Gospodarstvo

Poziv za nižje cene klicev

Ljubljana, 09. 07. 2008 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZPS je pozvala k dogovoru med slovenskimi in vsaj enim hrvaškim mobilnim operaterjem, ki bi Slovencem omogočal bolj ugodno telefonsko gostovanje pri sosedih.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je slovenske mobilne operaterje, še posebej Mobitel in Simobil, ponovno pozvala, naj čim prej dosežejo dogovor z vsaj enim hrvaškim operaterjem in omogočijo cenejše gostovanje Slovencev na Hrvaškem.

Simobil in Mobitel zaenkrat ponujata mobilno gostovanje na Hrvaškem za 55 centov.
Simobil in Mobitel zaenkrat ponujata mobilno gostovanje na Hrvaškem za 55 centov. FOTO: POP TV

Kot je povedal Boštjan Okorn iz ZPS, cena gostovanja za Slovence še vedno ni blizu cene klicev iz EU, kljub temu da večina slovenskih uporabnikov svoj telefon v tujini uporablja predvsem na Hrvaškem, kjer evrotarifa ne velja. Poudarili so, da so pri nekaterih tujih operaterjih že opazili, da so tudi Hrvaški znižali cene na raven evrotarife.

Evropska komisija je z uredbo pred lanskim poletjem določila najvišje cene klicev med gostovanjem v državah EU. Po enem letu se bo ta še znižala, do 30. avgusta se mora znižati na največ 55,2 centa z davkom. Zdaj je cena klicev v EU enotnih 58,8 centa z davkom. Dohodni klic stane zdaj 28,8 centa z davkom, po 30. avgustu pa bo 26,4 centa z davkom. Simobil in Mobitel že zdaj ponujata gostovanje za 55 centov.

ZPS je pozvala tudi k prilagojeni ponudbi za starejše, ki bi morala biti tudi bolj izpostavljena.
ZPS je pozvala tudi k prilagojeni ponudbi za starejše, ki bi morala biti tudi bolj izpostavljena. FOTO: Reuters

Evropska komisija razmišlja o podobni uredbi še za nekatere ostale storitve, za prenos podatkov in sporočil. Cena za sporočila iz EU se giblje med sedem in 42 centi. Kot je opozoril Okorn, je cena za podatkovno povezovanje v tujini med 10- in 30-krat višja od tiste v slovenskih omrežjih.

ZPS zato potrošnikom predlaga, da izključijo možnost prenosa podatkov v tujini, operaterje pa poleg veljavnosti evrotarife za Hrvaško poziva k preglednejšim cenikom in tarifam ter k ugodnejšim cenam za kratka sporočila med gostovanjem.

Za starejše bolj izpostavljena ponudba

Mobitelu, Simobilu, Tušmobilu, Izimobilu, Debitelu in T-2 je ZPS pretekli teden poslal pobudo, naj svojo ponudbo mobilnih telefonov prilagodijo tudi starejšim, ki jih je v družbi vse več. Večina med njimi ima težave z uporabo mobilnih telefonov, ponudba zanje pa je zelo redka in premalo izpostavljena. ZPS operaterjem predlaga, naj vidno označijo ponudbo za starejše in jo izpostavijo v naročniških centrih, hkrati pa naj prilagodijo navodila za uporabo, ki naj bodo preprosto napisana s skicami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starimacek
26. 01. 2009 19.30
Na dopust na morje brez telefona pa ni stroškov in še razglednice bi spet zaživele ko bi pisali domačim.
Navihanko
11. 07. 2008 04.20
Brez veze, da moramo prosit, ko nas takole skubijo: Predlagam: NAJCENEJE JE , DA NE GREŠ NA Hvaško AMPAK V EVROPO ALI ŠE LEPŠE NA NAŠ PRELEPI JADRAN
pravicen
10. 07. 2008 18.02
@borec vse je enkrat prvič :) drugače pa poskusi samo najprej poglej kateri Italjan ima najboljše cene oz pogodbo s tvojim operaterjem
Prvo Borec
10. 07. 2008 11.48
pravicen se da v Umagu to napraviti ?? Nikoli nisem tako razmišljal.
pravicen
10. 07. 2008 11.06
HEH Stvar je zelo preprosta na obali se lahko konektaš na ITALJANSKEGA operaterja po EURO tarifi !!! In kličeš POCENI Hehe
Prvo Borec
10. 07. 2008 01.07
Ma vse je isto. Ko pa želiš kontaktirati v EX jugoslavijo, so pa take cene, da je joj !!
comment123
09. 07. 2008 22.55
Prvo Borec Skype ni isto kot Telme.Verjetno nisi seznanjen z novostmi.
Prvo Borec
09. 07. 2008 21.19
THILLIE saj že skoraj cel svet pozna Skype, ki je prvi začel in Voip tehnologijo !! Zamujaš sine !!
comment123
09. 07. 2008 20.47
Zelo malo ljudi ve, da se preprosto da zelo poceni telefonirati, pa ne samo na Hrvaško, ampak skoraj po celem svetu.TELME! Jaz ga uporabljam in ne boli me več glava,skoraj zastonj!
hansola
09. 07. 2008 18.25
Rajši naj znižajo cene kakšni pametni destinaciji.
Triglav2864
09. 07. 2008 15.32
Ha, ha, ha..... Stvari počasi postajajo že prav smešne. V bistvu je vse skupaj le ena velika bitka rezanja pogače, ki se ji reče 'turizem'. Slovenci se jezimo, ko bi je radi več Hrvati, Hrvati pa obratno. V vsakem primeru turisti potegnemo najkrajšo, saj smo mi tisti, ki pogačo pečemo. Je pa v ozadju eno vprašanje. Poskusimo razdeliti stroške dopusta an hrvaški obali, ki je sestavljeno iz več stroškov: - stroški bivanja in turistične takse - stroški hrane in pijače - stroški zabave in drobnih nakupov - stroški parkirnin - stroški goriva (prevoza) - stroški cestnin - stroški telefoniranja pa še kaj bi se našlo. Sedaj pa si naj vsak sam izračuna, kolik delež stroškov dopusta gre kam!? Zanesljivo bi Hrvati radi, da bi se prav vse steklo k njim. Če se pa kaj ne, bodo za vsako malenkost krivili druge, češ, da zaradi previsokih stroškov, ki so si jih umislili njim upada turizem. Toda, ali je to res? Se kvaliteta njihove ponudbe iz leta v leto res povišuje? Skrbijo za kvaliteten in prijazen kader? Skrbijo za urejene plaže in čisto morje? Na sploh za dobro počutje gostov? Mislim, da ne. Kvaliteta narave in storitev iz leta v leto upada, odnos je vedno bolj aroganten, cene pa vedno višje. Torej menim, da je prav, da se kdo poteguje tudi za to, da bi turisti imeli od vsega skupaj tudi kaj več, oziroma za isto vsaj ceneje. Pa ne samo za Slovence, za vse turiste! P.S. ko smo že pri tem, slovenska vinjeta za pol leta stane 35€ in z njo lahko vsak po želji prepotuje celo Slovenijo po dolgem in počez v vsem tem obdobju. Koliko pa stane samo cestnina od meje do morja, npr. do Splita? Glede na to, da bo turist tam pustil tudi veliko denarja za sam dopust, odločno preveč. Hrvati se pa tako vozijo po lokalnih cestah, saj so zanje cestnine predrage. Torej ne o Slovencih, ne o Hrvatih, oboji so na slabem. Državi imata malo prevelike apetite!
radmansdorf@gmail.com
09. 07. 2008 15.24
jebiga, ni blo vsako mesto 500 let nazaj že mesto, so ble tudi vasi. če pa se že gremo glede vzdevkov, je pa verjetno moj boljši kot pa čudežno bitje iz knjige o džungli, ali pa pijandura(4evercvicek) :) odvetnik, ti pa očitno uporabljaš gsm samo na hrvaškem ane? v sloveniji se ga pač ne da? teslo. sploh pa, sem ponosen da sme slovenec in sme narodnozaveden. boljš kot vi hrvatarji
4evercvicek
09. 07. 2008 15.15
Mowgli...je rekel narodnozaveden osebek iz "dorfa" ...prej bi rekel omejena oseba...
Niko Murski
09. 07. 2008 15.14
radmanskmet bo tako še dolgo in srečno živel na konci svoje vasi. Ali sploh uporabljaš telefon? Če ja, zakaj??
tinamiska
09. 07. 2008 14.53
OK, zdej imam pa že počasi vrh glave Kutinove in ZPS. V poslovne odločitve se pač nima kaj vtikovati. Najboljš da še predlaga, koliko naj bi tarifa znašala.
Mowgli
09. 07. 2008 14.52
...je rekel narodnozaveden osebek iz "dorfa"