Gospodarstvo

Prevarant na prostosti

Pariz, 18. 03. 2008 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji trgovec z vrednostnimi papirji, ki naj bi Societe Generale spravil ob 4,9 milijarde evrov, je na prostosti.

Sodišče v Parizu je odpravilo pripor za nekdanjega trgovca z vrednostnimi papirji Jeroma Kerviela. 31-letnika obtožujejo vpletenosti v prevaro, zaradi katere naj bi bila druga največja francoska banka Societe Generale ob 4,9 milijarde evrov. Kerviel, ki so ga zasačili konec januarja, je očitana dejanja med zaslišanjem tudi sam priznal.

Aretirali so ga 27. januarja, od februarja je bil v priporu v pariškem zaporu La Sante. Danes pa je lahko odkorakal na prostost. "To smo pričakovali, na to smo upali. Pogojev za podaljšanje pripora ni bilo, sodišče je to doumelo in nam prisluhnilo,“ je dejala ena od njegovih odvetnic Elisabeth Meyer.

Zadovoljna pa je tudi druga stran. Kervielu so namreč prepovedali kakršno koli delovanje na finančnem trgu. Osrednje francoske regije Ile-de-France ne sme zapustiti, odvzeli so mu osebno izkaznico in potni list, vsak teden se mora javiti na policijski postaji, sodišču pa mesečno sporočati svoj naslov. Kerviel, ki trdi, da je deloval sam, kar je pokazala tudi notranja preiskava Societe Generale, se ne sme srečevati s pričami ali s predstavniki tožeče stranke.

Kerviel naj bi s prevarami Societe Generale olajšal za 4,9 milijarde evrov. Po pojasnilih banke naj bi zdaj že nekdanji trgovec pri prevari uporabljal več različnih metod: od nezakonitega prisvajanja računalniških gesel in ponarejenih dokumentov do drugih metod za zakrivanje sledi.
Kerviel naj bi s prevarami Societe Generale olajšal za 4,9 milijarde evrov. Po pojasnilih banke naj bi zdaj že nekdanji trgovec pri prevari uporabljal več različnih metod: od nezakonitega prisvajanja računalniških gesel in ponarejenih dokumentov do drugih metod za zakrivanje sledi. FOTO: Reuters

Na Societe Generale letijo kritike

Druga največja francoska banka Societe Generale je imela težave že zaradi krize na ameriškem nepremičninskem trgu, po izgubi, ki jo je povzročila domnevna Kervielova prevara pa je postala še bolj dovzetna za poskuse prevzema. Njeni največji tekmici BNP Paribas je leta 1999 ta že skoraj uspel, lahko se zgodi, da bo poskusila znova. Vodstvo SocGen je zaradi slabega nadzora kritiziral tudi guverner centralne banke, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je naravnost zahteval odstop direktorja Daniela Boutona. Ta zahteve zavrača.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukE
18. 03. 2008 15.45
LOL, kaj jih je nategnu :D Pa še 4.9M€ zadržu xD
selector
18. 03. 2008 14.27
Bravo, znajdu se je. Folku k krade folk je ukradu dnar. Legenda!
predaI
18. 03. 2008 13.31
Tip je skoraj kot pravi James Bond... ::pri prevari uporabljal več različnih metod: od nezakonitega prisvajanja računalniških gesel in ponarejenih dokumentov do drugih metod za zakrivanje sledi. '--_--'
gring0
18. 03. 2008 12.45
Zmagu je tip ;)