Gospodarstvo

'Pozabimo na druge težave'

Davos, 30. 01. 2009 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dan na 9. Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu je minil v znamenju pozivov, naj države v času gospodarske krize ne pozabijo na najrevnejše na svetu.


"Aktualna gospodarska kriza lahko odvrne pozornost od drugih globalnih problemov," je udeležence Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu nagovoril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon.

Ban Ki Moon je pozval voditelje držav, naj ne pozabijo na revne narode.
Ban Ki Moon je pozval voditelje držav, naj ne pozabijo na revne narode. FOTO: Reuters



Po njegovih besedah napori pri reševanju finančne in gospodarske krize ne bi smeli zasenčiti naporov pri reševanju drugih globalnih težav, kot so podnebne spremembe, dostopnost do pitne vode ter okoljski in gospodarski razvoj.

"Če kdaj, je zdaj čas, ko bi lahko pozabili na druge težave. Bogate države vlagajo na milijarde dolarjev v stimulacijske pakete. Prav zdaj pa najrevnejši tega sveta potrebujejo pomoč. Ne spreglejte jih," je 2500 političnih in gospodarskih voditeljev ter predstavnikov civilne družbe nagovoril Ban.

Banovo zavzemanje za revne sta posebej pozdravila dva svetovno znana človekoljuba, Bill in Melinda Gates, ki sta med drugim poudarila, da se morajo investicije v izboljšanje zdravstva in gospodarski razvoj revnejših držav nadaljevati, še posebej v času svetovne finančne krize.

Tudi britanski premier Gordon Brown je v pogovoru z Banom poudaril, da revnih kljub krizi, s katero se soočajo Velika Britanija, Rusija, Nemčija in ZDA, ne gre spregledati.

Brown je opozoril, da so se posojila državam v razvoju s 1000 milijard dolarjev pred dvema letoma lani znižala na 150 milijard dolarjev. "Če se bo to nadaljevalo, se bomo soočili z deglobalizacijo, zmanjšanim obsegom trgovine, kar bo vodilo v trgovinski protekcionizem, s katerim smo se že srečevali," je zatrdil britanski premier.

Udeležence je nagovorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in pozvala k oblikovanju novega globalnega organa, ki bi se ukvarjal z gospodarskimi vprašanji, ki bi ga lahko oblikovali po vzoru Varnostnega sveta ZN.

Incident

Recep Tayyip Erdogan je poskrbel za incident.
Recep Tayyip Erdogan je poskrbel za incident. FOTO: Reuters

Za pravi incident na forumu pa je poskrbel turški premier Recep Tayyip Erdogan, ki je v četrtek zvečer zaradi prepira z izraelskim predsednikom Šimonom Peresom besno zapustil svetovni gospodarski forum v Davosu in odpotoval v domovino.

Peres je na okrogli mizi v Davosu namreč goreče in na dolgo zagovarjal izraelsko vojaško operacijo v Gazi in pri tem neposredno nagovoril tudi Erdogana. Izraelski predsednik, ki je leta 1994 dobil Nobelovo nagrado za mir, je vztrajal, da je bil Izrael prisiljen v ofenzivo proti palestinskemu gibanju Hamas zaradi več tisoč raket, ki jih je ta izstrelil na izraelsko ozemlje.

"Tragedija Gaze ni Izrael, temveč Hamas," je dejal Peres in dodal, da je to palestinsko gibanje ustvarilo zelo nevarno diktaturo. Ob tem je s prstom pokazal na Erdogana in dejal, da bi ravnal enako, če bi kdo z raketami obstreljeval Carigrad.

Ko je turški premier želel odgovoriti, ga je moderator razprave, novinar Washington Posta David Ignatius prekinil, češ da ni dovolj časa. "Hvala. Hvala. Hvala. Po tem se ne bom več vrnil v Davos," je odvrnil turški premier. "Zelo sem žalosten, da ljudje ploskajo temu, kar ste povedali, saj je bilo ubitih veliko ljudi," pa je Erdogan dejal Peresu, tik preden je zapustil razpravo.

Premierja je na letališču v Carigradu ob vrnitvi iz Švice pričakalo več tisoč ljudi. Vihteli so turške in palestinske zastave ter nosili transparente z napisi Dobrodošel nazaj, osvajalec Davosa in Svet, poglej našega premierja.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
01. 02. 2009 15.45
d.d Ha ha a zate smo kr vsi Srbijanci :) Moram te razočarati,nism, sem Slovenc,edino babica je bla doma iz Cresa. Sam pravm,da tudi Turki imajo masla na glav,pa se jim nič ne mudi priznati svoje grehe,če že kritizirajo.
bnam 2707
01. 02. 2009 12.19
Denis212: v celoti se strinjam z tvojim člankom,tako,da nimam kaj dodat.Res odlično razmišljanje!
dr.psiho
01. 02. 2009 11.14
imaš prav ...zogy..samo ko začneš obsojati začneš tuliti v obraz ali glavo in tako tudi obsojej ..začni po vrsti od glave dol...Koliko je Rusija morila..v stari zgodovini in novi...koliko narodov ima danes zasužnjenih...do kje je prava rusija...??mocba in nič več .,vse so drugo ,drugi narodi...poglej srbijo v naši soseski..ah ti si srbijanc garantirano..poln negativizma...
zogby
31. 01. 2009 20.48
Kdaj pa bo Turški politični vrh obsodil genocid nad Armenci ,ko je umrlo 1.5 milijona ljudi??? Turki imajo še vedno usran predpražnik,da bi drugim solili pamet,da ne omenjamo turških pokolov po Balkanu!!! Edino pravilno je Erdogan ukrepal,ker mu niso pustili zagovarjati njegovega stališča,saj je svoboda govora in mu niso imeli pravice kratiti le-tega!
porka.malorka
31. 01. 2009 18.19
Seeda židi klavci majo spet protekcijo nič novga
laufer
31. 01. 2009 14.49
Govoriti je najlažje. Kdaj bomo prešli k dejanjem?
Denis212
31. 01. 2009 14.48
Vse to govorjenje o revščini je nekakšno "pranje rok" bogataških polizancev, ki jim je ta "tema" očitno dobrodošla za zapolnitev prostega časa med obilnimi pojedinami. Revščina je posledica človeškega pohlepa po kopičenju in dokazovanju. Revščina je posledica človeške brezčutnosti, neodgovornosti, arogance, požrešnosti, ... Revščina je problem za tiste in samo za tiste, ki v revščini živijo. Revščina ni problem za bogate posameznike, ker če bi to za njih bil problem, bi ga tudi začeli reševati. Če bi ta problem začeli reševati bi morali najprej obsoditi družbeno-politični in gospodarski sistem, ki takšne razlike ustvarja. Obsoditi bi morali sam kapitalizem, ki na eni strani pleni in pustoši, na drugi strani pa kopiči in ustvarja elito brezčutnih in brez-vestnih posameznikov. Pomoč revnim je torej samo "pranje vesti" s strani bogatih posameznikov in ni v ničemer reševanje dejanskega problema revščine.
odbogaposlan
31. 01. 2009 12.03
Kaj so pa jedli ne boste poročali! Pečene prepelice, kaviar...
Audy
30. 01. 2009 20.46
Upret se bandi židovski! Vsaj en k ma hrbtenico in jim povedal, kar jim gre.
theta
30. 01. 2009 20.38
Erdogan glih iskren ni, ker Turki precej grobo obračunavajo s Kurdi, za precej manjše zadeve, kot Izrael s Palestinci. Tako da je prav, da mu je izraelc povedu, naj se briga zase
Alma Avdic 1
30. 01. 2009 20.24
Bravo, še nekdo, ki misli s svojo glavo in ne glavo diktatorjev. Turki so lahko ponosni! Ostale, ki so bili v Davosu je pa lahko sram. Kako nizkega kova so.
puntova
30. 01. 2009 19.56
Bravo Erdogan, kako iztrebit- uničit NAROD z fračami, so se Judje naučil od Hitlerja.
puntova
30. 01. 2009 19.53
Bravo Erdogan, kako iztrebit-uničit NAROD z fračami, so se Judje naučil od Hitlerja.
puntova
30. 01. 2009 19.51
Bravo Erdogan, kako iztebit NAROD z fračami so se Judje naučil od Hitlerja.
GENYUS
30. 01. 2009 19.50
gobo
30. 01. 2009 19.47