Gospodarstvo

'Pot v pekel'

Washington/Strasbourg, 25. 03. 2009 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Obama je predstavil svoj predlog proračuna za leto 2010, od katerega bo skoraj polovica primanjkljaja. Predsedujoči EU Topolanek je ameriške načrte za izhod iz recesije označil za "pot v pekel".

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek opravil svojo drugo novinarsko konferenco, odkar je na položaju. Obama je zagovarjal svoj 3600 milijard vreden predlog proračuna za leto 2010, od katerega bo skoraj polovica primanjkljaja. Uvodoma je prebral izjavo, v kateri je zatrdil, da ima administracija celovito strategijo za boj proti krizi na vseh frontah. Zagotovil je, da bo ameriško gospodarstvo okrevalo, čeprav bodo potrebni čas, potrpljenje in razumevanje. Če bodo sodelovali brez ozkih kratkoročnih interesov, bodo uspeli, je dodal.

Obama je opisal dosedanje ukrepe proti krizi, kot je sprejetje stimulacijskega zakona, vidni pa naj bi bili tudi že znaki povečanja prodaje in stabiliziranja cen na stanovanjskem trgu. Kot je dejal, se zaveda, da je njegov proračunski predlog zaradi visokega primanjkljaja povzročil nekaj tesnobe tudi pri kongresnih demokratih, ki želijo iz njegovega predloga črtati 400 dolarjev letne davčne olajšave za posameznike po letu 2010. Zaradi visokega primanjkljaja nastajajo pomisleki v upravičenost Obamovih prednostnih nalog, vendar je predsednik ostal neomajen.

"Proračun bo postavil obnovo na trdne temelje, da se čez 10 ali 20 let ne bi spet znašli v istem položaju. Vlagali bomo v obnovljive vire energije za ustvarjanje novih delovnih mest in manj odvisnosti od tujih virov. Vlagali bomo v šole in učitelje, da bodo naši otroci pridobili veščine za konkurenčnost na svetovnih trgih in izvedli bomo reformo, ki bo znižala stroške zdravstva," je dejal Obama, ki je kljub temu napovedal prepolovitev pričakovanega proračunskega primanjkljaja do konca njegovega prvega mandata.

"Nadaljevanje politik, ki so vodile v ozko blaginjo in ogromen dolg, ni pravi način za zmanjšanje primanjkljaja," je poudaril in na vprašanje o republikanskih kritikah visokega primanjkljaja dejal, da je več kot tisoč milijard primanjkljaja nasledil od predhodnika, poleg tega pa republikanci doslej niso predstavili alternative njegovim načrtom. Bela hiša vsem tistim, ki ne bodo na strani predsednikovega proračuna, že grozi z ukrepom, da bi proračun sprejeli na način, ki bi zahteval le 50 glasov podpore v senatu, kar bi moralo zadostovati.

Topolanek ameriške gospodarske načrte označil za "pot v pekel"

Predsedujoči Evropski uniji, češki premier Mirek Topolanek, je danes v Evropskem parlamentu ameriške načrte za izhod iz recesije označil za "pot v pekel". Po besedah premierja Češke, ki trenutno predseduje EU, bosta ameriška obsežni stimulacijski sveženj in načrt za rešitev bank "spodkopala likvidnost globalnega finančnega trga".

Predsedujoči Evropski uniji Mirek Topolanek
Predsedujoči Evropski uniji Mirek Topolanek FOTO: Reuters

Topolanek je s tem zaostril dialog EU z Washingtonom glede tega, kako bi se bilo najbolje spopadati z recesijo svetovnega gospodarstva. Nekateri evropski politiki so škodo, ki bi jo lahko povzročile ostre besede češkega premierja, poskušali omiliti s kritiko premierjeve izbire besed ali poudarjanjem dobrih diplomatskih vezi z ZDA.

Večina evropskih voditeljev je sicer mnenja, da bi se v boju proti krizi morali osredotočiti na ostrejšo finančno regulacijo, medtem ko ZDA zagovarjajo večje svežnje za spodbujanje gospodarstva – toda nihče doslej ni retorike vodil na tako ostri ravni, pojasnjujejo analitiki.

Topolankove besede so tako po njihovih pojasnilih doslej največja kritika z evropske strani, potem ko so ZDA kritizirale Unijo, da ne namenja dovolj sredstev za spodbujanje povpraševanja. To bi lahko vodilo tudi v bolj vroče razprave na vrhu skupine držav G20 prihodnji teden v Londonu.

ZDA so za spodbuditev svojega ohlajajočega se gospodarstva namenile že več sto milijard dolarjev, pred dnevi so predstavile tudi obsežen načrt za odkup slabih naložb bank.

Topolanek meni, da "ZDA niso ubrale prave poti". Obsodil je ameriško povečevanje proračunskega primanjkljaja in protekcionistične trgovinske ukrepe. Vse to je po njegovih besedah "pot v pekel", zato bi EU morala zavrniti, da bi tudi sama šla po tej poti. "Američani bodo potrebovali likvidnost za financiranje vseh svojih ukrepov in to bodo uravnotežili s prodajo svojih obveznic, vendar pa bo to spodkopalo likvidnost globalnega finančnega trga," je še dejal Topolanek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemonicVisage
01. 04. 2009 19.48
star trek zgodba bi bil idealen dogodek, razn če bi prsala ladja v zda xD verjetnost takega scenarija: 0%. squirm xD drugače pa, to bi mogoče prineslo dolgoročne rezultate, če ne bo prej se svet zadušu u reklamah <_<
Rommel
26. 03. 2009 09.33
bravo Topolanek....a zdaj kljub trgovinski povezanosti med "starim" in "novim" svetom ne znamo enkrat poskusiti sami brez ZDA! Pa zakaj sploh finančne injekcije gospodarstvu, zakaj če pa je trg zasičen... bolj ko bomo financirali zdajšnji način gospodarstva v taki meri da nas zasipa z izdelki in dela velike presežke teh izdelkov več bo neprodanih zalog itd...potrebno bo začeti gledati malo drugače, v drugo smer...ker to kar se danes dogaja je šlo čez mero...verjetno se je ta prostotrgovinski sistem na nek način izčrpal in nima več zagona... “Lastniki kapitala in poslovneži bodo vplivali na delavce in stimulirali njihovo potrebo po kupovanju njihovih dragih proizvodov: stanovanj, hiš in tehnologije, z najemanjem dragih hipotekarnih kreditov, do nivoja nevzdržnosti. Na koncu bodo ti neporavnani krediti povzročili bankrot bank, katere bodo morale biti nacionalizirane, država pa bo nato odšla po poti, ki pelje v komunizem … “ Karl Marx, Kapital, 1867
spaparnas
25. 03. 2009 20.18
Spremembe sprermembe o jaaa bodo spremembe tudi ko zboliš je to sprememba pa ne na bolje
spaparnas
25. 03. 2009 20.17
To je pa za tiste ki mislijo da ZDA ne postajajo nova Sovjetska zveza In če gremo do kongresnika z imenom Norman Dodd, ki je v 60tih vodi Ritzovo komisijo katere cilj je bil raziskati kaj počnejo nevladne neprofitne davka oproščene fundacije in kateremu je predsednik Ford fundacije mirno povedal da je njiho cilj združiti sovjetski sistem z ameriškim. Intervju z gospodom Doddom je na voljo na youtube
spaparnas
25. 03. 2009 20.17
To je pa za tiste ki mislijo da ZDA ne postajajo nova Sovjetska zveza In če gremo do kongresnika z imenom Norman Dodd, ki je v 60tih vodi Ritzovo komisijo katere cilj je bil raziskati kaj počnejo nevladne neprofitne davka oproščene fundacije in kateremu je predsednik Ford fundacije mirno povedal da je njiho cilj združiti sovjetski sistem z ameriškim. Intervju z gospodom Doddom je na voljo na youtube
spaparnas
25. 03. 2009 20.10
Za tiste ki mislite da bo gospod Obi rrešil svet Profesor z Oxforda Carrol Quigley je v 60tih napisal knjigi Tragedy and hope in Angloamerican establishment in v prvi napisal da ZDA že vsaj 60 let vodi paralelna vlada, se pravi da sedaj že vsaj več kot 100 let. Quigley je bil med drugim tudi Clintonov mentor.
demosthenes
25. 03. 2009 20.03
Nacionalni dolg ZDA je trenutno 11,041,711,544,305.34, Vsak američan se rodi z dolgom $36,121.09. Oni se rešujejo iz krize tako kot so v njo prišli z dodatnim zadolževanjem in tiskanjem denarja. Totalno zgrešen načrt, edino če nimajo kakšnega dodatnega načrta v rokavu..Svetovna banka, svetovna valuta...popolna moč in oblast bankirjem...to je prihodnost..če bo šlo tako potratno zapravljanje naprej...in brezbrižnost ljudi.
spaparnas
25. 03. 2009 19.55
Spremembe spremembe spremembe, res je ljudi bodo videli spremebe, samo vprašanje je če jim bodo všeč te spremembe. Tudi v Rusiji so bile spremembe ko je iz Rusije nastala Sovjetska zveza. O ja bodo sprmembe
revolver
25. 03. 2009 19.46
drugje vsaj rešujejo krizo, pri nas tega ni potrebno, ker komunisti imajo vedno krivca za lastne neuspehe.
crysis
25. 03. 2009 19.30
mislm da je edina najhitrejša pot iz krize vojna kr smo zgradil unicmo pol se bo pa spet na veliko delal
Skynet
25. 03. 2009 19.26
Black power...yea! Res je Obama medijska zvezda in pop ikona mladih- to je pa tudi vse.
jezek_teka_teka
25. 03. 2009 18.41
Yes we can ... hahahahaha
mickey2
25. 03. 2009 18.37
Vsaj negdo,ki se upa postaviti po robu Ameriki...
wwpixel@yahoo.com
25. 03. 2009 18.34
obresti na obresti na obresti? Se kar strinjam s topolanekom