Gospodarstvo

Premierjev sms: Najprej boste dali 500 milijard nam, potem pa 700 milijard Italiji

Madrid, 11. 06. 2012 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./U.Z./STA
Komentarji
143

Španski El Mundo je objavil sms-sporočilo, katerega avtor naj bi bil španski premier Mariano Rajoy, poslal pa naj bi ga finančnemu ministru. Piše, da z mednarodno finančno pomočjo ne bo težav, saj je država prevelika za propad.

"Zdrži, smo četrta največja moč Unije. Španija ni Uganda." Tako se glasi sms-sporočilo, katerega avtor naj bi bil španski premier Mariano Rajoy. Objavil ga je španski El Mundo, poslal pa naj bi ga finančnemu ministru. Sporočilo naj bi imelo tudi nadaljevaje, ki se glasi, "če želite pospešiti reševanje Španije, pripravite 500 milijard evrov in še naslednjih 700 milijard za Italijo, ki bo naslednja, ki jo bo treba reševati," menda še piše Rajoy.

Rajoy je samozavestno prepričan, da bo Španija pomoč dobila pod pogoji, ki jih bo pripravljena sprejeti, saj je država enostavno prevelika, da bi jo Evropa pustila propasti.
Rajoy je samozavestno prepričan, da bo Španija pomoč dobila pod pogoji, ki jih bo pripravljena sprejeti, saj je država enostavno prevelika, da bi jo Evropa pustila propasti. FOTO: Reuters

Sporočilo je razjezilo članice Evropske unije. Predvsem v Nemčiji se vrstijo burni odzivi. Kaj je hotel povedati Rajoy, ni skrivnost, Španija je prepričana, da bo pomoč dobila tako ali drugače, ker je prevelika, da bi jo pustili propasti in bi bile posledice za Evropo uničujoče. Moč je tako na strani Špancev, ki potrebujejo milijone za nasedle banke. Podobno kot je izsiljevanje doslej precej dobro uspevalo Grkom.

"Imeli bi denar v zameno za nič!"

Nemški mediji Španijo obtožujejo sumljivega delovanja. Da njihove državne banke potrebujejo sveži kapital, je bilo namreč jasno že dolgo, a je vlada trdila, da bodo težave rešili sami. Predvsem zato, da bi se država izognila strogim pogojem, ki so vezani na evropsko pomoč in katerim se Grki tako močno upirajo.

Španske državne banke so sicer v velike težave zašle po poku nepremičninskega balona leta 2009. Najhuje jo je odnesla Bankia, ki nujno potrebuje 19 milijard svežega kapitala. Skupaj španski finančni sektor potrebuje okoli 100 milijard evrov pomoči. Nekoliko bolj po tihem se sicer govori, da za težave Bankie ni kriv le pok nepremičninskega mehurčka, ampak korupcija in visoko rizične naložbe, zaradi česar se z banko ukvarja tudi španski urad za boj proti korupciji.

Ko je postalo jasno, da se Španci sami ne morejo rešiti, pa so na jezo Nemcev zahtevali pomoč v obliki, ki ji Nemčija najbolj nasprotuje. Denar bi črpali naravnost v banke, državi pa ne bi bilo treba sprejeti običajnih pogojev pomoči. Pozivajo tudi k ustanovitvi bančne unije za nadzor finančnega sektorja. Analitiki ocenjujejo, da gre pri tem tudi za ohranjanje ponosa, saj Španija ne želi istega slovesa, kot ga ima Grčija, čeprav je znano, da je v Grčiji težava v celotnem državnem aparatu, v Španiji pa le v bančnem sistemu. Druga področja je vlada že poskusila obvladati z reformami.

Če bi bila pomoč povezana z zahtevami še po večjih reformah, bi se Rajoyu utegnil zamajati premierski stolček, poleg tega ne opozicija ne splošno mnenje Špancev nista naklonjena temu, da bi nasedle banke reševali na plečih navadnih državljanov. Pred uradno oddajo prošnje španska vlada sicer še čaka na neodvisno revizijsko poročilo, potem naj bi bilo tudi znano, za kakšen znesek bodo zaprosili.

Italija: Naredili smo vse potrebno za rešitev države

V Italiji smo v zadnjih mesecih naredili, kar je bilo potrebno za rešitev države, je po napovedi pomoči Španiji dejal italijanski minister za gospodarski razvoj Corrado Passera. "Velika disciplina, ki smo jo vpeljali za uravnoteženje javnih financ, ima za posledico, da je Italija med najbolj pripravljenimi državami za spopad s krizo," je zatrdil.

Italija je začela javno porabo krčiti leta 2010, ko je uveljavila vrsto varčevalnih ukrepov. Cilj Rima je konsolidirati proračun do leta 2013. Prav tako nameravajo do leta 2013 znižati javni dolg, ki je zdaj pri 1900 milijardah evrov. Ob tem je minister priznal, da Italijo na področju spodbujanja gospodarstva čaka še precej dela. Skladno s tem zdaj pripravljajo sveženj ukrepov za spodbudo gospodarske rasti.

O reševalnemu paketu za Španijo oz. španski bančni sistem je Passera dejal, da je evroskupina predstavila "verodostojen načrt". "Nereševanje Evrope in dopustitev razpada evroobmočja bi bila precej dražja," je ocenil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robin Gunner
15. 06. 2012 11.05
+2
"Zdrži, smo četrta največja moč Unije. Španija ni Uganda." Tako se glasi sms-sporočilo, katerega avtor naj bi bil španski premier Mariano Rajoy. Objavil ga je španski El Mundo, poslal pa naj bi ga finančnemu ministru. Sporočilo naj bi imelo tudi nadaljevaje, ki se glasi, "če želite pospešiti reševanje Španije, pripravite 500 milijard evrov in še naslednjih 700 milijard za Italijo, ki bo naslednja, ki jo bo treba reševati," menda še piše Rajoy. prevelika drzava za propad! isto kot banke ane, tista ki je velika se jo resuje, namesto da bi propadla kot vse ostale! teli pojma nimajo od kapitalizma, v kapitalizmu naj bi nezdrava podjetja in firme propadle, in nastale nove boljse ki se naucijo na napakah prejsnih, tile osli pa umetno drzijo pokonci luknje brez dna, z izgovorom da so preveliki! zelim da se slovenci odlocamo na referendumu o financiranju drzav krsiteljic mednarodnih pogodb!
VW ?ešky
12. 06. 2012 23.49
+1
Jz mam tud recesijo pa ne fehtam Aja, brez mene lahk Evropa prežvi, se mi niti ne splača
olyca
12. 06. 2012 12.51
+5
Kje so sedaj naši velikani, ki so poceni prodajali med in mleko Evrope, da jih ni sram in temu naj bi rekli kaj ? Gnus. Tako študirani naši gospodi, Mrklova in podobni jim pa perejo možgane kot za šalo.
olyca
12. 06. 2012 12.46
+4
Samo so zapravljali, sami naj sanirajo, je pa res da kar naenkrat vse države EU po vrsti v bankrot, dobro le živijo samo bankirji, gospodi na vladi posameznih držav in gospodi v Bruslju, kateri nam poceni prodajajo meglo. Ljudje zbudimo se dokler ne bo prepozno, sužnji smo pa tako ali tako že, saj vidite delavske plače vedno dol, življenje se pa draži. Kdo si je izmislil to opevano Evropo jo tudi naj živi, sam sem se je že spreobjedel.
Geronemo
12. 06. 2012 12.50
+4
Malo si se zmotil, oni nam to meglo drago prodajajo med tem ko trdijo da je poceni. Malo še potrpi in bo valuta EUR samo še preteklost na papirju...
strel?ek
12. 06. 2012 11.50
+3
Še kako nam se bodo vračale misli, na bivšo državo,lagodnega življenja!
mimic
12. 06. 2012 10.32
+2
ne dam niti centa! pa pika! kdor zapravlja naj tudi vračuje!
Shisui
12. 06. 2012 09.54
+4
BRICS opusca dolar, 3 sv ne more biti dalec stran, saj bo ZDA v 3-4 mesecih v hudi hiperinflaciji.
zalijanc
12. 06. 2012 09.53
+1
Zakaj pravzaprav obstaja evropski parlamet, združenje bank in druga solata ? Ustanovitelji EU so pa res naivci.
BNAM2707
12. 06. 2012 05.27
+8
Zadnjič je neki veleum na POP TV izjavil dobesedno takole: "Slovenija sploh ni toliko zadolžena kot so nekatere druge države članice EU". Pri taki izjavi se sprašujem do kje mu seže pamet.Zakja pa potem taki ukrepi vlade? Naši politični in ekonomski oligarhi se operetno obnašajo do ekonomije in denarja,zato je stanje v državi kakršno je.Ravno tako se obnašajo tudi še nekatere druge članice EU od katerih nekatere prav izstopajo. Če dodam še ijzjavo Kordeža ,ki pravi: "imeli smo 100 tisoč EVR,banka nam je dala pa 300 milijonov kredita". To so grozljive stvari nad katerimi se človek lahko samo globoko zamisli! Koliko pa je pri nas vreden 1 evro? Praktično nič. Zanimivo je tudi poročilo vlade EU o podražitvah od leta 91 oziroma podražitvah od leta 2007 do danes.Podatki so popolnoma nerealni saj govorijo o 30 %,kar pa je daleč od resnice. V resnici gre za do 300% podražitve v tem omenjenem obdobju. Ni potrebno dosti ugibati kam to pelje.
krtaca15
11. 06. 2012 23.38
+3
Še majčkeno, še majčkeno.....in bodo domine šle....
plutto
11. 06. 2012 22.27
-1
razpad EU leta 2020!
yarrick
11. 06. 2012 22.43
+4
tolk časa si ji dal? Si pa precej optimističen.Če oz KO pride do protekcionizma bo EU in EMU stvar preteklosti v trenutku; v trenutku se bodo pozabili vsi dogovori in zakoni, kajti vsak bo ščitil le še sebe.Da pa to pripelje do vojn pa vsi vemo, kajne? Poleg tega pa v kriznih časih nastajajo pospešeno skrajna gibanja; tako leva kot desna.Bojazen da bi se še enkrat ponovilo obdobje med vojno (fašizem, nacizem) ali po vojni( komunizem, socializem) je precej utemeljeno in že samo misel na to bi morala vsakega človeka postaviti pred dejstvo da se bo slej ko prej moral odločiti kaj bi sploh rad in KAJ BO ZA TA CILJ NAREDIL...
kokodajsar
11. 06. 2012 21.06
+6
print money baby, print,... hahaha...dokler je se kje kaj sume za posekat in spremenit v nicvreden papir......ja EX former EU-Juga z super inflacijo....proti koncu...in krvjo na zadnje....
Jimi1
11. 06. 2012 21.44
+4
yarrick
11. 06. 2012 22.38
+4
Narod tega NE VIDI(ali pa noče videti, o tem bi lahko razpravljali); ne vidi da se zgodovina ponavlja in da se bliža obdobje med leti 1929 in 1939... Nočejo slišati danes, ko jih svarimo, bodo pa preiskusili na svoji koži če so preponosni da bi priznali a ima kdo drug še kdaj kaj prav.
El Koronito
11. 06. 2012 18.56
+24
500 milijard bankam !!?? SAJ TO NE MORE BITI RES !! - Kapitalizem kot sistem družbene ureditve je gnil. Malikuje kopičenje lastništva, kot instrument za parazitsko bogatenje in povečuje socialne razlike med revnimi in bogatimi, ki sta pravzaprav še edina preostala družbena sloja. LASTNIŠTVO IN ZADOLŽEVANJE NE SMETA BITI INSTRUMENT ZA IZKORIŠČANJE LJUDI. Na tron se morajo vrniti socialne vrednote. A res ne vidite, da nas vodijo žejne čez vodo ? Ukrepi s katerimi bi se dalo vsaj delno omilite krizo: - ODVZEM NEZAKONITO PRIDOBLJENE LASTNINE. Pred vsako pomembno reformo je to prvi in najpomembnejši korak. Temeljit pregled lastništva vsakega od državljanov – če nekdo ne zna razložiti kako je prišel do določene dobrine, oziroma je ta pridobljena na nezakonit način, se mu ta odvzame. Podatki o premoženju posameznika morajo biti javno dostopni. Odvzeto gre v državno blagajno, od koder je po vsej verjetnosti tudi prišlo. - Preganjati in strogo kaznovati je treba vse, ki se hočejo okoristiti z družbenim delom ali sredstvi (finančna policija). - Takoj je potrebno denacionalizirati vsa stanovanja v lasti skladov ali podjetij, ki so se razvili iz njih ter določiti minimalno ceno najemnine. Gre za to, da omogočimo, vsem ki so to želijo, dostop do pogojev za bivanje. Ste se kdaj vprašali, zakaj hudiča moram celo življenje garati, da bo na koncu vse kar bom lahko pokazal – hiša. - Takoj je potrebno denacionalizirati vse, kar imajo v lasti banke, z večinskim lastništvom države. Stanovanja je potrebno priključiti kvoti stanovanj v državni (skupni) lasti. Vse odgovorne za katastrofalno stanje, zaradi tajkunskih kreditov, je potrebno pozvati na odgovornost in najstrožje kaznovati. Banke naj propadejo. - Takoj je potrebno denacionalizirat vso zemljo in gozdove, ki jo imajo v lasti banke ter jo, za simbolično ceno, dati v upravljanje vsem tistim, ki to želijo. Le ti bodo lahko zagotovili potrebno količino hrane in drv, če se uresničijo napovedi o prihajajoči krizi svetovnih razmer. Obvezno je potrebno povečati samooskrbo s hrano. Pozivam tudi vse tiste, ki imajo v lasti preveč svoje zemlje in je ne obdelujete – oddajte. UKREPAJTE, DA VAM NE BO ŽAL.
graver
11. 06. 2012 19.15
+11
usi gremo po kredite in jih ne vračat al pa usaj dvignit use kar mamo na banki da in bo...treba olupit državo, da ne bo ona mogla nas...
nikhrast
12. 06. 2012 05.47
+0
Precej traparij si naštel, skrbiš za smeh?
ja_to_sem_js
12. 06. 2012 09.04
+2
Komunistična propaganda na delu. Niet Che - če bi karkoli razumel, bi vedel, da imajo kapitalizem, socializem, komunizem in vsi ostali ˝izmi˝ isti imenovalec - finančni sistem, ki zagotavlja bogatenje določenega kroga ljudi!
kalimeri
11. 06. 2012 18.16
+10
spet scenarij revni rešujejo bogat - upam, da naši kekci bodo tokrat rekli VELIKI NE. S tem bi si pridobili kakšno točko pri nas davkoplačevalcih.
mistake
11. 06. 2012 18.19
+4
Še vedno imaš prostor za nabiranje točk? Naredi si uslugo in obupaj!!!!!! Ker če boš upal, da bodo naredili kaj za 1/4 prebivalstva, ki preživlja našo državo in zgleda še druge, boš samo znova in znova razočaran ;) Kakšne točke neki :DDD
graver
11. 06. 2012 19.18
+4
španija je prevelika, da bi kar razpadla in ji bojo dali dnar...ko bo pa slovenija rabla ga pa ne bo od nikjer, ker smo majhni in se razdeli košček po košček našim sosedom in nema več slovenije...
yarrick
11. 06. 2012 20.46
+3
glej, španija je prevelika da bi razpadla.Optrebovala bo krepko več kot a samo 100 miljard €, sled ji italija z še večjim dolgom, slej ko prej bo pomoč potrebovala še belgija, nizozemska,ciper, francija...skratka, 1000 miljard€ v skladu ESM in okoli 16.000 miljard skupnega dolga EU držav...Me za nima s kako politiko bodo razdelili 1000 miljard med ostale države, ko bodo potrebovale pomoč...
chadmaster1
11. 06. 2012 18.13
+5
INFLACIJA........ INFLACIJA........ INFLACIJA.......... Printanje denarja je samo začasna rešitev, dolgoročno pa nam davkoplačevalcem raztrga plačo
modrook
11. 06. 2012 17.49
+11
naj se že 1x vse skup sesuje pa da bo mir.... politika hoče sanirati tumor ki so ga špekulantje ustvarili.. kokr pr nas k mormo z javnimi sredstvi plačevat pufe raznih tajkunov, po drugi strani pa banke držijo visoko ceno stanovanj... niti centa več bankam, dokler ne prodajo vseh nepremičnin ki so zasegle, pa boli me K tud če po 5€/m2... če banke niso sposobne preživeti pol naj propadejo... kot so Islandci to izpeljali... vsaka jim čast
maliButalec
11. 06. 2012 17.43
+3
Priporočam na YouTube ogled risanke sinhronizirano v slovenščino s slovenskimi podnapisi - dolžina 6 minut: Upor v Zeleni dolini (z glasom)
terran
11. 06. 2012 17.04
+7
Ja, naša vlada že komaj čaka da, bo lahko pomagala ubogim špancem, pri nas ma narod tako vsega preveč....najbolj nesposobne politike, te imamo res na pribitke tako leve kot desne...zato pa gremo naravnost v zid...:P
tacamaca
11. 06. 2012 17.43
+3
Ne,naša vlada komi čaka ,da gremo še mi cu grunt. po moje so že zračunal ,kolk pomoči bi lahko pokasiral,pa na svoje račune prenakazali. sam se jim slabo piše.Za nas bo že zmanjkal,pa tud ena mala državica smo,k jih prav mal briga,če obstajamo.
aquauris
11. 06. 2012 16.59
+12
Neka močna četrta sila, če so zapufani za 500 milijard.
Mohandas
11. 06. 2012 17.08
+6
Očitno se moč države dandanes presoja po kaosu, ki bi nastal ob njenem finančnem kolapsu. To je v bistvu oblika političnega izsiljevanja. Narod tako in tako ne bo imel nič od tega denarja Lep dokaz dejstva, da je politika (državna in svetovna) v rokah bank.
nesramnez
11. 06. 2012 16.56
+3
še eno meni prosim...saj se ne bo poznalo
mistake
11. 06. 2012 18.14
+1