili zato je dokapitalizacija nujna" Ne nasedajte na tako patetične kačje jezike, to so samo zato rekli, da bi mi ovce sprejeli reformo. Ampak jaz imam dosti laži in negotove prihodnosti.........ulice kličejo
saintjozef
30. 03. 2012 14.32
+3
Naj pove naravnost, da je primankljaj nastal, ker so flikali luknje, ki so nastale v Janševi vladi.
overlord580
30. 03. 2012 14.44
+18
Dokler se bomo šli leve in desne, ne bo nikoli bolje.
saintjozef
30. 03. 2012 14.52
+5
In le kazali na napake drugih in ne tudi na svoje, res ne bo.