Gospodarstvo

'Posledice prevzemov za gospodarstvo katastrofalne'

Ljubljana, 09. 03. 2011 21.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V NLB in NKBM mirijo glede posledic posojil za managerske prevzeme. Člani odbora za finance pa opozarjajo, da so posledice teh prevzemov za gospodarstvo katastrofalne.

NLB-3
NLB-3 FOTO: Blaž Garbajs

Član uprave NLB David Benedek in prvi mož NKBM Matjaž Kovačič sta v okviru razprave o odgovornosti za bančna posojila, namenjena spornim managerskim prevzemom, člane odbora DZ za finance mirila, da posledice teh posojil za poslovanje bank niso hude. Poslanci so medtem opozarjali na posledice teh prevzemov za gospodarstvo.

Benedek je spomnil, da je izpostavljenost NLB do t. i. tajkunskih posojil oz. posojil za lastniško konsolidacijo trenutno 180 milijonov evrov, kar predstavlja približno odstotek bilančne vsote. Če se k temu dodajo še zaseženi vrednostni papirji, ki se še niso poplačali in katerih vrednost se ocenjuje na okoli 100 milijonov evrov, je številka še vedno pod dvema odstotkoma bilančne vsote.

Zagotovil je, da se portfelj redno servisira in zato v upravi s tega naslova ne pričakujejo večjih izgub. Na namige Matevža Frangeža (SD), da je trenutna dokapitalizacija NLB v predvideni višini 250 milijonov evrov glede na povedane številke o višini izpostavljenosti do posojil za managerske prevzeme povezana prav s tem vprašanjem, pa je odgovoril, da so vzroki za dokapitalizacijo jasni.

Benedek je sicer zagotovil, da je uprava NLB v vseh primerih suma opustitve dolžne skrbnosti pri odobravanju posojil v preteklosti zahtevala izredno revizijo opravljenih poslov. Izvedena je bila že tudi posebna zunanje revizija odobravanja posojil za managerske prevzem, a nepravilnosti ni odkrila.

V nekaterih primerih, kjer pa so revizije pokazale na opustitev dolžne skrbnosti, pa je uprava po njegovih besedah že sprejela določene interne sankcije, med drugim prekinitev določenih delovnih razmerij. V določenih primerih so sprožili tudi odškodninske tožbe in kazenske ovadbe.

Prvi mož NKBM Matjaž Kovačič pa je izrazil mnenje, da je ocena o izpostavljenosti bank v državni lasti tovrstnim poslom pretirana. Po njegovem prepričanju se te problematike ne more naprtiti samo obema velikima bankama v državni lasti, še posebej pa ne NKBM.

Definicija managerskih prevzemov je sicer po njegovih besedah problematična, a če se upošteva splošno sprejeto razumevanje, je banka v preteklih desetih letih odobrila za 57 milijonov evrov tovrstnih posojil, od katerih je bilo do danes odplačanih skoraj 50 milijonov. Neodplačnih je še dobrih sedem milijonov evrov ob celotnem posojilnem portfelju 3,5 milijarde evrov, je pojasnil.
NKBM tako po njegovih besedah s tega naslova ni utrpela nobene poslovne škode.

NKBM
NKBM FOTO: Kanal A

Posledice prevzemov katastrofalne

Člani odbora za finance so medtem v današnji razpravi, ki je potekala na zahtevo poslanske skupine SLS, poudarjali, da so posledice teh prevzemov za gospodarstvo katastrofalne.
Radovan Žerjav (SLS) je tako zatrdil, da so se odvile zgodbe, katerih reševanje sedaj obremenjuje gospodarstvo in državo. Na ta posojila je namreč po njegovih besedah vezan cel kup težav, kot so prezadolženost nekaterih ključnih podjetij, premalo finančnih sredstev v obtoku in potreba po prodaji lastniških deležev v pomembnih podjetjih.

V SLS zato po njegovih besedah ne bodo pristali, da se bodo te zgodbe pometle pod preprogo, odprtih pa je kup vprašanj, po kakšnih pogojih se je ta posojila podeljevalo. Ker je država pomemben lastnik bank, ki so v te posle zabredle, jo po Žerjavovem prepričanju mora zanimati, kaj se je dogajalo.

Andrej Vizjak (SDS) je kot ključni problem gospodarstva izpostavil to, da je bančni sektor v času posojilnega balona nekritično financiral razne projekte v preteklosti, danes pa si liže rane, še posebej NLB kot največja banka. Če se to ne bo saniralo, se bodo po njegovem mnenju potopila še obstoječa zdrava podjetja v Sloveniji.

Podobna opozorila so prihajala tudi iz vrst koalicije. Frangež ugotavlja, da je šlo kljub trditvam bank, da tovrstna posojila niso velika težava, nekaj hudo narobe. Prepričan je, da se ta zadeva mora razčisti, saj se ta izkušnja ne sme ponoviti. Po njegovem prepričanju je treba tudi individualizirati odgovornost v državi.

Predsednik odbora Bogdan Čepič (SD) je medtem v povezavi s tem vprašanjem kot veliko težavo izpostavil posojilni krč, velik obseg rezervacij in slabo poslovanje bank ter na drugi strani prezadolžena podjetja, zaradi česar banke ne morejo v zadostni meri financirati gospodarstva, saj ni več pravih zavarovanj. Denarja v gospodarstvu zato manjka, banke pa so previdne in ravnajo bolj kot hranilnice.

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samo701
14. 03. 2011 11.10
Slovenci bomo morali sami stvari vzeti v svoje roke in našim politikom naložiti naslednje: Pozabite na barve, politično usmerjenost sedaj je čas da delate za slovence ali pa izginite za vedno s politične scene. Na obeh polih imamo sposobne ljudi, vključiti je treba še kakšen nov obraz in delati za slovence. Slovenija je premajhna za take delitve. Treba je iti na ulice in to izsiliti, treba je pozapreti vse te, ki so pokradli naše premoženje in dobiti( oz. zapleniti) to nazaj. Če bi to naredili , bi se V sloveniji vsaj spet pojavil optimizem in vsi skupaj bi lažje prebrodili to krizo. Vendar najprej na ulice in dati vsem politikom vedeti - delajte za slovence ali odidite.
laufer
14. 03. 2011 10.05
Politika je za pametne in ne za ne...
prašek
13. 03. 2011 18.03
»Radovan Žerjav (SLS) je tako zatrdil, da so se odvile zgodbe, katerih reševanje sedaj obremenjuje gospodarstvo in državo. Na ta posojila je namreč po njegovih besedah vezan cel kup težav, kot so prezadolženost nekaterih ključnih podjetij, premalo finančnih sredstev v obtoku in potreba po prodaji lastniških deležev v pomembnih podjetjih.« O tem bi lahko razmišljal takrat, ko je bila SLS v vladi !!! Za njimi pa pogorišče ......
nikhrast
13. 03. 2011 16.41
Prevzemi sami niso problem, niso bili problem tudi drugje po svetu; tisti ki so imeli denar in so racionalno gospodarili niso imeli problem s prevzemami. Problem je da smo se vsi zapufali, največ pa potrošniki sami. Pa saj so nam radodarne banke dajala posojila brez skoraj vsakih garancij, celo bajto smo kupili na kredit. To je vzrok da se je začela ta kriza, prvi krivec je potrošnik sam, potem pa federalne banke s tako nizkimi obresti.
usi-glih
13. 03. 2011 16.35
Tonček Balonček 13.03.2011, 10:19 DRŽI in če pogledaš moj NIK ti je lahko jasno da delim tvoje stališče. USI SO GLIH in se jim gre samo kdo bo več nakradel in bolj obubožal slovenskega kmeta , delavca in malega obrtnika. V tem tekmovanju so popolnoma vsi politiki od leta 1986 , ki so se deosedaj posluževali celo protiustavnih zakonov samo da bi prišli do tujega premoženja na " zakonit" način.
volek
13. 03. 2011 13.23
TončekBalonček, sedaj bova pa kmalu skupaj prišla. Kar Slovenija potrebuje je poštenjak kova Klemenčič na čelu vlade. Kaj so rdeči in kaj so beli oziroma črni je res passe, pa vendar je pri takoimenovanih rdečih največ tajkunov. To sem že zapisal v dialogu z nefretete. Za Slovenijo je pa res zadnji čas, da se rešimo pokvarjencev levih ali desnih.
Tonček Balonček
13. 03. 2011 10.19
volek, delitev na rdeče in črne je totalno mino, da en rečem smešna. Partija formalno ne obstaja že več kot 20 let, de facro pa skoraj 3o in kdor je takrat kaj pomenil, je že zdavnaj upokojen, generacioje, rojene v petdesetih letih. v m,ladosti goreči komunisti, so pa danes le še pri denarju. KLot d abi nakladal, da je še živ Gestapo, SS divizije itd. To je smešno. Nihče, kis e je v zadnjih 20 letih ukvarjal sz ropanjem narodnega bogastva, pa naj gre za podjetja, znanje, poslovne odnose, inženiring, banke itd. ni delal na podlagi rdeče-črne opcije, ampak zaradi denarja. Ne ger za to, ali so kradli rdeči ali črni, če se da, barva ni pomembna, še manj barva denarj! Tu ni nobene ideologije, boga, partije, udbe, Vatikana itd., to so le oroidja, tehnika, denar je pač denar, tisti gi ga hoče, se ne sprašuje po Marxu, Kristusu, Titu ali Pučniku!!! In to govoričenje o rdečih in črnih, rumenih itd. je totalno mimo! Kot bi bili v nogometu in bi govorili, da so vpri Barceloni fejst fantje, pri Manchestru pa "bad guys"! Ali obratno. In ta ideologija je popolna navlaka, pokrivalo za vse nečlednosti. Leve in desne strani ni, so le klani!!
majlo5
13. 03. 2011 09.50
Drugače pa še vedno radi gledamo Bavčarja na televiziji z kravato in lepi obleki ,kako nam deli nasvete.On je navsezadnje zaslužen, da živim v svoji državi.
Madyy
13. 03. 2011 09.05
Slovenske Lopove sploh ni teško dobiti vsi so v Stranki LDS in DS ostali v Zaresu tako da lahko kar skupaj z pravosodnim sistemo, Zbornico ter RTV jem in svojimi strankarskimi prvaki odkorakajo v zapor.
volek
12. 03. 2011 12.10
TončekBalonček, se strinjam, zato je tudi Drnovšek leta 1994 ukinil SDK. Romana Logar, tedanja direktorica SDK je s svojimi inšpektorji ugotovila enormne kraje družbenega premoženja, zato jo je bilo potrebno utišati in postaviti na slepi tir. Potem pa hop naprej po držbenem premoženju s strani rdečih tovarišev.
Tonček Balonček
12. 03. 2011 11.24
Noben velik tajkunski prevzem ni mogel mimo tedanje vlade, to je menda jasno!! Če je pa Janša s Starino Kosem igral golf in o tem ni vedel nič ter sta se na tratah raje pogovarjala o opolzkih temah, je pa še toliko huje, posledice čutimo še zdaj, čeprav smo že na varnmi strani radarja. A so svetilniki ugasnili?
volek
12. 03. 2011 11.01
Saintjozef, ja prejšnja vlada je kriva za nekritično dajanje posojil tajkunom. Janša je vsak dan stal pred NLB na Trgu republike in vabil mimoidoče naj vstopijo in vzamejo kredite na lepe oči. Ti pa si glavca. A si iz Butal doma?
Danijel Fric
12. 03. 2011 10.09
Gospoda se prenažira z dobrotami, reveži brez dela pa čakajo v vrsti, če bodo dobili košček kruha, to je SLOVENJSKA demokracija in temu naj bi bil kriv mali človek ali kdo ???. Vladi zgleda da ni cilj izbolšanje gospodarskih razmer, odpiranje delovnih mest ampak narediti čimveč socialno ogroženih, ker s takšnimi lažje ta banda manipulira. Odpiranje centrov za pomoč v katerih so zaposleni že vnaprej določeni in da se država znebi artilkov, katerih rok uporabe je potekel. Jaz za to socialno humanitarno delo ne bi hvalil oblasti kako so dobri in kako pomagajo, ampak bi rekel da dober gospodar mora svoje ljudi zaposliti !!! "IN KAKŠNO DRŽAVO IN VLADO IMAMO ???"
comment123
12. 03. 2011 08.03
MORALI BI ITI V PREISKAVE ŠE GLOBLJE IN SICER KDO JE SESTAVLJAL TAKO BEDASTE, UNIČUJOČE ZAKONE! KER VSE JE JASNO, DA SO BILI SPISANI TOČNO ZA TO KAR SE JE ZGODILO! IN SEDAJ SLOVENIJA, ČE SPLOH, BO OKREVALA NA PLEČIH PREPROSTIH, POŠTENIH LJUDI. TRGATI SI MORAJO OD UST IN NJIHOVO ŽIVLJENJE NI LEPO, ČEPRAV NISO NIČ KRIVI. POHLEP JE KOT CUNAMI, UNIČUJE VSE PRED SEBOJ, ŽAL PA POHLEPNEŽI NE VEDO, DA BO ZAJEL SLEJ KO PREJ TUDI NJIH.
Madyy
11. 03. 2011 21.12
Samo nekaj ni jasno kakšna bo kazen v božjem duhu, tri zdrave marije, v Partijskem duhu Partijska kritika ali v duhu Slovenskega kriminalnega do podna skorumpiranega pravosodnega sistema, da dobijo še odškodnino..in tožli vse po vrsti.ali sodba ljudstva v imenu Ljudstva ki jo izvrši ljudstvo za plotom..ali stari Jabki... To be or not to be....
kleopatra-1
11. 03. 2011 21.12
tezkakovina11.03.2011, 09:215 Pri NLB in NKBM bi morali, (kot v HYPO bank),takoj zamenjati upravo in nadzornike. Seveda skupaj z žlahto,ki so jo v letih privlekli v pisarne.V Biznisu ni prostora za sentimentalnost ,to ve vsak pošten delavec. ---- in kdo bo to naredil? Tisti na vladi, ki so to žlahto zaposlili, gotovo ne. Nismo v Avstriji, žal
volek
11. 03. 2011 21.03
Prvi nateg naroda je bil leta 1945, drugi, še hujši pa od 1991 do danes. Ja, kaj češ, če je narod neuk in ne razume kam pes taco moli, družinska srebrnina, hahaha.
korintos1
11. 03. 2011 20.59
Pahor bo lepo pokrpal banke, potem pa pridejo spet jurišniki na oblast, pa se bo spet prevzemalo.
volek
11. 03. 2011 20.50
Ja ljudje božji, kaj pa šimfate. Družinska srebrnina je pa le ostala v slovenski lasti, hahaha. Prosto po Milanu Kučanu.
Tonček Balonček
11. 03. 2011 19.47
Pa kako Vizjaka ni sram? Ali pa gre za posipanje pepela in se bo prelevil v spšokorjenca, kot bivši mariborski nadškof Kramberger! Pa saj to s eje evndasr dogajalo za časa "šefovanja" njega in Adrijane Starina Kosmove. In še marsikaj drugega! A zdaj je pa on glavni analitik vzrokov!? ČNe bi se čudil,. če bi predlagal še "ukrepe"!