Gospodarstvo

Pred komisijo DZ za preiskavo pranja denarja v NLB in NKBM nekdanji uslužbenci Sove

Ljubljana, 23. 02. 2018 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred komisijo DZ za preiskavo sumov pranja denarja v NLB in Novi KBM so nastopili nekdanji uslužbenci Sove, zato je bilo zaslišanje zaprto za javnost. Darko Stare pa je kot nekdanji zaposleni v KPK ponovil, da je komisija sume pranja denarja predala policiji.

Pred komisijo DZ, ki preiskuje sume pranja denarja v NLB in Novi KBM, so danes nastopili nekdanji zaposleni v Sovi, zato je bil ta del pričanja za javnost zaprt. Darko Stare pa je v vlogi nekdanjega zaposlenega v KPK ponovil, kar je na temo NLB povedal pred dvema komisijama DZ - da je KPK sume pranja denarja predala policiji.

Komisija za preiskovanje sumov pranja denarja v NLB in v Novi KBM je danes naprej zaslišala Andreja Rupnika, ki je Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova) vodil od sredine leta 2007 do sredine 2010. Ker gre večinoma za zaupne podatke, je predsednik komisije Jani Möderndorfer (SMC) pričanje zaprl za javnost.

Sebastjan Selan, ki je Sovo vodil od sredine leta 2010 do začetka 2012, se je za sejo opravičil. Pred komisijo pa je kot nekdanji namestnik direktorja Sove danes pričal Darko Stare in v tem delu je bila seja prav tako zaprta za javnost.

V delu, kjer je Stare na vprašanja odgovarjal kot nekdanji vodja službe za nadzor in preiskave v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), pa je povzel zgodbo, o kateri je pričal že pred komisijama DZ za preiskavo vzrokov za sanacijo bank leta 2013 ter komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Predložil je številna dokazila, da bi podkrepil verodostojnost svojih navedb.

Iranec naj bi v NLB opral več kot 812 milijonov evrov.
Iranec naj bi v NLB opral več kot 812 milijonov evrov. FOTO: Damjan Žibert

Möderndorferjeva komisija preiskuje sume pranja denarja v NLB, kjer naj bi Iranec Iraj Farrokhzadeh opral približno milijardo dolarjev (812 milijonov evrov). Preiskuje pa tudi sume pranja denarja v Novi KBM, saj naj bi v njenih poslovalnicah v Novi Gorici in Šempetru pri Gorici sumljive transakcije opravljali italijanski državljani.

Pred to komisijo so na obe temi pričali številni večinoma nekdanji bančni uslužbenci, pa tudi predstavniki Banke Slovenije in urada za preprečevanje pranja denarja. Na to temo pa je, kot omenjeno, zaslišanja opravila tudi komisija, ki pod vodstvom Anžeta Logarja (SDS) preiskuje razloge za sanacijo bank, v primeru NLB pa tudi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pod vodstvom Branka Grimsa (SDS).

Tako je v pričanju pred Logarjevo komisijo konec lanskega oktobra Borut Pahor, predsednik vlade od konca novembra 2008 do februarja 2012, med drugim povedal, da je njegov kabinet obvestilo Sove o t.i. aferi Irangate v NLB dobil konec novembra 2010. Ker mu je svetovalec povedal, da primer preiskuje urad za preprečevanje pranja denarja, se v zadevo ni posebej vpletal.

Je pa izpostavil, da je njegova vlada vodstvo Sove ob nastopu mandata pustila delovati in ga zamenjala šele sredi leta 2010. "Takšnega poročila nisem dobil v dveh letih. Dve leti Sova in jaz nismo vedeli za ta primer. Po menjavi pa je nato Sova v nekem trenutku obvestila vlado," je bil pomenljiv.

Stare, danes državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, je na to temo konec lanskega junija pričal pred Grimsovo komisijo. Tako on, kot njegov sedanji in nekdanji nadrejeni, Goran Klemenčič, sta povedala, da je bila KPK o tem obveščena, a da je zadevo po dolžnosti predala policiji. To je takrat pod vprašaj postavil sedanji predsednik KPK Boris Štefanec, ki je dejal, da ni bila podana tako, da bi bila na KPK evidentirana.

Stare je povzel, kako je potekalo sodelovanje in zatrdil, da je bila ovadba na policijo podana. Potarnal je, da mu do danes ni uspelo pridobiti podatkov iz KPK, čeprav je pridobil odločbo informacijske pooblaščenke, da jih lahko. Möderndorfer je danes med drugim navedel, da je iz dosedanje preiskave primera razvidno, da je policija s podatki razpolagala že mnogo pred potezo KPK.

KPK je po Staretovih besedah takrat tudi preverila, ali je s primerom seznanjen urad za preprečevanje denarja in ali je v tem primeru zaznal koruptivna ravnanja uprave NLB. "Uradni odgovor je bil, da so seznanjeni, da so obvestili policijo ter da ni znakov za sum koruptivnega ravnanja uprave," je dejal.

Stare je dodal, da nima v spominu, kakšen odgovor je v primeru NLB dobil od policije. "A praska je bila, da če ni bilo krajšega roka, smo vsake tri mesece preverjali vsako odstopno zadevo pri vseh institucijah. Če ni bilo odziva, smo to ciklično poizvedovali naprej," je ponazoril. V primeru pa ostaja odprto, kako je policija to vodila, evidentirala in ali je primer romal na tožilstvo, ki odloči, ali bo zadevi sledil pregon ali ne.

Stare je med drugim ponovil še, kar sta konec lanskega septembra zapisala s Klemenčičem v pismu, ki sta ga poslala Logarjevi komisiji, in sicer da je bilo ministrstvo za pravosodje marca 2012, ko je vlado vodil Janez Janša, s strani tujega pravosodnega organa seznanjeno z dejstvom poteka kazenskega postopka zaradi suma goljufij, utaje davkov in pranja denarja prek NLB.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
25. 02. 2018 12.17
+6
Zgodilo se ne bo nic.Najvecji krivec za pranje denarjabo cistilka ki je pozabila 10 evrov v zepu in jih oprala v pralnem stroju.Ha ha ha .Ta pravna drzava je ze davno mrtva in ji vladajo sami lopovi ki so si napisali svoje zakone in ustanovili svoja sodisca in pravo.
Bojan-F
24. 02. 2018 09.45
+2
Desni sektor, zagovorniki Kaosa in guruji komuniciranja, ki se zaradi vremenskih nevsecnosti niso mogli udeleziti rednega petkovega briefinga na Trstenjakovi, se vedno ne razumejo, da v primeru denarnega prometa iz evropskih bank po nalogu drzavljana Zdruzenega kraljestva preko NLB v evropske in ameriske banke ni bilo niti P od pranja denarja ... kasa NKBM pa jim je prevroca.
BigBoss
23. 02. 2018 19.13
-14
Če bi imela stranka SD večino se take stvari ne bi dogajale korupcija bi bila izkoreninjena v nulo.
macek_garfield
23. 02. 2018 19.15
+7
ce bi imel vecino podkupljivi dr. ivan, vodja sds sveckarjev, korupcije in podkupovanja slovenija sploh ne bi poznala pa to
srebrnibreg
23. 02. 2018 19.17
+5
Če misliš s tako primitivnim dejanjem blatiti Židana in njegovo stranko, da zlorabljaš njegov lik za svoja bolana trobezljanja na tem portalu se zelo motiš. Sicer kot svečkarju ti ne moremo to dejanje zameriti saj vas laži, manipulacije in ponarejanja držijo pri življenju.
BožjiSvetovalecPolde
23. 02. 2018 19.27
+0
Ti srebrnibreg pa kar rad zagovarjaš Židana. On ima rad migrante ti bo kakšnega pripeljal za soseda ;) Mogoče celo Ahmada.
srebrnibreg
23. 02. 2018 19.40
+6
Pisal sem o sprevženem dejanju sprevrženca ne o Židanu.
BigBoss
23. 02. 2018 19.42
-6
Srebrni breg hvala za podporo letos bomo zmagali.
srebrnibreg
23. 02. 2018 19.43
+5
V noriškem kraljestvu lahko samo svečkarji zmagate.
macek_garfield
23. 02. 2018 19.13
+12
ve se, kdo so bili vodilni v teh dveh bankah, ve se, kdo so bili nadzorniki, ve se, kdo jih je nastavil, odgovarjal pa ne bo noben, ker, so vsi med sabo povezani in so drug drugemu scitili hrbet, edina kazen, za te ljudi bi bila, recimo, da se jim odseka roka s katero so podpisovali tako kredite, kot imenovanja, pa to
tedoVV2HCmedo
23. 02. 2018 19.06
+2
Vse te preiskave so samo zlagana predstava. Jasno je, da nikomer ne bo nič hudega in bo NLB še naprej vladna kriminalna ustanova.
CyberWorm90
23. 02. 2018 18.59
+4
banana držawa uglawnem : ))) prehitijo nas sam še kake afriške držawe : )) kongo al pa ruanda : )))
srebrnibreg
23. 02. 2018 19.18
+3
Kaj si naredil za državo, da bi bilo v njej boljše stanje?
CyberWorm90
23. 02. 2018 19.21
-1
že s tem k ne podpiram lopowe na wolitwah tko k ti weč k ti : ))
srebrnibreg
23. 02. 2018 19.41
+3
Pojdi živet v državo kjer ni volitev ali pa sam kandidraj za predsednika vlade in naredi tako kot meniš, da mora biti v državi. Do takrat se pa ne šlepaj na hrbtih drugih.
mejacrnikal
25. 02. 2018 20.20
+1
kameltrajbar
23. 02. 2018 18.45
+6
Stare je med drugim ponovil še, kar sta konec lanskega septembra zapisala s Klemenčičem v pismu, ki sta ga poslala Logarjevi komisiji, in sicer da je bilo ministrstvo za pravosodje marca 2012, ko je vlado vodil Janez Janša, s strani tujega pravosodnega organa seznanjeno z dejstvom poteka kazenskega postopka zaradi suma goljufij, utaje davkov in pranja denarja prek NLB.
kameltrajbar
23. 02. 2018 18.46
+4
...in kaj se zdj jovan trapastega dela???...vse se je dogajalo v času njegove vlade...krivi pa drugi...:))))))
kameltrajbar
23. 02. 2018 18.46
+2