Gospodarstvo

Slovenija prodajala vojaško opremo Gadafiju

Ljubljana, 22. 02. 2011 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik vlade Borut Pahor ostro obsoja surovo nasilje v Libiji, a hkrati vlada nikoli ni imela težav s prodajo orožja in vojaške tehnologije Gadafijevemu režimu.

Pahor in Gadafi
Pahor in Gadafi FOTO: Reuters

Čeprav premier Borut Pahor ostro obsoja prav nasilje v Libiji, je njegova vlada v letih 2009 in 2010 dovolila prodajo vojaške opreme libijski vojski. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič sicer ne želi razkriti, kateremu slovenskemu izvozniku je dela soglasje oziroma ali gre morda za preprodajalcu opreme - ki je druge države morda niso želele prodati Gadafiju.

Na obrambnem ministrstvu pa so danes zatrdili, da bodo imeli zadnji dogodki negativni vpliv na dovoljenja za prodajo vojaškega orožja ali opreme libijski "vladi".

Poslovneži in posli čakajo na boljše čase

"Libijski poslovneži ne morejo iz države, slovenski ne morejo tja. Ostane nam samo to, da čakamo," je povedal Esad Ajeti z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Trgovinsko sodelovanje med Slovenijo in Libijo je po Ajetijevih besedah sicer dobro zastavljeno. V preteklosti je več slovenskih podjetnikov opravilo pogovore s predstavniki libijskega gospodarstva, več libijskih poslovnežev pa je obiskalo tudi Slovenijo.

Blagovna menjava med državama je v letu 2010 znašala skoraj 80 milijonov evrov. Ajeti pojasnjuje, da 95 odstotkov vsega slovenskega uvoza iz Libije predstavlja nafta (41 milijonov evrov), ostalo pa izdelki iz plina. Izvoz v Libijo znaša približno 38 milijonov evrov, od tega približno 80 odstotkov predstavlja izvoz lesa. Ajeti pojasnjuje, da ne gre za slovenski les, temveč švedski oziroma finski, Slovenci pa smo pri tem poslu logisti. Slovenija v Libijo izvaža tudi izdelke iz železa.

Sicer pa je Slovenija, kot je spomnil Ajeti, v Libiji sprva stavila predvsem na gradbene posle. Več slovenskih podjetij je v tej državi že podpisalo pogodbe, ki pa so predvidevale pridobitev bančne garancije. Teh slovenska gradbena podjetja zaradi razmer v panogi niso uspela pridobiti, zato so pogodbe brezpredmetne. "Nemiri v Libiji tako niso razlog, da v državi ni poslov za slovenska gradbena podjetja," je zatrdil Ajeti.

Slovenija je sprva stavila predvsem na gradbene posle, a slovenska gradbena podjetja zaradi razmer v panogi niso uspela pridobiti bančnih garancij.
Slovenija je sprva stavila predvsem na gradbene posle, a slovenska gradbena podjetja zaradi razmer v panogi niso uspela pridobiti bančnih garancij. FOTO: Reuters

"Projekti družbe stojijo"

Medtem pa je direktor podjetja Neimar Invest Safet Brčvak povedal, da projekti družbe v Libiji zaradi trenutnih razmer v državi stojijo, njihova usoda pa je negotova. Kot je poudaril, se aprila lani dogovorjeni gradbeni posli na libijskem trgu še ne izvajajo, saj so v razvojni fazi, zanje pa so iskali tudi bančne garancije. Ljubljanski Neimar Invest sicer v Libiji nima nobenih delavcev, projektanti pa so Libijci.

Družba Neimar Invest je v Libiji podpisala pogodbo za gradnjo stanovanjskega naselja v mestu Sirt v višini 110 milijonov evrov in pogodbo za gradnjo otroške bolnišnice v Tripoliju v višini 40 milijonov evrov. Pri izvedbi teh projektov je bilo predvideno sodelovanje več slovenskih podjetij, ki bi dobavljala opremo (stavbno pohištvo, keramične ploščice, inštalacije) in izvajala zaključna dela.

Zaradi Pahorjevega obiska se sodelovanje ni okrepilo

Libijo je novembra 2009 z močno gospodarsko delegacijo obiskal predsednik vlade Borut Pahor. Ajeti je na vprašanje, ali se je trgovinsko sodelovanje med državama po tem obisku okrepilo, odgovoril nikalno. Kot je dejal, je bil poudarek takratnega obiska slovenskega predsednika vlade na gradbenih poslih, katerih epilog je znan.

Libija je "star" trg slovenskih podjetij, ki pa je bil v času od slovenske osamosvojitve nekoliko zapostavljen. V letu 2008 se je sicer menjava po številnih letih, ko je ta dosegala le po nekaj milijonov evrov, občutno povečala na skoraj 150 milijonov evrov. V letu 2009 je znašala 82 milijonov evrov, lani pa, kot omenjeno, okoli 80 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
24. 02. 2011 08.59
slovenija gadafiju frače, pahprac dobi kamelo, a je ne more registrirati, nima EU standard
tron3
24. 02. 2011 07.08
Trgovina z orožjem ima že v Sloveniji tradicijo, od osamosvojitve naprej
guruguru
23. 02. 2011 21.44
Ja in, kaj potem če smo ga prodajali Libiji...? CCcc Saj smo ga tudi Hrvaški, Bosni.... še na Irskem bi se našel kak kos...
bkaval
23. 02. 2011 19.59
Zakaj bi pa mi sedaj kaj delali? Saj smo v II. svetovni izšli kot zmagovalci. Jugoslavija je bila takrat 5. velesila na svetu. Vsi ostali so bili poraženi. Vedno smo še v nekdanji Jugoslaviji delali in prodajali orožje. Slovenija je kot ena od pravnih naslednic Jugoslavije ta posel prodaje in prekupčevanje z orožjem nadaljevala. Res pa kaže, da se je to sedaj malo dodelalo s provizijami ob prodaji. Kdo pa jih ne bi vzel, saj mesečna plača v vladi ne zadostuje pokrivati tekočih stroškov.
hanoveranec
23. 02. 2011 19.21
Levaki, a tudi vaš Pahor prodaja orožje in ne samo janša... koliko pa je spravil v žep, a imate talevi kakšno informacijo, ko toliko veste... ha, ha.
Jimi1
23. 02. 2011 12.58
Denar ne smrdi !
butnskalca
23. 02. 2011 11.38
ja kaj pa je Slovenija prodajala libijski vojski? zobotrebce?? poptv dejte že tole neumno spakadranščino v arhiv............
eljaske
23. 02. 2011 11.26
potem,pa kresalova in pahor vlečeta belo!
Tonček Balonček
23. 02. 2011 10.55
+1
Vsa Evropa in ZDa so zalagi z orožjem Irak, Afganistan, Pakistan. Arabce, Izraelce, Sudan itd. Pa ne da so vse te vojske opremili iz Murgel?
Ca6e
23. 02. 2011 09.47
jurjur, to ti ne dam prav, leta 95, smo imeli glih kontra izvoz v evropo 80% in uvoz 40%, s tem da smo si 80% hrane predelali sami sedaj pa samo okoli 40%. To je način svetovne banke, oz. ekonomskih hitmenov, da države zadolžijo in jih imajo tako pod kontrolo, eden napačen odgovor in se pipica malo zapre in rata tako kot v libiji in ostalih državah, ki niso hotle vračati miljardnih posojil, in so denar ki so ga nakrli vestno spravljali v skrivnih sobah!!! Drugače pa če bi radi izvedeli kaj prodaja slovenija gedafiju glede vojaške opreme, se pozanimajte o šenternejski firmi Arex, in ni nič od metkov, streliva in orožja, ampak samo oprema vojaka od čutar, do vestov, ter ostalih potrebnih stvari! No izdelujejo pa tudi sllepe naboje, kar pa dvomim da jih libija uporalja!!!
jurjur
23. 02. 2011 08.48
Grimmy: "ZAKAJ toliko uvažamo in TOLIKO MALO izvažamo? " Malo izvažamo zato, ker nimamo v ponudbi nič zanimivega za tujce. Ker določenih stvari sami ne znamo ali ne moremo narediti, jih uvažamo.
Spetsnaz
23. 02. 2011 07.54
Slovenija prodajala vojaško opremo Gadafiju ? In zakaj ne?
Manu Cocker
23. 02. 2011 07.48
Aha - pahor je prodajal Gadafiju patrije - hyvä juttu....
?rnogled
23. 02. 2011 07.19
Zaradi Pahorjevega obiska se sodelovanje ni okrepilo! Saj se ni še nikoli,kjerkoli je maneken bil,je bil namen obiska napolniti foto album,da bojo vnuki lahko gledali svojega nonota,kak je bil pomemben.(če jih bo sploh imel)
J83
23. 02. 2011 01.42
Rad bi vedel kako zgleda izdelek iz plina.Res ne vem.Poznam plin izdelek pa ?Kravje kupčije in orožarske afere in kupovanje saharskega peska za zidarja.DOL Z VLADO.
Abacus
23. 02. 2011 00.16
Najvec orozja v Libiji proda Rusija in tudi vecina oborozitvenih sistemov kopenske vojske ,mornarice in letalstva je ruske tehnologije ,v zadnjem casu pa so jim nekatere logisticne helikopterje prodali tudi iz Italije in Francije ,Kitajska pa si obeta precej zajeten posel z novimi bojnimi letali JF-17. Torej par slovenskih izdelkov za Libijo ni porusilo ravnovesja ,v vsakem primeru bi dobavitelj bil ,cetudi slovenija nebi bila kot prodajalec.
Buena Vita
22. 02. 2011 23.22
KAJ SE VAM SVITA KDO JE OROŽAR SLOVENIJE
Buena Vita
22. 02. 2011 23.21
POŠTENI PAHOR DOBI KAMELO IN PODARI LETALSKO OROŽJE TA PA ZNA RAČUNATI,A ZATO JE ZADOLŽIL SLOVENIJO ZA 12 MILIJARD EVROV,VSAKEMU SLOVENCU,VKLJUČNO DOJENČKOM JE NAŠLOSAL 6 TISOČ EVROV DOLGA,MMM
Buena Vita
22. 02. 2011 23.18
HA,HA,HA KAJ NISTE JANŠE OKRIVILI BIZGECI
yarrick
22. 02. 2011 22.26
@drekec_pekec 22.02.2011, 19 NAKLJUČIJ NI, so le dobro planirani dogodki ;) . Pa kaj če smo prodajali libiji orožje? smo ga hrvatom tudi(med njihovo vojno z JLA).Le katera ZAHODNA država ga ne? poglejte koliko amerika proda indiji, izraelu, saudski arabiji, libiji,egiptu,Tuniziji... OMFG a sem tu poleg omenil tunizijo, egipt in libijo? Hmm nekaj more biti narobe kajne? da se ravno v teh državah puntajo? Meni je bolj hecno(ali še bolje rečeno ŽALOSTNO) tole: "Blagovna menjava med državama je v letu 2010 znašala skoraj 80 milijonov evrov. Ajeti pojasnjuje, da 95 odstotkov vsega slovenskega uvoza iz Libije predstavlja nafta (41 milijonov evrov), ostalo pa izdelki iz plina. Izvoz v Libijo znaša približno 38 milijonov evrov, od tega približno 80 odstotkov predstavlja izvoz lesa. Ajeti pojasnjuje, da ne gre za slovenski les, temveč švedski oziroma finski, Slovenci pa smo pri tem poslu logisti. Slovenija v Libijo izvaža tudi izdelke iz železa." Uvažamo 80 mio vrednih nafte in plina, izvažamo 38 mio vrednega lesa( ki ni naš!).A se še komu zdi tu kaj narobe ali samo meni? ZAKAJ toliko uvažamo in TOLIKO MALO izvažamo? A mislijo naši velepametni oblastniki končno uvideli da bi moral biti UVOZ MANJŠI KOT IZVOZ? Ker če bomo še vedno toliko uvažali in toliko malo izvažali bomo postali druga amerika- ko ima 90% vse robe na policah Kitajskega porekla :S