Gospodarstvo

Preboj Slovenije med najrazvitejše države?

Portorož, 29. 09. 2011 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Združenju Manager so si zastavili cilj, da bodo Slovenijo do leta 2020 pripeljali med 15 najrazvitejših držav v EU. Predsednik Türk pa ocenjuje, da je v Sloveniji ta čas premalo vizije in dodaja, da potrebujemo stabilno vlado.

Konference menedžerjev se je udeležil tudi predsednik Türk.
Konference menedžerjev se je udeležil tudi predsednik Türk. FOTO: Reuters

Naša temeljna problematika pri pripravi nove razvojne paradigme za Slovenije je nesposobnost za dialog, je na konferenci menedžerjev v Portorožu poudaril predsednik republike Danilo Türk. Največji primanjkljaj pri pripravi strategije predsednik opaža na področjih industrijskega razvoja, ekologije ter socialnega razvoja.

Predsednik republike je povedal, da se mora v razpravo o novi razvojni paradigmi vključiti tudi mlajša generacija, ob tem pa je ocenil, da je v Sloveniji ta čas premalo vizije.

Slovenska razvojna paradigma je dolgo časa temeljila na izvozu, kar je državo naredilo vitalno odvisno od izvoza, s katerim je po Türkovem mnenju povezan "velik del naših težav", kot na primer padec bruto domačega proizvoda.

Trenutno pa ne moremo biti zadovoljni, saj nimamo popolne predstave niti razprave o tem, kako naprej, je opozoril predsednik. Nekatere strategije, ki so se pojavile, niso bile uspešne, saj po predsednikovem mnenju niso ustvarile podlage, na kateri bi se začeli pogovarjati o novi paradigmi.

Ključne so tri strategije

Ključne so po Türkovih besedah zlasti tri strategije. Prva je strategija nadaljnjega industrijskega razvoja, brez katerega "ne more biti čvrstega jedra razvojne usmeritve". Na tem področju pa Slovenci nimamo neke koherentne usmeritve, je dodal predsednik.

Opazen je deficit tudi glede ekološke orientacije. Na tem področju pa nimamo dovolj celovite ekološke strategije. Ta sicer ni le stvar neke ozke stroke, je opozoril Türk, ampak zahteva na ravni vlade usklajeno politiko gospodarskega razvoja, prometa, urejanja prostora, kmetijstva in javnih financ. Žal pa "takšna strategija pri nas ne obstaja". Kot tretjo vsebino pa je Türk izpostavil socialni razvoj.

Türk ne želi sam ponujati rešitev brez javne razprave. "V tej družbi potrebujemo dialog", katerega bistvo pa je v pripravljenosti sprejemanja argumentov drugih, je spet poudaril predsednik.

Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac
Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac FOTO: POP TV

'Slovenija potrebuje stabilno vlado'

V pogovoru, ki ga je moderiral predsednik Združenja Manager Dejan Turk, je predsednik države predlagal, da se od samega začetka predvolilne kampanje pred predčasnimi volitvami med kriterije vrednotenja strank vključi njihovo sposobnost socialnega dialoga.

Slovenija zdaj potrebuje stabilno vlado, "zato moramo storiti vse, da jo bo dobila". Kot je napovedal, bo po volitvah 4. decembra pri predlaganju novega mandatarja "temeljito premislil, kdo so ljudje, ki lahko prispevajo k takšni vladi".

Slovenija med 15 najrazvitejših držav

Današnja konferenca menedžerjev v Portorožu je v veliki meri namenjena Zavezi za uspešno prihodnost. V Združenju Manager želijo voditi javno razpravo, s pomočjo katere bi dosegli družbeni dogovor o novem cilju – preboju Slovenije med 15 najrazvitejših držav EU do leta 2020.

Kot so menedžerji zapisali v dokumentu, bomo za dosego tega cilja potrebovali dvig bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca iz 17.600 na 25.000 evrov in vsaj štiriodstotno gospodarsko rast.

Menedžerji ugotavljajo nizko donosnost podjetij v državni lasti, pri umiku države iz gospodarstva pa svetujejo, naj proda svoj delež tistim, ki lahko zagotovijo razvoj podjetij.

Številna podjetja, v katerih je bil izveden menedžerski odkup, deleže pa sta prodajala državna sklada, so se namreč čez nekaj let znašla v prisilni poravnavi, stečaju ali na poti do njega. Država pa je v vlogi prodajalca ravnala neodgovorno, ker ni preverila kakovosti in finančne trdnosti kupca, ugotavljajo.

Poleg tega med drugim predlagajo krčenje števila ministrstev (od šest do 10), naglašujejo pa tudi spoštljivejši dialog med političnimi strankami.

Po Debeljakovih besedah bo morala vlada najti pameten kompromis med konsolidacijo javnih financ na eni in spodbudami gospodarstvu na drugi strani.
Po Debeljakovih besedah bo morala vlada najti pameten kompromis med konsolidacijo javnih financ na eni in spodbudami gospodarstvu na drugi strani. FOTO: Dare Čekeliš

Udeleženci konference se niso mogli izogniti padcu bonitetne ocene Slovenije in nekaterih bank. Večinoma so se strinjali, da bo to imelo posledico za njihovo poslovanje. Tako je predsednik uprave Simobila Dejan Turk dejal, da "politična negotovost ima svojo ceno" in da bo znižanje bonitetne ocene slovensko gospodarstvo in gospodinjstva po nekaterih ocenah stalo do 300 milijonov evrov, takšna bonitetna ocena pa ni dobra niti za slovenske izvoznike niti za tuje vlagatelje.

Na povečane stroške in negativni vpliv na celotno gospodarstvo opozarja tudi predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Po Debeljakovih besedah bo morala vlada najti pameten kompromis med konsolidacijo javnih financ na eni in spodbudami gospodarstvu na drugi strani, saj "varčevanje in omejevanje investicij ne spodbuja gospodarskega razvoja in obratno".

Vojko Čok, predsednik nadzornega sveta Banke Koper, torej ene od sedmih bank, ki ji je bonitetna hiša Fitch znižala bonitetno oceno, je ocenil, da vse naše "peripetije" na različnih področjih vzbujajo "neki splošen vtis o urejenosti države", tisti, ki z državo sodelujejo, od upnikov do kupcev, pa si na osnovi tega ustvarijo določen vtis. "V tem trenutku ta vtis ni najboljši," je poudaril.

Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac pa je ocenil, da je z vidika gospodarstva ključ za rešitev iz sedanjega položaja v dolgoročni konkurenčni sposobnosti, ki se zrcali skozi davčno zakonodajo, povezovanje znanja med šolami, inštituti in industrijo ter zmanjšanju administrativnih ovir.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
02. 10. 2011 11.02
Turke so zmeraj sovražil mar ne?
bingo 1
02. 10. 2011 10.49
Tunel se ne prebija z rečmi pač z močnejšim vrtalnim strojem in z pridnim mojstrom tega stroja ker z pridnim in ta pravim strojem bodemo slavili preboj tunela----bingo x Munchen----
vincester
30. 09. 2011 23.44
Slovenija bi lahko že bila razvita država,če ne bi politiko in gospodarstvo vodili nesposobni in pokvarjeni ljudje.
prašek
30. 09. 2011 19.53
kosir_maks 30.09.2011, 18:39 A jaz ??????? LOL
Maady
30. 09. 2011 18.47
Če kaj Slovenija ne potrebuje je to vlada. Ta je za uspeh najmanj pomembna.
kosir_maks
30. 09. 2011 18.39
Prašek pojdi na pozareport
kosir_maks
30. 09. 2011 18.31
Slovenija zdaj potrebuje stabilno vlado, "zato moramo storiti vse, da jo bo dobila". Kot je napovedal, bo po volitvah 4. decembra pri predlaganju novega mandatarja "temeljito premislil, kdo so ljudje, ki lahko prispevajo k takšni vladi". da ga ne bomo sanjal Kaj ma on za mislit. Se pravi on bo učil volilcem solil pamet in sam presojal , kdo lahko sestavi stabilno vlado. Najprej se ponudi mandat stranki ki doseže največ glasov
Danijel Fric
30. 09. 2011 17.21
Ja ja treba je nekaj porihtat, da bo potem zopet kaj krast, če bi bilo v slovenski politiki in med menedžerji kaj poštenja bi že lahko bila Slovenija med prvimi desetimi, ne pa da je nazadovala za 50 mest. Kdo je kriv tega kmet, mali delavec, vsi vemo kdo, pa jim še kar verjamemo "TROBENTAČEM". Se bomo sedaj streznili, ko imamo možnost ????
Maady
30. 09. 2011 17.03
To niso nobeni Managerjiso lahko samo upravniki bivše družbene torej delavske lastnine in kot niso ranga Akrapovič ali Baskarol zato nimajo nobene pravice, da trobentajo nekaj o tem kar so pokradli ali dobili v vodenje ustvaril od teh ni nihče ničesar najmanj pa Bobinac.
BUN8
30. 09. 2011 11.57
seveda,če se vse tisto vrnilo z obrestmi vred kar se je zdaj ..........
Jimi1
30. 09. 2011 11.03
Saj se ne morem nehati smejati.... Sem včeraj in danes nekajkrat odprl ta članek, ker mi ni še sedaj popolnoma jasno a tile resno mislijo ?
prašek
30. 09. 2011 10.53
Prav zanimive so tele "bralne sposobnosti" desnosučnih !!! Oni slišijo in vidijo napisano tisto, kar predsednik ni izjavil !!
alterego
30. 09. 2011 10.45
večina slovenskih menedžerjev so sami abervezniki, ki niso sposobni zrihtat delavcem posla z ustrezno dodano vrednostjo. denar, ki so ga njihovim podjetjem banke tako velikodušno talale, je šel za nekakšne prevzeme in finančne špekulacije, skoraj nič v posodobitve in razvoj. to, kar dela večina naših firm in na način, na kakršen se dela, se lahko dela le z nizko ceno delovne sile nekje v tretjem svetu ali pri nas za plače, kakršne so tam!
prašek
30. 09. 2011 10.44
slos 30.09.2011, 10:29 Pod javno ovadbo se ponavadi podpiše, kot drugo pa ; »izrečene včeraj v Portorožu o imenovanju mandatarja pomenijo, da ne bo spoštoval volilnih izidov, ampak bo uveljavil lastne kriterije, ki jih zakon ne predpisuje.« Le kje si to prebral ???? On je izrazil nekaj čisto drugega !!!
slos
30. 09. 2011 10.29
JAVNA OVADBA podajamo ovadbo zoper Danila Turka zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja Predsednika Republike in kršenja Ustavnih načel RS; njegove besede, izrečene včeraj v Portorožu o imenovanju mandatarja pomenijo, da ne bo spoštoval volilnih izidov, ampak bo uveljavil lastne kriterije, ki jih zakon ne predpisuje. To ovadbo posredujemo organom pregona, posebej zahtevamo naj ukrepa Borut Pahor, Šef policije in Generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer.
Georg Cankova
30. 09. 2011 10.21
jaz mislim da se oni bojijo za svoje požrešne riti , saj se je videlo da bi v enem letu oz. še manj kot leto dni vsi radi postali miljonarji .... raji oz. delavcem pa nebi dali nič oz. jedino....
Jimi1
30. 09. 2011 09.32
Rdeči politiki in menedžerji morajo končati na deponiji zgodovine. Prej realni dvig žal ni mogoč.
ochi
30. 09. 2011 09.21
razvite po čem? po suženjstvu?
Jimi1
30. 09. 2011 09.16
Namesto Grimmovih pravljic v Sloveniji raja posluša Turkove, Pahorjeve............................ in Grimsove....
Jimi1
30. 09. 2011 09.13
He, bom kot razvojnik ta "razvoj" v prihodnje raje od zunaj opazoval....