Gospodarstvo

Svetelška bo zamenjal Berločnik

Ljubljana, 10. 01. 2011 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek je nadzornikom ponudil odstop. Njegovo mesto bo 1. februarja prevzel Tomaž Berločnik, predsednik uprave Istrabenza. Svetelšek ostaja v Petrolu še šest mesecev kot svetovalec uprave.

Aleksander Svetelšek
Aleksander Svetelšek FOTO: POP TV

Aleksander Svetelšek je na današnji seji nadzornega sveta odstopil z mesta predsednika uprave Petrola, nadzorniki pa so njegov odstop sprejeli. Svetelška bo 1. februarja nasledil sedanji predsednik uprave Istrabenza Tomaž Berločnik, do njegovega nastopa pa bo upravo največje slovenske energetske družbe vodil Rok Vodnik, član uprave Petrola.

Nadzorni svet Petrola je obravnaval poročilo uprave v zvezi s poslovanjem z največjim slovenskim gradbenim podjetjem SCT in odvetniško pisarno Dušan Korošec, preveril predlagano dokumentacijo in ustrezna pravna mnenja. Revizijsko komisijo je nadzorni svet zadolžil, da do konca februarja zagotovi izvedbo revizije vseh navedenih poslov, je po seji povedal prvi nadzornik Tomaž Kuntarič.

Svetelšek ostaja v Petrolu še šest mesecev kot svetovalec uprave. Nadzorni svet je namreč upošteval dosedanje delo uprave pod njegovim vodstvom. "Uprava je v tem času delovala dobro, poslovno-izidno je družba na nivoju izpred krize, začeti pa so tudi za družbo dolgoročno pomembni procesi poslovanja," je pojasnil Kuntarič.

Svetelšek je, kot je dejal Kuntarič, odstopil zaradi objektivne odgovornosti. "Želim povedati, da sem podal odstopno izjavo zato, ker se je o zadevi veliko polemiziralo. Družba potrebuje mir, zato da z velikimi koraki stopa naprej," pa je povedal Svetelšek in dodal, da je uprava Petrola "tudi v primeru SCT delovala v dobro družbe, tako kot v dobi celega mandata".

Petrol-7
Petrol-7 FOTO: Blaž Garbajs

Zamenjal ga bo Berločnik

Svetelška bo na položaju predsednika uprave nasledil Berločnik, ki bo petletni mandat nastopil s 1. februarjem. "Berločnika nadzorni svet dobro pozna, bil je že član nadzornega sveta v tej sestavi, pomembno je sodeloval v reševanju Istrabenza. To mu je tudi uspelo, je priznan strokovnjak in menedžer in verjamemo, da bo uspešno nadaljeval vodenje tako pomembne slovenske družbe, kot je Petrol," je povedal Kuntarič.

Berločnik je ob tem dejal, da je imenovanje na čelo Petrola zanj "velika čast, predvsem pa odgovornost". S torkom bo podal odstopno izjavo kot predsednik uprave Istrabenza, o tem, kdo bo prevzel vodenje Istrabenza, pa ni želel govoriti. Petrol je sicer največji posamični lastnik Istrabenza, v koprskem holdingu ima skoraj tretjinski delež.

Tomaž Berločnik je rojen leta 1968. Je magister ekonomskih znanosti, MBA. Med drugim je bil predsednik uprave podjetja Donit Tesnit d.o.o., bil je član nadzornega sveta družbe Petrol d.d., Ljubljana, član nadzornega sveta Skimar d.o.o. in je predsednik uprave družbe Istrabenz d.d.

Spomnimo ...

Nadzorni svet Petrola je današnjo sejo sklical po tem, ko so v javnosti zaokrožile informacije, da naj bi Petrol novembra lani od odvetniške pisarne Dušana Korošca prevzel za 160.000 evrov terjatev do SCT. Nadzorniki so zato želeli preveriti, ali so v poslu med SCT, omenjeno odvetniško družbo in Petrolom nastale morebitne škodljive posledice za največjo slovensko energetsko družbo.

Mediji so poročali tudi, da naj bi SCT Petrolu dolgoval že več kot 10 milijonov evrov, čeprav so te navedbe v upravi naftne družbe minuli teden zanikali in zagotovili, da so terjatve Petrola do SCT bistveno nižje. Glede posla s Korošcem pa so dejali, da je bil ta izpeljan v korist družbe Petrol in njenih delničarjev ter v okviru že omenjenih prizadevanj za zniževanje terjatev do SCT, ki je konec minulega leta vložil predlog za prisilno poravnavo.

Po pisanju Financ pa naj bi se za prevzem terjatev s Petrolom dogovorili tudi v odvetniški pisarni Mira Senice. Na časniku so namreč dobili dokumente, ki kažejo, da je odvetniška pisarna sprva sklenila dogovor s Petrolom, da ta prevzame njihove terjatve do SCT, potem pa naj bi 29. decembra lani obvestili SCT, da so cesijsko pogodbo o odstopu terjatev s Petrolom razdrli. Višina terjatev odvetniške pisarne do SCT v dopisu, ki so ga prejeli na časniku, ni navedena.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEBASTI
12. 01. 2011 08.32
"Svetelšek ostaja v Petrolu še šest mesecev kot svetovalec uprave." Komu in kaj bo Svetelšek svetoval??? Takim stavrem niti več ne moreš reči svinjarija, temu še samo HHAAAAA?????? lahko rečeš, ker ostaneš popolnoma brez besed.
Buena Vita
11. 01. 2011 21.59
ODŠEL NA BOLJ PLAČAN STOL LOPOVI SO POSKRBELI ZA TAKŠNE ZAKONE KJER LAHKO LEGALNO KRADEJOI
bkaval
11. 01. 2011 19.37
Sedaj se uresničuje Bavčarjevo reklo, da bo Istrabenz prevzel Petrol. No to se je sedaj že začelo dogajati. Upam, da ne bo šel po poti Istrabenzovega propada.
broj1
11. 01. 2011 19.14
klapa skače iz ene firme v drugo,kradejo na veliko in noben ne odgovarja za nič!!! ker ga ni več na starem delovnem mestu in še odpravnino dobi!!
comment123
11. 01. 2011 18.16
ALO, SAJ NISO NORMALNI, G.SVETELŠEK BO ODŠEL Z 72 TISOČ EVRI ODPRAVNINE IZ PETROLA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ODSTOPIL JE, ZARADI GOLJUFIJE, SEDAJ BO PA LEPO NAGRAJEN ZATO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
matej962
11. 01. 2011 18.10
Tako se to dela v državi Bananija... Edino je prav, da ostane svetovalec kajti ni sigurno, da ti, ki prihajajo znajo tako dobro krasti in je smiselno, da jih nekdo z takimi izkušnjami poduči. A mi ovčice kratko ostrižene bomo še naprej plačali najdražji bencin v okolici.
alterego
11. 01. 2011 17.55
človek se vpraša, ali državo vodi Pahor, ali neke odvetniške pisarne Korošec, Senica....
Pandemia
11. 01. 2011 15.40
zanimivo tipično vprašanje: KDO BO ODGOVARJAL? Vam bom jaz odgovoril dragi bralci, če vi sami ne veste. odgovor je: vsi državljani Slovenije in nehajte že enkrat to spraševat, kot da ste prišli iz bangladeša. Vprašanje na mestu je: Kdaj bo srednji sloj iz dreka in nehal plačevat za elito, katere je v državi 2%. nas ostalih pa 98%. In kdo ima jajca da zbere ekipo in počisti s nesnago v vodstvenih kadrih.
Pandemia
11. 01. 2011 15.34
Kaj bi vi naredili, če bi vam spremljevalec ministra za notranje zadeve rekle da prevzameš dolg in če ne .....te bom po ritki. Padajo kmeti- kraljica je pa še na šahovnici. dajte dajte malo razmislit: miljone eurov za odvetnike-kaj smo v ZDA in je naš revež SCT mogoče Donald Trump, da ima take stroške s odvetniki!!! ma ne mi bluzit. vsi odvetniki so vedeli kaj se bo s SCT-jem zgodilo in zato so to pravočasno rešili za sebe in 100 drugih. tako da lahko grejo spet v St.Moritz na smuko konec meseca.
MiroF
11. 01. 2011 13.44
Aja sam to še Berločnik je pa Bavčarju !!!
letalooo
11. 01. 2011 13.11
KDO BO ENKRAT ODGOVARJAL ...NIHČE IN ZATO VSI KRADEJO, KER SO ITAK ZAŠČITENI, VČERAJ NA ODMEVIH JE BILO REČENO, DA JE SVETLEŠEK ZNAN PO KORUPTIVNIH DEJANJIH
MiroF
11. 01. 2011 13.00
Evo ti ga na moje napovedi se uresničujejo, Tuša je olajšal za cca 200 mio ojrov, ista pesem na Petrolu, me prav zanima kam ga bo zdej po šestih mescih porinu Korošec, poznam pa gospo, ki ima tri otroke pa je prekoračila samo 103 ojre na kartici Abanke pa so jo strpal za cele tri mesce na Ig, da te kap
usi-glih
11. 01. 2011 12.27
kratko in jasno 11.01.2011, 11:39 Ej EJ EJ malo pazi kaj pišeš. Pri nas te hiro lahko zaprejo če DOKAZANEMU kriminalcu rečeš da je kriminalec, e če te pa dobijo da si slučajo ukradel paštet ker si lačen sg ga pa najebal do amena
kratko in jasno
11. 01. 2011 11.39
le zakaj me to ne preseneča več !!! večji lopov ko si dlje ti pripada odpravnina in več nagrade ob prekinitvi delovnega razmerja ti pripada .... namesto kazni za lumparijo te nagradijo z denarjem in novo službo ! živela Slovenija , raj za lopove !!!
batom@pinkponk.com
11. 01. 2011 11.38
odstopil, da ga ne bi odstavili. Mu bo že Korošec službo dal
mužik
11. 01. 2011 11.34
poglejte ta njegov nasmeh---podli in hinavski
rk1980
11. 01. 2011 11.32
odstopi, seveda ker MORA, dobi 6 mesečno svetovanje, nato pa miloiščino 72.ooo E. Pa to ni res!!!!!!!!!! Navadni državljani, pa na cesti, ali na borzi, in živi kot veš in znaš! To je naša lepa Slovenija!
mužik
11. 01. 2011 11.32
aleksander "veliki" ponudil odstop;zapret ga denar pa naj sam vrne kako ve in zna- in to naša vlada pusti,pa še nagrada ga čaka
streetfighter
11. 01. 2011 11.17
Če greš u Petrolovo trgovino in naročiš nekaj kar ni v akciji,ti nimajo kaj za ponudit! :)
Marija Demec
11. 01. 2011 10.40
za njega je samo sveder HSS 7,62 mm,v vrednosto 70 centov uvoz iz Chine da bo ceneje...