Gospodarstvo

Potrdili predlog pomoči

Washington, 11. 12. 2008 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog o finančni pomoči trem največjim proizvajalcem avtomobilov.

Predstavniški dom ameriškega kongresa, v katerem imajo demokrati veliko večino, je potrdil predlog finančne pomoči, ki predvideva, da bi General Motors, Chrysler in Ford dobili 14 milijard dolarjev. Že včeraj so namreč demokrati v kongresu z Belo hišo dosegli okviren sporazum glede finančne injekcije trem največjim proizvajalcem avtomobilov. Pri General Motors in pri Chryslerju tako zatrjujejo, da pomoč nujno potrebujejo takoj, medtem ko pri Fordu poudarjajo, da kriza ni tako huda in da bodo denar mogoče potrebovali šele čez nekaj časa. V vsakem primeru se bo nakazovanje pomoči najverjetneje zavleklo, saj mora predlog potrditi še senat, kar pa ne bo tako enostavno, saj naj bi bili republikanci v veliki meri proti, pravijo poznavalci. Sporočili naj bi že, da bodo predlogu nasprotovali.

V ZDA je povpraševanje po avtomobilih močno upadlo.
V ZDA je povpraševanje po avtomobilih močno upadlo. FOTO: Reuters



"Ljudem je jasno, da gre za zelo neizdelan načrt, ki je rezultat dejstva, da hoče administracija preložiti breme krize na nekoga drugega," tako trdijo v republikanskem štabu. Tam namreč predlagajo odpuščanje delavcev in razglasitev stečaja družb, nasprotujejo pa ostrejšim določilom glede varovanja okolja.

Načrt pomoči sicer predvideva posojila trem proizvajalcem avtomobilov, kar bi jih ob velikem upadu nakupov vozil v ZDA obdržalo v zelenih številkah. Ob tem bi imenovali tudi posebnega nadzornika, ki bi bedel nad porabo denarja, spremljal pa bi tudi načrte proizvajalcev za rešitev iz finančne krize. V primeru, da jim to ne bi uspelo, bi imel tudi pooblastila razglasiti bankrot omenjenih družb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Krk
11. 12. 2008 09.33
Že voham socijalizem katerga so se Ameri bal kot hudiča do včeraj....
k3kec
11. 12. 2008 09.16
khm khm,....toliko kot avtomobil, ki pije 40L/100km obremeni okolje v celotni življenski dobi je kot kapljica v morje v primerjavi s tem, koliko proizvodnja enega avtomobila obremeni okolje, zato so debate o porabi totalno neumesne. Sedaj se bo oglasil pa še kak fan hybridov, yea right,...z vsemi akumulatorji, ki jih taki avti skrivajo v sebi ter z onesnaževanjem okolja za proizvodnjo akumulatorjev smo nardil ogromno več škode kot če bi avto imel porabo 40L/100km. tolk o smotrnosti debate vs globalnem segrevanju zaradi porabe goriva. Smešno!
Goran Jovi?
11. 12. 2008 09.15
Zdj se bodoo veretn potrudil da bo sam še po 15l/100km pil. To bo za njih največji napredek u zadnjih 50 letih.
Neo Neo 1
11. 12. 2008 09.10
ZDA naj začne izdelovat avtomobile prijazne okolju in Al goro naj si pa v rit vtaknejo ko razlaga po svetu kako naj rešimo problem globalnega segrevanja. Take družbe kot so General Motors, Chrysler in Ford največ pripomoreji k onesnaćževanju okolja saj zdeluje avtomobile ki popijejo tudi do 20 l goriva na 100/Km država jih pa pri tem še podpre z toliko denarjem ki bi ga lahko namenila v razvoj podjetja ki se ukvaraja z reševanjem krize kot je globalno segrevanje... Ajej so tej američani kot kaki otroci...