Gospodarstvo

Pred delavci težki časi

Bruselj, 26. 11. 2008 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

EU bo za oživitev gopodarstva namenila 200 milijard evrov. Plače se bodo v prihodnje znižale v veliko državah, vključno z največjimi gospodarstvi.

Načrt za oživitev evropskega gospodarstva, ki ga danes predlagamo, je vreden približno 200 milijard evrov, kar ustreza približno 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda EU, je danes v Bruslju povedal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Dodal je, da sveženj obsega deset pobud.

Načrt za rešitev gospodarstva je vreden 200 milijard evrov.
Načrt za rešitev gospodarstva je vreden 200 milijard evrov. FOTO: Reuters

Države članice EU naj bi zagotovile okoli 170 milijard evrov, Evropska komisija pa bo skupaj z Evropsko investicijsko banko (EIB) zagotovila 30 milijard evrov, je še povedal Barroso. Gre za "škatlo z orodjem", iz katere si lahko države članice izberejo tiste ukrepe, ki jim ustrezajo, je dejal Barroso in dodal, da je komisija pri reševanju gospodarstva upoštevala dva vidika: po eni strani ponuja proračunske spodbude, po drugi strani pa želi investirati v sektorje, ki obetajo.

Začasno znižanje DDV

Predlog Bruslja govori o nižjih davkih in socialnih prispevkih, saj bi lahko na ta način obdržali delovna mesta, delavci z nižjimi plačami pa bi imeli na voljo večji razpoložljiv dohodek.

V okviru načrta za oživitev gospodarstva Evropska komisija predlaga tudi začasno znižanje davka na dodano vrednost (DDV), da bi se tako povečala potrošnja, izhaja iz danes predstavljenega dokumenta v Bruslju. Poleg tega komisija predlaga še nižji DDV za zelene proizvode in storitve s ciljem večje energetske učinkovitosti stavb.

Po mnenju komisije je nižji DDV mogoče uvesti zelo hitro, s to fiskalno spodbudo pa bi lahko povečali potrošnjo. Medtem je Velika Britanija že napovedala začasno znižanje davka na dodano vrednost (DDV) s 17,5-odstotne stopnje na 15-odstotno, vendar temu ukrepu trenutno predsedujoča Francija in največja članica Nemčija nasprotujeta.

Minimalna še dovoljena osnovna stopnja DDV v EU je 15 odstotkov, a kar v 25 od 27 članic je višja od te meje. Le v Luksemburgu in Cipru je 15-odstotna.

ILO: Kriza bo mnogim znižala plače

Svetovna gospodarska kriza bo po pričakovanjih v prihodnjih letih povzročila "boleče reze v plačah" milijonov delavcev po svetu, ugotavlja Mednarodna organizacija za delo (ILO). Na podlagi podatkov Mednarodnega denarnega sklada (IMF) napoveduje, da bo prihodnje leto rast plač po svetu v najboljšem primeru 1,1-odstotna.

Poročilo ILO ugotavlja, da se je od leta 1995 v več kot dveh tretjinah držav povečala razlika med najnižjimi in najvišjimi plačami.
Poročilo ILO ugotavlja, da se je od leta 1995 v več kot dveh tretjinah držav povečala razlika med najnižjimi in najvišjimi plačami. FOTO: Reuters

"Pred delavci so težki časi. Počasna ali negativna gospodarska rast skupaj s spremenljivimi cenami hrane in energije bo znižala realno vrednost plač mnogih delavcev, še posebej tistih z nizkimi plačami, močno pa bodo prizadeti tudi srednji sloji," meni generalni direktor ILO Juan Somavia.

ILO v poročilu o svetovnem gibanju plač za leti 2008 in 2009 (Global Wage Report 2008/09), ki ga je objavil v torek, na podlagi podatkov Mednarodnega denarnega sklada (IMF) napoveduje, da bo prihodnje leto rast plač po svetu v najboljšem primeru 1,1-odstotna, medtem ko je bila v letošnjem 1,7-odstotna. Pri tem pričakuje, da se bodo plače realno znižale v veliko državah, vključno z največjimi gospodarstvi. V razvitih državah naj bi bila letos rast plač 0,8-odstotna, medtem ko naj bi se v prihodnjem letu plače znižale za 0,5 odstotka.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je poudaril, da bo EU uvedla postopek zaradi prekomernega proračunskega primanjkljaja proti vsaki državi, ki bo imela primanjkljaj višji od treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar še dopušča pakt, a je pri tem dodal, da postopek ne bo uveden v primeru, če bo primanjkljaj "blizu" treh odstotkov in bo le začasen.

Vlade naj zaščitijo prebivalstvo

ILO zato poziva vlade, naj zaščitijo kupno moč prebivalstva in tako spodbudijo domačo potrošnjo. Zavzema se tudi za to, da se socialni partnerji dogovorijo o načinih za preprečitev nadaljnjega padanja deleža plač v primerjavi z dobički v BDP. Meni tudi, da bi morale minimalne plače zaščititi najbolj ranljive delavce, in predlagajo, naj minimalno plačo in plačna pogajanja dopolni država z intervencijami za zaščito prihodka.

Organizacija se zavzema tudi za dogovarjanje v okviru kolektivnih pogodb, kar zagotavlja večjo usklajenost plač z gospodarsko rastjo in manjša razkorak med plačami. Hkrati lahko določitev spodnje meje minimalne plače zmanjša neenakosti pri najnižjih plačah in tudi razlike med plačami moških in žensk, so prepričani v ILO.

Poročilo ugotavlja, da se je od leta 1995 v več kot dveh tretjinah držav povečala razlika med najnižjimi in najvišjimi plačami. Najhitreje se je razkorak povečal v Nemčiji, ZDA in na Poljskem ter Argentini, na Kitajskem in Tajskem. Razlike so uspele zmanjšati med drugim Francija in Španija ter Brazilija in Indonezija, pri čemer je v zadnjih dveh neenakost še vedno velika.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MILEVOLLIDISCO
27. 11. 2008 22.14
Zdaj ko to človk prebere, pride do izraza tista famozna izjava: DA ŽIVIMO V BLAGINJI.Od tiste izjave da bodo minimalne plače 1000 eur,pa ti kar solze na oči usekajo od smeha.
4evercvicek
27. 11. 2008 15.47
slovenija bo prva ki bo izkoristila situacijo da popljačka narod do jaja...
kawasakimen
27. 11. 2008 08.31
Ja pred delavci so tezki casi..A kdaj niso bili po letu 91 naprej??Glede potrosnje pa kdo mislite,da bo trosil,ko pol drzave se za osnovne stvari nima.Tisti,ki pa imajo in to zelo veliko ga imajo pa na varnem.
Buena Vita
26. 11. 2008 20.44
mah,že pred časom sem povedala da se bo delo pocenilo,plače bodo manjše samo bedaki in konji verjamejo v večje plače
toncek-
26. 11. 2008 20.20
brezveze kaj komentirat dajte bogatim denar oni ga rabjo
julij13
26. 11. 2008 19.10
Škoda črnila..
Funksoul
26. 11. 2008 16.27
kaj ko bi zmanjšali plače vodilnim v europski uniji pa mogoče še v naši politiki komu in tist dnar dali v fond za tiste ki pa nimajo še za kruh ne! pras... so vsi v svoj žep devajo! pol pa zganjajo take piz...je
galaxy21
26. 11. 2008 16.06
banda!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bartolomeus
26. 11. 2008 16.02
mixidotnet
26. 11. 2008 16.01
g.g.gali@email.si
26. 11. 2008 15.47
palče bodo za večino bogatih ostale iste, pušili pa bomo delavci. Pri nas za nagrade uprave ni nobene recesije.