Gospodarstvo

Banke nadaljujejo z zasegi deležev

Laško/Ljubljana, 13. 08. 2009 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
6

Banke nadaljujejo s prodajo zastavljenih deležev Infond Holdinga. Medtem pa Boško Šrot toži banke. Tožbo proti Infond Holdingu pa je napovedala tudi Pivovarna Laško.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko FOTO: Pivovarna Laško

Tudi Pivovarna Laško je napovedala tožbo proti Infond Holdingu. Kot je povedal direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko bodo zoper Infond Holding sprožili pravne postopke, ker ni pravočasno poravnal svojih obveznosti v višini 110 milijonov evrov do skupine Pivovarna Laško. Po neuradnih podatkih Neuradnaj bi bila posojila Pivovarne Laško Infond Holdingu nezavarovana. Posojilo je bilo dano v času, ko je bil predsednik uprave Boško Šrot.

Infond Holding toži banke

Infond Holding je na sodišče vložil predlog za začasno odredbo za zavarovanje nedenarne terjatve. Če bi jim sodišče ugodilo, potem banke na prihajajoči skupščini Pivovarne Laško (31. avgusta) ne bi imele glasovalnih pravic. Kot je povedal odvetnik družbe Rok Čeferin za Delo, so predlog za zadržanje glasovalnih pravic za zdaj podali le za Novo Ljubljansko Banko oziroma njeno hčerinsko družbo Fin-Do, kateri je NLB prodala zastavljene delnice. V prihajajočih dneh pa nameravajo podobne predloge vložiti tudi za ostale banke, ki so Infond Holdingu zasegle delnice. V odvetniški pisarni Čeferin menijo tudi, da so banke Infond Holdingu premoženje zasegle nezakonito. Prodaja pa se jim zdi sporna predvsem zato, ker so banke delnice prodajale same sebi oziroma hčerinskim družbam.

Soršak: Šrotu tak prevzem ne bi uspel niti v normalnih razmerah

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak
Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak FOTO: 24ur.com

Direktor Urada za varstvo konkurence Jani Soršak je za Demokracijo povedal, da ni firme, ki bi lahko tak prevzem, kot si ga je zamislil Boško Šrot pokrila iz tekočega poslovanja v normalnih razmerah. Ob tem je povedal, da je slišati, da je bil načrt povsem drugačen: Banke naj ne bi zahtevale vračila posojil, temveč bi ta posojila spremenile v manjšinski delež. Rezultat bi bil, da bi banke postale manjšinski deležniki, Boško Šrot pa bi ostal večinski lastnik.

"Ne vem, ali je bil res takšen načrt, a kot sem rekel, v normalnih razmerah tako zamišljeni menedžerski prevzem ne bi nikoli uspel," je dejal. Ob tem je ocenil, da je povsem mogoče, da je s kakšnimi "insajderji" znotraj bank obstajal takšen načrt, ki pa se ni uresničil.

Soršak je še napovedal, da bo UVK sedaj ponovno preučil lastniško situacijo v Pivovarni Laško in Mercatorju. Po tem bodo postopke bodisi ustavili ali nadaljevali. Lahko pa bodo sprožili nove postopke proti bankam, če bodo odkrili, da so banke, ki so delnice prevzele, povezane. Ob tem je Soršak napovedal, da je zelo verjetno, da bo urad moral ustavljati postopke v zvezi s prevzemom Pivovarne laško, saj mogoče ni več samo enega lastnika.

Infond Holding potrdil zaseg delnic Mercatorja in Pivovarne Laško

Infond Holding preko drugih družb večinsko obvladujeta Boško Šrot in njegova žena Anica Aužner Šrot.
Infond Holding preko drugih družb večinsko obvladujeta Boško Šrot in njegova žena Anica Aužner Šrot. FOTO: POP TV

Iz Infond Holdinga so danes preko spletnih strani ljubljanske borze tudi uradno potrdili, da so jim banke zasegle in prodale lastniške deleže v Pivovarni Laško in Mercatorju. Uradna obvestila o prodaji deleža so v Infond Holdingu prejeli od Banke Celje, Abanke Vipe in NLB. Od Gorenjske banke, ki naj bi deleže zasegla zadnja, uradnega obvestila še niso prejeli. Pri tem so jih iz Abanke in Banke Celje obvestili tudi o količini prodanih delnic, iz NLB pa ne. Kljub temu v Infond Holdingu sklepajo, da je NLB prodala vse zasežene delnice.

Na borzi nov posel z delnicami Pivovarne Laško

Danes je sta bila na borzi sklenjena še dva večja posla z delnicami Pivovarne Laško. Gre za sveženj 238.582 delnic družbe, ki so bile prodane za 8,05 milijona evra in sveženj 159.917 delnic, v vrednosti 4,5 milijona evrov. Skupno je bilo tako prodanih za 12,59 milijona evrov. Kdo je prodajalec in kdo kupec še ni znano, najverjetneje pa gre za nadaljevanje aktivnosti bank pri zaseganju zastavljenih delnic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso999
14. 08. 2009 08.04
Krota šrot bo šel za pastirja zdej....
Buena Vita
13. 08. 2009 23.05
KAKO DOŠLO-TAKO ODŠLO
yoej
13. 08. 2009 22.44
Včasih si se bal učitla, farja al pa žandarja, v nasprotnem primeru je sledil - GOLI OTOK, ta nam manjka, sam se bojim, da bi bil premajhen !!!
tron3
13. 08. 2009 16.32
Država se bo morala odločiti ali Boško Šrot ali komintenti bank, to je problem, tako da je rezulta že znan, kajti v nasprotnem bo ljudstvo na cesti, to je jasno edino Šrotu in Čeferinu ne, sta pa zelo pogumna
benjamin.cerce
13. 08. 2009 15.55
PA NI TA BUMBA ŠROT V STRANKI SLS !!!! Od leta 1991 pa vse do leta 2009, kateri politiki in gospodarstveniki so vodili to Slovenijo. PO KRATKEM POSTOPKU !!! SEM PROSTOVOLJEC """"" EKSEKUTOR """"" BAND POKVARJNE. NAROD PA CRKUJE.
RADO62
13. 08. 2009 13.53
Pa tolk si je Boško obetal od tega prevzema, na koncu pa ostal bosih nog..... heh