Gospodarstvo

Cerani: Ta poteza je neverjetna!

Laško, 20. 10. 2009 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pivovarna Laško je vložila predloga za stečaj Infond Holdinga in Centra Naložb. <em>"Ta poteza vodstva Pivovarne Laško je neverjetna,"</em> je komentiral Cerani in napovedal prihod 200 mio evrov svežega kapitala.

Pivovarna Laško-8
Pivovarna Laško-8 FOTO: Damjan Žibert
Če gresta Infond Holding in Center Naložbe v stečaj, bo Pivovarna Laško izgubila približno 130 milijonov evrov, to pa pomeni tudi izgubo za vse delničarje Laškega, je poudaril Cerani.

Direktor in solastnik Infond Holdinga Pierpaolo Cerani ne more verjeti, da je Pivovarna Laško vložila predlog za stečaj Infond Holdinga in Centra Naložb, še posebej zdaj, ko bo družba z vstopom ameriškega strateškega partnerja dobila 200 milijonov evrov svežega kapitala. "Ta poteza vodstva Pivovarne Laško je neverjetna," je dejal.

Nadaljeval je, da "je še bolj neverjetno to, da je predlog za stečaj dal prvi mož Laškega Dušan Zorko, ki je pred nekaj meseci podpisal pogodbo o posojilu Infond Holdingu in Centru Naložbe s strani podjetij iz skupine Laško". Takrat je bil Zorko predsednik uprave Pivovarne Union, Laško pa je vodil še vedno največji lastnik Infond Holdinga Boško Šrot.

Ob tem je ponovil, da so pred dnevi podpisali 200 milijonov evrov vredno pogodbo z zasebnim skladom Global Emerging Markets (GEM) iz New Yorka, ki trenutno razpolaga z okoli 3,4 milijarde dolarjev vrednim premoženjem. Z omenjeno vsoto bodo povečali kapital Infond Holdinga, pa tudi poplačali nekatere obveznosti, pri uresničitvi pogodbe pa je edini pogoj, da se sklene dogovor s slovenskimi bankami. Cerani je napovedal, da bo Infond Holding najverjetneje v petek sklical novo skupščino družbe, na kateri bodo odločali o vstopu GEM v lastniško strukturo Infond Holdinga.

Mali delničarji tisti, ki ne dobijo nič

Tudi predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjana Verbiča poteza podjetij iz skupine Pivovarna Laško čudi. Po njegovem mnenju je treba pred stečajem izčrpati vse možnosti reševanja, Cerani pa je že pretekli teden na skupščini Infond Holdinga napovedal, da se ta lahko reši iz razmer, v katerih se je znašel. "Za razmere, v katerih se je družba znašla, pa nikakor niso krivi mali delničarji – teh je v Infond Holdingu okoli 33 tisoč, v Centru Naložbe pa nekaj več kot 35 tisoč, v glavnem vsi iz certifikatskega lastninjenja," je poudaril. V primeru stečaja so ravno mali delničarji tisti, ki ne dobijo nič, je pojasnil in dodal, da je "vsaka priložnost, ki bi utegnila obstajati za rešitev družbe in je zamujena, velika škoda".

Kot je pojasnil Verbič, bi bila zato potrebna nova skupščina Infond Holdinga, na kateri bi se delničarji seznanili s to pogodbo. Vsaj preveriti je treba možnosti sklenjene pogodbe, predvsem z vidika malih delničarjev, je še poudaril Verbič.

Spomnimo ...

Včeraj popoldan so podjetja iz skupine Pivovarna Laško, in sicer Pivovarna Laško d. d., Pivovarna Union d. d., Radenska d. d., Fructal d. d. in Delo d. d. na mariborsko okrožno sodišče vložila predlog za začetek stečajnega postopka družb Infond Holding d. d. in Center Naložbe d. d.

Za vložitev predloga za začetek stečajnega postopka so se odločili zaradi uveljavljanja in zaščite terjatev družb skupine Pivovarna Laško do družb Infond Holding in Center Naložbe ter zagotovitve enakopravnega poplačila upnikov obeh družb.

Kot pravijo, so se v Laškem za to odločili na podlagi javno dostopnih podatkov in podatkov družb, saj ocenjujejo, da je podana zakonska domneva o trajni nelikvidnosti teh družb in posledično insolventnosti. Slednja je podlaga za začetek stečajnega postopka, ki pa bi ga morali družbi podati sami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 10. 2009 01.41
JOJ,JOJ CERANI,KR PRI SVOJI MAFIJI OSTANI,VEŠ NAŠA MAFIJA JE PREPAMETNA ZA MAKARONČKE
saso999
21. 10. 2009 07.57
dol s tajkunom Šrotom in njegovim mafijskim kolegom Ceranijem Makaronijem....
saso999
21. 10. 2009 07.56
in njegovim mafijskim kolegom Ceranijem Makaronijem....
puj
21. 10. 2009 00.36
Hrvat2 "CERANI", pojdi čimprej iz te banane republike(Slo)" in pojdi tam kjer ni več banan ker so jih opice pojedle(CRO)
WikiX
20. 10. 2009 23.35
He,he, nekdo se je ustrašil, da bo ob vse, kar je desetletja pridno kradel od naroda. Propadli plemič je zrihtal keš, ki nikogar ne zanima, saj GEM prinaša dober procent dobička, na letni ravni. Tu gre bolj za globalno strategijo dolgoročnega osvajanja trgov, pod krinko razvoja, mi pa smo že splezali iz dreves. On bi namreč ta kapital pripeljal k nam, namesto da bi se naš kapital pridružil njihovemu, na perspektivnih trgih. Naš denar je trenutno mrtev, nekaj ga cuza banka, ostalo pa se skriva po raznih kaslcih in fondih, ki jih nihče več noče dati nazaj. Lasten razvoj smo spremenili v socialo, največja poslovna partnerja pa sta Hrvaška in Italija, ki bi raje shajali brez nas. Talci so seveda mali delničarji, ki bodo tropno sledili korenčku. Zdaj nas Laščani peljejo v 16.stoletje, Celjski grofi se vračajo, saj so vendarle naš nacionalni ideal, ne pa neki izšuševalci zemljišč, v črnih srajcah.
auu
20. 10. 2009 19.43
Predlog za stečaj, EDINO PRAV!
zefa20
20. 10. 2009 18.58
mafijec šrot išče vse možne načine kako bi zopet prišel nazaj v sam vrh laškega, pri tem pa mu pomagajo zopet sami mafijci. Sramota
Hrvat2
20. 10. 2009 18.55
CERANI,pojdi cimprej iz te Banana Republik (Slo) !!!
primc81
20. 10. 2009 18.55
zdaj se bo tip mel schnell kurs iz balkanskih poslov...
qreqa
20. 10. 2009 18.37
italjanski mafijec
petdan
20. 10. 2009 18.34
Male delničarje naj poplača g. Šrot, saj je on vse skupaj skuhal in zagotovo ima še dovolj denarja skritega, da to lahko stori.
odbogaposlan
20. 10. 2009 18.05
A še ni teh 200 milijonov? kako bod nakazani? morda preko poštnih nabiralnikov? he,he, s čim se moramo državljani ukrvarjati?
laufer
20. 10. 2009 18.02
Cerani = najebal si ga v SLO biznis prostoru
burek55
20. 10. 2009 17.44
bravo zorko tak je prav
8JASMIN
20. 10. 2009 16.28
ZA VSAKO RIT JE PALCA, PAČ SD-NJIHOV ČLAN IN TUDI NJIHOV TAJKUN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
laufer
20. 10. 2009 15.42
BRAVO. Naj bo konec s tajkunom ŠROTOM!