Gospodarstvo

Predlog za nove nadzornike Luke Koper dviguje prah: 'Država odkrila karte in pokazala, od kod dobiva ukaze'

Ljubljana/Koper, 04. 06. 2016 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mnogi so do predloga SDH za imenovanje treh novih nadzornikov Luke Koper kritični, moti jih predvsem predlaganje Jürgena Sorgenfreia, ki je soavtor študije OECD, ki ugotavlja, da se Luki drugi tir ne izplača. "Kje ste videli, da človeka, ki je proti razvoju Luke, imenujejo v nadzorni svet te družbe," se sprašuje predsednik združenja za promet pri GZS Rok Svetek.

Luka Koper - 2
Luka Koper - 2 FOTO: Miro Majcen

Do predloga SDH za imenovanje treh novih nadzornikov Luke Koper Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča so kritični GZS, nekdanji direktor Luke Bruno Korelič in sindikat žerjavistov. Moti jih predvsem predlaganje Sorgenfreia, ki je soavtor študije OECD, ki ugotavlja, da se Luki drugi tir ne izplača, danes poročajo mediji.

Predsednik združenja za promet pri GZS Rok Svetek je za časnik Delo dejal, da je zgrožen in da se vlada norčuje iz Slovencev. "To bo revolucija. Kje ste videli, da človeka, ki je bil na vodilnem položaju Hamburga in je proti razvoju Luke, imenujejo v nadzorni svet te družbe. Hamburg si jo seveda želi podrediti. Zdaj so na lepe oči pripravili vse, da jo predajo," je dejal Svetek.

Podobno meni nekdanji prvi mož Luke Koper Bruno Korelič. Kot je dejal za Delo in Dnevnik, je predlaganje Sorgenfreia skregano z logiko in bi njegovo imenovanje slabo vplivalo na poslovanje Luke Koper. "Sorgenfrei ima pristanišče v Hamburgu v svojem srcu in dela zanj, prinaša vpliv severnonemških pristanišč k nam. Še posebno zdaj, ko je Rotterdam objavil študijo, po kateri postaja Koper nevarna konkurenca severnoevropskim pristaniščem. Prišel je po izrecni zahtevi ministra Gašperšiča, ki mu je dobro plačal za skropucalo od študije, ki je imela določen namen," je za Delo dejal Korelič.

Mladen Jovičič iz sindikata žerjavistov in predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Luke je za Primorske novice napovedal, da bo sindikat začel aktivnosti za poenotenje zaposlenih, da prepričajo državo, da se odpove menjavi nadzornikov. V sindikatu so prepričani, da je v ozadju državnih potez destabilizacija ene najuspešnejših družb. O predlaganju Sorgenfreia Jovičič meni, da je država "odkrila karte in pokazala, od kod dobiva ukaze". "Pokazalo se je, kar že dolgo trdimo: razbiti želijo pristanišče na več koncesijskih območij in prodati Luko Nemcem. A tega ne bomo dovolili," je odločen Jovičič.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v študiji o drugem tiru Koper-Divača ugotovila, da bi bila gradnja v luči negotove prihodnje rasti prometa v Luki Koper trenutno preveč tvegana. Ker nobena izvedljiva možnost javno-zasebnega partnerstva pri projektu tega tveganja ne odpravlja, bi bilo treba po mnenju OECD najti alternativno rešitev z nižjimi stroški - OECD je predlagala izgradnjo zalednega terminala.

Slovenski državni holding (SDH) je v petek zahteval razširitev skupščine Luke Koper z imenovanjem Sorgenfreia, Lipolta in Boštjančiča, ki bi v nadzornem svetu zamenjali zdajšnjo predsednico nadzornikov Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Reuters

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je danes za TV Slovenija dejal, da se bo nadzorni svet Luke Koper še naprej ukvarjal s poslovanjem družbe, projekt drugega tira pa da ni njegovi domeni. Sorgenfrei je svetoval mnogim pristaniščem in je strokovnjak tako za operativo kot komercialo, je dejal Jazbec. Glede Sorgenfreievega delovanja v Hamburgu pa je povedal, da so v SDH v nominacijskem postopku testirali morebiten konflikt interesov in ga niso zaznali - tako menijo, da bo Sorgenfrei deloval izključno v korist Luke Koper. O bojazni, da bo družba prodana, je dejal, da je Luka Koper opredeljena kot strateška naložba in da bo tako tudi ostalo.

V SDH so v petkovem sporočilu predlog utemeljili s tem, da prihodnje poslovanje skladno s strateškim poslovnim načrtom 2016-2020 zahteva sestavo nadzornega sveta, ki bo prilagojena novim razmeram in ambiciozno zastavljenim ciljem.

"Družba namreč vstopa v nove in obširne investicijske cikle, čakajo jo resni izzivi glede na globalne trende v ladijski logistiki, družba bo morala poiskati tudi odgovore na izzive, ki prihajajo s strani konkurenčnih pristanišč," so navedli v SDH.

V SDH so zagotovili, da delna prenova nadzornega sveta Luke Koper ne pomeni nezaupanja v delo uprave pod vodstvom Dragomirja Matića.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

contadino
09. 06. 2016 21.06
+2
Luki gre kot po špehu , tako, da kdor želi zamenjati nadzornike ima zdravstvene težave . le zakaj bi dodajali tujca , če je domač dober .
žlikrofi
07. 06. 2016 20.31
+4
A DVIGAJO PRAH HUJSKAČI TABELI UPAJO DA KOGA ZAMEGLIJO EDINO KOLOVODJO KOSOVARJA ZAPORNIKA JANSHONA
contadino
07. 06. 2016 17.34
+6
Stari ljudje so včasih dejali : " Kar so dve generacije ustvarile, tatretja zapravi . Izgleda , da smo mi tatretja . Iskreno upam da ne . Bo pa potrebno nekaj storiti in to takoj , naši šoferji vozijo proti prepadu , a oni bodo pravi čas izskočili .
totalkar1
07. 06. 2016 14.01
+3
Atomska bomba
picijulka1
07. 06. 2016 09.11
-2
Seveda se drugi tir ne izplača če bi ga gradila Luka zato pa ga bomo gradili davkoplačevalci ki pa se nam prav tako ne izplača ampak za enkat na to nimamo vpliva. Luka z vsem svojim dobičkom v naslednjih 150 letih ne more zgraditi drugega tira. Bo pa po izgradnji z davkoplačevalskim denarjem zelo zanimiva za prodajo.
contadino
06. 06. 2016 21.36
+7
Koliko dvignjenega prahu za novonastalo državo je bilo . Danes jo prodajamo ali bolje rečeno poklanjamo po dolgem in po čez . Morda pa je bil veliki načrt , z osamosvojitvo vred, narisan že četrt stoletja nazaj .
AkenBosch
06. 06. 2016 18.05
+6
Hja, to je bilo glede na našo klečeplaznost itak za pričakovat; poglejte si recimo, kaj so naredili s tovarno sladkorja Ormož ter Laško in Unionom, pa vam bo verjetno vse jasno.
slovenskidelavec
06. 06. 2016 13.38
+6
Koliko me bo to stalo, kaj bo boljše in kdo bo prevzel odgovornost, če nebo boljšega poslovanja in koristi od zamenjave ali je to še ena Brglezova politična odločitev. Prosim za odgovore. hvala
25kur
06. 06. 2016 11.18
+16
pa saj minister gašperšič je bil tud proti 2 tiru, je pa fajn podmazan , če bo luko prodal mu se obeta še boljši položaj v bruslu
Kajtimar
06. 06. 2016 13.37
+11
sorgenfrei-ja takoj odsloviti...pa novega ministra dobit.
CtrlDelete
06. 06. 2016 10.46
+7
Ta vlada je popolnoma desna!
grumf
06. 06. 2016 10.30
-1
Za preživetje in razcvet Luke je drugi tir lahko narejen tudi do Trsta. Če se ne motim je celo Luka sama pripravljena izgraditi to povezavo. Vse ostalo v zvezi z "drugim tirom" je politično-gospodarsko-strateška godlja, ki bo na koncu za Slovence najbrž imela enake posledice kot TEŠ.
friderikdrugi
06. 06. 2016 10.19
+14
vprašajmo Brgleza, ki ve govorit o zdravi pameti, je metati polena dobri firmi pod noge, je to zdrava pamet, zdrava pamet nerekuje, da če že ne moreš pomagati, ga vsaj pusti........ Vprašajmo Pahorja, če se zaveda kaj mu delajo s familijo, dobre "fante" mu izpred oči pobirajo za janičarje...... Vprašajmo Cerarja kdaj bo razmislil in postavil za ministre, ki so tega vredni. Tega gapatšiča ne bi smelo biti v vldi po enem mesecu, palamudi in prodaja sebe in nas...... Potem pompozni govori: mi smo........mi moramo.......mi zmoremo, ja brez mene..... Vi ste v dvajsetih letih zjebali državo in prodali proletariat, to ste vi...............................
ježek sere ježek sere
06. 06. 2016 10.06
+12
Gašperšič je samo lutka v rokah Bulčeve, ki je proti drugemu tiru, kar je zadnjič v Trstu jasno povedala, ko je predlagala železniško povezavo Koper -Trst
Kajtimar
06. 06. 2016 13.38
+6
pa saj je nora...potem koper postane privesek trstu
rossis
05. 06. 2016 20.55
+44
Nadzornike je treba po planu prosto zidarjev SMC (Security masson center), zamenjati, ker je tako ukazala nemška cenrala. Naši pudli, ki jih vodi Metod Dragonja, pa morajo z repki pridno mahati nemškim oblastnikom. Cerarju se j....... za Slovence in slovensko državo, saj je bil na zadniih volitvah le kukovičje jajce prosto zidarjev. Naše pudle s slovensko vlado vred in ostale politične prisklednike vodi Nemška centrala v Berlinu. Plan nemške oblasti je (Dran nach Osten), da vsa logistična in inovativna slovenska podjetja spravi pod okrilje nemških korporacij, naši pudli pa bodo dobili lepo odpravnino. J.... se našim slovenskim politikom, posebej pa SMC za državo Slovenijo. Zato je treba sedaj čimpreje izvesti nove volitve, hrati pa demonstrirati pred Vlado in SDH, da se znebimo vseh Jazbecov.
kiboko
05. 06. 2016 16.43
+22
Delavci so za direktorja nastavili klovna Gašpar Gašpar Mišiča, od takrat dalje ne verjamem eni besedi iz ust sindikalistiov Luke Koper, gre za dokazane škodljivce.
Ponosen LOVEC
06. 06. 2016 08.35
+13
Od kdaj je sindikat tisti ki nastavlja vodstvo?
SEJBOBOL
05. 06. 2016 16.41
+19
Na ulice čim prej ....
Jarej
05. 06. 2016 14.16
+27
Se sploh splača komentirati in jeziti zaradi naših Butalcev? Še malo pa bodo zrihtali, da nas bo vozila Merkovca.
vezuv_
05. 06. 2016 12.46
+19
Sprejeti bi morali zakon s katerim bi določili, da za direktorja se ne sme imenovati tujce.
trdovrat
05. 06. 2016 11.39
-30
Bom še enkrat rekel, kot sem že nekdaj. Mi popolnoma nič ne rabimo luke Koper! Namesto svinjarije, ki nam jo prinaša in uničuje okolje od Kopra pa do Lendave, bi lahko imeli manj obremenjujoče dejavnosti, na tem malem koščku našega morja! Sedaj služi pač za prerivanje političnih elitnežev okoli luškega korita!
donato
05. 06. 2016 11.11
+20
V naši državi nas ne sme nič presenetiti, saj je vse skupaj eno samo s...je!