Gospodarstvo

Poslednjič sladkor iz Ormoža

Ormož, 25. 09. 2006 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija ukinja predelavo sladkorne pese zaradi ukrepov skupne evropske politike, ki zapira vrata edine tovarne sladkorja.

Tovarna sladkorja Ormož (TSO) je v svojem 27-letnem obstoju danes začela s poslednjim spravilom in predelavo sladkorne pese za proizvodnjo sladkorja. Prvi mož ormoške družbe Jurij Dogša je dejal, da s prodajo sladkorja ne bo nobenih težav, sicer pa je znano, da bo v skladu s sklepi junijske skupščine delničarjev Tovarna sladkorja po izteku tržnega leta 2006/07 prenehala s proizvodnjo sladkorja.

Zaradi ukrepov bruseljske evropske komisije o zmanjševanju proizvodnje sladkorja, bo Slovenija ostala brez edine tovarne sladkorja.
Zaradi ukrepov bruseljske evropske komisije o zmanjševanju proizvodnje sladkorja, bo Slovenija ostala brez edine tovarne sladkorja. FOTO:
Premier Janez Janša naj bi danes v državnem zboru odgovoril na vprašanje vodje poslanske skupine NSi Alojza Soka, kaj lahko naredi vlada za ohranitev proizvodnje sladkorja in s tem okrog 190 delovnih mest v Ormožu.

V tovarni že nekaj časa pripravljajo program prestrukturiranja, ki je predviden z reformo sladkornega trga v Evropi, ob tem pa vzporedno potekajo pogovori med lastniki in potencialnimi interesenti. "Vsi upamo, da bo iz tega na koncu kakšen rezultat, ki bi ohranil tovarno pri življenju," je povedal Dogša.

Kot je znano, je po evropski sladkorni reformi negotova usoda 200 zaposlenih in več sto ljudi, ki so neposredno vezani na proizvodnjo sladkorja.

"Še vedno je v igri tudi možnost proizvodnje bioetanola, kar pa velja tudi v primeru, da bi družba obdržala proizvodnjo sladkorja, saj bi to za nas pomenilo zelo dobro dopolnilno proizvodnjo," je še dodal Dogša.

Zgodovinski viri kažejo, da je bilo med leti 1806 in 1977 vsaj pet resnih razmišljanj o gradnji tovarne sladkorja v Sloveniji. Zaradi političnih in gospodarskih razmer v državah, v katerih so Slovenci živeli, so ta razmišljanja ostala nerealizirana ali pa so tovarno zgradili kje drugje. Leta 1979 je bila gradnja tovarne v Ormožu končana, leto kasneje pa se je začela prva pridelava sladkorne pese.

Tovarna je v več kot 80-odstotni lasti nizozemskega živilskega koncerna Consum in italijanskega proizvajalca sladkorja SFIR. Consum, ki je večinski lastnik, je junija sprejel odločitev o zaprtju in prenehanju proizvodnje sladkorja v Ormožu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.