Gospodarstvo

Postojnska jama naprodaj

Ljubljana, 12. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kdo bi si mislil, da bo nekoč naprodaj tudi naš največji kraški biser - Postojnska jama. Vlada bo namreč, verjetno že prihodnji teden, podelila koncesijo za njeno upravljanje.

Kdo bo dobil koncesijo za upravljanje s Postojnsko jamo?
Kdo bo dobil koncesijo za upravljanje s Postojnsko jamo? FOTO: POP TV

Postojnska jama je zdaj v rokah podjetja Postojnska jama turizem, ki se je tudi prijavilo na razpis za njeno upravljanje. Vendar v podjetju trdijo, da jih bo plačilo koncesije privedlo v rdeče številke. Njihov edini konkurent na razpisu, podjetje Venus trade, pa nasprotno meni, da bi bila koncesija lahko tudi višja.

Podjetje Postonjska jama turizem, ki zdaj upravlja z jamo, je sprožilo ustavni spor, ker se ne strinja z višino konecesijske dajtve.

Srečko Ritonja, Postojnska jama turizem: "Ustavno pobudo smo vložili zato, ker koncesija ne izvira iz izrabe naravne vrednote, ampak se nanašajo tudi na ostale prihodke, ki izvirajo iz dejavnosti naše družbe."

Frenk Udovič, lastnik Venus trada, ki se s turizmom ukvarja približno dve leti pa trdi ravno nasprotno: "Meni se to zdi smešno, saj je celoten obisk v Postojni odvisen od Postojnske jame."

Podjetje ima namreč kot pravijo letno 150 do 200 milijonov dobička, višina koncesije pa je 340 milijonov. V podjetju Istrabenz, ki je v ponedeljek postalo večinski lastik podjetja, pa še vedno trdijo, da bodo koncesijo dobili.

Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenz meni, da bo koncesijo zagotovo dobilo podjetje Postojnska jama turizem d.d.
Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenz meni, da bo koncesijo zagotovo dobilo podjetje Postojnska jama turizem d.d. FOTO: POP TV

Igor Bavčar: "Koncesijski akt je tak, da si težko predstavljam, da tega ne bi dobila Postojnska jama turizem d.d., ki smo jo pravkar kupili. Tudi v primeru, če se to zgodi, bo potrebno upravljanje s to jamo in izkoriščanje jame uskladiti z lastnikom, to se pravi z nami."

Vlada bo izbrala med dvema podjetjema. Prvo podjetje je Postojnska jama turizem, ki je upravljalec zdaj in menijo, da bo tako tudi ostalo. Pravijo pa tudi, da koncesija pomeni izgubo za podjetje. Drugo podjetje Venus trade, ki upravlja avtocamp Pivka jama, pa naj bi imel izdelan razvojni načrt, bančno garancijo Abanke ter so po lastnih besedah za koncesijo pripravljeni plačati vsako leto več.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja