Gospodarstvo

Predlagan stečaj za družbo CM Celje, v kateri so razmere vsak dan slabše

Celje, 04. 09. 2012 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upraviteljica družbe Ceste mostovi Celje (CM Celje) v prisilni poravnavi Milena Sisinger ugotavlja, da so razmere v družbi vsak dan slabše. Prav zato sodišču predlaga, naj CM Celje pošlje v stečaj.

Upraviteljica družbe Ceste mostovi Celje (CM Celje) v prisilni poravnavi Milena Sisinger ugotavlja, da so razmere v družbi vsak dan slabše. Da bi bila sposobna izvesti sanacijo, se ji zdi malo verjetno, zato okrožnemu sodišču v Celju predlaga, naj ustavi postopek prisilne poravnave in izda sklep o začetku stečajnega postopka.

Celjsko sodišče je postopek prisilne poravnave nad družbo CM Celje uvedlo 2. avgusta. Tedaj je vodstvo v načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom ponudilo 50-odstotno poplačilo terjatev v štirih letih ali možnost preoblikovanja dela terjatev v kapital.

Vendar Sisingerjeva po pregledu dokumentacije ugotavlja, da se stanje insolventnosti nadaljuje tudi po začetku postopka prisilne poravnave. Stopnja verjetnosti, da bi izvedba načrta finančnega prestrukturiranja omogočila dolžniku postati plačilno sposoben, je po njeni oceni nižja od 50 odstotkov. Sodišču zato predlaga, naj CM Celje pošlje v stečaj.

Družba CM Celje je v sedmih mesecih ustvarila že 5,6 milijona evrov izgube iz poslovanja.
Družba CM Celje je v sedmih mesecih ustvarila že 5,6 milijona evrov izgube iz poslovanja. FOTO: Thinkstock

Upraviteljica v ugovoru proti vodenju prisilne poravnave, objavljenem danes na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, pojasnjuje, da CM Celje vse od uvedbe postopka prisilne poravnave z obsegom del ne zagotavlja denarja za plačilo tekočih obveznosti. Zaradi pomanjkanja dela je večina od 300 delavcev napotena na čakanje, družba pa zaposlenim še vedno dolguje plače za julij, prav tako tudi prispevke za izplačane plače vse od aprila.

V družbi CM Celje, ki je v sedmih mesecih ustvarila že 5,6 milijona evrov izgube iz poslovanja, ob tem ne razpolagajo z nobenimi zagotovili, da bodo zagotovljena kakršna koli sredstva za poplačilo preteklih plač in za zagon obratovanja. Medtem ko si vodstvo v načrtu finančnega prestrukturiranja obeta premostitveno posojilo 1,5 milijona evrov, so banke upnice minuli četrtek presodile, da ta načrt ni primerna osnova za odločanje o nadaljnjem poteku prisilne poravnave.

Ob tem v CM Celje po uvedbi postopka prisilne poravnave niso spoštovali omejitev poslov, kot določa insolvenčni zakon. Vodstvo je tako enemu od upnikov omogočilo privilegiran način poplačila terjatve, je ugotovila upraviteljica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajaka
04. 09. 2012 16.53
+2
nič novega za banana republiko včeraj pa na na veliko naš tirk zagovarja zelo slabo gospodarstvo
Komentiranje prepovedano
04. 09. 2012 14.44
+1
Še dobro, da ne ugotavlja, kje so možnosti za delo.... potem bi bile vsaj minimalne možnosti za scenarij, ki si ga nekdo ne želi. Pa še delati bi bilo potrebno. Tako pa lahko s filozofijo obogati.
Komentiranje prepovedano
04. 09. 2012 14.45
+4
Koliko pa je plačana za to, da ugotavlja, da so razmere v družbi vsak dan slabše?
wsharky
04. 09. 2012 13.11
+34
... avtocesto pa obnavlja avstrijsko podjetje ... namesto da bi nasim gradbincem dali dela in jih predvsem nadzirali, da ne bi prislo do ponovnih gradenj vikendov in asfaltiranja cest do teh vikendov ...
Danijel Fric
04. 09. 2012 16.40
+2
Vso gradbeništvo bodo izvajale tuje firme, predvsem iz Avstrije, to je delo gospodov pri JJ-u, gradbinci slaba se vam piše ...............
wsharky
04. 09. 2012 17.05
+1
... bom hitro vplacal clanarino SDS-ju, ustanovil gradbeno firmo, dobil hitro posel, dokler je SDS se na vladi, pokasiral 2 milioncka, eno cetrtino podaril kaksnemu drustvu iz grospulja in bo vse ok ...
Nauders
05. 09. 2012 21.20
+1
kar naj delajo Avstrijci plačajo tako kot je treba